• Etusivu
  • Talo

Omakotitalon Tontin Hankinta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.01.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?

Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät minkälaisen talon voi rakentaa.

Aika nopeasti selviää kuinka monimutkaisesta asiasta on oikeastaan kysymys. Helpoin tapa hankkia tontti on kävellä kunnanvirastoon ja selvittää kunnan kaavoittamien tonttien sijainti sekä luovutusehdot ja tavat. Tällöin tontilla on usein jo kunnallistekniikka valmiina. Mahdollisesti tietkin ovat asfaltoituja ja liittymät valmiina tontin puolella. Hintakin on usein edullinen tai jos on kyseessä vuokratontti niin vuokra on yleensä kohtuullinen. Kaikki tuntuu hyvältä, koska tontti on sopivalla etäisyydellä työpaikasta, koulusta, harrastuspaikoista ja joukkoliikenne toimii ja muutkin palvelut on saavutettavissa. Varjopuolena on kuitenkin tiukat kaavamääräykset ja velvoitteet. Talon muoto, seinien ja vesikaton materiaalit, katon kaltevuus, harjan suunta ikkunoiden koko , istutettavien puiden määrä jne. määrätään tarkasti. Samoin tontille ajotien paikka on myös määritelty. Tontille annettu rakennustehokkuus määrää talon koon. Myös piharakennuksen paikka tontilla ja koko määrätty. Usein tonteista on kova kilpailu, jolloin on tyytyminen tonttiin, jonka ilmansuunnat eivät ole toivottuja. Tässä tilanteessa talo on suunniteltava tontille sopivaksi.

Rakennettavan talon ominaisuudet määrittävät tontin.

Usein on tilanne, jolloin perheelle on muodostunut selvä käsitys minkälaisen talo he haluavat. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan tontti, johon haluttu talo voidaan rakentaa. Jos tarpeet ovat koon, ulkomuodon tai värin suhteen poikkeava, niin rakennuslupa tälle unelmien talolle heltiää helpoimmin haja-asutusalueelle isohkolle tontille. Joudutaan tinkimään lyhyistä etäisyyksistä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Joukkoliikennekään ei välttämättä toimi. Kunnallistekniikkaakaan ei aina ole tarjolla. On selvää, että kustannukset nousevat kaava-alueen tonttiin verrattuna. Saadaan kuitenkin sellainen talo perheen asunnoksi, josta on unelmoitu.

Perustamisolosuhteiden huomioiminen.

Kaava-alueen tontista on yleensä tietoa maaperästä riittävästi, jotta ilman pohjatutkimusta voidaan päätellä paalutustarpeesta. Jos rakennus joudutaan paaluttamaan, tulee pohjatyöt kalliimmaksi kuin suoraan maan varaan perustettaessa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella maaperästä syytä tehdä alustava maaperätutkimus ennen lopullisen tonttikaupan tekemistä. Kaikissa tilanteissa on ennen perustussuunnittelua tehtävä pohjatutkimus ja sen perusteella perustustapalausunto. Näitten pohjalta perustussuunnittelija pystyy tekemää perustussuunnitelmat, jos talon rakennesuunnitelmat ovat käytettävissä.

Tontin ostaminen

Ennen tontin ostoa on tulevan talon suunnittelijalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä.

Asiantuntija apuna tonttia ostettaessa

Jos rakennushankkeessa ollaan vakavasti liikkeellä, asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään turhaa työtä ja tarpeetonta selvittämistä. Asiantuntija tuntee lähialueen markkinat ja hänellä on käytössään oma verkostonsa, minkä kautta tietoa myynnissä olevasta tontista löytyy.

Porissa 1.10.2014
Olli Hanhiniemi RI(AMK)

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68696.jpg
Hyvän sisäilman salaisuus
Nykyisin sisäilma ja sen laatu on paljon esillä. Puhutaan huonosta sisäilmasta ja useanlaisista yrityksistä parantaa sitä, mutta mitä jos jo lähtökohtaisesti pyrittäisiin siihen, että kotona, toimistossa tai periaatteessa missä tahansa sisätilassa on hyvä sisäilma heti alusta lähtien?Mikä on hyvän sisäilman salaisuus?
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
Cibes A5000
Kotihissillä sujuvampaa asumista
Asumisen omassa kodissa tulee olla aina helppoa ja esteetöntä. Portaissa nousu voi kuitenkin osoittautua haastavaksi esimerkiksi liikuntarajoitteiden myötä. Myös arjen askareissa tavaroiden ja ostosten kuljettaminen ylä- ja alakerran välillä vaatii ponnisteluja ja voi osoittautua ongelmalliseksi. Kotihissin asentaminen helpottaa elämää huomattavasti ja varmistaa sujuvan asumisen kaikissa tilanteissa.
Valokuitu Valokuitunen
Valokuidun valinta – Vuosikymmenten päätös
Valokuitu on noussut yhä suositummaksi vaihtoehdoksi kodin nettiliittymäksi, ja sen suosio on edelleen kasvussa. Valitessaan valokuituyhteyttä kuluttajan on kuitenkin tärkeää harkita huolellisesti, sillä päätös tehdään vain kerran, ja sen vaikutukset ulottuvat vuosikymmenien päähän.
20233_81066.jpg
Mitä hyötyä viherkatosta on Suomessa?
Viherkatto miellyttää monen silmää ja oikein toteutettuna se sopii hyvin suomalaiseenkin talonrakentamiseen ja ilmasto-olosuhteisiin. Se suojaa vesikattoa ja eristää sekä kylmältä että kuumuudelta. Viherkatto toimii myös pölyttäjähyönteisten elintilana ja hiilinieluna.
20209_66625.jpg
Uusi avustus kannustaa vaihtamaan lämmitysmuotoa
Syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea avustusta vaihtaessaan öljylämmitykseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Tällä halutaan kannustaa pientalojen asukkaita siirtymään ekologisempaan lämmitykseen ja samalla osallistumaan hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tavoitteeseen.Uutta avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen ja vuoden 2022 lopulle saakka. 4000 euron avustuksen saa ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön siirryttäessä. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä, eikä öljylämmitystä voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.Öljylämmityksen vaihtaminen onnistuu sujuvimmin asiantuntija-apua hyödyntäen ja toteutus tilataan avaimet käteen -ratkaisuna. Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös energiatehokkuuden parantamista. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla energialasku voidaan jopa puolittaa, kun se asennetaan öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle. Maalämpöpumpulla saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö.Lisää avustuksesta voit lukea ELY-keskuksen sivuilta >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton