• Etusivu
  • Materiaalit

Parketti- ja laminaattipäällystetyö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20154_43208.jpg

Tarvittavat työvälineet:

- rullamitta

- suorakulma

- taltta

- lyijykynä

- vasara

- puukko

- kiiloja

- hienohampainen käsisaha

- 30 cm pitkä lyöntikapula

- asennusrauta

- akkukone poranterällä

- pistosaha tarvittaessa

Työohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.

1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.

2. Ennen ensimmäisen lautarivin asennusta tarkistetaan aloitusseinän suoruus. Jos seinä ei ole suora, sahataan seinän muoto aloitusrivin lautoihin.

3. Mitataan tarvittavien lautarivien määrä. Jos tilan viimeinen lautarivi jää valmistajan ohjetta kapeammaksi, sahataan aloitusrivin lautoja kapeammaksi.

4. Tarvittaessa ensimmäisestä lautarivistä poistetaan urospontin huullos taltalla tai sahalla ja asennetaan tasainen sivu seinää vasten. Seinien ja lautojen väliin on jätettävä elämisvara (8–10 mm valmistajan ohjeen mukaan) kiilojen avulla. Suurissa tiloissa elämisvara on 1,5 mm lattian leveysmetriä kohden.

20154_43209.jpg

5. Ensimmäisen rivin seuraavat laudat kiinnitetään päädyistään lukkoponteilla. Jos valmistaja edellyttää liimakiinnitystä, käytetään reilusti liimaa ja ylipursunut liima pyyhitään välittömästi laudan asentamisen jälkeen.

20154_43210.jpg

6. Rivin viimeinen lauta joudutaan usein katkaisemaan. Jos lauta jää valmistajan ohjeen mukaista sallittua pituutta lyhyemmäksi, on myös edellistä lautaa lyhennettävä. Sahattaessa käytä hienohampaista sahaa, jotta laudan pintarakenne ei repeä.

20154_43211.jpg

7. Toinen rivi aloitetaan edellisen rivin katkaisusta jääneellä palalla, jos se täyttää valmistajan ohjeen mukaisen minimipituuden (tavallisesti n. 30 cm). Yleensä lukkopontilliset laudat kiinnitetään päädyistään ensin koko rivi kerrallaan. Tämän jälkeen kiinnitetään rivi edelliseen lautariviin loivassa kulmassa kiiloja apuna käyttäen.

20154_43212.jpg

8. Seuraavaksi poistetaan kiilat ja naputellaan sauma tiiviiksi sivusta lyöntikapulaa ja vasaraa käyttäen. Lyöntikapulan on oltava riittävän pitkä ja tarpeeksi kovasta puusta tehty. On varottava, että laudan ponttirakenne ja pinta eivät vaurioidu.

20154_43213.jpg

9. Seuraavat rivit asennetaan kuten edellä. Päätyjatkosten tulee porrastua pituusaumaan nähden viereisillä laudoilla (yleensä 300–500 mm valmistajan ohjeen mukaan).

20154_43214.jpg

10. Tilan viimeinen lautarivi kannattaa kiinnittää asennusraudan avulla. Asennusraudan ja seinän väliin kannattaa laittaa esimerkiksi puupalikka, jotta seinään ei tulisi painaumia.

20154_43215.jpg

Läpiviennit:

Laudan lyhyen ja pitkän sivun läpiviennit mitataan ja merkitään lautaan suorakulman avulla. Läpivientien kohdalle porataan yleensä 20 mm putken halkaisijaa suurempi reikä, jolloin laudalle jää elämisvara. Lauta katkaistaan reikien keskikohdasta 45 asteen kulmassa. Reikien väli katkaistaan pistosahalla ja jäljelle jäänyt palanen kiinnitetään liimalla lautaan kiinni. Ylipursuava liima pyyhitään pois ja pala kiristetään kiilojen avulla.

Oven pystykarmi:

Paikoilleen asennetut karmit sahataan käsisahalla lattiapinnan yläreunan tasoon, jotta päällyste saadaan asennettua karmin alle.

Irtokynnykset:

Lopuksi päästään kiinnittämään irtokynnykset, joilla peitetään lattian liikuntasauma.

Vinkkejä:

- Jalkalistan paksuuden tulee olla noin 1/3 liikuntasaumaa suurempi, jotta ei muodostu rakoja listan ja lattian väliin.

- Kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden alle ei suositella asennettaviksi uivaa lattiarakennetta, koska se saattaa aiheuttaa rakoilua saumoissa.

- Laudat asennetaan usein huoneeseen tulevan päivänvalon suuntaisesti. Mikäli alustana on lautalattia, tulee pintalattia asentaa siihen nähden poikittain.

- Helpottaaksesi päätypontin lukkiutumista heiluta sitä hieman ylös-alas suunnassa lautaa kiinnitettäessä.

Lähde: Ratu 77-0316

Materiaalit
lattiat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43276.jpg
Laatoitus
Tarvittavat työvälineet- rullamitta- vesivaaka- alumiini- tai puuohjuri- pitkä suorakulma- hammastettu teräslasta- laattaleikkuri- saumanarua- pesusieni ja siivousliinoja- laattavasara- saumauskumi- laastipalju- sekoituskone- kittipistooliTyöohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.Seinien laatoitusMittaukset ja laattajaon suunnittelu1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
Kaksi erikokoista jätesäiliötä pihalla.
Tee se itse - Jäteaitaus
Myönnä pois, pihalla seisova jäteastia ei hivele silmää. Tuiki tarpeellinen säiliö olisi hyvä saada piilotettua katseilta, mutta samalla sen tulisi olla helposti tavoitettavissa.Tekemällä jäteastian ympärille siistin aitauksen saat sen naamioitua huomaamattomaksi, vaikka se olisikin selvästi esillä.Vinkki: hyödynnä nurkissasi jo olemassa oleva materiaali. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
20218_72208.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia sekä ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton