• Etusivu
  • Rakentaminen

Ole tarkkana, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.09.2024
20224_77694.jpg

Älä tee kotimyyntitilanteessa kauppaa heti, vaan nuku ainakin yön yli. Jos myyjä painostaa, jätä kauppa tekemättä. Kuvituskuva.

Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ilmoituksissa toistuvat kertomukset aggressiivisesta menettelystä, esimerkiksi tunteja kestävistä myyntiesittelyistä, joiden aikana myyjä ei poistu kuluttajan kotoa pyynnöistä huolimatta.

Lisäksi ongelmia on ollut peruutusoikeudessa tai sen puuttumisesta kertomisessa. Myös ylihintaisia ja jopa tarpeettomia remontteja on myyty vedoten esimerkiksi viranomaisomaismääräyksiin tai putkiston, katon tai hormin huonoon kuntoon. Riskit onkin hyvä tiedostaa ja toimia myyntitilanteessa harkiten.

Lisätietoa kuluttajan oikeuksista:
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Kuluttajaneuvonta
Tarkista yrityksen verovelkatilanne

Ohje

Ohje

Muistilista kotimyyntitilanteeseen

  • Älä tee kauppaa heti, vaan nuku ainakin yön yli. Jos myyjä painostaa, jätä kauppa tekemättä.
  • Pyydä myyjää jättämään käynnin jälkeen kirjallinen tarjous liitetietoineen.
  • Lue huolella myös pienellä tekstikoolla kirjoitetut sopimusehdot, jotta huomaat mahdolliset ikävät sopimusedot, kuten etupainotteiset maksuerät tai suuret ennakkomaksut.
  • Älä allekirjoita mitään papereita, ellet ole tehnyt ostopäätöstä.
  • Selvitä yrityksen taustoja ja tutustu referenssikohteisiin.
  • Tee kaikki sopimukset aina kirjallisesti ja pyydä sopimuspaperit nähtäville etukäteen. Sovi kirjallisesti myös aikatauluista, mahdollisista viivästymiskorvauksista, takuuehdoista laitteille ja työlle sekä käytönopastuksesta.
  • Huomioi, että kotitalousvähennyksen ehtona on, että yritys on rekisteröity ennakkoperintärekisteriin.
  • Ole tarkkana, jos myyjä ehdottaa rahoitusyhtiön kanssa tehtävää sopimusta. Rahoitusyhtiöiden korot ovat tyypillisesti korkeita (noin 8−35 % vuositasolla). Toisaalta jos urakan luonne vaatii ennakkomaksua, on parempi, että rahoitusyhtiö on välissä. Muuten kuluttaja voi pahimmassa tapauksessa menettää ennakkomaksunsa kokonaan, jos urakoitsija maksun saatuaan katoaa tai menee konkurssiin.
  • Älä maksa viimeistä maksuerää ennen kuin urakka on hyväksytysti valmis. Kuluttajalla tulee olla ainakin 14 päivää maksuaikaa kunkin maksuerän kohdalla.
  • Kotimyynnissä tuotteilla ja palveluilla on yleensä 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana kuluttaja voi perua kaupan ilman erityistä syytä.

Neuvot antoi energiainsinööri Marjo Kekki (Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen -hanke)

Rakentaminen
hankkeen aloitus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
20223_77091.jpg
Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on alkaneelle vuodelle nousupaineita. Etenkin lämmityskulut ovat kasvaneet maailmanmarkkinahintojen ja päästöoikeuksien hinnan jyrkän kohoamisen seurauksena. Kokosimme taloyhtiöille tärkeimpiä talousarvion laatimisessa huomioitavia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton