• Etusivu
  • LVI

Näin parannat ilmanvaihtoa 1970-80 luvulla rakennetussa kodissasi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco Oy
Päivitetty 29.05.2018
20183_52052.jpg

Puiseen tuuletusluukkuun on saatavilla joko valkoinen tai ruskea venttiili.

Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.

Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.

Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.

Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.

Asentaminen

Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm rasiaterällä. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla. Ennen asennusta tuuletusluukku nostetaan pois saranoiltaan, jotta poraaminen voidaan tehdä vaakatasossa. Helpoin tapa on porata esimerkiksi tukevan laatikon päällä ja ulkotiloissa. Näin poraamisesta syntyvät sahanpurut eivät leviä sisäilmaan.

Lisävarusteet

Jos ulkoa kantautuva melu epäilyttää, kannattaa harkita erikseen myytävää äänenvaimenninta. Vaimennin kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun sisäpintaan. Ilma virtaa vaimentimen läpi, venttiilin kautta sisään asuntoon. Korvausilman puhtaus voidaan taata Filtrete-ikkunasuodattimella, joka kiinnitetään tuuletusluukun puitteisiin kaksipuolisella teipillä. F7-luokan suodatin pysäyttää siite- ja katupölyn lisäksi myös merkittävän osan ulkoilman pienhiukkasista.

Velco-korvausilmaventtiilit, äänenvaimentimet ja suodattimet ovat VTT:llä testattuja. Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Hanki venttiilit verkkokaupasta

Terveen talon yksi tunnusmerkki on toimiva ilmanvaihto. Taloissa, joissa täysin koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa ei ole, ilmanvaihto pitää hoitaa venttiilein. Hoida taloa ja itseäsi, osta venttiilit nyt Rakentaja.fi Verkkokaupasta!

Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
Toimiva ilmanvaihto.jpg
Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"
Monen vanhemman omakotitalon ja miksei myös rivitalon ongelmana on toimimaton ilmanvaihto ja siitä seurauksena on puutteellinen kosteuden poisto ja huono sisäilman laatu.Jo yli sata vuotta sitten osattiin taloihin tehdä korvausilmaventtiilit. Tiedettiin, että asukkaat tarvitsevat asuntoihin raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä ja nukkuakseen hyvät yöunet. Myös uunit ja takat tarvitsevat hyvin palaakseen korvausilmaa. Aikojen saatossa venttiilit poistettiin käytöstä esim. lämmityskulujen säästöihin vedoten.Monessa, vanhasta talosta otetussa, valokuvassa näkyy julkisivussa olevat alkuperäisten korvausilmaventtiilien ritilät, mutta sisällä niistä ei enää näy jälkeäkään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20081_8409.jpg
Uusi Saimaa-mallisto
Kastellin uusin huvilamallisto Saimaa on suunniteltu suomalaisten vesistöjen ääreen, järvien ja merien rannoille. Innoittajana savonlinnalaisella arkkitehti Anne Mäkisellä on toiminut ympäröivä luonto, jonka hallitsevana elementtinä on Saimaan vesistö.
20215_70838.jpg
Sisustustrendit 2021 - katso kuvakooste Lohjan asuntomessuilta
Lohjan asuntomessuilla rouheus ja rapatut pinnat saavat vastapainoa pehmeyttä tuovista elementeistä, kuten kokolattiamatoista ja murretuista värisävyistä. Taide, viherkasvit ja luonnonmateriaalit ovat vahvasti läsnä messukohteiden sisustuksessa.
20095_16567.jpg
Kevytrakenteinen ja siisti ovikatos
Fastlock Canopy-ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja lumelta, mutta päästää valon läpi. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Fastlock Canopy-katosta on saatavana puurunkoisena ja alumiinirunkoisena versiona, molempia kahta eri kokoa: yksilehtiselle ja kaksilehtiselle ovelle. Asennusvalmiiseen ovikatospakkaukseen sisältyvät katoksen runkorakenne, mittaan leikatut Fastlock Uni-valokatepalat sekä kaikki tarvittavat kiinnikkeet. Canopy-katosten katemateriaalina on Icopalin polykarbonaatista valmistettu laadukas Fastlock Uni -valokate.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton