• Etusivu
  • Talo

1940-luvulla rakennetun talon kuntotarkastus – Näin varmistat rakenteiden kestävyyden

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.02.2025
1920 AdobeStock_196259174

Vanhan kiinteistön rakenteet ovat väkisinkin kuluneet vuosikymmenten saatossa. Ilman asianmukaista huoltoa niihin voi kehittyä kosteuden, lämmöneristyksen ja ilmanvaihdon ongelmia. Jos omistat 1940-luvulla rakennetun talon tai harkitset sellaisen ostamista, tässä hyvää tarkistuslistaa, jotka kannattaa vilkuilla läpi.

Käsiteltäviä aiheita ovat ulkoseinien tuuletus, vesikaton kunto, eristysratkaisut sekä sadevesijärjestelmän toimivuus.

Vanhat rakennukset on mahdollista pitää terveenä ja turvallisena vielä sukupolvien ajan.

Toimiiko ulkoseinän rakenne?

Tarkista tuuletusraon olemassaolo

Alkuperäisten julkisivupinnan takana ei tuuletusrakoa yleensä ole. Nykyisten rakentamismääräysten mukaan, puisen julkisivulaudoituksen takana tulisi olla yhtenäinen pystysuuntainen tuuletusrako (yleensä 2-3 cm). Ilmarako varmistaa riittävän ilmanvaihdon ylä- ja alareunan kautta. On syytä tarkistaa, että rakenne täyttää nämä vaatimukset.

Varmistu, että julkisivuverhousta jakavat rimoitukset tai pellitykset eivät estä tuulettumista. Pystylaudoituksen alla pitää olla ristiinkoolaus tuuletuksen varmistamiseksi. Jos tuuletusrako puuttuu, tarkistuta seinärakenteen kunto, ja teetä korjaussuunnitelmat ammattilaisella. Vaihda vaurioituneet materiaalit. Suojaa tuuletusraot jyrsijäverkolla, joka on pienisilmäinen verkko. Jyrsijäverkkojen avulla kutsumattomien vieraiden pääsy rakenteisiin estyy.

Valuuko vesi rappusilta seinärakenteeseen?

Varmistu ulkorappusten kohdalla, että seinärakenne pääsee tuulettumaan. Toteuta rappusen kaadot niin, että vedet ohjautuvat seinästä poispäin.

Onko ulkoseinien sisäpuolelle lisätty eristettä?

Ulkoseinien sisäpuolinen lisälämmöneristäminen aiheuttaa kosteusriskin vanhalle hirsiseinärakenteelle. Mitä enemmän sisäpuolella on lisälämmöneristettä, sitä suurempi on kosteusvaurion riski.

Tutkituta sisäpuolelta ulkonurkasta rakenteen kunto hirsipintaan asti. Mikäli hirsiseinää halutaan lisäeristää, tulee eristys tehdä ulkopuolelle vesihöyryä hyvin läpäisevällä rakenteella. Tutustu eristevaihtoehtoihin sekä oikeaan asennusmenetelmään asiantuntijan kanssa. Näin vältytään turhalta kosteusriskiltä.

Tarkkaile hirsien kuntoa

Erityisesti seinän alin hirsikerta ja yläpohjan lämmöneristeen kohdalla oleva hirsikerta voivat lahota helposti. Tarkkaile myös pesutilojen kohdalla hirsiseinien kuntoa. Lahoavaan puuhun terävä piikki uppoaa helposti, terveeseen puuhun ei.

Tarvittaessa esimerkiksi alimmainen hirsi on mahdollista vaihtaa eli rakennus niin sanotusti kengitetään, mutta tämä toimenpide on syytä läpikäydä asiantuntijan kanssa mahdollisten rakenteiden muodonmuutosten välttämiseksi.

Tarkista julkisivumateriaalien kunto

Perustusten, seinien, nurkka- ja pielilaudoitusten tulee olla puu-, betoni-, rappaus- tai maalipinnaltaan ehjiä, eikä niissä saa olla halkeamia tai koloja, joista vesi pääsee rakenteeseen.

Läikät ja härmeen muodostuminen sekä maalipinnan hilseily voivat viitata rakenteen kostumiseen, halkeilu myös perustusten painumiseen. Selvitä kastumisen syy, poista se, ja korjaa rikkinäiset julkisivumateriaalit.

Lautaverhous kestää noin 50 vuotta. Huoltokäsittely täytyy tehdä 5–20 vuoden välein. Betonisokkelin korjauksen ja pinnoitteen uusimisen huoltoväli on 20 vuotta. Materiaalien käyttöikää on kuitenkin mahdotonta sanoa aivan varmaksi, sillä ympäristö ja olosuhteet vaikuttavat lopputulokseen. Säännöllisellä tarkkailulla päästään kuitenkin toimimaan oikea-aikaisesti ennen vahinkojen syntymistä.

Sadepisara osuu vesilätäkköön

Vieläkö katto pitää sateen ulkona?

Kattomateriaali ja sen saumakohdat

Kun katto on kunnossa, on rakennuksen säilyminen aina varmempaa. Korjaa vuotava kate ja saumat heti kuin mahdollista. Jos harkitset katteen uusimista, poista vanha eloperäinen katemateriaali, esimerkiksi päreet.

Tiilikate kestää keskimäärin 45 vuotta, profiilipeltikate 40 vuotta ja sinkitty ja maalattu konesaumapeltikate 60 vuotta. Vanhempien bitumikermikatteiden eli huopakatteiden käyttöikä on täyttynyt. Uudemmat, kumia sisältävät kumibitumikermikatteet kestävät noin 25–35 vuotta. Oheiset vuodet ovat kuitenkin vain arvioita. Ympäristö sekä olosuhteet vaikuttavat siihen, kauanko materiaalit kestävät rapistumatta.

Katteen kuntoa kannattaa seurailla itse säännöllisesti ja tarkastuttaa ammattilaisella viimeistään käyttöiän loppupuolella. Vaihda silmin nähden huonokuntoinen kate suosiolla uuteen.

Tarkista ja tiivistä helposti vuotavat läpiviennit

Tavallisia läpivientejä ovat piippu, antenni ja viemärin tuuletusputki. Jos havaitset vuotokohtia, on viimeistään aika tarttua toimeen. Tiivistä vuotavat kohdat kunnolla, korjaa vaurioituneet kohdat.

Vesi valuu katetta pitkin alaspäin ja tunkeutuu helposti läpivientikohdista kattorakenteisiin. Toisaalta vesi liikkuu tuulen paineesta myös kattopintaa pitkin ylöspäin, joten läpivientien tulee olla joka suunnasta tiiviit. Antenniputken paras paikka on päätyräystään seinälinjan ulkopuolella. Varmista, että antenniputken yläpää on tulpattu, jolloin sadevesi ei pääse putken sisään.

Kattovarusteiden kiinnityskohdat ja savupiipun kunto

Tyypillisiä kattovarusteita ovat kattotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Tiivistä kiinnityskohtien vuotopaikat huolellisesti. Teräksiset kattovarusteet kestävät keskimäärin 50 vuotta. Rapautunut savupiippu, puuttuva tai syöpynyt piipunhattu päästävät vettä hormistoon. Kunnosta rapautunut savupiippu. Asenna puuttuva piipunhattu tai vaihda hapertunut uuteen. Vesikaton yläpuolella oleva muurattu piippu kestää noin 30 vuotta.

Puhdista sadevesikourut ja syöksytorvet

Puhdista kourut ja syöksytorvet vähintään kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä ennen talven tuloa) ja varmistu, että kouruun ei jää seisomaan vettä. Ehjä ja puhdas sadevesijärjestelmä pitää vedet poissa talon seiniltä ja perustuksista.

Tarkista, että vesi ohjautuu katolta sadevesikouruihin, ja että kouruissa on riittävästi kaatoa syöksytorvia kohti. Kourut ja syöksytorvet kestävät noin 25–40 vuotta.

Onko viemärin tuuletusputki eristetty?

Eristämätön viemärin tuuletusputki jäätyy pakkastalvella helposti ja aiheuttaa hajuongelmia. Jos putki aiheuttaa ongelmia, eristä se tai vaihda eristettyyn valmisosaan.

Tarkkaile katon lämpövuotoja talvella

Talviseen aikaan katon lämpövuodon havaitsee helposti. Lämpövuotojen kohdalta lumi sulaa nopeammin ja räystäille muodostuu jääpuikkoja. Varmistu, että sulamisvedet eivät patoudu ja tunkeudu kattorakenteisiin. Varmistu, että kattorakenteet tuulettuvat. Harkitse lämmöneristyksen parantamista.

Talo
kunnostus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
mies tasoittaa märkää betonilattiaa
Kuivuuko betoni nopeammin kesällä? Vältä virheet betonilaatan kuivattamisessa
Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Betonin kuivuminen ei ole vain veden haihtumista pinnalta, vaan se on kemiallinen reaktio, joka vaikuttaa betoniin syvemmällä tasolla ja kestää pitkään valmistusprosessin jälkeen.
201912_61707.jpg
IDO Light on suunniteltu vastaamaan pieniin ja suuriin kylpyhuoneen haasteisiin
IDO tunnetaan linjakkaasta muotoilustaan ja laadukkaista tuotemateriaaleistaan. Uusi kalustesarja IDO Light jatkaa perinteitä pelkistetyllä ja ajattomalla ilmeellään, joka on saanut inspiraationsa pohjoismaisesta luonnosta."IDO Light -sarjan suunnittelun lähtökohtana oli luoda kalustesarja, jossa yhdistyvät laatu ja saavutettavissa oleva hintataso muotoilusta tinkimättä", taustoittaa tuotepäällikkö Tapio Aaltonen Geberit Oy:ltä.IDO Light -sarjaan kuuluvat korkea kaappi sekä alakaappi ja siihen sopivat pesualtaat. Alakaappeja on saatavilla kahdessa eri koossa (600 ja 900 mm) joko kahdella ovella tai yhdellä laatikolla."IDO Light -sarjan kalusteet vastaavat monipuolisesti kylpyhuoneiden haasteisiin. Esimerkiksi korkea kaappi on täydellinen pieniin kylpyhuoneisiin, koska kaapin syvyys on vain 16 cm. Kylpytilassa, jossa neliöt eivät rajoita suunnittelua, korkeilla kaapeilla voi puolestaan tuoda ryhtiä ja rytmiä kalusteryhmään."Alakaapeissa ja korkeissa sivukaapeissa on Soft Close -toiminnot, integroidut vetimet ja materiaalina kosteudenkestävä melamiini. Pesualtaissa puhdistusta helpottaa IDO Smart -lasite. IDO Light -sarjan kaappeja on saatavilla valkoisena ja tummanruskeana."Valkoisten kaappien etusarjoihin on lisätty ylimääräinen pintalakkakerros, mikä tekee kalusteista entistäkin kestävämpiä. IDO Light -kalusteet toimitetaan esikoottuna ja ne on helppo asentaa", Aaltonen kertoo.Tutustu IDO Light -sarjaan >>
200611_639.jpg
Tee se itse - Kukkamaa
Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioidenUsein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.
ruokavarasto jossa on paljon säilyvää ruokaa sekä selviytymistarvikkeita
Valmistaudu häiriö- ja kriisitilanteisiin: suomi.fi-oppaan vinkit
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen on tärkeä osa arjen turvallisuutta. Suomi.fi-sivustolta löytyvä häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen opas tarjoaa kattavat ohjeet ja tiedot, joiden avulla voit valmistautua erilaisiin poikkeustilanteisiin. Tämä opas auttaa sinua ymmärtämään, mitä varautuminen tarkoittaa, millaisiin tilanteisiin kannattaa varautua ja miten voit parantaa omaa ja yhteisösi valmiutta kohdata häiriötilanteita.
Collection-sisustuksissa on laajat valikoimat laattoja, laminaatteja ja parketteja sekä vaihtoehtoja keittiöihin, takkoihin, saunoihin, kodinkoneisiin, välioviin.
Tutustu Kastellin sisustuspeleihin
Collection-sisustus avaimet käteen Kastellin muuttovalmiskoteihinMuuttovalmiissa Kastelli-kodissa keittiöt, laatoitukset ja lattiapinnat ovat sisustusammattilaisen valitsemat kokonaisuudet. Valmiista sisustuksista on helppo valita mieleinen sisustus kotiin ja muunnella sisätilojen ilmettä omaan makuun sopivaksi. Collection-sisustuksissa on laajat valikoimat laattoja, laminaatteja ja parketteja sekä vaihtoehtoja keittiöihin, takkoihin, saunoihin, kodinkoneisiin, välioviin. Ja kaikki ammattitaidolla valmiiksi asennettuina. Valitse itse tai kysy rohkeasti lisäapua Kastelli-kauppiaaltasi!Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton