• Etusivu
  • Sisustus

Myytit rikki kerralla

Näin öljyvahakäsittelystä luullaan ja tätä se on oikeasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.08.2024
20223_77566.jpg

Öljyvahattu pinta on kestävä ja helppohoitoinen.

Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.

Myytti 1: Mitä enemmän levität öljyvahaa, sen kestävämmän pinnan saat aikaiseksi

Vastaus: Tämä myytti kuuluu kategoriaan "tarua". Vaikka voisi kuvitella runsaan ainemäärän pidentävän huoltoväliä sekä takaavan kestävän ja laadukkaan pinnan, se tosiasiassa tekee päinvastoin. Jotta öljyvaha kiinnittyy käsiteltävään pintaan kunnolla ja kuivuu hyvin, tulee sitä levittää ainoastaan sen verran, mitä puu kykenee suosiolla imemään. Älä siis jätä pintaan levitysjälkiä tai lammikkoa.

Ohut levityskerros kuivuu ja kovettuu läpi ja mitä ohuempi kerros on, sitä paremmin näin tapahtuu. Liian paksu ainekerros pidentää kuivumisaikaa merkittävästi suhteessa käytettyyn ainemäärään – ikävänä sivuongelmana on myös mahdollinen öljyn haju ilmastoinnista huolimatta. Jos olet nähnyt öljykäsitellyissä pinnoissa lohkeilua ja hilseilyä, on se merkki siitä että käsittelyaikaan pintaan on jäänyt liikaa herkästi kuluvaa öljyä.

Myytti 2: Käsittele öljyvahatut pinnat vuosittain

Vastaus: Suora vastaus tähän voisi olla, että riippuu paljon tilasta missä öljyvahaa on käytetty. Julkisissa tiloissa kannattaa huolto toteuttaa vuosittain vuosihuollon yhteydessä, mutta esimerkiksi kotioloissa voi huoltokäsittelyn tarve vaihdella 3 – 15 vuoden välillä.

Osmo Color lisää pintana käytettävien öljyjen sekaan hieman luonnon kasvivahoja. Nämä kasvivahat muodostavat puun pinnalle huokoisen mutta suojaavan kerroksen samalla kun öljy imeytyy syvemmälle puun pintasolukkoon. Öljyn sekä vahan yhdistelmä pidentää käsitellyn pinnan kestävyyttä jos sitä vertaa vain öljykäsiteltyyn pintaan. Kestävyyteen toki vaikuttavat myös pintakäsittelyn laatu, käsittelytapa, käyttö sekä tietysti puulaji. Vinkkinä voisi vielä lisätä, että esimerkiksi pienten naarmujen korjaukset onnistuvat paikallisella huoltotyöllä eikä koko pinta-alaa tarvitse välttämättä käsitellä kerralla.

<p data-block-key="m2ekg">Muista suojata ne pinnat, joita et ole aikeissa käsitellä.</p>
Muista suojata ne pinnat, joita et ole aikeissa käsitellä.

Myytti 3: Jos käsittelet öljyvahalla, on käsitelty pinta aina liukas

Vastaus: Liukkaus on iso asia, etenkin lattioissa sekä portaissa. Lisäksi pinnan tulisi olla sopivan sileä ja liukas, jotta käyttö sekä ylläpito olisi käyttäjille miellyttävää. Vaaraa pinta ei kuitenkaan saisi aiheuttaa.

Liiallista liukkautta on mahdollista ehkäistä. Hio siis käsiteltävä pinta ennen käsittelyä. Höylätty pinta on nimittäin liian sileä sellaisenaan öljykäsittelylle ja lisää liukkautta. Hionnassa tulee huolehtia hyvästä hiontatavasta ja siitä, että hiontapaperi ei ole karkeudeltaan liian hienoa. Viimeinen hiontakarkeus havupuulattioille on P120 ja vastaavasti lehtipuulattioille P150.

Paitsi hionta myös käytetty ainemäärä vaikuttaa liukkauteen. Mitä enemmän ja useamman kerroksen levität öljyvahaa, sitä liukkaammaksi lattia tulee. Osmo Color suositteleekin kahta levityskerrosta ja sen ylitys ainoastaan tarvittavan ainemäärän saavuttamiseksi. Esimerkiksi värin voimakkuus ei enää juurikaan kasva käsittelykertojen määrän kasvaessa kolmeen tai neljään.

Myytti 4: Kun valitset öljyvahan, et voi sitä enää myöhemmin muuttaa toiseksi

Vastaus: Lakat sekä maalit on helppo hioa pois, sanoo maalaisjärki, kun taas puuhun imeytyvät aineet ei niin vain lähdekään. Osmo Colorin tuotteiden kohdalla voit tarvittaessa muuttaa mielesi, sillä vaikka Osmon öljypohjaiset aineet imeytyvätkin puun pintasolukkoon, voidaan ne kohtuullisella hiontatyöllä poistaa. Tämä toki edellyttää sitä, että puussa riittää hiontavaraa. Ole siis huoletta, käsittelymahdollisuutesi säilyvät avoimina myös tulevaisuudessa, jos jostain syystä haluat osmotun pinnan vaihtaa toiseen.

Myytti 5: Öljytty pinta ei kestä kulutusta – se ei vain ole riittävän kova

Vastaus: Osmon öljyvahojen tarkoitus ei ole kerrostua puun pinnalle, vaan se säilyttää puun tunnun käsittelystä huolimatta. Vaikka puupinnan suojana ei tuotteiden myötä olekaan kovaa kalvoa, suojaa öljyvahakäsittely puupintaa arkipäivän käytöltä sekä kulumiselta. Käsitelty pinta lisäksi joustaa eli elää puun mukana: uusiminen ja korjaaminen on mahdollista toteuttaa aina tarpeen mukaan. Säilytä siis puun tuntu ja nauti.

Myytti 6: Osmon öljyvahasta saa pulittaa pitkän pennin

Vastaus: Osmon tuotteita ei suoraan pysty vertaamaan muihin tarjolla oleviin tuotteisiin. Tuotteissa on pyritty kiinnittämään huomiota ominaisuuksiin – tiesitkö nimittäin, että yhdellä litralla Öljyvahaa saat valmista käyttöpintaa jopa 14 m2. Keskivertoasunnon (70 m2) lattiapinnan käsittelyyn riittää vain 5 litraa öljyvahaa eli vain kaksi 2,5 litran astiaa. Jos ajattelemme, että yksittäinen astia maksaisi 175 euroa, tarkoittaisi se ainoastaan 5 euron neliöhintaa. Aineiden riittoisuus on siis omaa luokkaansa, mikä kannattaa ottaa huomioon vertailua tehdessään.

Sisustus
maalaus
tapetointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_77067.jpg
Viikon sisustusidea: Värin valinta - näillä vinkeillä onnistut
Uusi tapetti tai maali piristää kummasti kodin ilmettä. Joskus oikean maalisävyn valinta voi tuntua vaikealta tai jopa pelottavalta. Olemme koonneet muutaman vinkin, joilla onnistut löytämään kotiisi parhaan värin.
Mies maalaa seinää
Maalaa uusi ilme sisätiloihin - ja tee se oikein
Maalaamalla saat huoneisiin uuden ilmeen. Värivalinnoilla voit vaikuttaa tilan tunnelmaan, valoisuuteen ja viihtyisyyteen. Hoitamalla maalauksen kerralla oikein säästyt turhalta vaivannäöltä ja rahanpalolta.
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
20205_64673.jpg
Äänestä, mistä materiaalista rakentaisit oman terassin?
Terassien rakentaminen on alkanut tai alkamassa. Materiaaleja terassin rakentamiseen löytyy ja myös yhtä monta mielipidettä siitä, mikä on paras ratkaisu. On puuta, puun ja muovin sekoitetta, kiveä ja betonia.Nyt pääset äänestämään suosikkiasi. Kulloinkin äänestyksen kärjessä oleva materiaali näkyy listan ylimpänä. Otetaan selvää, mistä suomalaiset rakentaisivat terassinsa. Kun olet antanut äänesi, päivitä sivu,ja näet uusimman listauksen.
201811_55354.jpg
Miksi ilmanvaihto on tärkeää?
Vallox-ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta, lisää elämänlaatua ja turvaa niin perheen kuin kodin terveyden. Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, älykäs ja energiatehokas ilmanvaihto huolehtii, että voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta sisäilmasta. Energiatehokkaista Vallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto kaiken kokoisiin ja -näköisiin koteihin.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton