Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.
Nykyisen omistajan vanhemmat olivat 70-luvulla rakennuttaneet aikakauden hengen mukaisen hirsimökin, jossa oli ajan mukaista luksusta – sekä sähköt että lankapuhelin! Lisäksi keittiöön tuli kylmä vesi sähköpumpulla kaivosta.
Vuosien kuluessa mukavuuksia hankittiin lisää: ilmalämpöpumppu lämmittämään ja viilentämään, uusi kamari vieraita varten, kunnallinen vesijohtovesi, pieni vesivessa ja apukeittiö. Harmaiden vesien kivipesäsuodatus vaihdettiin imeytysjärjestelmään.
Käyttövettä lämmitettiin niin keittiössä hellalla kuin rannassa saunan padassa, kunnes vuonna 2008 apukeittiön pöytätason alle hankittiin 35 litran sähköinen lämminvesivaraaja HAATO HK35, josta riitti hyvin vettä niin tiskaamiseen kuin käsien pesuun apukeittiössä.
Sisäkaton maalaus innosti keittiöremonttiin
Mökkiin kaivattiin lisää valoisuutta ja yleisilmeen päivitystä, joten kesällä 2020 aloitettiin mökin ehostus maalaamalla sisäkatto. Samalla päädyttiin vaihtamaan yläpohjan villat.
– Kun remontissa oli päästy alkuun, maalattiin myös tuvan suuri takka valkoiseksi ja uusittiin kaikki mökin sähköt nykyvaatimuksia vastaaviksi, mökin omistaja kertoo.
Mökin yleisilme muuttui toivotusti, mutta samalla keittiö alkoi näyttää melko kulahtaneelta. Kesällä 2021 kaikki keittiökalusteet ja vesiputket päätettiinkin uusia. Myös tiskikone hankittiin vapaa-ajanviettoa helpottamaan.
– Lämminvesivaraajassa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta koska käsitiskin määrä pieneni tiskikoneen myötä, todettiin että pienempikin riittäisi.
Asiaan perehtymisen jälkeen sopivimmaksi malliksi todettiin 15 litran HAATO HK 15. Pienikokoisena se voitiin sijoittaa apukeittiön seinälle ilman, että kukaan kolhii siihen päätänsä. Plussaa on myös, että mökkikäyttö on huomioitu jo varaajan suunnittelussa, minkä ansiosta säiliön tyhjennys käy käden käänteessä.
Lue myös:Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu
Koska apukeittiössä ei ole lattiakaivoa, varaajan varoventtiilin vedet on ohjattu apukeittiön lavuaariin. Varmuuden vuoksi mökin päävesihana suljetaan ja varaajasta katkaistaan virrat, kun mökiltä lähdetään kotiin. Pieni varaaja lämmittää veden nopeasti, kun mökille tullaan taas seuraavan kerran, eikä sähköä kulu turhaan.
Info
Mikä lämminvesivaraaja on sopivin sinun tarpeisiisi?
Onko lämpimän veden tarve jatkuvaa vai jaksottaista? Kuinka monta henkilöä vettä käyttää? Täytetäänkö myös kylpyammetta? Vaatiiko vedenlaatu erilaisen korroosiosuojauksen? Haluatko säästää lisää sähköä älyvaraajalla? Tutustu NIBEn lämminvesivaraajien mallistoon ja ota yhteyttä!