• Etusivu
  • Talo

Myös ilmanvaihtokanavat tulee eristää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 21.03.2024
1920 AdobeStock_358012964

Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle.

Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.

Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?
Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.

Miksi ilmanvaihto tulee eristää?

Jopa 40 % energiankulutuksesta ja kasvihuonekaasuista aiheutuu rakennusten lämmityksestä ja jäähdytyksestä. Luku on hurja ja siksi muun muassa ISOVER haluaa kiinnittää tuotteissaan yhä enemmän huomiota energiatehokkuuteen sekä ympäristöä säästäviin ratkaisuihin. Kaikissa ratkaisuissa otetaan huomioon koko rakennusprojektin elinkaari aina suunnittelusta kierrätykseen asti.

Mutta miksi myös ilmanvaihtokanavat tulisi eristää? Lyhyesti ja ytimekkäästi ajateltuna ilmanvaihtokanavien lämmöneristämisellä vähennetään kanavista sekä laitteistosta tapahtuvia lämpöhäviöitä. Samalla myös varmistetaan, että ilmanvaihtojärjestelmää voidaan hallita suunnitellusti ja se toimii kuten on ajateltu. Ilmanvaihtokanavien kulkiessa esimerkiksi kylmässä ullakkotilassa, jossa lämpötila poikkeaa kanavan sisällä olevasta lämpötilasta, on kanavat eristettävä, jotta ilma, jota asuintiloihin puhalletaan, olisi oikean lämpöistä. Näin lämmitys- ja jäähdytystehoa ei jouduta tiloissa turhaan kasvattamaan.

Tarkoituksena on myös estää kondensoitumisen syntyminen, sillä kosteus tiivistyessään vedeksi päätyy helposti rakenteisiin ja vaurioittaa mahdollisesti myös ilmanvaihtoputkia ajan saatossa. Eristys toimii lisäksi vaimentimena, jolloin myös asumismukavuus paranee. Toisin sanoen, asukkaalle tämä tarkoittaa sekä energian- että rahansäästön lisäksi miellyttävää asumista.

Eristys toimii myös paloturvallisuuden varmistamisena.
ISOVER-paloeristeet ovat mittapysyviä ja eristevalikoimasta löytyy eristysratkaisuja aina suojausluokkaan EI120 asti. Tuotteet on luokiteltu sekä testattu asianmukaisesti.

<p data-block-key="5zz00">ISOVERin eristeillä onnistuu myös ilmanvaihtokanavien eristäminen.</p>
ISOVERin eristeillä onnistuu myös ilmanvaihtokanavien eristäminen.

Muutama esimerkki eristyskohteesta ja eristeistä

Kuten palosuojauksessa ja paloturvallisuuden suunnittelussa yleisesti, myös tässäkin yhteydessä on kyse turvaamisesta. Paloeristyksen tarkoituksena on kasvattaa palonkestoaikaa ja vähentää sekä palon, että syntyvien savukaasujen leviämistä. Oikein toimivana paloeristys antaa mahdollisuuden ihmisille pelastautua palon keskeltä sekä pelastushenkilöstölle aikaa pelastaa kiinteistö.

Kaikki rakennuskomponentit eivät kestä paloa yhtä hyvin ja yhtä kauan, vaan niiden palonkestävyys kertoo niiden vakausolosuhteista – kauanko kyseinen materiaali pystyy estämään liekkien sekä savun kulkeutumisen eteenpäin ja kestämään lämpötilan nousua. Paloeristämisen avulla materiaalin kestävyyttä voidaan tukea.

Paloneristysjärjestelmä

ISOVERin kehittämä, innovatiivinen ilmanvaihtokanavien paloeristysjärjestelmä, koostuu ULTIMATE-paloeristeistä sekä kattavasta asennustarvikevalikoimasta. ULTIMATE-mineraalivillan valmistuksessa käytetään ainutlaatuista, patentoitua kuidutusprosessia, joka sallii kuidun paksuuden kontrolloinnin. Lopputuloksena on tasainen, pitkäkuituinen mineraalivillatuote erinomaisilla palonsuojaominaisuuksilla varustettuna.

Mihin järjestelmä perustuu?

  • Innovatiivinen ULTIMATE-mineraalivilla, joka on joustava, helposti leikattava sekä taipuisa materiaali.
  • Optimaaliset palonkestoajat tarjoavat komponentit (kanavat, putket, kevyet materiaalit)
  • Helppo asennus
  • Läpivienneissä riittää yksi kerros kahden sijasta, saumoissa ei tarvita liimaa

Muutama esimerkki eristyskohteesta ja eristeistä

  • Hyvä esimerkki kohteesta, joka tulisi paloeristää on keittiön liesituulettimen poistokanava. Omakotitalojen ilmanvaihtosuunnitelmissa tulee todennäköisesti vastaan merkintä EI30, joka merkitsee asetettua palosuojavaatimusta. Keittiön liesituulettimen kohdalla palosuojavaatimus on siis 30 minuutin palosuoja-aika. Tällaisen poistokanavan eristämiseen soveltuu esimerkiksi ISOVER U PROTECT Wired Mat 4.0 Alu1 Black -verkkomatto. Jotta tuossa esimerkissä mainittu EI30 palosuojavaatimus täyttyy, tarvitaan eristyspaksuudeksi 50 mm. Mikäli tila, jossa hormi kulkee, on kylmä, voidaan lisäeristeeksi paloeristeen päälle laittaa 50 mm vahvuinen kerros ISOVER CLIMCOVER Roll CR Alu1 ilmastointimattoa. ULTIMATE U Protect -tuotteet ovat luokiteltuja ja testattuja standardien EN 13501-3 ja EN 1366-1:2014 mukaisesti ilmanvaihdossa käytettäväksi paloeristeeksi. U Protect palosuojausjärjestelmälle onkin myönnettu tuotesertifikaatti Eurofins-C-4805-09.
  • Mutta entä sitten muovista valmistetut ilmanvaihtokanavat, miten ne tulee eristää vai kannattaako niiden eristys? Kyllä, myös muoviset ilmanvaihtokanavat kannattaa eristää kuten metallisetkin.
  • Usein ilmanvaihtokanavat jäävät yläpohjaan asennetun eristeen, esimerkiksi puhallusvillan sisään. Myös tällaisessa tapauksessa ilmanvaihtokanavien eristäminen kannattaa. Mikäli kanava kulkee puhallusvillan sisällä, riittää 50 mm vahvuinen lämmöneriste, mikäli ulkopuolella, tarvittaisiin lisäeristettä 100 mm. IV kanavat voidaan myös näppärästi eristää käyttäen kanavan päälle sujutettavaa IV-kanavaeristettä ISOVER CLIMCOVER TUBE Alu1 -eristettä. Kyseistä eristettä käytettäessä eristys tapahtuu kanavatyötä tehtäessä. Mikäli kanavisto on asennettu valmiiksi, voidaan käyttää tuotetta ISOVER CLIMCOVER Roll CR Alu1, joka on alumiinilaminaattipintainen lasivillamatto.
Ohje

Ohje

ISOVER Tekniset eristeet

Puhuttaessa teknisistä eristeistä, tarkoitetaan ratkaisuja, jotka on tarkoitettu rakennusten lämpö-, palo-, kondenssi- ja äänieristyksiin. Erityisesti näitä käytetään rakennusten taloteknisissä järjestelmissä. Selkeitä käyttökohteita ovat muun muassa kylmä- ja lämminvesiverkoissa, ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmissä, sadevesi- sekä jätevesiviemäreissä ja kuten myös tässä artikkelissa todettiin, ilmastoinnin palo- ja lämpöeristyksissä.

Oikeat eristysratkaisut säästävät sekä ympäristöä että tuovat asumismukavuutta. ISOVER Teknisten eristeiden tuotesarjasta löydät sopivat eristeet. Lämpötilavaihtelut voivat olla välillä -200 °C - +700 °C. Erityisesti uusi ULTIMATE -tuotesarja on tarkoitettu olosuhteisiin, jossa vaaditaan keveyttä sekä korkeaa lämpötilan kestoa, tai paikkaan, jossa eristetila on rajallinen.

20215_70441.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
ilmanvaihto
eristys
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton