• Etusivu
  • Talo

Perusmuurin vedeneristys patolevyllä ja radoneristys varmistavat kodille terveellisen huoneilman

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.04.2025
20141_37683.jpg

1. Fonda Universal-levy • rullakoot 0,83 x 20 m, 1,65 x 20 m, 2,08 x 20 m ja 2,4 x 20 m; • levy kiinnitetään yläreunastaan 25 cm:n välein 2. Fonda Universal-peitelista • pituus 2 m; • esirei’itetty 20 cm:n välein 3. Fonda Universal-kiinnikkeet • naulat (60 mm) ja tulpat harkkoperustuksiin; • lyöntitulppa (50 mm) betoniperustuksiin; • tulpat poraproppuja ja naulaimia varten; • kiinnikkeitä 100 kpl/pakkaus 4. Radon/SokkeliPolar • hitsattava kumibitumikermi sokkelin ja anturan yhtymäkohtaan; • rullakoko 0,5 x 10 m 5. Bitumiliuos BIL 20/85 esisivelyyn • menekki n.0,3 - 0,5 l/m²; • astiakoot 2,5l, 10 l ja 20 l

Patolevy pitäää perustukset kunnossa

Kun rakennetaan uutta taloa tai korjataan vanhaa on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.

Toimiva perusmuurin eristysratkaisu (patolevy tai bitumi) suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.

Lue lisää perustusten kosteuseristyksestä

Info

Info

Miksi perustukset kosteuseristetään?

Terveydellisten syiden lisäksi perustukset suunnitellaan pitkäikäisiksi - käyttöiän on vastattava perusrakenteiden käyttöikää. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kosteus ja vesi on johdettava pois perustusten vierestä - sadevesiviemäröinnillä tai avo-ojalla johdetaan sade- ja sulamisvedet pois rakennuksesta. Huolehditaan myös siitä, että maanpinta kallistuu poispäin rakennuksesta 1:20 3000 mm:n matkalla sokkelista poispäin korkeuseron ollessa vähintään 150 mm.

Tämän lisäksi veden ja kosteuden pääsy estetään eristämällä joko bitumikermillä tai patolevyllä. Anturan päälle tehdään bitumikermillä riittävän ylös nouseva kermieristys perusmuuria pitkin.

Märät perustukset aiheuttavat ongelmia seinän alapään rakenteisiin. Jäätyessään perustukseen tulee halkeamia ja railoja. Perustus pääsee myös rapautumaan. Epäjatkuvuuskohta taasen on radonille otollinen paikka päästä sisäilmaan.

Perusmuurin eristysmateriaali valitaan maaperän ominaisuuksien mukaan. Kun pohjavesi ei nouse perustamistason yläpuolelle ja maaperän kuivumisominaisuudet ovat hyvät, eristeeksi soveltuu perusmuurilevy. Vaativammissa kohteissa perusmuuri eristetään hitsattavalla kumibitumikermillä.

Patolevy jättää ilmaraon

Vesitiivis patolevy Fonda Universal estää kosteuden tunkeutumisen perustus rakenteisiin. Nystyräkuviointi estää painumisen ja jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta mahdollinen kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Joustavan materiaalinsa ansiosta perusmuurilevy on helppo asentaa asettuen tasaisesti perustusta pitkin. Levyn yläreunaan asennetaan peitelista ja levy kiinnitetään kiinnikkein harkko- tai betoniperusmuuriin. Perusmuurin ja anturan liitoskohtaan tarvitaan hitsattavaa Radon/SokkeliPolarkumibitumikermiä sekä esisivelyyn Icopal Bitumiliuosta.

Kosteuskatkot varmistavat toimivan kosteuseristyksen

Maakosketuksissa olevien ulko- ja väliseinien perustuksista on estettävä veden kapillaarinen nousu. Ensimmäinen kosteuskatko suositellaan tehtäväksi anturan ja perustusten väliin ja toinen perusmuurin yläpintaan erottamaan ulkoseinä perusmuurista. Kosteuskatkot tehdään lisäksi myös kantavien sisäseinien perustusten yläpintaan. Kosteuskatkot tehdään bitumikaistoilla, jotka liimataan yhteen 50 mm:n limityksillä. Kumibitumikermillä tehty radoneristys suojaa myös rakenteita veden kapillaariselta nousulta. Kun pohjaan tehdään radonsuojaus, kosteuskatkoa ei yleensä tarvita perusmuurin ja seinän väliin.

<p data-block-key="8x7b1">Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.</p>
Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.

Perusmuurieriste haastaviin kohteisiin

Kosteammalla rakennuspaikalla perusmuurin vedeneristeiltä vaaditaan tukevampaa vedenpitävyyttä. Jos pohjaveden pinta nousee välillä tai jatkuvasti perustamistason yläpuolelle tai maaperän kuivumisominaisuudet ovat muuten huonot, perusmuuri eristetään kokonaan Hitsattava Polar -kumibitumikermillä.

Myös kellarin eristykseen suositellaan kumibitumikermiä. Maanpinnan alapuolelle jäävä kellarin seinä käsitellään Icopal Bitumiliuoksella. Kun liuos on kuivunut, kiinnitetään Hitsattava Polar -kumibitumikermi nestekaasupolttimen lämmöllä rakenteisiin. Jos kyseessä on harkoista muurattu perusmuuri, tulee pinta tasoittaa slammaamalla ennen bitumiliuoskäsittelyä. Kermieristystä käytettäessä on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä nestekaasupolttimella tapahtuva kermien kiinnitys vaatii asentajaltaan tulityökortin.

Talo
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

pilariperustus
Pilariperustus – Toimiva ratkaisu vaativiin maaperäolosuhteisiin
Pilariperustus on tehokas ja kustannustehokas perustustapa erityisesti silloin, kun maaperä on kantava tai kun rakennuspaikka on kallioinen, viettävä tai muutoin vaikeasti kaivettavissa. Se soveltuu erinomaisesti kellarittomiin rakennuksiin, kuten vapaa-ajan asuntoihin, kevyisiin pientaloihin, varastoihin ja kuistien sekä terassien perustuksiin. Pilariperustuksen suunnittelu ja toteutus tulee aina tehdä hyvän rakennustavan ja rakennusmääräysten mukaisesti.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
sähkömies keskuksen edessä johtonippu kädessä
Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen lamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?
CLT-puutavaraa pinossa
CLT-tekniikka tutuksi puutalon rakentamisessa
Puutalojen rakentamisessa yleistyy CLT-tekniikka. Valmiit massiivipuuelementit helpottavat omakotirakentajan työtä ja ovat terveellinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Talosta tulee tiivis ja helposti huollettava.
201511_44828.jpg
Fiksu valinta sekä uusiin asennuksiin että vanhan laitteen tilalle
Pohjoismaisessa ilmastossa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton