• Etusivu
 • Talo

Näin viherkatto sopii myös suomalaiseen omakotitaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 04.04.2024
20233_81066.jpg

Viherkatto miellyttää monen silmää ja oikein toteutettuna se sopii hyvin suomalaiseenkin talonrakentamiseen ja ilmasto-olosuhteisiin. Se suojaa vesikattoa ja eristää sekä kylmältä että kuumuudelta. Viherkatto toimii myös pölyttäjähyönteisten elintilana ja hiilinieluna.

Viherkaton kaikkia hyötyjä ei tunneta

Viherkatto on edelleen Suomessa harvinainen. Eri puolilla Kesi-Eurooppaa sitä on kuitenkin suosittu jo noin 40 vuoden ajan. Suomessa ennakkoluulot ovat kohdistuneet pitkälti epäilykseen, että viherkatto voi aiheuttaa kosteusvaurioita ja toisaalta ilmastomme on koettu haasteellisena viherkatoille.

Suomi mielletään myös erittäin vehreänä maana, jossa ei ole tarvetta viherkatoille. Laajemmassa kuvassa kuitenkin viherkatot voisivat toimia merkittävinä sadevesien sitojina ja vähentäisivät alueellisia hulevesiongelmia.

Viherkatto tuo monia hyötyjä. Se

 • lisää viihtyisyyttä ja visuaalisuutta.
 • suojaa kattoa ja pidentää katon käyttöikää.
 • eristää lämpöä talvella ja viilentää kesällä.
 • sitoo sadevettä, joka laajemmassa mittakaavassa vähentäisi hulevesiongelmaa.
 • tarjoaa elintilaa vähenevälle pölyttäjähyönteiskannalle.
 • voi toimia myös hyötypuutarhana.
 • vaimentaa ääntä.
 • toimii hiilinieluna.
Ohje

Ohje

Viherkaton hyötyjä

Viherkatto tuo monia hyötyjä. Se

 • lisää viihtyisyyttä ja visuaalisuutta.
 • suojaa kattoa ja pidentää katon käyttöikää.
 • eristää lämpöä talvella ja viilentää kesällä.
 • sitoo sadevettä, joka laajemmassa mittakaavassa vähentäisi hulevesiongelmaa.
 • tarjoaa elintilaa vähenevälle pölyttäjähyönteiskannalle.
 • voi toimia myös hyötypuutarhana.
 • vaimentaa ääntä.
 • toimii hiilinieluna.

Viherkatto toteutettuna ISODRÄN-levyllä

Viherkattoa miettivien kannattaa tutustua ISODRÄN-levyn toteutusratkaisuun. Jos taas suunnitteilla on terassin rakentaminen ISODRÄN tarjoaa myös siihen oivallisen vaihtoehdon. ISODRÄNin salaojittavuus ja lämmöneristyskyky ovat ominaisuudet, joista on hyötyä viherkattojen ja kattoterassien yhteydessä. Vesitiiviin viherkatto- tai terassirakenteen perusedellytys on mahdollisimman lämpimänä pysyvä vedeneristyskerros, joka ei altistu pitkäaikaiselle vedenpaineelle.

Viherkaton rakenne täytyy toteuttaa huolellisesti

Viherkaton rakentaminen tulisi ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Rakenne ei edellytä monimutkaista tekniikkaa, tärkeintä on vedeneristyksen virheetön ja huolellinen asennus.

Vedenpaine voi aiheuttaa vahinkoa, vaikka vesitiiviissä kerroksessa olisi vain hyvin pieniä halkeamia. Erittäin hyvä vaihtoehto on asentaa salaojittava ISODRÄN-lämmöneriste vedeneristeen päälle. Koska ISODRÄN-levy toimii myös lämmöneristeenä, rakenteen lämpötila pysyy tasaisempana ja vähentää lämpöliikettä rakenteissa.

Miksi valita juuri ISODRÄN?

ISODRÄN-levy koostuu suuresta määrästä 5–10 mm kokoisia EPS-kuulia, jotka on pinnoitettu ja liimattu yhteen bitumipohjaisella yhdisteellä. Näin saadaan aikaiseksi huokoinen, salaojittava ja rakenteen nopean kuivumisen mahdollistava lämmöneriste.

Käytettäessä ISODRÄN-levyä saadaan viherkaton rakenteista kuivia, yksinkertaisia ja toimintavarmoja. Betonitaso salaojitetaan siten, että salaojakerros asennetaan suotaan vesitiiviin kerroksen päälle vedenpaineen välttämiseksi.

Käyttämällä ISODRÄN-levyä salaojakerroksena suoraan vesitiiviin kerroksen päällä, eliminoidaan vedenpaineen riski. Levyn keveys 19–55 kg/m3, vähentää betonitason rasitusta n. 120–180 kg/m2 soraan verrattuna.

20233_81067.jpg

ISODRÄN-levyn hyvä lämmöneristyskyky tarjoaa myös muita etuja:

 • Kun vesieriste on eristetty lämpimäksi, kuivuu rakenteet nopeasti runsaiden sateiden aikana vesieristeeseen mahdollisesti päässeestä vedestä: Betonitason yläpinta pysyy näin lähes aina kuivana (alhainen höyrynpaine lämmöneristeessä)
 • Rakenteen korkea lämpötila mahdollistaa alhaisen suhteellisen kosteuden betonirakenteessa.
 • Tasainen lämpötila vähentää rakenteiden "elämistä"
 • Kosteuden kondensoituminen voidaan välttää (kuvan mukaan rakennettaessa)
 • Alhaisemmat lämmityskustannukset
Ohje

Ohje

ISODRÄN kattoterassille, -puutarhalle ja viherkatoille

Näin ISODRÄN-levyt toimivat katolla.

TUTUSTU TUOTTEESEEN

ETSI ASENTAJA

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20238_82799.jpg
Kellarin seinät märät, mitä tulisi tehdä?
Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.
20203_63477.jpg
Näin kellari pysyy kuivana ja lämpimänä
Monesti kellaritilat omakotitaloissa sekä kerrostaloissa halutaan uudistaa nykyaikaisella ratkaisulla, mikä kestää aikaa ja on laadukas. Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Vanhoissa taloissa on valitettavan usein kostea ja tunkkainen kellari. Se näkyy seinän rappauksien kosteusvaurioina ja homeena. Tämä huomataan usein vasta silloin, kun kellaritilat haluttaisiin ottaa hyötykäyttöön. Isodrän-levyn avulla toteutat kellariremontin onnistuneesti ja saat vanhan kellarin hyötykäyttöön. Ratkaisua varten on mahdollista hyödyntää määrälaskuria sekä valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeita. Kosteussuojaratkaisut salaojaan ohjeineen voi tilata verkkokaupasta suoraan tontille.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton