• Etusivu
  • LVI

Oletko yhdistämässä liesikupua ilmanvaihtokoneeseen tai huippuimuriin?

Katso tästä sopivat mallit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 27.06.2022Päivitetty 14.11.2023
20213_69486.jpg

Tyylikkään designin ja erinomaisen kärynsieppauskyvyn ansiosta Vallox Delico on erinomainen valinta ruuanlaittoa rakastavalle. Vallox Delico -liesikupusarjasta löytyy sopiva malli kaikkiin järjestelmiin. Kuvut saa joko valkoisella tai mustalla etupaneelilla.

Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.

Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.

Liesikupu ilmanvaihtokoneen ohjaukseen

Kerros- ja rivitaloissa (etenkin 1990-luvulla tai sen jälkeen rakennetuissa) voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihto, jota ohjataan liesikuvulla. Myös viime vuosituhannella rakennetuissa omakotitaloissa oli todella yleistä yhdistää kupu talon ilmanvaihtokoneeseen. Tällaisiin kohteisiin tarvitaan niin sanottu säädinkupu, jossa on sulkuläppä ja puhaltimien ohjaus.

Ennen uuden kuvun hankintaa on selvitettävä, onko ilmanvaihtokoneessa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Se selviää tarkistamalla liesikuvun tai ilmanvaihtokoneen tyyppimerkintä. Taloyhtiöissä oikea malli selviää yleensä myös isännöitsijän avustuksella. Jos vanha kupu on Valloxin (entinen Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Sopivia säädinkupuja, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta ovat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kupumallin nimen perässä oleva kirjainyhdistelmä kertoo, sopiiko se vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.

Muistathan myös, että kaikissa taloyhtiöissä tehtäviin saneeraustöihin, joissa on kyse ilmanvaihdosta, on tarpeen selvittää muutosten vaikutukset sekä liesikuvun tai jopa koko asunnon ilmavaihdon mahdollinen säätötarve. Tämä asia selviää LVI-alan ammattilaisen kanssa.

Liesikupu huippuimurin ohjaukseen

Omakotitaloissa on keittiön liesikupu usein yhdistetty katolla olevaan huippuimuriin. Näin ruoan valmistuksessa syntyvät hajut ja kosteus poistuvat tehokkaasti ulos asunnosta. Tällöin liesikuvussa ei ole omaa moottoria, vaan työn hoitaa huippuimuri ja käryt poistuvat poistokanavan myötä ulos.

Kun huippuimurin ohjaukseen etsitään uutta kupua, on selvitettävä, onko huippuimurissa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Tämä selviää tarkistamalla liesikuvun tai huippuimurin mallin tyyppikilvestä. Jos vanha kupu on Valloxin (entinen Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Uudeksi kuvuksi sopivat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kirjainyhdistelmä lopussa kertoo, onko se tarkoitettu vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.

Vallox Delico -liesikupusarja

Vallox Delico -kuvut asennetaan keittiökaapistoon, jolloin kupu on saumaton osa keittiötä. Höyrynkeräysosa liukuu sulavasti, ja kun kupua ei käytetä, se työnnetään rungon sisään. Tällöin laitteesta näkyy vain lasinen etupaneeli. LED-valaistus on tehty ruuanlaittajaa ajatellen: tasainen ja häikäisemätön valo on tärkeää erityisesti pimeinä vuodenaikoina. Alumiiniset rasvasuodattimet keräävät ruuanlaitosta syntyvän rasvan tehokkaasti. Etupaneelin kosketuspainikkeet on valaistu ja ne on suunniteltu käyttäjäystävällisiksi. Käyttö on helppoa ja vaivatonta.

Lue lisää Vallox Delico -kupusarjasta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20183_52064.jpg
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
20214_70151.jpg
Näistä merkeistä tiedät, toimiiko mökkisi ilmanvaihto oikein
Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.
20084_10461.jpg
Askon klassikot ja modernit uutuudet
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton