• Etusivu
  • Piha

Pihakiveyksen huoltotoimet: huolehdi nämä syksyllä ja talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2025
1920 closeup-shot-of-a-male-holding-up-the-snow-shovel-2023-11-27-05-24-45-utc

Lumenluonti pihakiveyksen päältä onnistuu helposti.

Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.

Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.
Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Kiveyksen päälle kertynyt likaa ja roskaa, miten se kannattaa poistaa?

Onko kiveyksen päälle kertynyt erinäistä roskaa ja likaa? Huolehdi ne pois helposti vesipesun sekä harjauksen avulla. Voit käyttää puhdistustyöhön painepesuria, mutta muista, että paine ei saa olla liian kova! Liian kovalla paineella pesu voi irrottaa kivien välistä saumaushiekkaa pinnalle kertyneiden epäpuhtauksien lisäksi. Säännöllisesti tehtävän puhdistuksen etu on, että kiveyksien värisävyt saadaan paremmin esiin suhteellisen pienellä vaivalla.

Jos kuitenkin painepesurilla pestessä kivien saumoista irtosi saumahiekkaa, tulee vajaat saumat täyttää uudelleen käyttäen 0,2–1 mm raekokoa olevaa saumahiekkaa. Kuiva säkkihiekka on paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen, se on myös helppoa levittää paikoilleen harjan avulla.

Ensimmäisinä vuosina pihakiveyksen pintaan voi nousta niin kutsuttua kalkkihärmää ja on täysin luonnollinen ilmiö. Tämä ei ole kiveykselle eikä ympäristölle vahingollista. Kyseinen ilmiö häviää aikaa myöden itsekseen, mutta halutessaan sen poistumista voi nopeuttaa miedon suolahappoliuoksen avulla, joka pestään pois runsaasti vettä käyttäen. Ole huolellinen ja erityisen varovainen näin tehdessäsi.
Huolella rakennettu pihakiveys on pitkäikäinen.

<p data-block-key="8acl5">Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.</p>
Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.

Kasvillisuus sekä painumat ja kohoumat

Kivien väliin kertyy helposti pientä itiötä sekä erilaisia kasvien siemeniä, tästä syystä pihakivien välistä saattaa pilkottaa rikkaruohoja ja ruohotupsuja. Nämä itsekseen saumoihin kasvaneet kasvit kannattaa irrottaa ja saumat puhdistaa.

Saumoihin kasvaneet ruohot sekä sammaleet saa poistettua pesemällä saumat varovasti painepesurilla, myös tässä yhteydessä täytyy huomioida, että vajentuneet saumat tulee täyttää hiekalla. Rikkakasveja voi poistaa myös torjunta-aineita käyttäen, testaa ensin huomaamattomaan paikkaan soveltuvuus. Noudata aina valmistajan antamia käyttöohjeita. Rikkaruohoja voi poistaa myös polttamalla ne kaasupolttimella. Muista ottaa turvallisuusnäkökulmat silloin erityisesti huomioon.

Pohja- sekä asennusolosuhteista riippuen voi pihakiveys painua vähitellen kuopalle tai vastaavasti jäädä ympäristöään korkeammaksi. Tällaisessa tapauksessa alueelta kannattaa poistaa kiveys noin 10 senttiä laajemmalta alueelta, tasata alue huolellisesti ympäröivän asennushiekan tasoon (huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero) sekä asentaa kivet takaisin paikoilleen. Talteen otettu saumahiekka levitetään saumoihin.

Jos pihakiveyksessä yksi kivi syystä tai toisesta vaurioituu, on se helppo vaihtaa. Mikäli vaihdettava kivi on keskellä kiveystä, eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen tilalle, otetaan kiveyksen reunasta käyttöön vanha kivi korjattavaan kohtaan ja sijoitetaan uusi kiveyksen reunalle. Näin sävyeroja ei synny paikattuun kohtaan.

<p data-block-key="ndngs">Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.</p>
Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Älä käytä betonipinnoitteen sulanapitämiseen suolaa!

Muistathan, että talvella pihakiveys hieman elää, joten hetkellisiä kivien kohoamisia voi ilmetä. Pihakivet nimittäin joustavat saumoistaan, eli maapohjan routiessa maa hieman nousee, laskee se takaisin paikoilleen roudan sulaessa – silloin myös kivet löytävät takaisin paikoilleen. Tässä kohdassa vaaditaan siis hieman kärsivällisyyttä ennen kuin ryhtyy toimiin, ettei tule tehneeksi turhaa työtä.

Pihakiveykselle kertynyt lumi ja jää tulee poistaa niin sanotuin mekaanisin menetelmin. Tämä tarkoittaa lapiointia, kolaamista, harjaamista sekä linkoamista.

Liukkautta voi torjua käyttämällä hiekkaa, joka harjataan kevään tultua kiveykseltä pois. Älä kuitenkaan käytä suolaa liukkauden poistoon, sillä suola heikentää betonin rakennetta ja vähitellen rapauttaa betonin pintaa. Lisäksi, suola on haitallista ympäristölle.

<p data-block-key="z4ndc">Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.</p>
Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.
Piha
asuminen
huolto
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18440.jpg
Tarkastetut ja turvalliset leikkivälineet
EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaisia leikkivälineiden pitää olla ja millaiset alustat niille vaaditaan. Periaatteena on, että jos taloyhtiön pihassa on leikkivälineitä, niiden pitää olla kunnossa – tai sitten ne pitää viedä kokonaan pois. Se, ettei taloyhtiössä asu yhtään lasta tai leikkivälineet seisovat tyhjän panttina, ei vapauta taloyhtiötä leikkivälineiden kunnonvalvonnan velvoitteesta. Vaikka taloyhtiöt olisivat siirtäneet leikkipaikan ylläpidon alihankkijalle, ne eivät omistajina silti välty turvallisuusvastuulta. Eikä vastuu rajaudu vain leikkivälineisiin. Leikkipaikan omistaja on velvoitettu pitämään huolta myös leikkipaikan muiden rakenteiden eli mm. aitojen, pöytien, penkkien ja istutusten turvallisuudesta.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
201210_32605.jpg
Kermansaven uudet puristekivillä päällystetyt takkauunit
Kermansaven tulisijamallistosta löytyy nyt puristekivillä päällystetyt takkauunit Silmu ja Kaarna. Kaarnassa on käytetty uutta suurta, 600x300 mm kokoista, kokonaan luonnon materiaaleista valmistettua kivilaattaa. Silmu-takkauuni puolestaan on tehty yhtenäisistä kivilaatoista, joihin on leikattu luukkuja varten aukot. Näin ollen Silmussa on saumat vain takkauunin kulmissa.Silmu- ja Kaarna-takkauunien värivaihtoehdot ovat suklaanruskea, pellavanvalkea ja hiilenharmaa.Tutustu Kermansavi-uuneihin
202011_67498.jpg
Pienennä hiilijalanjälkeäsi - vaihda lämpöpumppuun
Lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista meillä Suomessa. Sen vuoksi kannattaakin valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä. Lämmityksen voi hoitaa ekologisesti luontoa säästäen ja tähän kannustetaan nyt pientalojen asukkaita. Saatavilla on erilaisia tukia ekologisemman lämmitysjärjestelmän vaihtoon, joista uusimpana tarjolla öljylämmityksestä luopujalle jopa 4000 euroa tuki, jos siirrytään ilma-vesi- tai maalämpöpumppuun.
20233_81321.jpg
RK Palotiiviste palo-ovien tiivisteeksi
Rakennuksessa on tiloja, jotka pitää palo-osastoida. Omakotitaloissa tämä usein rajoittuu pannuhuoneisiin. Palo-osastointiin kuuluu sekä määräykset täyttävät sisä- ja kattorakenteet että ikkunat ja ovet. Palo-osastoinnissa pannuhuoneessa myös ovien sekä ikkunoiden tiivisteiden ja tiivistämisen on oltava palonkestäviää.
20178_49950.jpg
Sähköautojen latauspisteet Kastellin EasyIn-pientalokoteihin
Pääkaupunkiseudulle pientalokotiyhteisöjä rakentava Kastellin EasyIN on varautunut sähköautojen tulemiseen. Kastelli asentaa jatkossa sen yhtiömuotoisiin EasyIN–pientalokohteisiin valmiuden sähköautojen latauspisteille. Valmius on koko taloyhtiön laajuinen ja tarkoittaa, että jokaisen asunnon parkkipaikalle on mahdollista tilata sähköauton latauspiste.Varsinainen latauspiste kuuluu EasyIN–kotien lisämaksullisiin varusteisiin ja uusi asukas voi tilata sen valmiiksi asennettuna ostaessaan asunnon jo rakennusvaiheessa. Jos sähköauton latauspisteelle ei tuolloin vielä ole tarvetta, voi latauspisteen asennuttaa tarpeen tullen myös myöhemmin, kun valmius sille on jo rakennusvaiheessa huomioitu."Haluamme tarjota asiakkaillemme heidän arkeensa sopivia koteja. Sähköautot yleistyvät ja niitä ladataan kotona, joten meistä on luonnollista lisätä latauspisteet myös EasyIN–kotien varustukseen", kertoo Kastellin EasyIN –aluerakentamisen liiketoimintajohtaja Mikko Sutinen.Latauspisteiden lisäys EasyIN–koteihin on Kastellille myös ympäristöteko. "Sähköautoilun ympäristöhyödyistä puhutaan jo paljon ja haluamme olla edelläkävijöitä asumisessa, jossa on helppo toteuttaa arjen ekotekoja. Rakennuttajana haluamme nostaa esille myös sen, että sähköautot ovat hiljaisia ja näin ollen ne hiljentävät pihapiiriä. Tämä taas vaikuttaa asumisviihtyvyyteen", Mikko jatkaa.Helsingin Konalaan kesällä 2018 valmistuva As Oy Helsingin Klementiini on Kastellin ensimmäinen EasyIN –kohde, johon tulee yhtiön laajuinen valmius sähköauton latauspisteille. Kohteeseen voi tutustua osoitteessa easyin.fi/klementiini.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton