• Etusivu
  • LVI

Mitä E-luku kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.09.2012
20129_32367.jpg

Uudet rakennusten energiatehokkuusmääräykset tulivat voimaan heinäkuussa 2012. Niissä uutena vaatimuksena otettiin käyttöön rakennuksen kokonaisenergiankulutus. Rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle on asetettu rakennustyypeittäin vaatimusarvo eli E-luku, jota ei suunnittelussa saa ylittää. Tämän E-lukuvaatimuksen täyttyminen osoitetaan laskennallisesti.

Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan E-lukuun

Suurin E-lukuun vaikuttava tekijä on rakennuksen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen käytettävä energiamuoto.

Jos lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä, maalämpöpumpulla tai biopolttoaineilla (esim. pelletillä), täyttyy E-lukuvaatimus helposti ilman merkittäviä energiatehokkuuden parantamistoimenpiteitä.

Jos lämmitys tapahtuu sähköllä, rakennus on rakennettava erittäin energiatehokkaaksi. Usein energiatehokkaaseen sähkölämmitteiseen taloon on rakennettava myös uusiutuvaan energiaan perustuvia energiantuotantojärjestelmiä, jotta E-lukuvaatimus täyttyisi.

Energiamuotojen kertoimet E-luvun laskemisessa

  • Sähkö 1,7
  • Kaukolämpö 0,7
  • Kaukojäähdytys 0,4
  • Fossiiliset polttoaineet 1,0
  • Rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,5

E-luku ei kuitenkaan kerro energiakustannuksista

E-lukujen perusteella ei voida vertailla suoraan rakennuksen käytönaikaisia energiakustannuksia. Edullisimmat käytönaikaiset ostoenergian kulutuksesta johtuvat energiakustannukset ovat nykyisillä energianhinnoilla maalämpöpumpulla varustetussa talossa ja suorasähkölämmitteisessä talossa.

Syynä on se, että näissä ostettavan sähköenergian määrää rajoitetaan voimakkaasti E-lukuvaatimuksella. Sen sijaan kaukolämmitteisessä peruspientalossa energialasku voi olla yli puolet maalämpöpumpputalon energialaskua suurempi ja 15 – 25 % suurempi kuin E-lukuvaatimuksen täyttävän suorasähkölämmityspientalon.

E-luvun laskennassa ei huomioida todellista käyttöä

E-luku ei siis kerro rakennuksen todellista energiankulutusta. E-luku lasketaan rakennuksen vakioidulla käytöllä. Rakennuksen suunniteltu käyttö voi poiketa näistä arvoista paljonkin.

E-luku lasketaan määräyksissä annetuilla lähtöarvoilla, eikä niitä yleensä saa muuttaa. Joitakin arvoja voi kuitenkin muuttaa. E-luvun laskennassa käytettävää valaistustehoa voidaan pienentää, jos siitä esitetään erillinen selvitys. Valaistustasovaatimukset on kuitenkin täytettävä. Muut muutettavat lähtötiedot liittyvät lämmöneristykseen, tiiviyteen ja ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon, jotka ovat olleet jo vuosia määräyksissä mukana. Lämmitysmuodon muuttamisella on suurimmat vaikutukset E-lukuun.

E-luku on vertailuluku, joka lasketaan Helsingin uusilla säätiedoilla, vaikka rakennus sijaitsisi Lapissa. Uuden sään mukaan Helsingissä ei ole talvella kylmempää kuin -20 °C. Jos kylmempiä talvia tulee, voi energiankulutus nousta merkittävästi lasketusta. Tämä johtuu siitä, että leudommilla keleillä rakennukset lämpiävät suurelta osin lämpökuormillaan (laitteista, ihmisistä, auringosta).

E-lukuvaatimukset lisäävät talotekniikkaa

Talotekniikka korostuu E-lukuvaatimuksen täyttämisessä. Suuntauksena vaikuttaa olevan talotekniikan määrän lisääntyminen ja toisaalta talotekniikkalaitteiden energiatehokkuuteen vaikuttavien suoritusarvojen luotettavuuden varmistaminen. VTT on ollut pitkään mukana kehittämässä talotekniikka- ratkaisuja energiatehokkaisiin taloihin. Talotekniikan suoritusarvot voidaan osoittaa luotettavasti esimerkiksi VTT-tuotesertifikaatilla.

Tule kuulemaan lisää tietoa E-luvusta FinnBuild-messuille 9.10

Asiantuntijamme kertovat E-luvusta osastollamme 6h91 tiistaina 9.10 klo 15.00. Osastollamme on päivittäin klo 15.00 tietoisku rakennusten energiatehokkuuteen liittyvistä teemoista. Tietoiskun jälkeen asiantuntijamme jatkavat kanssasi keskustelua aiheesta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77377.jpg
Suunnitteletko siirtymistä ilma-vesilämmitykseen?
Uudistunut NIBE Polar on ilma-vesilämmityksen premiumtuote, joka on suunniteltu pohjoisen vaativiin olosuhteisiin ja nykyaikaisen asumisen tarpeisiin niin uudis- kuin korjauskohteissa. Parhaimmillaan järjestelmän tuoma energiansäästö voi olla jopa yli 60 %.
20143_38570.jpg
1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.Tilaa esite esitepalvelusta
Jurinet sopimukset
Petos asuntokaupassa - kuuntele podcast
Podcastissa vaelletaan syvälle pykäläviidakkoon selvittämään asuntokaupan ongelmatilanteita. Jos asunnon myyjä ei kerro kaikkea oleellista kaupan kohteesta, onko se rikos? Entä miksi salainen virhe ei itse asiassa tarkoita sitä, että myyjä salaisi asioita?Asuntokaupan riidat ja laatuvirheet ratkaistaan yleensä joko maakaaren tai asuntokauppalain normistoja noudattaen. Tietyin reunaehdoin asuntokaupan virheet voivat kuitenkin täyttää petoksen tunnusmerkit. Tällöin asiaa on mahdollista ajaa rikoslain pykälien pohjalta.Kivijalkapodcastin isäntä Jarno Kylmänen keskustelee Jurinet Oy:n toimitusjohtajan Markus Talvion (OTM) kanssa asiasta.Sisältö:(2:18) Voiko salaisen virheen tulkita petokseksi?(3:55) Laatuvirheitä löytyy yksi jokaiselle sormelle(6:28) Koska laatuvirhe muuttuu rikokseksi?(14:35) Kuvitteellinen käytännön esimerkki(16:47) Asunnon myynnin virhevastuu on lyhyempi kuin petosasioiden vanhenemisaika(19:04) Johdonmukaisen tapahtumien kulun osoittaminen on osa näyttöä.(23:03) Miten toimia, jos epäilee petosta asuntokaupassa?(27:21) Case: Uusi talo, rakennusjätettä haudattu tontille(31:24) Onko sopiminen mahdollista asuntokauppaan liittyvissä rikoksissa?(33:29) Case: Ratapölkyt rakennusmateriaalina(36:16) Case: Epäselvyyksiä asunto-osakeyhtiön omistuksissa(42:11) Petos asuntokaupassa (pähkinänkuoressa)Podcast on tallennettu 2021 vko 37.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
20115_25991.jpg
Laminaatti kaappien alle?
Keittiöön ollaan asentamassa kaapistoa. Alakaappien alapinta ajateltiin jättää betonipintaiseksi. Kyseessä on maanvarainen laatta.Voiko keittiön alakaappien alusen jättää betonipinnalle vai pitääkö myös kaappien alunen laittaa laminaatilla? Vai pitäisikö betoni pinnoittaa jotenkin? Pääseekö kaappien alta hengitysilmaan jotain, jos jättää pinnaksi raakabetonin?
20073_4256.jpg
Rintamamiestaloon ilmanvaihto
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton