• Etusivu
  • Talo

Perusmuurin vedeneristys patolevyllä ja radoneristys varmistavat kodille terveellisen huoneilman

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.04.2025
20141_37683.jpg

1. Fonda Universal-levy • rullakoot 0,83 x 20 m, 1,65 x 20 m, 2,08 x 20 m ja 2,4 x 20 m; • levy kiinnitetään yläreunastaan 25 cm:n välein 2. Fonda Universal-peitelista • pituus 2 m; • esirei’itetty 20 cm:n välein 3. Fonda Universal-kiinnikkeet • naulat (60 mm) ja tulpat harkkoperustuksiin; • lyöntitulppa (50 mm) betoniperustuksiin; • tulpat poraproppuja ja naulaimia varten; • kiinnikkeitä 100 kpl/pakkaus 4. Radon/SokkeliPolar • hitsattava kumibitumikermi sokkelin ja anturan yhtymäkohtaan; • rullakoko 0,5 x 10 m 5. Bitumiliuos BIL 20/85 esisivelyyn • menekki n.0,3 - 0,5 l/m²; • astiakoot 2,5l, 10 l ja 20 l

Patolevy pitäää perustukset kunnossa

Kun rakennetaan uutta taloa tai korjataan vanhaa on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.

Toimiva perusmuurin eristysratkaisu (patolevy tai bitumi) suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.

Lue lisää perustusten kosteuseristyksestä

Info

Info

Miksi perustukset kosteuseristetään?

Terveydellisten syiden lisäksi perustukset suunnitellaan pitkäikäisiksi - käyttöiän on vastattava perusrakenteiden käyttöikää. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kosteus ja vesi on johdettava pois perustusten vierestä - sadevesiviemäröinnillä tai avo-ojalla johdetaan sade- ja sulamisvedet pois rakennuksesta. Huolehditaan myös siitä, että maanpinta kallistuu poispäin rakennuksesta 1:20 3000 mm:n matkalla sokkelista poispäin korkeuseron ollessa vähintään 150 mm.

Tämän lisäksi veden ja kosteuden pääsy estetään eristämällä joko bitumikermillä tai patolevyllä. Anturan päälle tehdään bitumikermillä riittävän ylös nouseva kermieristys perusmuuria pitkin.

Märät perustukset aiheuttavat ongelmia seinän alapään rakenteisiin. Jäätyessään perustukseen tulee halkeamia ja railoja. Perustus pääsee myös rapautumaan. Epäjatkuvuuskohta taasen on radonille otollinen paikka päästä sisäilmaan.

Perusmuurin eristysmateriaali valitaan maaperän ominaisuuksien mukaan. Kun pohjavesi ei nouse perustamistason yläpuolelle ja maaperän kuivumisominaisuudet ovat hyvät, eristeeksi soveltuu perusmuurilevy. Vaativammissa kohteissa perusmuuri eristetään hitsattavalla kumibitumikermillä.

Patolevy jättää ilmaraon

Vesitiivis patolevy Fonda Universal estää kosteuden tunkeutumisen perustus rakenteisiin. Nystyräkuviointi estää painumisen ja jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta mahdollinen kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Joustavan materiaalinsa ansiosta perusmuurilevy on helppo asentaa asettuen tasaisesti perustusta pitkin. Levyn yläreunaan asennetaan peitelista ja levy kiinnitetään kiinnikkein harkko- tai betoniperusmuuriin. Perusmuurin ja anturan liitoskohtaan tarvitaan hitsattavaa Radon/SokkeliPolarkumibitumikermiä sekä esisivelyyn Icopal Bitumiliuosta.

Kosteuskatkot varmistavat toimivan kosteuseristyksen

Maakosketuksissa olevien ulko- ja väliseinien perustuksista on estettävä veden kapillaarinen nousu. Ensimmäinen kosteuskatko suositellaan tehtäväksi anturan ja perustusten väliin ja toinen perusmuurin yläpintaan erottamaan ulkoseinä perusmuurista. Kosteuskatkot tehdään lisäksi myös kantavien sisäseinien perustusten yläpintaan. Kosteuskatkot tehdään bitumikaistoilla, jotka liimataan yhteen 50 mm:n limityksillä. Kumibitumikermillä tehty radoneristys suojaa myös rakenteita veden kapillaariselta nousulta. Kun pohjaan tehdään radonsuojaus, kosteuskatkoa ei yleensä tarvita perusmuurin ja seinän väliin.

<p data-block-key="8x7b1">Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.</p>
Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.

Perusmuurieriste haastaviin kohteisiin

Kosteammalla rakennuspaikalla perusmuurin vedeneristeiltä vaaditaan tukevampaa vedenpitävyyttä. Jos pohjaveden pinta nousee välillä tai jatkuvasti perustamistason yläpuolelle tai maaperän kuivumisominaisuudet ovat muuten huonot, perusmuuri eristetään kokonaan Hitsattava Polar -kumibitumikermillä.

Myös kellarin eristykseen suositellaan kumibitumikermiä. Maanpinnan alapuolelle jäävä kellarin seinä käsitellään Icopal Bitumiliuoksella. Kun liuos on kuivunut, kiinnitetään Hitsattava Polar -kumibitumikermi nestekaasupolttimen lämmöllä rakenteisiin. Jos kyseessä on harkoista muurattu perusmuuri, tulee pinta tasoittaa slammaamalla ennen bitumiliuoskäsittelyä. Kermieristystä käytettäessä on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä nestekaasupolttimella tapahtuva kermien kiinnitys vaatii asentajaltaan tulityökortin.

Talo
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
kaaviokuva veden liikkumisesta talon pohjarakenteissa
Kosteus, home ja tunkkainen ilma kellariin? Isodrän-levy on vastaus!
Kellari on monelle kotitaloudelle arvokas lisätila, mutta sen hyödyntäminen voi olla haasteellista, jos tilassa vallitsee kosteusongelmia. Kosteus, home ja huono ilmanlaatu ovat yleisiä ongelmia kellareissa, erityisesti vanhoissa rakennuksissa, ja ne voivat johtaa vakaviin rakenteellisiin vaurioihin sekä terveyshaittoihin. Kostea ympäristö edistää homeen ja sienikasvustojen muodostumista, mikä heikentää ilmanlaatua ja voi aiheuttaa allergisia reaktioita tai muita hengityselinsairauksia. Lisäksi kellarissa oleva ylimääräinen kosteus voi vahingoittaa rakenteita, kuten seiniä, lattioita ja varastoitavia tavaroita.Näistä syistä on tärkeää huolehtia kellarin kuivatuksesta, jotta tila pysyy terveellisenä, käyttökelpoisena ja energiatehokkaana. Tässä artikkelissa esittelemme Isodrän-levyn, joka tarjoaa nykyaikaisen ja kestävän ratkaisun kellarisi kuivatukseen ja lämmöneristykseen.
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
20107_22495.jpg
Sääolot huomioitava puumateriaalien valinnassa
Puupintoja koettelevat sääolot on tärkeää huomioida puumateriaalien valinnassa ja huollossaSuomen sateinen ilmasto ja ilmastonmuutos asettavat omat haasteensa ja vaatimuksensa puupinnoille. Julkisivut ovat osin räystäiden ja muiden rakenteiden suojaamia, mutta pihan rakenteiden, kuten terassien, laitureiden ja aitojen puupinnat ovat jatkuvasti säälle altistuneita. Puupintaisia julkisivuja on Suomessa niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotiasunnoissa ja mökeissä. Lisäksi puuta käytetään pihojen rakenteissa ja kalusteissa. Pientaloissa puujulkisivujen suosio on ollut myös vahvassa kasvussa. Ulkopintojen osalta on tärkeää ottaa sääolosuhteet huomioon puumateriaalin, puun suojauksen ja pinnoitteen tai maalin valinnassa ja huollossa.Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa ovat maantieteellisesti otollisia alueita puurakentamiselle. Euroopan osalta Atlantin rannikon ilmasto on selvästi ankarampi kuin Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen ilmasto. VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen mukaan tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomessa on perinteisesti ollut pakkastalvia ja lämpötilat eivät nouse jatkuvasti homeelle ja laholle otollisiin lämpötiloihin.Ilmaston vaikutukset ovat moninaisia, sillä esimerkiksi sademäärät, ilman kosteus, lämpötila ja sen vaihtelu, tuulisuus ja auringon säteily vaikuttavat ulkoseiniin ja pihojen puurakenteisiin kohdistuvaan säärasitukseen. Perinteisesti loppukesä ja erityisesti syksy, jolloin sateet tulevat pääosin vetenä, ovat haastavinta aikaa puurakenteille. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa puupinnoille, mikäli talvet ovat yhä lämpimämpiä, jolloin vesi tulee enemmissä määrin sateena myös talviaikaan. – Julkisivut ja puiset ulkorakenteet altistuvat entistä enemmän säiden vaikutuksille. Etenkin parvekkeet, aidat ja laiturit ovat erityisesti koetuksella. Puupinnat, joissa ei ole sateensuojaa lainkaan, altistuvat sateelle ja säärasitukselle huomattavasti.– Sään vaikutuksia arvioitaessa tarkastellaan aluksi laajalla alueella vallitsevaa suurilmastoa, ns. makroilmastoa. Ilmaston vaikutuksissa tulee ottaa huomioon myös pienilmasto ja paikallisilmasto, kuten se, miten muut rakennukset ja rakenteiden yksityiskohdat suojaavat ulkoseinää, Viitanen jatkaa.Puurakentamisella on mahdollista saavuttaa hyvinkin pitkä rakennuksen kestoikä. Suomesta löytyy yli satavuotiaita julkisivuja, joissa on edelleen alkuperäinen puumateriaali. Kokonaisrakenteen laatu tärkeää, ja pienetkin yksityiskohdat, joista vesi voi päästä sisään rakenteisiin, on huomioitava. Myös valittu puumateriaali, pinnoitetyyppi ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä seikkoja. – Materiaalien osalta laudan paksuuden tulisi olla riittävä. Esimerkiksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa paljon käytetty kuusilauta täyttää paikalliset vaatimukset. Pintakäsittelyyn olisi hyvä kuulua ns. kolmen kerran käsittely ja maalin on oltava riittävän tiivistä, ettei vesi mene siitä läpi. Pintakäsittelyn valinta tehdään sen mukaan, minkälainen puupinta ja rakenne ovat kyseessä, Viitanen sanoo.
20096_17151.jpg
Rintamamiestalon peruskorjausmallit
Rintamamiestaloja on vuosina 1945-1970 rakennettu Suomeen n. 150 000 kpl. Valtaosa taloista on tehty saman perusratkaisun mukaan. Toisistaan nämä talot eroavat lähinnä huonejärjestyksessä ja mitoissa. Määräävänä tekijänä olevat porraskäytävät ja piippu ovat kuitenkin lähes kaikissa ratkaisuissa samassa paikassa.Osa näistä taloista on peruskorjattu ja mahdollisesti laajennettu kertaalleen, osa ehkä jo kaksi kertaa. Peruskorjaustarve näissä taloissa on kuitenkin jatkuvaa. Keskimääräinen laajemman peruskorjaustarpeen väli on n. 20 vuotta. Taloja on korjattava 7500 kpl vuosittain, jotta kyseinen rakennuskanta uusiutuu kohtuullisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton