• Etusivu
  • Talo

Paljonko uusi keittiö maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.01.2025
1920 pieni keittiö jossa vaaleaa ja sinistä

Pienikin keittiö voi olla kaunis ja toimiva. Avainsana on hyvä suunnittelu.

"Kuinka paljon se maksaa" on usein ensimmäisiä mieleen tulevia kysymyksiä, kun uuden keittiön ostoa aletaan harkita. Valitettavasti suoraa vastausta ei ole, sillä keittiön hintaan vaikuttaa usea seikka. Tämä on hyvä uutinen keittiöremonttia suunnittelevalle; keittiöitä löytyy joka budjetille.

Jos olet remontoimassa vanhaa keittiötäsi, merkittävä keittiön hintaan vaikuttava tekijä on, miten keittiöremontin toteutat. Annatko vanhalle keittiölle uuden ilmeen vai hankitko kokonaan uuden? Kuka keittiön asentaa? Entä millaiset kodinkoneet valitset? Samoja kysymyksiä on mietittävä myös kokonaan uutta keittiötä hankittaessa. Onneksi sinun ei tarvitse painia valintojesi kanssa yksin. Kun otat avuksi keittiösuunnittelijan, on hän apunasi hankinnan kaikissa vaiheissa aina ideasta toimitukseen ja asennukseen asti.

Ole rehellinen budjetin suhteen

Uudesta keittiöstä haaveiltaessa kannattaa olla itselleen rehellinen budjetin suhteen, ja kertoa budjetti myös keittiösuunnittelijalle. Näin molemmilla on realistiset odotukset ja tavoitteet keittiön eri elementtien valinnassa.

<p data-block-key="4fjfj">Laadi itsellesi budjetti keittiötä suunnitellessasi.</p>
Laadi itsellesi budjetti keittiötä suunnitellessasi.

Näin vaikutat keittiösi hintaan

1. PIDÄ KEITTIÖN VANHA MUOTO
Jos kyseessä on keittiöremontti ja keittiösi uusitaan vanhan keittiön muotoon, viemäröintiä tai sähkötöitä ei tarvitse muuttaa, mikä säästää sinulta rahaa.

2. MATERIAALIVALINNAT
Materiaalivalinnat ovat olennaisin osa keittiöremontin hintaa. Pohdi elementtien hyviä ja huonoja puolia omasta näkökulmastasi sekä sitä, millaiseen käyttötarkoitukseen keittiösi tulee. Kalliimpi vaihtoehto ei aina ole parempi.

Keittiön tasot
Tasoissa voit säästää huomattavasti; materiaalivaihtoehtoja on useissa hintaluokissa. Esimerkiksi kvartsi- ja graniittitasot voivat olla hinnaltaan jopa viisinkertaisia laminaattitasoon nähden. Kuitenkin laminaattitasoissa on nykyisin valtavasti valinnanvaraa, ja materiaali on kestävää ja helppohoitoista. Mieti jälleen valintojasi käyttötarkoituksen kautta.

Keittiön kaapin ovet
Kaapistojen ovissa on vaihtoehtoja eri hintaluokista. Yksi ovi voi maksaa tuplasti jonkin toisen hintaryhmän oveen verrattuna. Mitä suurempi keittiösi on, sitä merkittävämpi on hintaryhmän vaikutus.

<p data-block-key="aajxj">Älä tee kompromissia toimivuuden suhteen. Toimivaa keittiötä käyttää mielellään vuosia.</p>
Älä tee kompromissia toimivuuden suhteen. Toimivaa keittiötä käyttää mielellään vuosia.

3. KODINKONEET
Tarkastele omia tarpeitasi ja toiveitasi sekä kysy keittiömyyjältä tarjouksia. Haluatko höyryuunin vain koska se on nyt muodissa? Tarvitsetko todellakin kaksi astianpesukonetta? Kodinkonepakettien hintahaitari on laaja ja eroa voi olla useita tuhansia euroja. Keittiösuunnittelijasi osaa auttaa valinnoissa ja tietää, mitkä kodinkoneet sopivat juuri sinun keittiöösi.

4. MEKANISMIEN MERKITYS
Hintaan vaikuttavat myös keittiökalusteiden mekanismivalinnat. Voit säästää sievoisen summan, jos olet valmis luopumaan erikoismekanismeista. Toisaalta erikoismekanismeilla saat personoitua keittiötäsi omannäköiseksi. Keittiösuunnittelija osaa kertoa, miten erikoismekanismit näkyvät hinnassa.

5. ASENNUS: ITSE VAI AMMATTILAISEN TOIMESTA
Keittiön asennus vaatii aina pätevän tekijän. Tässä kohden ei kannata säästää, jos sinulla ei ole asentamiseen vaadittavaa ammattitaitoa. Mutta säästää voit tekemällä osan töistä itse, kuten purkaa vanhan keittiön tai maalata seinät. Ole kuitenkin rehellinen taidoissasi ja jätä hankalat vaiheet ammattiasentajalle, muutoin korjaustyöt voivat tulla yllättävän kalliiksi.

<p data-block-key="soidn">Jos olet epävarma materiaaleista tai toiminnallisuudesta, hyödynnä ihmeessä asiantuntijaa apunasi.</p>
Jos olet epävarma materiaaleista tai toiminnallisuudesta, hyödynnä ihmeessä asiantuntijaa apunasi.

Tunnista todellinen tarpeesi

Keittiöremontin budjetti on tärkeä lähtökohta. Toinen tärkeä asia on miettiä, kuinka kauan edellinen keittiösi sinua palveli ja kuinka kauan uuden keittiön pitäisi sinua palvella. Haetko pitkäikäistä ratkaisua vai freesaatko mielelläsi keittiötäsi usein? Pidempiaikaiseen hankintaan kannattaa satsata enemmän. Tällöin teet palvelun myös luonnonvaroille.

Keittiön ilmettä voi joissain tapauksissa uusia vaihtamalla tasoja, vetimiä, jopa ovia. Satsaus toimivuuteen ja mekanismeihin taas on pidempiaikainen sijoitus.

Mieti myös, kaipaatko tyylikästä oleskelutilaa noutoruuan nauttimiseen vai toimivaa kokonaisuutta kokkausharrastuksellesi. Älä säästä väärässä paikassa.

Uusi keittiö on projekti, josta jää konkreettinen muisto vuosiksi eteenpäin. Ota ammattilainen avuksi suunnitteluun niin varmistat, että kaikki tarpeellinen tulee huomioitua ja saat budjettiisi nähden parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Talo
keittiö
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
Kiinteistön vesivahinko on yleensä vältettävissä.jpg
Näin vältät kiinteistön vesivahingon
Monissa kiinteistöissä on ylläpidon suunnitelmalistalla putkistojen- ja pumppaamojen ylläpitotarkastukset sekä putkiremontti. Säännöllinen viemäriputkiston huuhtelu, kuvaus ja raportointi on tehokas tapa estää vesivahinkoja sekä informoida esimerkiksi taloyhtiöiden päättäjiä siitä milloin on aika alkaa valmistelemaan putkiremonttia. Samanlainen tarkastus- ja huoltotarve koskee myös kiinteistön jätevesipumppaamojen ylläpitoa.
20148_40620.jpg
Tiesitkö nämä rakennusluvan hausta?
Rakennusprojektin lupa-asiakirjojen täyttäminen sekä lupien hakeminen on vaativa kokonaisuus, jossa asiantuntija on suureksi avuksi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennuslupaa hakee se henkilö, joka on rakennuspaikan haltija. Mikäli rakennuspaikan omistajia on useampi, on kaikkien allekirjoitettava lupahakemus.Pientalojen osalta rakennuslupapäätöksen tekee rakennustarkastaja. Apunaan rakennuttajalla tulee olla pätevä henkilöstö, joilla on yhdessä rakennuttajan kanssa riittävät edellytykset hankkeen toteuttamiseen. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija on se henkilö, joka vastaa suunnittelukokonaisuudesta sekä sen laadusta.Tietoa rakennusprojektissa tarvittavissa luvista saa oman kunnan rakennustarkastajalta. Yleensä ohjeet ovat hienoisia poikkeuksia ja yksityiskohtia lukuun ottamatta yleispäteviä joka kunnassa. Luvat ovat osa suurta kokonaisuutta, jolla itse rakentaminen mahdollistetaan - lähes jokaiseen toimenpiteeseen edellytetään rakennusvalvontaviranomaisen lupa. Luvansaantimahdollisuudet kannattaa selvittää ajoissa, jotta rakennushanke ei kariutuisi heti lupavaiheeseen. Rakentaminen kokonaisuutena pitää sisällään monta säännöstä, määräystä, erityiskohtaa, riskitekijää ja tilastointia. Jotta kaikki menisi säännösten ja määräysten mukaisesti, on joka vaihe tarkastettava.
20092_14950.jpg
Öljysäiliön poisto on luvanvaraista
Perhe on asunut nykyisessä, vuonna 1947 rakennetussa puurunkoisessa omakotitalossaan vuodesta 2000 lähtien. Vanha öljysäiliö palveli perhettä hyvin nuo kahdeksan vuotta. Päätöstä siirtyä uuteen, maanpäälliseen, sisätiloihin asennettavaan säiliöön vauhdittivat lehdistä luetut uutiset maaperään vuotaneista öljysäiliöistä. Alkuperäisestä öljylämmityslaitteistosta jätettiinkin vaihtamatta ainoastaan maanalainen, 5000 litran, öljysäiliö.
Remontin keskellä oleva nuori pariskunta riitelee rakennuspiirustusten ympärillä
Mitä lupia tarvitset remonttiin?
Suunnitteletko oman kotisi remontointia? Onko remontoinnin tarkoitus vain uusia pintoja vai tehdä rakenteellisia muutoksia? Oletko tietoinen, milloin tarvitset remontillesi rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä aiotun remonttisi ilman ilmoituksia?Rakennuksen säilymisen kannalta on tärkeää, että sitä huolletaan. Korjausten avulla saadaan jatkettua rakennuksen käyttöikää ja korjauksilla vaikutetaan myös rakennuksen arvoon.Omassa kiinteistössään saa kiinteistön omistaja tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa töistä on kuitenkin luvanvaraista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton