• Etusivu
  • Piha

Pihakiveyksen huoltotoimet: huolehdi nämä syksyllä ja talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2025
1920 closeup-shot-of-a-male-holding-up-the-snow-shovel-2023-11-27-05-24-45-utc

Lumenluonti pihakiveyksen päältä onnistuu helposti.

Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.

Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.
Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Kiveyksen päälle kertynyt likaa ja roskaa, miten se kannattaa poistaa?

Onko kiveyksen päälle kertynyt erinäistä roskaa ja likaa? Huolehdi ne pois helposti vesipesun sekä harjauksen avulla. Voit käyttää puhdistustyöhön painepesuria, mutta muista, että paine ei saa olla liian kova! Liian kovalla paineella pesu voi irrottaa kivien välistä saumaushiekkaa pinnalle kertyneiden epäpuhtauksien lisäksi. Säännöllisesti tehtävän puhdistuksen etu on, että kiveyksien värisävyt saadaan paremmin esiin suhteellisen pienellä vaivalla.

Jos kuitenkin painepesurilla pestessä kivien saumoista irtosi saumahiekkaa, tulee vajaat saumat täyttää uudelleen käyttäen 0,2–1 mm raekokoa olevaa saumahiekkaa. Kuiva säkkihiekka on paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen, se on myös helppoa levittää paikoilleen harjan avulla.

Ensimmäisinä vuosina pihakiveyksen pintaan voi nousta niin kutsuttua kalkkihärmää ja on täysin luonnollinen ilmiö. Tämä ei ole kiveykselle eikä ympäristölle vahingollista. Kyseinen ilmiö häviää aikaa myöden itsekseen, mutta halutessaan sen poistumista voi nopeuttaa miedon suolahappoliuoksen avulla, joka pestään pois runsaasti vettä käyttäen. Ole huolellinen ja erityisen varovainen näin tehdessäsi.
Huolella rakennettu pihakiveys on pitkäikäinen.

<p data-block-key="8acl5">Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.</p>
Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.

Kasvillisuus sekä painumat ja kohoumat

Kivien väliin kertyy helposti pientä itiötä sekä erilaisia kasvien siemeniä, tästä syystä pihakivien välistä saattaa pilkottaa rikkaruohoja ja ruohotupsuja. Nämä itsekseen saumoihin kasvaneet kasvit kannattaa irrottaa ja saumat puhdistaa.

Saumoihin kasvaneet ruohot sekä sammaleet saa poistettua pesemällä saumat varovasti painepesurilla, myös tässä yhteydessä täytyy huomioida, että vajentuneet saumat tulee täyttää hiekalla. Rikkakasveja voi poistaa myös torjunta-aineita käyttäen, testaa ensin huomaamattomaan paikkaan soveltuvuus. Noudata aina valmistajan antamia käyttöohjeita. Rikkaruohoja voi poistaa myös polttamalla ne kaasupolttimella. Muista ottaa turvallisuusnäkökulmat silloin erityisesti huomioon.

Pohja- sekä asennusolosuhteista riippuen voi pihakiveys painua vähitellen kuopalle tai vastaavasti jäädä ympäristöään korkeammaksi. Tällaisessa tapauksessa alueelta kannattaa poistaa kiveys noin 10 senttiä laajemmalta alueelta, tasata alue huolellisesti ympäröivän asennushiekan tasoon (huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero) sekä asentaa kivet takaisin paikoilleen. Talteen otettu saumahiekka levitetään saumoihin.

Jos pihakiveyksessä yksi kivi syystä tai toisesta vaurioituu, on se helppo vaihtaa. Mikäli vaihdettava kivi on keskellä kiveystä, eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen tilalle, otetaan kiveyksen reunasta käyttöön vanha kivi korjattavaan kohtaan ja sijoitetaan uusi kiveyksen reunalle. Näin sävyeroja ei synny paikattuun kohtaan.

<p data-block-key="ndngs">Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.</p>
Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Älä käytä betonipinnoitteen sulanapitämiseen suolaa!

Muistathan, että talvella pihakiveys hieman elää, joten hetkellisiä kivien kohoamisia voi ilmetä. Pihakivet nimittäin joustavat saumoistaan, eli maapohjan routiessa maa hieman nousee, laskee se takaisin paikoilleen roudan sulaessa – silloin myös kivet löytävät takaisin paikoilleen. Tässä kohdassa vaaditaan siis hieman kärsivällisyyttä ennen kuin ryhtyy toimiin, ettei tule tehneeksi turhaa työtä.

Pihakiveykselle kertynyt lumi ja jää tulee poistaa niin sanotuin mekaanisin menetelmin. Tämä tarkoittaa lapiointia, kolaamista, harjaamista sekä linkoamista.

Liukkautta voi torjua käyttämällä hiekkaa, joka harjataan kevään tultua kiveykseltä pois. Älä kuitenkaan käytä suolaa liukkauden poistoon, sillä suola heikentää betonin rakennetta ja vähitellen rapauttaa betonin pintaa. Lisäksi, suola on haitallista ympäristölle.

<p data-block-key="z4ndc">Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.</p>
Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.
Piha
asuminen
huolto
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

lapsi roikkuu telineissä ylösalaisin
Leikkivälineiden kunnonvalvonta: Mitä taloyhtiön on tiedettävä?
EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaisia leikkivälineiden pitää olla ja millaiset alustat niille vaaditaan. Periaatteena on, että jos taloyhtiön pihassa on leikkivälineitä, niiden pitää olla kunnossa – tai sitten ne pitää viedä kokonaan pois. Se, ettei taloyhtiössä asu yhtään lasta tai leikkivälineet seisovat tyhjän panttina, ei vapauta taloyhtiötä leikkivälineiden kunnonvalvonnan velvoitteesta. Vaikka taloyhtiöt olisivat siirtäneet leikkipaikan ylläpidon alihankkijalle, ne eivät omistajina silti välty turvallisuusvastuulta. Eikä vastuu rajaudu vain leikkivälineisiin. Leikkipaikan omistaja on velvoitettu pitämään huolta myös leikkipaikan muiden rakenteiden eli mm. aitojen, pöytien, penkkien ja istutusten turvallisuudesta.
Punainen talo lumisen maiseman keskellä.
Ennaltaehkäise lumen sulamisen tuomat ongelmat
Keväisen auringon alkaessa lämmittää, on se merkki siitä, että talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Lumien nopea sulaminen yhdistettynä vielä routaiseen maahan tietää sitä, että vesivahinkojen riski nousee.
202112_74107.jpg
Neljä suosittua takkaa uusin sävyin - osallistu takkakokki­kilpailuun
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan skandinaavisesta tyylistä? Värimaailma, pelkistetyt linjat ja muotokieli vai luonnollisuus? Kyseinen tyyli koostuu toisiinsa kauniisti sointuvista väreistä sekä aidoista luonnonmateriaaleista. Tulikiven ajaton design sekä tulisijoissa käytetty klassisen harmaa vuolukivi ovatkin olleet pitkään skandinaavisen tyylisuunnan ystävien mieleen. Erityisesti mainitsemisen arvoinen on Karelia-mallisto.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse?
Kysymys:Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse? Jos voi, niin mistä saa ohjeistusta? Voiko johdotukset vetää ja pistorasiat ynnä muut kiinnittää rakennukseen itse kunhan jättää kaikki kytkemättä?
20224_77800.jpg
Moni laiminlyö rengaspaineiden tarkastamisen - näin ilmaat renkaat oikein
Kokenut maastopyöräharrastaja kertoo, mitä renkaiden ilmaamisessa kannattaa ottaa huomioon. Väärä ilmanpaine voi tehdä ajamisesta epämukavaa. Pieni paineilmapumppu kulkee kätevästi mukana ajon aikana.
20226_78802.jpg
Ekologiset valinnat säästävät sekä luontoa että rahaa - viisi vinkkiä kylpyhuoneeseen
Muutaman pykälän lattialämmityksestä tai suihkuttelun kestosta nipistämällä saa jo isoja säästöjä aikaan – niin ekologisesti kuin rahallisesti. Kulutustottumusten lisäksi asumisen valintoja kannattaa tarkastella tuotteiden ja materiaalien näkökulmasta. Kestävät ratkaisut ovat pitkän elinkaarensa ansiosta yleensä taloudellisin vaihtoehto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton