• Etusivu
  • Varusteet

Miten valitaan nykymääräysten mukainen käymälä ja harmaavesisuodatin?

Valmistaudu alkavaan mökkikauteen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Päivitetty 24.04.2023
20234_81368.jpg

Ulkohuussi tai tuttavallisemmin puucee, on tuttu paikka monelle mökkiläiselle.

Aurinko lämmittää jo ihanasti jokaisen poskia ja tuleva mökkikausi odottaa ihan nurkan takana alkuaan. Yleisin ratkaisu mökeillä on edelleenkin, vuosikymmenten jälkeen, itse rakennettu kompostoiva käymälä. Takavuosikymmeninä hajuhaitat ja jätöksiin pesiytyneet kärpäset olivat suorastaan hellepäivän painajainen. Nykyään kaikki on toisin. Laki edellyttää, että kuivakäymälän jätökset kerätään tiiviille pohjalle, eikä käsittelemätöntä jätettä saa haudata maahan. Täten varmistetaan, etteivät mahdolliset taudinaiheuttajat ja erilaiset bakteerit kulkeudu vesistöihin. Käymäläjätteet tulee kompostoida, ja Pikkuvihreä tarjoaa mökkiläisille parhaat ratkaisut.

Puuceessa ei yleensä ole ollut keräysastioita jätöksille, saatikka sähköä tai juoksevaa vettä. Nykypäivänä ihmiset ovat kuitenkin mukavuudenhaluisia, joten mökilläkin tulisi olla kaikki samat mukavuudet käytössä kuin omassa kodissa. Myös lakimuutokset ovat tuoneet viime vuosina omat säädöksensä puuceen käyttöön ja jätösten kompostointiin.

Jätevesilaki muutti mökkiläisten arkea vuonna 2019

Vuonna 2019 voimaan astunut jätevesilaki vaikuttaa mökkiläisten elämään paljon. Laki edellyttää mökkiläisiltä erityisesti harmaiden vesien eli tiski- ja pesuvesien puhdistusta omalla mökkitontilla, koska on todettu, että puhdistamattomien harmaiden jätevesien ravinteet kuormittavat vesistöjä ja aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä sekä hapenpuutetta. Ongelma on estettävissä yksinkertaisilla, pienillä kiinteistökohtaisilla harmaavesisuodattimilla. Kiinteistökohtaiset harmaavesisuodattimet ovat helppoja asentaa ja käyttää, eikä suuria maankaivuutöitä vaadita.

Paras harmaavesisuodatin mökille ei välttämättä ole markkinoiden kallein vaihtoehto. Edullisimmat harmaavesisuodattimet maksavat 500 eurosta ylöspäin ja kalleimmat tuhansia euroja. Näiden suodatinratkaisujen kanssa ei tarvita erillisiä maankaivuutöitä vaativia imeytyskenttiä, joten moni mökkiläinen pystyy asentamaan suodattimen itse. Harmaavesiduodatin kannattaa sijoittaa tontilla sellaiseen paikkaan, missä se on helppo huoltaa. Muista kuitenkin, että vessojen ja kuivakäymälöiden jätevedet ovat mustia jätevesiä, eikä niitä voi puhdistaa itse harmaavesisuodattimella!

Info

Info

Jos suunnittelet täksi kesäksi hankkivasi harmaavesisuodattimen, huomioi seuraavat asiat

Suhteuta harmaavesisuodatin käyttäasteen mukaan
Yleisimpiä harmaiden vesien lähteitä ovat astian- ja pyykinpesukoneet sekä pesutilan suihkut. Pohdi, kuinka paljon harmaita vesiä mökkikäytössä oikeasti kertyy. Suurin osa mökkiläisistä pärjää hyvin 300–600 litran kapasiteetin omaavalla harmaavesisuodattimella.

Valitse harmaavesisuodattimelle luonnollisin paikka tontilla
Suodatinta on hyvä päästä huoltamaan vaivattomasti ja siitä ulos tulevien puhdistettujen vesien purkupaikka tulisi olla vähintään 30 metrin päässä vesistöistä. Kivipesät, suuret puut ja pensaat ovat yleensä hyviä vesien purkupaikkoja.

Selvitä kuinka harmaavesisuodatinta tulee huoltaa
Harmaavesisuodattimen huoltotoimet riippuvat täysin suodattimen tuotekohtaisista ominaisuuksista. Harmaavesisuodatin tulee huoltaa pääsääntöisesti kerran vuodessa. Huolloista kannattaa pitää myös huoltokirjaa, johon kirjaa kaikki tehdyt vuosittaiset huollot ja muut huomiot. Huoltokirja on hyvä valttikortti esimerkiksi mökin myynnin yhteydessä tai jos ympäristöviranomainen tekee tarkastuskäynnin.

Kesämökin jätevesisuunnitelma tulee hyväksyttää kunnan ympäristöviranomaisella
Kun omiin tarpeisiin sopiva harmaavesisuodatin on löytynyt sekä sijoituspaikka sille mietitty, kirjoita suunnitelmat paperille ja toimita suunnitelma hyväksytettäväksi mökkikunnan ympäristöviranomaiselle. Liitä mukaan suunnitelmaan kesämökin tonttikartta ja materiaalit suunnitellusta harmaavesisuodattimesta. On hyvä muistaa, että älä osta mitään, ennen kuin olet esittänyt ja hyväksyttänyt suunnitelmasi viranomaisella. Näin vältyt mahdollisilta ongelmilta.

Tiedätkö miten puucee tulisi uudistaa nykymääräysten mukaiseksi?

Jos haluaa tehdä puuceehen käymälän itse, yksinkertaisin tapa toteuttaa nykymääräysten mukainen järjestelmä on kahden päällekkäisen astian järjestelmä. Tällöin jätesäiliöitä on kaksi, joista ylemmän pohjaan tehdyistä rei'istä nesteet pääsevät valumaan tiiviiseen astiaan. Nesteen voi imeyttää esimerkiksi turpeeseen, jolloin neste haihtuu vähitellen itsestään. Jos käymälää käytetään syystä tai toisesta enemmän kuin oli suunniteltu, kannattaa suotonestesteastia suunnitella niin, että sen voi tarvittaessa tyhjentää. Kompostikäymälöiden suotonesteille on olemassa oma huussisuodatin. Suotonesteen erottelu käymäläjätteestä estää hajuhaittojen syntymistä. Myös oikeanlaisesta ilmanvaihdosta tulee huolehtia.

Harmaavesisuodatin tulee mitoittaa mökin varustetasoon ja käyttöasteeseen.
Harmaavesisuodatin tulee mitoittaa mökin varustetasoon ja käyttöasteeseen.

Puuceesta kannattaa tehdä kerralla reilun kokoinen, jotta sinne saa ensinnäkin kaikki mukavuudet, kuten käsien pesupisteen asennettua, mutta ennen kaikkea käymälän tyhjennys- ja huoltoluukut sijoitettua järkevästi. Puuceessa käytetään mökkikäytössä yleensä erottelevaa tai kompostoivaa kuivakäymälää. Erottelevassa kuivakäymälässävirtsa kulkeutuu sille tarkoitettuun astiaan. Kun virtsa ei pääse sekoittumaan kiinteään jätteeseen, kiinteää ainesta kertyy vähemmän, eikä kuivikettakaan kulu suuria määriä. Kompostoivassa kuivakäymälässä sekä virtsa että uloste kertyvät ensin samaan astiaan, jossa ne erotellaan esimerkiksi välipohjan avulla.

Joskus kannattaa miettiä myös aikaa kauempana tulevaisuudessa ja tarpeiden muuttumista elämäntilanteen mukaan. Iän myötä voi kaivata mukavuuksia tai äkillinen elämänmuutos aiheuttaa muutostarvetta mökille, joten kannattaa puuceen lisäksi harkita olisiko sisäwc hyvä vaihtoehto. Kuivakäymälän voi sijoittaa kesämökin sisälle erilliseen tilaan. Jos kesämökki on sähköverkossa, vaihtoehdot kasvavat, koska silloin voidaan käyttää esimerkiksi pakastavaa tai tuhkaavaa käymälää. Nimensä mukaisesti pakastava käymälä pakastaa jätteen pysäyttämällä bakteerikasvun ja tuhkaava käymälä taas polttaa jätteen hajuttomaksi ja bakteerittomaksi.

Puuttuuko teiltä vielä uudenaikainen kuivakäymälä? Käymälämalli kannattaa valita käyttötarpeen mukaan

Käymälämalleja on markkinoilla runsaasti. Ne eroavat toisistaan kompostointiprosessin eri tekniikoiden, kokonsa ja mallinsa mukaan. Kuivakäymälöitä ei ole olemassa yhtä jokaiselle sopivaa mallia, se tulee valita oman käytön ja olosuhteiden mukaan. Aluksi tulee kartoittaa, tuleeko kuivakäymälä ulko- vai sisätilaan ja kuinka monta käyttäjää kuivakäymälällä on. Yhtä tärkeää on pohtia, riittääkö kuivakäymälän kapasiteetti ja miten kaikki käymäläjätteet kierrätetään.

Mikä kompostikäymälä olisi omalle mökille paras vaihtoehto?
Mikä kompostikäymälä olisi omalle mökille paras vaihtoehto?

Ei ole poissuljettua, että kuivakäymälöitä olisi enemmän kuin yksi. Joissakin tapauksissa eri kuivakäymälämallien yhdistelmä on suositeltavin ja tehokkain vaihtoehto teknisten eroavaisuuksien vuoksi. Puuceehen ja sisätilaan sopivia malleja on useampia, joten usein on hyvä vaihtoehto käyttää kahta erilaista kuivakäymälää. Hyvin yleinen yhdistelmä on kompostikäymälä puuceessä ja pakastava käymälä sisätilassa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79270.jpg
Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hake pellettien raaka-aineeksi; Pellettiprofessori selvittää raaka-ainepohjan laajentamista
Pellettien raaka-ainepohjaa tulisi laajentaa nykyisestä. Selvitettävänä on pellettien valmistus hakkeesta, mutta myös ruokohelpi ja lyhytkiertoviljelybiomassat ovat tutkimuskohteena. Pellettien valmistus ei voi kokonaan olla riippuvaista sahojen sivutuotevirrasta. Tätä mieltä on Suomen ja kenties maailmankin ensimmäinen pellettiprofessori, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Lauri Sikanen. Hän aloitti Joensuun yliopiston metsätieteelliseen tiedekuntaan sijoittuvan lahjoitusprofessuurin hoidon elokuun alussa. Lahjoituksen tekijät ovat Vapo-säätiö, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja alueen kunnat.Sikanen on toiminut aikaisemmin mm Joensuun yliopistossa ja Metlassa tutkijana, erikoisalueenaan metsäenergia ja metsäteollisuuden puunhankinta. Uudessa tehtävässään hän aikoo keskittyä nimenomaan pellettien raaka-ainepohjan laajentamiseen ja pellettitietouden lisäämiseen.Sikasen luottamus pellettiin on vahva. "Pelletin vahvuus on siinä, että se on globaalia kauppatavaraa. Se on ensimmäinen puupolttoaine, jolla on maailmanlaajuiset markkinat ja jota voi liikuttaa pitkiä matkoja", Sikanen sanoo.Professori Lauri Sikasen haastattelu kokonaisuudessaan www.vapoviesti.fi/Lisätietoa pelleteistä...
20218_71797.jpg
Viikon sisustusidea: Eevan kolme edullista vinkkiä kevääseen
Kevään ensimmäiset auringonsäteet tuovat mukanaan kaipuun jostain uudesta, edes pienestä kodin muutoksesta. Tässä sinulle kolme vinkkiä kevätkotiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton