• Etusivu
  • Rakentaminen

Passiivitalojen suunnitteluohjeet julkistettiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.05.2025
20097_17745.jpg

Valkeakosken asuntomessuilla passiivitaloja edustaa kohde 21: Paroc Lupaus.

Arkkitehti (SAFA) Kimmo Lylykankaan ja VTT:n asiakaspäällikkö Jyri Niemisen laatimat passiivitalojen suunnitteluohjeet arkkitehdeille ja arkkitehtiopiskelijoille julkistettiin Valkeakosken asuntomessujen yhteydessä perjantaina 17.7.2009 klo 10.

Kimmo Lylykangas ja Jyri Nieminen saivat ohjeiden tekemiseen Suomen Asuntomessujen Casa Humana -apurahan. Suunnitteluohjeiden julkistustilaisuuden avasi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen ja ohjeet esitteli arkkitehti Kimmo Lylykangas.

"Asuntomessujen pilottihankkeilla sekä passiivitalojen suunnitteluohjeilla haluamme omalta osaltamme edistää energiatehokkaiden talojen rakentamista Suomessa", kertoi toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta.

Ohjeista on laadittu omat verkkosivunsa, jotka löytyvät osoitteista www.asuntomessut.fi ja www.passiivi.info. Sivuilta ladattavissa oleva tekstimuotoinen aineisto ja PowerPoint -esitykset ovat muokkaamattomina vapaasti käytettävissä opetustarkoituksiin. Uudisrakennuksen suunnittelu- ja toteutusohjeiden lisäksi ohjeissa käsitellään myös olemassa olevan rakennuksen korjaamista passiivitaloksi.

"Passiivitalon kriteerien täyttäminen edellyttää suunnitteluyhteistyötä ja rakennustöiden laadukasta toteutusta. Arkkitehtisuunnittelun ratkaisut vaikuttavat ratkaisevasti rakennuksen energiantarpeeseen", painotti Kimmo Lylykangas. "Toivomme että ohjeita hyödynnettäisiin etenkin arkkitehtikoulutuksessa Oulussa, Tampereella ja Espoossa", Lylykangas jatkoi.

Lylykangas vastasi tilaisuudessa myös julkisessa keskustelussa tunteita herättäneisiin kysymyksiin passiivitalojen lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja kosteusongelmista: "Passiivitalossakin on aina lämmitysjärjestelmä. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella lämmitystarve kuitenkin saadaan murto-osaan nykyisestä ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia. Energian säästämiseksi itse asiassa vain parannetaan niitä teknisiä ratkaisuja, jotka ovat jo käytössä jokaisessa suomalaisessa uudisrakennuksessa. Ohje kannustaa vastuullisesti toimivaa arkkitehtia esittämään passiivitaloa rakennushankkeensa energiatehokkuustavoitteeksi. Jokainen passiivitalona toteutettu uudisrakennus torjuu osaltaan ilmastonmuutosta."

Rakentaminen
messut
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rakenna & Remontoi -messut
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2026
Kaipaatko lisää asiakkaita? Tavoitteletko yrityksenne tunnettuuden kasvattamista? Haluatko verkostoitua muiden rakennusalan toimijoiden kanssa?Tuo yrityksesi mukaan Rakenna & Remontoi -messuille. Tammikuun lopulla järjestettävä koko perheen tapahtuma Vantaan Myyrmäki-hallissa – jo 23. kerran. Messuilla vierailee vuosittain n. 10 000 ihmistä.– Rakenna & Remontoi -messut ovat loistava paikka täyttää tilauskalenteri, sillä kävijät tulevat messuille tositarkoituksella, tavoitteena viedä omia projekteja eteenpäin, Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähkösopimus
Mistä tiedän, että uusi sähkösopimukseni on tullut voimaan?Tyypillisesti noin 2-4- viikon kuluessa tilauksen tekemisestä saat uudelta sähkönmyyjältä sopimusvahvistuksen, jossa vahvistetaan uuden sähkösopimuksen sisältö.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Kevyt tulisija yläkertaan?
Kysymys:Talomme on 1½ kerroksinen, jossa yläkerta on vielä rakentamatta. Alakertaan on rakennettu puuhella ja leivinuuni. Puuhellalla on oma hormi ja leivinuunin hormissa on alhaalla häkäpelti ja ylhäällä savupelti. Molemmille löytyvät savupellit myös yläkerrasta. Onko mahdollista toiseen hormeista yhdistää ns. kevyttakkaa (ei varaavaa), jollaisen haluaisimme yläkertaan? Jos ei ole mahdollista, minkä vuoksi se ei olisi mahdollista?
20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
20232_80864.jpg
Tiedätkö, kuinka paljon valmistalopakettia voi muokata? Näin Janni ja Joel päätyivät Kastelliin
Liikunta-alan yrittäjä ja mediapersoona Janni Hussi rakensi avopuolisonsa, niin ikään mediapersoonana tutuksi tulleen, poliitikko Joel Harkimon kanssa Kastelli-kodin Sipooseen. Pariskunnan ja heidän Harri-koiransa unelma valoisasta omakotitalosta muokattiin ja toteutettiin muuttovalmiiksi asti modernin ja skandinaavisen Kastellin Veistos 163 -talomallin pohjalta. Nyt pääsemme seuraamaan viisiosaisessa videosarjassa, pariskunnan fiiliksiä kotiunelman etenemisestä sekä parin ajatuksia koko talonrakennusprojektista. Kannattiko projektiin lähteä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton