• Etusivu
  • LVI

Oletko yhdistämässä liesikupua ilmanvaihtokoneeseen tai huippuimuriin?

Katso tästä sopivat mallit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 14.11.2023
20213_69486.jpg

Tyylikkään designin ja erinomaisen kärynsieppauskyvyn ansiosta Vallox Delico on erinomainen valinta ruuanlaittoa rakastavalle. Vallox Delico -liesikupusarjasta löytyy sopiva malli kaikkiin järjestelmiin. Kuvut saa joko valkoisella tai mustalla etupaneelilla.

Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.

Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.

Liesikupu ilmanvaihtokoneen ohjaukseen

Kerros- ja rivitaloissa (etenkin 1990-luvulla tai sen jälkeen rakennetuissa) voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihto, jota ohjataan liesikuvulla. Myös viime vuosituhannella rakennetuissa omakotitaloissa oli todella yleistä yhdistää kupu talon ilmanvaihtokoneeseen. Tällaisiin kohteisiin tarvitaan niin sanottu säädinkupu, jossa on sulkuläppä ja puhaltimien ohjaus.

Ennen uuden kuvun hankintaa on selvitettävä, onko ilmanvaihtokoneessa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Se selviää tarkistamalla liesikuvun tai ilmanvaihtokoneen tyyppimerkintä. Taloyhtiöissä oikea malli selviää yleensä myös isännöitsijän avustuksella. Jos vanha kupu on Valloxin (entinen Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Sopivia säädinkupuja, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta ovat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kupumallin nimen perässä oleva kirjainyhdistelmä kertoo, sopiiko se vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.

Muistathan myös, että kaikissa taloyhtiöissä tehtäviin saneeraustöihin, joissa on kyse ilmanvaihdosta, on tarpeen selvittää muutosten vaikutukset sekä liesikuvun tai jopa koko asunnon ilmavaihdon mahdollinen säätötarve. Tämä asia selviää LVI-alan ammattilaisen kanssa.

Liesikupu huippuimurin ohjaukseen

Omakotitaloissa on keittiön liesikupu usein yhdistetty katolla olevaan huippuimuriin. Näin ruoan valmistuksessa syntyvät hajut ja kosteus poistuvat tehokkaasti ulos asunnosta. Tällöin liesikuvussa ei ole omaa moottoria, vaan työn hoitaa huippuimuri ja käryt poistuvat poistokanavan myötä ulos.

Kun huippuimurin ohjaukseen etsitään uutta kupua, on selvitettävä, onko huippuimurissa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Tämä selviää tarkistamalla liesikuvun tai huippuimurin mallin tyyppikilvestä. Jos vanha kupu on Valloxin (entinen Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Uudeksi kuvuksi sopivat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kirjainyhdistelmä lopussa kertoo, onko se tarkoitettu vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.

Vallox Delico -liesikupusarja

Vallox Delico -kuvut asennetaan keittiökaapistoon, jolloin kupu on saumaton osa keittiötä. Höyrynkeräysosa liukuu sulavasti, ja kun kupua ei käytetä, se työnnetään rungon sisään. Tällöin laitteesta näkyy vain lasinen etupaneeli. LED-valaistus on tehty ruuanlaittajaa ajatellen: tasainen ja häikäisemätön valo on tärkeää erityisesti pimeinä vuodenaikoina. Alumiiniset rasvasuodattimet keräävät ruuanlaitosta syntyvän rasvan tehokkaasti. Etupaneelin kosketuspainikkeet on valaistu ja ne on suunniteltu käyttäjäystävällisiksi. Käyttö on helppoa ja vaivatonta.

Lue lisää Vallox Delico -kupusarjasta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
Kerrostaloja Turussa
Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton