• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalo Liinaharjaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2007
20075_5067.jpg

Oikealla pilkottaa vanha pihavarasto, joka tulee toimimaan työmaa-aikaisena varastona. Tontin perällä on mm. marjapensaita, joita pyritään suojelemaan rakentamisen ajan.

Ajatus uudesta kodista oli muhinut mielessämme jo jonkin aikaa. Täytyisi vain löytää se "unelmien tontti". Meidän tapauksessa "unelmien tontti" sijaitsisi lähellä vanhaa kotiamme, kouluja ja palveluja, muttei keskellä peltoa. Vaatimukset kuulostavat vähäisiltä, mutta tontin etsiminen olikin luultua vaikeampaa. Kaupungin tarjoamat tontit sijaitsivat pellolla, joten aloimme etsiä tonttia yksityiseltä sektorilta. Helpommin sanottu kuin tehty.

Ajelimme, kävelimme ja pyöräilimme lähiympäristömme ristiin rastiin vuoden päivät. Monet kerrat olimme kulkeneet lähellämme sijaitsevaa pikkutietä pitkin… kunnes mielikuvituksemme pääsi valloilleen. Olisikohan tuo jo rakennetun ympäristön keskellä oleva alue tontti? "Ei" kuvittelemme, sillä alueella oli traktori, pieni autotalli ja varasto.

Päätimme kuitenkin selvittää asian. Tuntui kuin olisimme voittaneet lotossa: kyseinen alue oli tontti! Soitimme tontin omistajalle ja sovimme tapaamisen tontille. Siitä se sitten lähti, ihastuimme tonttiin heti. Suurkiitokset myyjille, sillä unelmiemme tontti oli löytynyt!

Kahden kerroksen väkeä?


Tonttimme sijaitsee Porissa, kaava-alueella, jossa suosituksena on 1,5 -kerroksinen talo. Suosituksen mukaisesti talon ratkaisuja ryhdyttiin miettimään kaavan mukaisesti. Yläkerrasta tehtäisiin ikään kuin lasten valtakunta, jossa heillä olisi tilaa olla sekä yhdessä että yksin. Aula voisi toimia lasten yhteisenä leikkipaikkana ja ehkä tulevaisuudessa teini-ikäisten tv/pelihuoneena. Alakerrassa olisivat muut tilat ja aikanaan lasten muuttaessa pois kotoa yläkerran tiloista voisi tehdä esimerkiksi vierashuoneen ja harraste/työtilan.

Suunnittelutyön alkamiseen asti toiveet tarvittavista tiloista ja ratkaisuista pysyivät vahvoina. Kuitenkin takaraivossamme jyskytti pienen pieni epäilys, onko kahden tason ratkaisu sittenkään oikea valinta meidän perheelle? Entä jos elämä on sitä, että työpäivän jälkeen aikuiset elävät omassa kerroksessaan ja lapset pysyvät yläkerrassa omissa oloissaan? Entä jos lapsi herää yöllä, kuulemmeko sen alakertaan asti? Miten tulipalotilanteissa menetellään, jos lapset nukkuvat yläkerrassa? Tai jos joku perheenjäsen loukkaantuu, esimerkiksi portaikon muuttaminen esteettömäksi ei ole nopea projekti.

Perheeseemme kuuluu kaksi lasta. Arjessamme nimenomaan illat ja viikonloput ovat yhteistä aikaa, joista halutaan myös pitää kiinni. Lapsiperheessä arkielämä pyörii paljon keittiön, olohuoneen ja kodinhoitohuoneen ympärillä. Ja juuri nämä tilat olisi suunnitelmissa sijoittaa alakertaan. Vaikuttaisiko kahden kerroksen koti liiaksi yhteiseen arkeemme? Vaikka lapset leikkivätkin omissa huoneissaan, tunteen siitä että he ovat lähellä, haluaisimme vastaisuudessakin säilyttää.

Näitä asioita perheessämme pohdittiinkin tarkoin.

Vanhan kodin pihasta tuotiin leikkimökki tontin perälle. Leikkimökin lopullinen paikka varmistuu suunnitelmien edetessä.
Vanhan kodin pihasta tuotiin leikkimökki tontin perälle. Leikkimökin lopullinen paikka varmistuu suunnitelmien edetessä.

Takaisin maan pinnalle


Aloimme pohtimaan ratkaisuja uudelleen. Miten arkielämä sujuisi kahden kerroksen välillä? Entä jos sittenkin rakennettaisiin 1-kerroksinen talo? Kaduttaisiko päätöksemme 1-kerroksisesta ratkaisusta, kun lapset kasvavat teini-ikäisiksi?

Mutta taloa ei rakenneta pääasiassa tulevaisuutta varten, vaan myös tähän päivään ja hetkeen. Saahan 1-kerroksiseen ratkaisuun lapsille tarvittaessa omaa rauhaa, ja ehkäpä panostaisimme esim. huoneiden ääneneristävyyteen. Näin teini-ikäiset lapset saisivat rauhassa esimerkiksi kuunnella musiikkiaan, muita häiritsemättä.

Viime hetkellä mieli siis muuttui. Seuraavaksi ajatukset keskitettiin yksitasoratkaisuun, ja oitis palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen. Takaraivossa kolkutellut epäilys poistui ja saatoimme keskittyä entistä paremmalla mielellä tulevan kodin suunnitteluun. Siitä huolimatta, ettei taloon rakenneta yläkertaa, lapset saavat yhteisen valtakuntansa, eikä heidän tarvitse luopua tästä haaveesta.

Tontin hankinta vei aikaa vuoden, mutta se kannatti. Alkuperäiset suunnitelmat tulevan kodin suhteen muuttuivat, mutta nyt päätökset ovat mielestämme oikeita ja harkittuja. Suunnitteluprosessi tontin "löytämisestä" rakennusluvan myöntämiseen asti vei aikaa noin 7 kk.
Nyt päästään vihdoinkin rakentamaan!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Perustus on vaurioitunut – mitä tehdä?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
20231_80698.jpg
Nyt tehdään pieniä ja keskisuuria remontteja - RR-messut aloittavat rakennusvuoden
Rakentaja.fi selvitti kuluttajien rakennus- ja remontointisuunnitelmia. Rakennus- ja remontointibuumi ei vieläkään taitu. Eniten suunnitellaan pintaremontteja koteihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Rahaa ollaan valmiita laittamaan pintojen lisäksi energiansäästökorjauksiin ja energiamuodon muutoksiin.
20169_47442.jpg
Osaatko valita oikean kiinnityslaastin laatoille?
Laattojen käyttökohteita on kotona monia: kylpyhuone, takka, kiukaan taustalaatoitus, lattiat, seinät ja terassit. Mistä sen tietää, mikä laasti kuuluu mihinkin tilaan minkäkin laatan alle?Latoituksen onnistumisen vaikuttavat kiinnitysalusta sekä tila, johon laatoitus tehdään. Myös sillä on merkitystä laatoitetaanko seinä vai lattia ja minkä kokoinen laatta on kyseessä.Kiinnityslaastin valintaopasLaatoituksen työohjeet
20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
20095_17001.jpg
Fenestran asennusnäytös
Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä näet, miten kätevää ja nopeaa nykyaikainen ikkuna- ja oviasennus on. Saat myös tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä! Samalla saat asiantuntijoiltamme hyödyllisiä vinkkejä.
20131_33268.jpg
Laastit toimivat liimana tai tasoitteena
Muuraukseen ja tasoitustyöhön on omat laastinsa. Yhteistä laasteille on se, että niihin lisätään vain vesi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton