• Etusivu
  • Piha

Viheriö omalle pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2008
20087_12140.jpg

Mitäpä ei isä tekisi tyttärensä eteen

Annastiina on innostunut golfista ja pihassa on mukavasti tilaa. Näistä asetelmista perheen isän päähän syttyi ajatus omasta golf-viheriöstä, jonka kuitenkin pitäisi olla helppohoitoinen ja kestävä. Oikean nurmiviheriön ylläpitäminen vaatii sekä kalliita laitteita että lähes päivittäistä hoitotyötä, joten piti löytää helpompi ratkaisu. Eipä aikaakaan, kun pihaan ilmestyi golf-tekonurmirullia, siirtonurmea ja kaivinkone.

Isä oli tehnyt tarkan suunnitelman greenin koosta, korkeuseroista ja hiekkabunkkerin paikasta. Alueet merkattiin pihaan kepeillä, ja niin kaivinkone päästettiin irti...

Pohjamaa kuorittiin pois ja tilalle tuotiin karkeaa soraa. Paikalle levitetty sora jyrättiin tiiviiksi ja kantavaksi.

20087_12141.jpg

Pintaan levitettiin hienompaa soraa, joka tasattiin pitkän oikolaudan kanssa. Greenin toinen pää jätettiin selvästi korkeammalle.

20087_12142.jpg
20087_12143.jpg

Alueelle kului golf-tekonurmea kaksi rullaa. Tekonurmi levitettiin matoksi huolellisesti perustetun ja muotoillun pohjan päälle. Pikkuveli pääsi ensimmäisenä tepastelemaan ja testaamaan tekonurmen tasaisuuden ja kiinteyden.

20088_12189.jpg
20088_12190.jpg

Tekonurmen päälle levitettiin hiekkaa ja kupit lippuineen asennettiin paikoilleen.

20088_12191.jpg

Reunat viimeisteltiin siirtonurmella, jota isäntä hoitelee muun nurmikon leikkaamisen yhteydessä mielellään...

20088_12192.jpg
20088_12193.jpg

Nyt kelpaa Annastiinan treenata...

20088_12196.jpg
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Hämeen Pelastusliitto Asuntomessuilla Hämeenlinnassa - Kotona vara parempi
Kemikaalirekan suistuminen tieltä tai suurpalo teollisuuslaitoksessa oman kodin lähellä on paljon todennäköisempi uhka kuin ydinvoimalaonnettomuus, atomisodasta puhumattakaan. Omatoimisen varautumisen tavoitteena on, että ihmisillä on tiedot ja taidot ehkäistä vaaratilanteita ja toimia niissä oikein niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Uhkia, joihin varaudutaan, ovat tapaturmat ja onnettomuudet. Valmiudet on viisasta kohdistaa todellisiin riskeihin niin kotona kuin taloyhtiössäkin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK jakaa varautumistietoa Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1.
20106_22382.jpg
Icopal aluskatteet
Icopal aluskatteet ovat kovien katteiden alle tarkoitettuja - laadukkaita ja kestäviä. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Aluskatteen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja se suojaa rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.
20152_42291.jpg
Sekottuuko vesi varaajassasi?
Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtäväLämminvesivaraajaon yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.
20081_7799.jpg
Oikeat kiviainekset
Maanvaraisen lattian suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa panostaa, koska jälkeenpäin tehtävät korjaukset ovat todella kalliita ja joskus jopa mahdottomia. Viime vuosien laajojen tutkimusten perusteella maanvaraisen lattian rakennusfysikaalinen toiminta tunnetaan varsin hyvin ja oikeilla rakenneratkaisuilla rakenne on toimiva ja käyttäjälleen turvallinen.Lisätietoa kiviaineksista
20107_22495.jpg
Sääolot huomioitava puumateriaalien valinnassa
Puupintoja koettelevat sääolot on tärkeää huomioida puumateriaalien valinnassa ja huollossaSuomen sateinen ilmasto ja ilmastonmuutos asettavat omat haasteensa ja vaatimuksensa puupinnoille. Julkisivut ovat osin räystäiden ja muiden rakenteiden suojaamia, mutta pihan rakenteiden, kuten terassien, laitureiden ja aitojen puupinnat ovat jatkuvasti säälle altistuneita. Puupintaisia julkisivuja on Suomessa niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotiasunnoissa ja mökeissä. Lisäksi puuta käytetään pihojen rakenteissa ja kalusteissa. Pientaloissa puujulkisivujen suosio on ollut myös vahvassa kasvussa. Ulkopintojen osalta on tärkeää ottaa sääolosuhteet huomioon puumateriaalin, puun suojauksen ja pinnoitteen tai maalin valinnassa ja huollossa.Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa ovat maantieteellisesti otollisia alueita puurakentamiselle. Euroopan osalta Atlantin rannikon ilmasto on selvästi ankarampi kuin Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen ilmasto. VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen mukaan tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomessa on perinteisesti ollut pakkastalvia ja lämpötilat eivät nouse jatkuvasti homeelle ja laholle otollisiin lämpötiloihin.Ilmaston vaikutukset ovat moninaisia, sillä esimerkiksi sademäärät, ilman kosteus, lämpötila ja sen vaihtelu, tuulisuus ja auringon säteily vaikuttavat ulkoseiniin ja pihojen puurakenteisiin kohdistuvaan säärasitukseen. Perinteisesti loppukesä ja erityisesti syksy, jolloin sateet tulevat pääosin vetenä, ovat haastavinta aikaa puurakenteille. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa puupinnoille, mikäli talvet ovat yhä lämpimämpiä, jolloin vesi tulee enemmissä määrin sateena myös talviaikaan. – Julkisivut ja puiset ulkorakenteet altistuvat entistä enemmän säiden vaikutuksille. Etenkin parvekkeet, aidat ja laiturit ovat erityisesti koetuksella. Puupinnat, joissa ei ole sateensuojaa lainkaan, altistuvat sateelle ja säärasitukselle huomattavasti.– Sään vaikutuksia arvioitaessa tarkastellaan aluksi laajalla alueella vallitsevaa suurilmastoa, ns. makroilmastoa. Ilmaston vaikutuksissa tulee ottaa huomioon myös pienilmasto ja paikallisilmasto, kuten se, miten muut rakennukset ja rakenteiden yksityiskohdat suojaavat ulkoseinää, Viitanen jatkaa.Puurakentamisella on mahdollista saavuttaa hyvinkin pitkä rakennuksen kestoikä. Suomesta löytyy yli satavuotiaita julkisivuja, joissa on edelleen alkuperäinen puumateriaali. Kokonaisrakenteen laatu tärkeää, ja pienetkin yksityiskohdat, joista vesi voi päästä sisään rakenteisiin, on huomioitava. Myös valittu puumateriaali, pinnoitetyyppi ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä seikkoja. – Materiaalien osalta laudan paksuuden tulisi olla riittävä. Esimerkiksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa paljon käytetty kuusilauta täyttää paikalliset vaatimukset. Pintakäsittelyyn olisi hyvä kuulua ns. kolmen kerran käsittely ja maalin on oltava riittävän tiivistä, ettei vesi mene siitä läpi. Pintakäsittelyn valinta tehdään sen mukaan, minkälainen puupinta ja rakenne ovat kyseessä, Viitanen sanoo.
20182_51649.jpg
Hirsisauna vai saunamökki?
Saunamökki on helppo ja edullinen tapa aloittaa oman vapaa-ajan paikan rakentaminen. Pääset nauttimaan ensimmäisistä löylyistä nopeasti, ja ammattitaidolla rakennettu Honka-saunamökki palvelee sinua ja läheisiäsi pitkään.Saunamökkimallit sopivat erilaisille tonteille: saunamökki rantamaisemaan tai metsätontille, pihasauna taajama- tai kaupunkitontille. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa saunamökkimalli ja viimeistele tarvittaessa yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton