• Etusivu
  • Piha

Pihakiveyksen huoltotoimet: huolehdi nämä syksyllä ja talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2025
1920 closeup-shot-of-a-male-holding-up-the-snow-shovel-2023-11-27-05-24-45-utc

Lumenluonti pihakiveyksen päältä onnistuu helposti.

Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.

Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.
Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Kiveyksen päälle kertynyt likaa ja roskaa, miten se kannattaa poistaa?

Onko kiveyksen päälle kertynyt erinäistä roskaa ja likaa? Huolehdi ne pois helposti vesipesun sekä harjauksen avulla. Voit käyttää puhdistustyöhön painepesuria, mutta muista, että paine ei saa olla liian kova! Liian kovalla paineella pesu voi irrottaa kivien välistä saumaushiekkaa pinnalle kertyneiden epäpuhtauksien lisäksi. Säännöllisesti tehtävän puhdistuksen etu on, että kiveyksien värisävyt saadaan paremmin esiin suhteellisen pienellä vaivalla.

Jos kuitenkin painepesurilla pestessä kivien saumoista irtosi saumahiekkaa, tulee vajaat saumat täyttää uudelleen käyttäen 0,2–1 mm raekokoa olevaa saumahiekkaa. Kuiva säkkihiekka on paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen, se on myös helppoa levittää paikoilleen harjan avulla.

Ensimmäisinä vuosina pihakiveyksen pintaan voi nousta niin kutsuttua kalkkihärmää ja on täysin luonnollinen ilmiö. Tämä ei ole kiveykselle eikä ympäristölle vahingollista. Kyseinen ilmiö häviää aikaa myöden itsekseen, mutta halutessaan sen poistumista voi nopeuttaa miedon suolahappoliuoksen avulla, joka pestään pois runsaasti vettä käyttäen. Ole huolellinen ja erityisen varovainen näin tehdessäsi.
Huolella rakennettu pihakiveys on pitkäikäinen.

<p data-block-key="8acl5">Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.</p>
Vajaat saumat on helppo täyttää hienojakoisella saumahiekalla.

Kasvillisuus sekä painumat ja kohoumat

Kivien väliin kertyy helposti pientä itiötä sekä erilaisia kasvien siemeniä, tästä syystä pihakivien välistä saattaa pilkottaa rikkaruohoja ja ruohotupsuja. Nämä itsekseen saumoihin kasvaneet kasvit kannattaa irrottaa ja saumat puhdistaa.

Saumoihin kasvaneet ruohot sekä sammaleet saa poistettua pesemällä saumat varovasti painepesurilla, myös tässä yhteydessä täytyy huomioida, että vajentuneet saumat tulee täyttää hiekalla. Rikkakasveja voi poistaa myös torjunta-aineita käyttäen, testaa ensin huomaamattomaan paikkaan soveltuvuus. Noudata aina valmistajan antamia käyttöohjeita. Rikkaruohoja voi poistaa myös polttamalla ne kaasupolttimella. Muista ottaa turvallisuusnäkökulmat silloin erityisesti huomioon.

Pohja- sekä asennusolosuhteista riippuen voi pihakiveys painua vähitellen kuopalle tai vastaavasti jäädä ympäristöään korkeammaksi. Tällaisessa tapauksessa alueelta kannattaa poistaa kiveys noin 10 senttiä laajemmalta alueelta, tasata alue huolellisesti ympäröivän asennushiekan tasoon (huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero) sekä asentaa kivet takaisin paikoilleen. Talteen otettu saumahiekka levitetään saumoihin.

Jos pihakiveyksessä yksi kivi syystä tai toisesta vaurioituu, on se helppo vaihtaa. Mikäli vaihdettava kivi on keskellä kiveystä, eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen tilalle, otetaan kiveyksen reunasta käyttöön vanha kivi korjattavaan kohtaan ja sijoitetaan uusi kiveyksen reunalle. Näin sävyeroja ei synny paikattuun kohtaan.

<p data-block-key="ndngs">Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.</p>
Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Älä käytä betonipinnoitteen sulanapitämiseen suolaa!

Muistathan, että talvella pihakiveys hieman elää, joten hetkellisiä kivien kohoamisia voi ilmetä. Pihakivet nimittäin joustavat saumoistaan, eli maapohjan routiessa maa hieman nousee, laskee se takaisin paikoilleen roudan sulaessa – silloin myös kivet löytävät takaisin paikoilleen. Tässä kohdassa vaaditaan siis hieman kärsivällisyyttä ennen kuin ryhtyy toimiin, ettei tule tehneeksi turhaa työtä.

Pihakiveykselle kertynyt lumi ja jää tulee poistaa niin sanotuin mekaanisin menetelmin. Tämä tarkoittaa lapiointia, kolaamista, harjaamista sekä linkoamista.

Liukkautta voi torjua käyttämällä hiekkaa, joka harjataan kevään tultua kiveykseltä pois. Älä kuitenkaan käytä suolaa liukkauden poistoon, sillä suola heikentää betonin rakennetta ja vähitellen rapauttaa betonin pintaa. Lisäksi, suola on haitallista ympäristölle.

<p data-block-key="z4ndc">Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.</p>
Paras väline pihatielle kertyneen lumen poistoon on käyttää lapiota tai kolaa. Älä käytä suolaa.
Piha
asuminen
huolto
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

lapsi roikkuu telineissä ylösalaisin
Leikkivälineiden kunnonvalvonta: Mitä taloyhtiön on tiedettävä?
EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaisia leikkivälineiden pitää olla ja millaiset alustat niille vaaditaan. Periaatteena on, että jos taloyhtiön pihassa on leikkivälineitä, niiden pitää olla kunnossa – tai sitten ne pitää viedä kokonaan pois. Se, ettei taloyhtiössä asu yhtään lasta tai leikkivälineet seisovat tyhjän panttina, ei vapauta taloyhtiötä leikkivälineiden kunnonvalvonnan velvoitteesta. Vaikka taloyhtiöt olisivat siirtäneet leikkipaikan ylläpidon alihankkijalle, ne eivät omistajina silti välty turvallisuusvastuulta.Eikä vastuu rajaudu vain leikkivälineisiin. Leikkipaikan omistaja on velvoitettu pitämään huolta myös leikkipaikan muiden rakenteiden eli mm. aitojen, pöytien, penkkien ja istutusten turvallisuudesta.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
omakotitalon ympärille syntymässä uusi puutarha
Toimiva piha omakotitaloon: pihan rakentaminen
Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa – ja huolella.Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
savustettu kala puutarjottimella ympärillä valkosipulia ja yrttejä
Savustusuunin avulla ihanat savukalat omasta takaa
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Rintamamiestalon alapohjassa hometta?
Kysymys:Rintamamiestalossamme on hajua, joka tarttuu myös vaatteisiin. Erityisesti alapohja on ollut ongelmana. Uutena siinä oli kellari, johon tuli keväisin vettä. Se täytettiin hiekalla, mutta tilaa hiekan päälle jäi n. 40 cm. Myöhemmin sivustoillekin tehtiin tuuletusreiät. Voisiko hajuhaitta parantua, jos alapohjaan laitettaisiin pari tuuletinta? Jos sieltä löytyy hometta, pitääkö lattia purkaa ja tehdä uudestaan? Voiko tuulettimien lisäksi lattian alle laittaa jonkun kosteuseristeen?
20179_50142.jpg
Suodattimet vaihtoon
Siitepölykausi on päättymässä koko maassa. Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Oikea hetki vaihtaa suodattimet on siitepölykauden päättyessä. Näin estetään niiden ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta. Ilmanvaihto on hyvä huoltaa myös mökillä, sillä se auttaa rakennuksia pysymään paremmassa kunnossa. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton