• Etusivu
  • LVI

VILPE tekee puhtaan sisäilman

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Julkaistu 09.11.2007Päivitetty 20.10.2023
200711_7348.jpg

Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.

Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.

Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.

Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.

Koneellinen poistoilmanvaihto parantaa sisäilman laatua

Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.

Suomalainen SK Tuote Oy on kehittänyt VILPE–tuoteperheen, joka sopii erinomaisesti niin peruskorjausrakennusten kuin uudisrakennustenkin koneelliseen poistoilmanvaihtoon. Muotoilultaan ja ominaisuuksiltaan tuotteet on kehitetty sellaisiksi, että ne soveltuvat erinomaisesti kaiken tyyppisten rakennusten ja asuntojen koneellisen poistoilmanvaihdon laitteiksi.

Vuodesta 1988 lähtien VILPE on tarjonnut täydellisiä poistoilmanvaihtoratkaisuja omakotitaloihin, rivitaloihin ja kerrostaloihin sekä vapaa-ajan asuntoihin. Kaikki talon LVI-laitteiden poistot on vietävä katon läpi, koska näin voidaan minimoida ääni, haju- ja kosteushaitat. VILPE tuoteryhmään kuuluvat mm. huippuimurit ja radonimurit, poistoputket ja tuuletusputket. Huippuimurissa on sisäänrakennettu moottori tehostamassa jäteilman poistoa. VILPE osana ilmanvaihtojärjestelmää pitää sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä.

SK Tuote Oy

Kauppatie 9

65610 Mustasaari

Vilpe Oy
LVI
sisäilma
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Katolla pyörii: <BR>Huippuimurin valinta ja käyttö
Huippuimurin käyttö liesikuvun kanssa on tehokas ja määräykset täyttävä tapa hoitaa ruuanlaiton yhteydessä tarvittava ilmanvaihdon tehostus. Saneerauskohteessa huippuimurilla voidaan toteuttaa painovoimaisen ilmanvaihdon muutos koneelliseksi poistoksi kohtuullisin kustannuksin. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi autotallin tai saunatilojen ilmanvaihtoon.
202010_67291.jpg
Terveet Tilat -toimintamalli kuntien tueksi sisäilmatilanteiden käsittelyyn
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan kuntien sisäilmaongelmien ratkaisemiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn on laadittu uusi Terveet tilat –toimintamalli. Terveet tilat -toimintamalli kokoaa tietoa, ohjeita ja hyviä käytäntöjä julkisten rakennusten ennakoivasta kiinteistönpidosta ja se on suunnattu tukimateriaaliksi kunnille. Tietoa kuntien hyvistä käytännöistä on kerätty työpajoissa eri puolilla Suomea viime syksynä ja talvena.
20214_70348.jpg
Näin parannat kodin sisäilmaa ja ilmanvaihtoa webinaari ti 4.5.
Huono sisäilma ei ole asunnon pysyvä ominaisuus.Siihen voi vaikuttaa ilmanvaihdolla!Terveysilma järjestää sisustussuunnittelijoille räätälöidyn webinaarin ilmanvaihdon ja sisäilman parantamisesta tiistaina 4.5. klo 10–11.Saat kattavan yleiskatsauksen ilmanvaihdosta. Kerromme mm. seuraavista aiheista:- Riittävän ilmanvaihdon toteuttaminen: paljonko venttiileitä tarvitaan ja minne?- Mitkä ovat ilmanvaihdon yleisimmät sudenkuopat?- Miten asunnon ilmanvaihtoa voi parantaa?- Millainen merkitys kunnon suodattimilla on sisäilmalle?- Miten äänenvaimennuksen saa korvausilmaventtiileihin?Riittävällä ilmanvaihdolla voi lisätä asumisviihtyvyyttä ja ylläpitää asunnon kuntoa. Ilmanvaihdon parantaminen nostaa asunnon arvoa – ja se onnistuu useimmiten pienillä kustannuksilla.Ilmoittaudu mukaan!Lähetämme webinaarin osallistumislinkin kaikille ilmoittautuneille maanantaina 3.5.Pääset osallistumaan webinaariin ti 4.5. klo 10–11 Tästä
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton