• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä on rekrykoulutus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 17.01.2024
20222_76835.jpg

Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.

Yritys saa osaajia ja osaaja nopeasti tietotaitoa

Rekrykoulutus tukee ja auttaa yritystä työllistämään tehokkaasti ammattilaisia . Prosessi lähtee käyntiin, kun yritys ottaa yhteyttä esimerkiksi TTS Työtehoseuraan. Se taas lähtee edistämään asiaa yhteistyössä TE-toimiston kanssa. Ne kartoittavat yrityksen tarpeet, selvittävät tukimahdollisuudet – rekrykoulutus on valtion tukemaa – sekä hoitavat opiskelijoiden etsimisen, kouluttamisen ja ohjaamisen yhteistyössä rekrytoivan yrityksen kanssa.

– Kun yritys ottaa meihin yhteyttä, analysoimme yhdessä, mitä ja miten me voimme kouluttaa ja saadaanko koulutus järjestettyä. Meillä on koulutettu osaajia kattoasentajista ja työnjohtajista aina savirappariin asti. Sellaisia esteitä ei ole tullut vastaan, joita emme pystyisi yhdessä selvittämään, kertoo TTS Työtehoseuran kouluttaja Jari Suuronen.

Yritys osallistuu koulutusten markkinointiin yhdessä TTS Työtehoseuran ja TE-toimistojen kanssa sekä on valitsemassa henkilöitä koulutukseen. Hakijan tulee olla työnhakijana TE-toimistossa silloin kun opiskelijavalinnat tehdään.

Tavoitteena on, että rekrykoulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät. Työsopimukset tehdään koulutus- ja työharjoittelujaksojen jälkeen, jolloin työntekijä on jo oppinut työn perusteet ja työnantaja on oppinut tuntemaan työntekijän.

Suurosen mukaan koulutus kestää tyypillisesti 3,5–4 kuukautta. Se sisältää korttikoulutukset, tiedollisen osaamisen kartuttamisen eli teoriaopinnot, työturvallisuusosaamista, työmenetelmien läpikäyntiä, työkalujen opettelemista ja käyttämistä sekä käytännön opettelua oppilaitoksella valvotuissa olosuhteissa.

20222_76836.jpg

Yritykselle erityisen kustannustehokasta

Työtehoseuran kehitys- ja asiakkuuspäällikkö Jukka Jaakkolan mukaan rekrykoulutus on osaavan työvoiman hankkimisessa erityisen kustannustehokas ja räätälöity ratkaisu yrityksille.

– Rekrykoulutuksen kautta yritykset saavat osaavia tekijöitä nopeasti. Kun ensin opiskellaan oppilaitoksessa ja päästään jo kohtuulliselle osaamis- ja tietotasolle. Opiskelu oppilaitoksessa mahdollistaa pedagogisesti paremman ja tehokkaamman koulutuksen kuin pelkästään työmaalla oppiminen, kertoo Jaakkola.

Toisin kuin rekrykoulutuksessa, työmaalla tapahtuva opetus sitoo muitakin yrityksen resursseja kuin opettavan työntekijän työaikaa. Työtä opettelevalle työntekijälle maksetaan palkkaa, joka juoksee heti ensimmäisestä päivästä lähtien (rekrykoulutuksen aikana opiskelija saa työttömyystukea). Lisäksi esimerkiksi korttikoulutusten kulut ja perehdyttäminen jäävät yrityksen hoidettaviksi (korttikoulutukset kuuluvat rekrykoulutukseen).

– Korttikoulutuksetkaan eivät ole ilmaisia, eivätkä myöskään työpaikkailmoitukset. Myös rekrykoulutuksessa yrityksen on hyvä itsekin panostaa markkinointiin, mutta lisänäkyvyyttä aikaansaa oppilaitoksen ja TE-toimiston rekrykanavat. Mahdollinen pätevyyskoulutus tulee tekijälle niin ikään kaupan päälle. Tämä kaikki tekee siitä yritykselle kustannustehokasta, Suuronen kertaa.

Räätälöimällä oikea tekijä oikeaan paikkaan

Suurosen mukaan tärkeä osa rekrykoulutusta on löytää oikeat tekijät yritysten tarpeisiin. Se onnistuu räätälöinnillä, joka huomioi jokaisen yrityksen erilaiset ja omanlaiset tarpeet.

Rekrykoulutus soveltuu varsinkin tilanteisiin, joissa yritys tarvitsee monia saman ammattialan osaajia. Koulutus sopii hyvin myös sellaisiin työtehtäviin, joissa työskentelyn pystyy aloittamaan jo muutaman kuukauden koulutusjakson jälkeen. Työsuhteessa osaamista on mahdollista kehittää rekrykoulutuksen jälkeen edelleen esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella.

– Käytännössä rekrykoulutuksen opiskeluosuus oppilaitoksessa kestää noin 1–1,5 kuukautta ja loput pari kuukautta ovat työharjoittelua yrityksessä kokeneemman työparin avulla. Tavoitteena on näin sujuvoittaa ja helpottaa työntekijän siirtymää suoraan työsuhteeseen yrityksen kanssa, kertoo Suuronen.

Tyypillisimpiä koulutuksia ovat olleet TTS Työtehoseuran mukaan muun muassa kattoasentaja, työmaalogistikko, rakennussiivooja, maalari, kalusteasentaja, maarakentaja, radanrakentaja, telineasentaja ja rakennusalan työnjohtaja.

20222_76837.jpg

Opiskelijalle motivoivaa ja maksutonta

Opiskelija opiskelee työttömyysetuudella pääsääntöisesti yli kymmenen hengen ryhmissä. Käytännön tekemiseen pääsee nopeasti kiinni, sillä teoriaopintojen ohessa työmenetelmiä ja työkaluja opetellaan käyttämään oppilaitosympäristössä.

Oppilaitoksessa on mahdollista keskittyä täysin tietojen ja taitojen kehittämiseen. Arvokasta oppia saa myös tekemällä virheitä turvallisessa ympäristössä. Työmailla taas päätavoitteena on edistää urakkaa, jolloin uuden työntekijän oppimiseen ja opettamiseen ei pystytä panostamaan sataprosenttisesti.

Rekrykoulutuksen opiskelijaa motivoi myös se, että hänellä on jo paljon uunituoreita perustaitoja, kun hän siirtyy oppilaitoksesta työharjoitteluun työpaikalle. Se helpottaa työyhteisöön solahtamista ja sitoutumista.

Rekrykoulutus on suunnattu työttömille, työttömyysuhan alla oleville, osin myös osa-aikaista tai määräaikaista työtä tekeville. Se ei kuitenkaan ole tutkintokoulutusta, vaikka sen kautta työllistynyt voi usein jatkaa opintojaan oppisopimuksella tutkintoon saakka.

Valtio tukee ja valvoo rekrykoulutusta

Työtehoseuran kehitys- ja asiakkuuspäällikkö Jaakkola muistuttaa, että viranomaiset valvovat koulutuksen laadukkuutta eli sitä ei voi järjestää kuka tai mikä taho tahansa. Koulutuksen rahoitukseen saadaan valtion tukea: ELY-keskukset kustantavat siitä 70 prosenttia ja yritykset loput 30 prosenttia. TTS Työtehoseura avustaa tukien ja rahoituksen järjestämisessä.

– Tyypillisesti yritykselle jää maksettavaa noin 2 000 euroa per opiskelija. Koulutukseen liittyvästä, yrityksen työmailla tapahtuvasta, harjoitteluajasta ei kuitenkaan tarvitse maksaa palkkaa, koska se on osa koulutusta. Rahoitus- ja hakuprosessin hoitaminen vie aikaa. Tämä on hyvä huomioida, kun selvitetään osaajien tarvetta. Kannattaa siis olla ajoissa liikenteessä, Jaakkola muistuttaa.

Koulutuksia järjestetään joustavasti, sillä yhdellä yrityksellä voi olla kolmen, toisella viiden ja kolmannella kahdenkymmenen osaajan tarve. Yritysten on mahdollista järjestää koulutuksia myös yhdessä eli tarpeita voidaan yhdistellä.

20222_76834.jpg

Erilaista kuin oppisopimuskoulutus

Suuronen kertoo, että oppisopimuskoulutuksen ja rekrykoulutuksen välillä on useita eroja.

– Oppisopimuskoulutuksessa pitää olla jo valmiiksi töissä eli se edellyttää yrityksen palkkalistoilla olemista ja siihen sisältyy erillisiä teoriaopintoja oppilaitoksessa. Opintojakso on tyypillisesti 1–2 vuoden pituinen ja tähtää tutkinnon suorittamiseen. Oppisopimuspolku on siis huomattavasti pidempi kuin rekrykoulutusreitti, Suuronen summaa.

Opiskelijalla on mahdollisuus työllistyä rekrykoulutuksen kautta yritykseen, minkä jälkeen usein on mahdollisuus jatkaa opintoja oppisopimuksella tutkintoon saakka.

Info

Info

TTS Työtehoseuran rekrykoulutus lyhyesti

  • Yrityksen tarpeisiin räätälöity osaajien koulutus.
  • Koulutuksen tyypillinen kesto 3,5–4 kk. Teoriaosuus 1–1,5 kk, loput työharjoittelua yrityksessä.
  • Helpottaa ja sujuvoittaa osaajan työllistymistä suoraan yritykseen.
  • Kannattaa varata riittävästi aikaa hakuprosessiin
  • Valtio tukee koulutuksen rahoitusta: ELY-keskukset kustantavat siitä 70 % ja yritykset loput 30 %.
  • Ei johda tutkintoon, mutta koulutusta voi myöhemmin täydentää esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella.
  • Viranomaiset valvovat koulutuksen laadukkuutta.
TTS-Kehitys Oy
Rakentaminen
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton