• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalon tontin hankinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.07.2024
201412_41969.jpg

Tontteja kannattaa vertailla keskenään ennen varsinaista valintaa.

Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?

Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät minkälaisen talon voi rakentaa?

Aika nopeasti selviää, kuinka monimutkaisesta asiasta on oikeastaan kysymys. Helpoin tapa hankkia tontti on kävellä kunnanvirastoon ja selvittää kunnan kaavoittamien tonttien sijainti sekä luovutusehdot ja tavat. Tällöin tontilla on usein jo kunnallistekniikka valmiina. Mahdollisesti tietkin ovat asfaltoituja ja liittymät valmiina tontin puolella. Hintakin on usein edullinen tai, jos on kyseessä vuokratontti, niin vuokra on yleensä kohtuullinen.

Kaikki tuntuu hyvältä, koska tontti on sopivalla etäisyydellä työpaikasta, koulusta, harrastuspaikoista ja joukkoliikenne toimii ja muutkin palvelut on saavutettavissa. Varjopuolena on kuitenkin tiukat kaavamääräykset ja velvoitteet. Talon muoto, seinien ja vesikaton materiaalit, katon kaltevuus, harjan suunta ikkunoiden koko, istutettavien puiden määrä jne. määrätään tarkasti. Samoin tontille ajotien paikka on myös määritelty. Tontille annettu rakennustehokkuus määrää talon koon. Myös piharakennuksen paikka tontilla ja koko määrätty. Usein tonteista on kova kilpailu, jolloin on tyytyminen tonttiin, jonka ilmansuunnat eivät ole toivottuja. Tässä tilanteessa talo on suunniteltava tontille sopivaksi.

Rakennettavan talon ominaisuudet määrittävät tontin

Usein on tilanne, jolloin perheelle on muodostunut selvä käsitys minkälaisen talo he haluavat. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan tontti, johon haluttu talo voidaan rakentaa. Jos tarpeet ovat koon, ulkomuodon tai värin suhteen poikkeava, niin rakennuslupa tälle unelmien talolle heltiää helpoimmin haja-asutusalueelle isohkolle tontille. Joudutaan tinkimään lyhyistä etäisyyksistä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Joukkoliikennekään ei välttämättä toimi. Kunnallistekniikkaakaan ei aina ole tarjolla. On selvää, että kustannukset nousevat kaava-alueen tonttiin verrattuna. Saadaan kuitenkin sellainen talo perheen asunnoksi, josta on unelmoitu.

Perustamisolosuhteiden huomioiminen

Kaava-alueen tontista on yleensä tietoa maaperästä riittävästi, jotta ilman pohjatutkimusta voidaan päätellä paalutustarpeesta. Jos rakennus joudutaan paaluttamaan, tulee pohjatyöt kalliimmaksi kuin suoraan maan varaan perustettaessa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella maaperästä syytä tehdä alustava maaperätutkimus ennen lopullisen tonttikaupan tekemistä. Kaikissa tilanteissa on ennen perustussuunnittelua tehtävä pohjatutkimus ja sen perusteella perustustapalausunto. Näitten pohjalta perustussuunnittelija pystyy tekemää perustussuunnitelmat, jos talon rakennesuunnitelmat ovat käytettävissä.

Tontin ostaminen

Ennen tontin ostoa on tulevan talon suunnittelijalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä.

Asiantuntija apuna tonttia ostettaessa

Jos rakennushankkeessa ollaan vakavasti liikkeellä, asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään turhaa työtä ja tarpeetonta selvittämistä. Asiantuntija tuntee lähialueen markkinat ja hänellä on käytössään oma verkostonsa, minkä kautta tietoa myynnissä olevasta tontista löytyy.

<p data-block-key="19vjg">Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.</p>
Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.

Olli Hanhiniemi RI(amk)

Rakentaminen
hankkeen aloitus
työmaa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kesäinen koivikko auringonpaisteessa.
Tontilla on suurempi merkitys kuin ehkä ymmärretään
Jotta oman kodin voi rakentaa, tarvitaan sille tontti. Mutta miten toteuttaa asiat oikeassa järjestyksessä? Valitaanko ensin talo ja vasta sen jälkeen tontti, vai hankitaanko ensin tontti, jonka jälkeen lähdetään suunnittelemaan siihen sopivaa taloa?
20204_64129.jpg
Vastaavan työnjohtajan ja valvojan vastuut?
Vastaavan työnjohtajan ja valvojan vastuustaPientalorakentamisen lopputulos on usean eri tekijän summa. Tavoitteena on aina, että rakentamisen tulee olla laadukasta sekä rakennusluvan ja piirustusten mukaista. Materiaalien tulee täyttää erilaisia vaatimuksia. Em. seikkojen toteutumiseen liittyy valvonta, jota suorittavat vastaava työnjohtaja ja valvoja, joiden vastuuta käsitellään jäljempänä. Oma osansa on viranomaisvalvonnalla, jota suorittaa lähinnä kunnan rakennustarkastus.Vastaavan työnjohtajan tehtävät ja velvollisuudet perustuvat lainsäädäntöön, kun taas valvojan asema on sopimusoikeudellinen perustuen rakennuttajan ja valvojan väliseen toimeksiantoon.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
202111_73648.jpg
Raksan muistilista - näin voit suojautua varkauksia vastaan
Pimeät illat ovat jälleen täällä ja pimeän turvin varkaiden on helppo liikkua rakennustyömaalle kenenkään näkemättä. Etenkin työkalut ja arvokkaammat materiaalit ovat varkaiden kiikarissa. Abloy Oy:n kodinturvan asiantuntija ja Yale -tuotepäällikkö Markku Ryynänen kokosi seitsemän vinkkiä, joiden avulla rakennustyömaiden varkauksilta voi suojautua.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
20212_68492.jpg
Paljonko uusi keittiö maksaa?
"Kuinka paljon se maksaa" on usein ensimmäisiä mieleen tulevia kysymyksiä, kun uuden keittiön ostoa aletaan harkita. Valitettavasti suoraa vastausta ei ole, sillä keittiön hintaan vaikuttaa usea seikka. Tämä on hyvä uutinen keittiöremonttia suunnittelevalle; keittiöitä löytyy joka budjetille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton