• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonikivien asentaminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 12.06.2007
20076_5386.jpg

Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.

Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.

Maata kaivetaan pois tarvittava kerros ja routivalla alueella pohjamaa salaojitetaan karkealla salaojasoralla. Pohjamaa muotoillaan kiveyksen pinnan muotoon eli siihen tehdään kallistukset sadevesien valumista varten. Rakennusten seinien vierellä kallistuksen on hyvä olla 1-3%.

Pohjamaan päälle voi asentaa suodatinkankaan, jolla parannetaan kantavuutta ja estetään uuden soran ja pohjamaan sekoittuminen. Uudet maa-ainekset tiivistetään täryttämällä. Kasteleminen edesauttaa tiivistymistä. Jos kerrospaksuus on 40 cm, kannattaa kerros tehdä ja tiivistää kahdessa 20 cm osassa. Huolimaton tiivistäminen aiheuttaa myöhemmin painaumia. Pinnan tasaisuus ja kallistukset pitää tarkistaa huolellisesti. Pinnan korkeuden pitää olla asennettavan kiven ja tiivistyneen asennushiekkakerroksen korkeuksien verran valmiin pinnan alapuolella.

Kivien asentaminen ja siis myös asennushiekan levittäminen kannattaa aina aloittaa valmiista kiinteästä rakenteesta, esimerkiksi rakennuksen seinästä. Asennushiekkakerroksen (raekoko 0-8 mm) korkeus on kauttaaltaan 3 cm. Se tiivistyy n. 30 %. Hiekka levitetään tiiviin ja tasaisen pinnan päälle, esimerkiksi ohjureiden tai teräsputkien väliin, sopivan kokoiselle alueelle, joka voidaan kivetä kerralla. Ohjureiden päältä hiekka on helppoa tasata oikolaudan tai alumiinisen tasauskolan kanssa. Asennushiekkaa ei tiivistetä, sen päälle ei saa astua eikä se saa olla jäässä.

20076_5383.jpg

Kivet ladotaan asennushiekkakerroksen päälle ensin asennushiekkakerroksen reunalta, myöhemmin valmiin päällysteen päältä. Kivet lasketaan paikalleen, tiiviisti toisiaan vasten. Kivi napautetaan tarvittaessa paikoilleen kuminuijalla. Saumat pidetään suorassa linjalankojen ja kulmaraudan avulla. Pinnan tasaisuutta tarkistetaan oikolaudalla ja kallistuksia vatupassilla.

Abetonin ruskea Uni-Decor
Abetonin ruskea Uni-Decor

Kun ladonta on valmis, kiveys saumataan harjaamalla rakoihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa. Kuiva hiekka valuu saumoihin hyvin ja ankkuroi kivet paikoilleen. Betonikiveys tiivistetään 60 – 150 kg painoisella tärylevyllä, aloittaen alueen keskeltä. Hiekkaa lisätään tiivistyksen jälkeen. Betonilaatoitusta ei tärytetä. Hiekkaa voi lisätä vielä sateen tai kastelun jälkeen. Reuna-alueiden tukemiseen voi käyttää kuivabetonia.

Rudus Betonituote Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20095_16590.jpg
Asenna itse pihakivet
Pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen soveltuu erinomaisesti pihakiveys, joka on myös pihan huollon kannalta toimiva ratkaisu. Pihakiveyksen asentaminen käy myös omatoimirakentajalta – kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Pihakiveyksen onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus. Niinpä pihan suunnittelu kulkuyhteyksineen ja istutuksineen pitäisi aloittaa samaan aikaan kuin rakennusten suunnittelu, jotta mm. rakennusten perustuksia kaivettaessa huomioitaisiin myös pihan perustamisessa tarvittavat maansiirrot. Erityisen tärkeää tämä on talon taakse jäävän alueen kohdalla. Sinne kun saattaa olla vaikea päästä koneilla enää sen jälkeen, kun talo on pystyssä.Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista..
Talon piirustukset
Professori Lea Pulkkinen:
Psykologista ajattelutapaa edustava uusi talosuunnittelu keskittyy siihen, miten perhe toimii talossa. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta tilaratkaisujen avulla ovat talosuunnittelun avain.Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta osallistui Kastelli-talojen uuden AIKA-malliston suunnitteluun."Se oli hyvin kiinnostava kokemus. Rajasin työkenttäni ulkopuolelle kaiken sen, mikä liittyy rakennuksen ulkonäköön. Se on arkkitehtien esteettisen silmän ja asiantuntemuksen aluetta, johon en ole ottanut kantaa. Minä tarkastelin sitä, miten perhe elää tilassa", Pulkkinen kertoo.Psykologian tutkijan tausta antoi Lea Pulkkisen ratkaisuille erityisen painoarvon. Hän tarkasteli kotia lapsiperheen arjen näkökulmasta. Pulkkinen on itse suunnitellut oman perheensä käyttöön kaksikin rakennusta. Kesäasunnon tutkijan torni on hänen oman suunnittelutyönsä perusteella rakennettu.
20199_60114.jpg
Pientäkin remonttia varten kannattaa hankkia ajan tasalla olevat rakennuspiirustukset
Tiesitkö, että pientäkin remonttia varten kannattaa hankkia ajantasalla olevat rakennuspiirustukset kohteesta? Kuntien rakennusvalvonnoista saa ostaa rakennuskuvat, ja ne ovat kätevästi saatavilla myös verkkokaupasta niissä kunnissa, joissa Lupapiste Kauppa on avattu.Kun teet esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremonttia, on suunnittelijoiden lähtökohtana ajantasaiset kuvat. "Remonttiprojektit onnistuvat nopeammin ja turvallisemmin, säästöistä puhumattakaan, kun oikeat lähtötiedot ovat saatavilla alusta alkaen." kertoo tuotepäällikkö Paula Vahtola Evolta Oy:stä.
202110_72962.jpg
Mikä lämmitys- ja viilennysratkaisu uuteen kotiin? Katso esimerkkikohde
Uuden talon taloteknisiä ratkaisuja valittaessa kannattaa huomioida, ettei lämmitys olekaan välttämättä merkittävin kuluerä. Järvin ratkaisu voi olla miettiä lämmitys, viilennys, ilmanvaihto lämmöntalteenottoineen sekä lämmin käyttövesi kokonaisuutena, jossa mahdollisimman suuri osa energiasta hyödynnetään, samalla kun sisäilman lämpötila ja kosteus pyritään pitämään yhtä viihtyisänä kaikkina vuodenaikoina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton