• Etusivu
  • Talo

Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Julkaistu 29.05.2023Päivitetty 13.11.2023
20235_81907.jpg

48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Kosteusvaurio havaitaan useimmiten vasta sitten, kun on liian myöhäistä: vesi on jo tullut rakenteiden läpi, ja edessä on kallis ja suuritöinen remontti. Pelkästään vuotokohdan paikallistamisessa tuhansien neliöiden katolta on oma haasteensa.

ꟷ Halusimme tuoda kiinteistönomistajille ja huoltoyhtiöille helpon tavan katon jatkuvaan valvontaan ja vuotojen ehkäisyyn. VILPE Sense -vuotopaikannin mahdollistaa ennakoivan kattohuollon, VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti sanoo.

Vuotopaikannin helpottaa kattojen valvontaa, sillä mahdolliset vuodot havaitaan ajoissa. Vuoto paljastuu yhdellä silmäyksellä kosteuskartalta. Näin huoltokäynteihin kuluu vähemmän aikaa, mutta samalla katon kuntoa seurataan paremmin. Ongelmakohtiin on nopeampi puuttua, mikä puolestaan säästää kustannuksia.

Ratkaisi kosteusongelman rivitalon ryömintätilassa

Alapohja pysyy kunnossa, kun se tuulettuu automaattisesti VILPE Sense -kosteusvalvonnan avulla.

Alapohja pysyy kunnossa, kun se tuulettuu automaattisesti VILPE Sense -kosteusvalvonnan avulla.

Vuotopaikantimen lisäksi kiinteistöä voi suojata VILPE Sense -kosteusvalvonnan avulla. Kyseessä on älykäs järjestelmä, joka tuulettaa rakenteet automaattisesti ja tarpeen mukaan. Mikäli rakenteissa kosteustasot nousevat esimerkiksi vuodon takia, järjestelmään kuuluvan huippuimurin toiminta tehostuisi automaattisesti. Näin rakenteet saadaan kuivattua, ja ne pysyvät terveinä.

VILPE Sense -kosteusvalvonta sopii kattojen lisäksi ryömintätilan tuuletukseen. Sitä on käytetty esimerkiksi vuonna 2007 rakennetussa rivitalossa Mustasaaressa Pohjanmaalla. Taloyhtiön puheenjohtaja oli nähnyt jotain huolestuttavaa katsoessaan rivitalon ryömintätilaan: alapohjan kantavista rakenteista oli lohjennut selkeitä paloja. Ongelman juurisyy oli liian suuri kosteusrasitus.

Lue, miten asia saatiin korjattua VILPE Sensen avulla

Vakuutus korvaa vain osan ongelmista

Kantarin tutkimukseen vastanneiden mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat vain kattovauriot, jotka johtuvat yllättävistä tai ennalta-arvaamattomista tapahtumista, kuten puun kaatumisesta katon päälle. Piilevät viat ja rakennusvirheet eivät välttämättä kuulu vakuutuksen piiriin, ja niistä voi olla vaikea saada korvausta. Silloin lasku saattaa jäädä kiinteistönomistajan maksettavaksi.

Korjauskustannukset nousevat paljon, jos ongelmaan puututaan liian myöhään ja katon alla oleviin rakenteisiin on jo syntynyt vaurioita. Usein vaurioita onkin vaikea havaita heti alkuvaiheessa, ja ongelma pääsee laajenemaan huomaamatta.

Eräs tutkimukseen vastanneista totesikin: "Vesikattojen kustannukset nousevat paljon, jos ne korjataan liian myöhään, mutta jos se tehdään etukäteen, se on kolme kertaa halvempaa kuin jälkikäteen."
VILPE Sense -tuoteperheen avulla kiinteistönomistaja saa ennakoitavuutta huoltoon ja pystyy välttämään yllättävät remontit.

*Tutkimuksen toteutti toukokuussa 2020 Kantar haastattelemalla 101 päättäjää ja asiantuntijaa, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnon valvonnasta ja mahdollisista korjausrakennushankkeista.

Vilpe Oy
Talo
ilmanvaihto
suunnittelu
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.
20192_48379.jpg
Vanha hormi on mahdollista kunnostaa
Piiput eivät ole ikuisia, ja vanha piippu saattaa olla turvallisuusriski. Viisainta on pyytää nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. Niinpä hormien kunnostus kannattaa suorittaa ammattilaisen avulla.
20213_69486.jpg
Oletko yhdistämässä liesikupua ilmanvaihtokoneeseen tai huippuimuriin?
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton