Olohuone tilana
Olohuoneen olemus
Millaisen kokonaisuuden haluamme luoda? Mikä on huoneen ensivaikutelma? Onko lähtökohtana viihtyisyys, persoonallisuus, tyylikkyys, esiteltävyys? Vaikka olohuoneessasi olisi valkoiset seinät, kalusteissa designina mustaa nahkaa ja kromia tai wanhat lautalattiat ja madonreikäiset puukalusteet, huoneen sisustuksen onnistumisesta kertoo se, vietätkö tässä tilassa aikaa paljon vai hakeudutko useammin keittiöön tai vaikkapa makuuhuoneeseen.
Toiminnot
Sisustussuunnittelijan on helpompi tarttua tilaan, millä on selkeä tehtävä, kuten keittiö tai makuuhuone. Olohuoneella voi olla niin erilaisia käyttötarkoituksia. Olohuoneen sanoja ovat: rentoutuminen, mukavuus, oma rauha, vapaa-aika, esittely. Tilan toimintoja voivat olla: oleskelu – ajattelun ja filosofoinnin tai ajattelemattomuuden stressitön paikka, saunan jälkeinen istuskelu takkatulen loimua seuraten, viihdekeskus – television tai kotiteatterin katselu, musiikin kuuntelu tai sävelien tuottaminen, kirjasto - taidekirjojen selailu tai lukuelämyksen vastaanotto, ruokailu – vieraiden kestitseminen ja seurustelu, lasten leikkipaikka – pelaaminen tai pöydän-alus-maja, esittely ja säilytyskin – taiteilijan ateljee, kokoelman esillepano, olohuone voi olla myös ainoa paikka työpisteelle.
Tyyli
Olohuoneessa niin kuin koko kodissakin pitää olla sielukkuutta. Tietyn tyylin valinta ja sen orjallinen noudattaminen vain siksi, että se on muotia tai että haluamme kotimme muiden silmissä näyttävän siltä, ei ole viihtyisyyden ja mukavuuden kannalta paras lähtökohta. Mikäli jonkun tyylin ainekset miellyttävät perhettä (ei pelkästään perheen sisustajahenkilöä!) ja ovat osa elämäntapaa, aineksia kannattaa poimia oman kodin keitokseen. Innoituksen lähteenä voi käyttää sisustuskirjoja, -lehtiä, -ohjelmia ja toisia koteja, mutta perustana ovat omat tarpeet ja oma elämäntyyli. Silloin huoneella on sielu. Olohuone on avoimuutensa ja kulkureittiensä takia useimmiten kodin sisustuksellinen lähtökohta, mitä muut tilat jatkumona myötäilevät.
Valaistus
Oikea valaistus on tunnelman luonnin kannalta tärkeää. Valaistuksella voidaan muuttaa huoneen mittasuhteita, korostaa hyviä puolia ja häivyttää heikkouksia. Mutta valaistuksen suunnittelulle annetaan vieläkin liian vähän arvoa ja aikaa.
Se, mihin ilmansuuntaan huoneen ikkunat avautuvat, ja seurauksena luonnonvalon väri on erilaista, vaikuttaa voimakkaasti huoneen tunnelmaan – lämpimyyteen tai kylmyyteen. Sama väri huoneen seinässä on pohjoisen puolella kylmemmän ja etelän puolella lämpimämmän värinen. Myös ikkunoista heijastuvat viereisen talon värit vaikuttavat sisäseinän värin lopputulokseen.
Olohuoneessa valaistuksessa pitää ottaa huomioon toiminnot. Himmennettävällä yleisvalaistuksella voidaan muuttaa huoneen tunnelmaa. Valo voi tulla pehmeästi katon tai seinäpinnan kautta. Mahdollisesti halutaan korostaa taideteosta tai maalausta kohdevalolla teoksen alareunassa. Tai seinän struktuuria, silloin valonlähde asennetaankin lattiaan. Lukunurkkauksessa tarvitaan oma säädettävä lattia-, pöytä- tai seinävalaisin. Kirjahyllyjen sisävalot ja tasojen taustavalot antavat aivan omanlaisensa vaikutelman. Valo television takana on silmille terveellinen. Ruokailutilan valon väri tuo tarjoilujen herkulliset värit ruokahalua herättävästi esiin. Huonekasvit tarvitsevat violetin valonsa voidakseen kukoistavasti. Valaisimet ikkunoissa paitsi antavat muodollaan tunnelmallisuutta talonäkymään ulkoapäin myös vähentävät suoraa näkyvyyttä ulkoa sisälle.
Designvalaisimet merkitsevät joillekin olohuoneen sisustuksen aata ja oota. TuplaKuplan veistoksellisuus, Blockin loistava vastakohtaisuus, Aallon linjakas metallivalaisin A810, Lokki tai Helmat…herättävät vastustamattomia fiiliksiä.
Värit
Erilaiset väriyhdistelmät tekevät samasta tilasta samoilla kalusteilla lämpimän tai viileän, levollisen tai herättelevän, luokseen kutsuvan tai armottoman tylsän. Samoin kuin valaistus, väritkin voivat saada huoneen mittasuhteet näyttämään erilaisilta.
Värisuunnittelussa lähdetään hakemaan asukkaille mieleisistä väreistä tasapainoista kombinaatiota. Sykähdyttävää korostusta voi antaa pilkahdus vastaväriä.
Väreistä ja maalaamisestakin kirjoitamme lisää Sisustaja.comissa keväällä.
Olohuoneessa niin tutun turvallista beigen skaalaa voi värittää tekstiileillä (verhot, sohvatyynyt ja shaali, ruokailuryhmän pöytäliina tai tabletit ja tuolien huput, matto) kausittain esim. tummanruskealla ja turkoosilla, keväisellä koivunvihreällä ja valkoisella tai rehevän punaisella ja kullalla.
Tummempi tehosteseinä, maalattu tai tapetoitu, antaa huoneelle voimaa ja ryhtiä. Vaalea sohva tulee aivan eri tavalla esiin tällaisesta seinästä. Värin ja hehkun huoneelle voi antaa myös suurikokoinen taulu. Mikäli tauluja on useita, taustaseinän kannattaa olla hillitty.
Musta-valkea yhdistelmä on aina toimiva ja aina muodikas.
Materiaalit ja pinnat
Uusissa omakotitaloissa harrastetaan toiseen kerrokseen avoimia, huonekorkeudeltaan 5-6 metrisiä olohuoneita. Maalatuista paljaista seinistä äänet kaikuvat kakofonisesti. Akustiikkaa parantamaan seiniin voi koota mieleisensä ryhmän muotoilluista sisustuslevyistä tai kiinnittää kookkaan kangastaulun, jonka taustana on styroxia. Kookas ryijy vaimentaa myös kaikua.
Sisustuskivistä tehty tehosteseinä elävöittää olohuonetta varsinkin, jos seinä on kohdevalaistu katosta tai lattiasta. Myös erilaiset sisustuslaastit luovat ilmeikkäitä efektejä olohuoneeseen.
Tulisija, takka, on osa olohuoneen sisustusta mitä suuremmassa määrin. Takan muoto, pintamateriaali ja väri sanelevat pitkälti ympäristön sisustuksen.
Lattiassa parketti tai kivi luo aitoutta. Tammi on aikaa kestävä sävy, 1- tai 3-sauvainen, viistoon tai ikkunansuuntaisesti asennettu tuo erilaisen ilmeen. Tummemmat, pähkinä ja kovapuut, ovat olleet trendikkäitä ja luovat laadukkaan vaikutelman.
Huonekalut ja tekstiilit
Jos makuuhuoneen The huonekalu on sänky, niin olohuoneessa se on sohva tai sohva-nojatuoliryhmä. Uusien kalusteiden valinta aloitetaan tästä istuinryhmästä. Sohvan muoto voi olla klassisen kantikas, suurtyynyinen, matala ja kohtuullisen napakka "istuttava", divaaniosalla tai muuten vain piiiitkä. Muoto voi olla myös kaarevampi, pyöreämpi, upottava runsaine tyynyineen ja nk. "löhöilysohva". Verhoilumateriaaleissakin on trendinsä. Valkoista tai mustaa nahkaa – on varmasti aina saatavilla. Microkuitukankaisia, alcantara-verhoiltuja sekä beigejä että rohkeampiakin värejä on ollut tarjolla. Tällä hetkellä pinnalla ovat kudotut monivivahteiset kankaat. Pari nojatuolia valitaan joko saman valmistajan valikoimista tai tilan mukaan pitää päätyä sirompaan vaihtoehtoon.
Sohvapöytä on puuta tai lasia. Sarjapöydästä löytyy eri kokoja sisäkkäin. Kantikkuus on sohvapöydissäkin silmiinpistävää, pitkää suorakaidetta tai laatikollista normaalimmin mittasuhtein.
Perinteisiä kirjahyllyjä käytetään vähemmän. Tarvittavat tv-tasot kootaan moduuleista, ovinaan lasia, pleksiä, puuta tai peiliä. Tummanruskeaa puuta tai korkeakiiltoista valkoista ja mustaa.
Ikkunanäkymistä riippuen valitaan kerroksittaiset paneelit tai peittävät verhot tai jätetään ikkunat kokonaan avoimiksi. Laajat paljaat lasipinnat taas edesauttavat kaikumista. Mikäli ruokailutila on olohuoneessa, tekstiileillä voi helposti muuttaa sen olemusta: pukea pöydän ja huputtaa tuolit kevääseen, koristella peilein, kranssein ja kukin. Sohvalle heitellään kausityynyt ja käsinojalle viikataan kuohkea shaali. Toisella käsinojalla istuu siihen muotoiltu puutarjotin.