Näin parannat ilmanvaihtoa 1970-80 luvulla rakennetussa kodissasi

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Päivitetty 08.05.2025
20183_52052.jpg

Puiseen tuuletusluukkuun on saatavilla joko valkoinen tai ruskea venttiili.

Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.

Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.

Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.

Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.

Asentaminen

Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm rasiaterällä. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla. Ennen asennusta tuuletusluukku nostetaan pois saranoiltaan, jotta poraaminen voidaan tehdä vaakatasossa. Helpoin tapa on porata esimerkiksi tukevan laatikon päällä ja ulkotiloissa. Näin poraamisesta syntyvät sahanpurut eivät leviä sisäilmaan.

Lisävarusteet

Jos ulkoa kantautuva melu epäilyttää, kannattaa harkita erikseen myytävää äänenvaimenninta. Vaimennin kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun sisäpintaan. Ilma virtaa vaimentimen läpi, venttiilin kautta sisään asuntoon. Korvausilman puhtaus voidaan taata Filtrete-ikkunasuodattimella, joka kiinnitetään tuuletusluukun puitteisiin kaksipuolisella teipillä. F7-luokan suodatin pysäyttää siite- ja katupölyn lisäksi myös merkittävän osan ulkoilman pienhiukkasista.

Velco-korvausilmaventtiilit, äänenvaimentimet ja suodattimet ovat VTT:llä testattuja. Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Velco ilmanvaihto suodatin kuntoon 1
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmat
Riittämätön ilmanvaihto on usein seurausta korvausilman riittämättömyydestä. Puuttuvat tai tukitut korvausilmaventtiilit voivat heikentää sisäilman laatua ja aiheuttaa terveysongelmia. Riittämätön ilmanvaihto voi johtaa tunkkaiseen huoneilmaan, hajuhaittoihin ja jopa korkeisiin radonpitoisuuksiin.
20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
mökki järven rannalla
Näistä merkeistä tiedät, toimiiko mökkisi ilmanvaihto oikein
Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajan asunnossa toimiva ilmanvaihto on tärkeää asumismukavuuden ja rakenteiden hyvinvoinnin kannalta. Mökkien käyttötavat eroavat kuitenkin tavallisista asunnoista – esimerkiksi sähkö, juokseva vesi tai jatkuva lämmitys voivat puuttua, ja rakennus voi olla pitkiä aikoja tyhjillään.Ilmanvaihdon puutteet voivat johtaa kosteuden kertymiseen, rakenteiden vaurioihin ja sisäilman tunkkaisuuteen. Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisista merkeistä huomaat ilmanvaihto-ongelmat ja miten voit parantaa mökin ilmanvaihtoa tehokkailla ja käytännöllisillä ratkaisuilla.
Mies tarkastelee pinossa olevaa puutavaraa.
Oman kodin rakentaminen - kauanko rakentamisessa kestää?
Tuttu kysymys, joka varmasti jokaisen rakentamista suunnittelevan tai parhaillaan rakentavan mielessä käy. Rakennusprojektin pituus vaihtelee rakennuskohteesta sekä toteutettavan kokonaisuuden sisältöön liittyen. Onko koti mahdollisesti tilattu muuttovalmiina toimituksena, vai haluatko päästä itse tekemään konkreettisia rakennustöitä? Näillä valinnoilla on merkitystä, kuin myös sillä miten projektin aloittamisen ajoitat. Olisiko aiheellista harkita esimerkiksi talvirakentamista, jolloin ammattilaisia voisi olla paremmin saatavilla?
pannuhuone
Kodin sydän: Opas talotekniikan maailmaan
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä tekee kodistasi juuri sinun kodin? Vastaus saattaa yllättää sinut: se piilee seinien sisällä, putkissa ja johdoissa – lyhyesti sanottuna, talotekniikassa. Talotekniikka on kuin kodin hermosto, joka huolehtii siitä, että kaikki toimii sujuvasti ja mukavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton