Pihakiveyksen huoltotoimet: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Lumenluonti pihakiveyksen päältä onnistuu helposti.
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.
Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.
Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
Kiveyksen päälle kertynyt likaa ja roskaa, miten se kannattaa poistaa?
Onko kiveyksen päälle kertynyt erinäistä roskaa ja likaa? Huolehdi ne pois helposti vesipesun sekä harjauksen avulla. Voit käyttää puhdistustyöhön painepesuria, mutta muista, että paine ei saa olla liian kova! Liian kovalla paineella pesu voi irrottaa kivien välistä saumaushiekkaa pinnalle kertyneiden epäpuhtauksien lisäksi. Säännöllisesti tehtävän puhdistuksen etu on, että kiveyksien värisävyt saadaan paremmin esiin suhteellisen pienellä vaivalla.
Jos kuitenkin painepesurilla pestessä kivien saumoista irtosi saumahiekkaa, tulee vajaat saumat täyttää uudelleen käyttäen 0,2–1 mm raekokoa olevaa saumahiekkaa. Kuiva säkkihiekka on paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen, se on myös helppoa levittää paikoilleen harjan avulla.
Ensimmäisinä vuosina pihakiveyksen pintaan voi nousta niin kutsuttua kalkkihärmää ja on täysin luonnollinen ilmiö. Tämä ei ole kiveykselle eikä ympäristölle vahingollista. Kyseinen ilmiö häviää aikaa myöden itsekseen, mutta halutessaan sen poistumista voi nopeuttaa miedon suolahappoliuoksen avulla, joka pestään pois runsaasti vettä käyttäen. Ole huolellinen ja erityisen varovainen näin tehdessäsi.
Huolella rakennettu pihakiveys on pitkäikäinen.
Kasvillisuus sekä painumat ja kohoumat
Kivien väliin kertyy helposti pientä itiötä sekä erilaisia kasvien siemeniä, tästä syystä pihakivien välistä saattaa pilkottaa rikkaruohoja ja ruohotupsuja. Nämä itsekseen saumoihin kasvaneet kasvit kannattaa irrottaa ja saumat puhdistaa.
Saumoihin kasvaneet ruohot sekä sammaleet saa poistettua pesemällä saumat varovasti painepesurilla, myös tässä yhteydessä täytyy huomioida, että vajentuneet saumat tulee täyttää hiekalla. Rikkakasveja voi poistaa myös torjunta-aineita käyttäen, testaa ensin huomaamattomaan paikkaan soveltuvuus. Noudata aina valmistajan antamia käyttöohjeita. Rikkaruohoja voi poistaa myös polttamalla ne kaasupolttimella. Muista ottaa turvallisuusnäkökulmat silloin erityisesti huomioon.
Pohja- sekä asennusolosuhteista riippuen voi pihakiveys painua vähitellen kuopalle tai vastaavasti jäädä ympäristöään korkeammaksi. Tällaisessa tapauksessa alueelta kannattaa poistaa kiveys noin 10 senttiä laajemmalta alueelta, tasata alue huolellisesti ympäröivän asennushiekan tasoon (huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero) sekä asentaa kivet takaisin paikoilleen. Talteen otettu saumahiekka levitetään saumoihin.
Jos pihakiveyksessä yksi kivi syystä tai toisesta vaurioituu, on se helppo vaihtaa. Mikäli vaihdettava kivi on keskellä kiveystä, eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen tilalle, otetaan kiveyksen reunasta käyttöön vanha kivi korjattavaan kohtaan ja sijoitetaan uusi kiveyksen reunalle. Näin sävyeroja ei synny paikattuun kohtaan.
Älä käytä betonipinnoitteen sulanapitämiseen suolaa!
Muistathan, että talvella pihakiveys hieman elää, joten hetkellisiä kivien kohoamisia voi ilmetä. Pihakivet nimittäin joustavat saumoistaan, eli maapohjan routiessa maa hieman nousee, laskee se takaisin paikoilleen roudan sulaessa – silloin myös kivet löytävät takaisin paikoilleen. Tässä kohdassa vaaditaan siis hieman kärsivällisyyttä ennen kuin ryhtyy toimiin, ettei tule tehneeksi turhaa työtä.
Pihakiveykselle kertynyt lumi ja jää tulee poistaa niin sanotuin mekaanisin menetelmin. Tämä tarkoittaa lapiointia, kolaamista, harjaamista sekä linkoamista.
Liukkautta voi torjua käyttämällä hiekkaa, joka harjataan kevään tultua kiveykseltä pois. Älä kuitenkaan käytä suolaa liukkauden poistoon, sillä suola heikentää betonin rakennetta ja vähitellen rapauttaa betonin pintaa. Lisäksi, suola on haitallista ympäristölle.