Mitä E-luku kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta?
Energiatehokkuuden vertailuluku, E-luku. Mitä se kertoo meille? E-luku on keskeinen työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailussa sekä parantamisessa. Se ei kuitenkaan ilmaise rakennuksen todellista energiankulutusta, vaan se antaa mahdollisuuden vertailla erilaisia rakennuksia vakioiduilla olosuhteilla.
Vertailuluku kuvaa rakennuksen vakioidun käytön mukaisen vuotuisen ostoenergiankulutuksen suhteessa rakennuksen lämmitettyyn nettoalaan. Tarkennetaanpa asiaa vielä enemmän...
Kuinka E-luku lasketaan?
Lyhyesti ilmaistuna, E-luku lasketaan kertomalla rakennuksessa käytettyjen energiamuotojen kulutus niiden energiamuotokertoimilla ja laskemalla yhteen saadut tulokset. Tällainen laskenta ottaa huomioon eri energiamuotojen primäärienergiankulutuksen*) sekä ympäristövaikutukset.
Mitä laskennassa huomioidaan?
Kaikki rakennuksen energiankäyttöön liittyvät osa-alueet otetaan laskennassa huomioon, tällaisia osa-alueita ovat esimerkiksi:
- Lämmitysenergia: Rakennuksen lämmityksen energiankulutus. Tämä pitää sisällään päälämmitysjärjestelmän sekä mahdolliset lisälämmitysjärjestelmät
- Ilmanvaihto: Ilmanvaihtojärjestelmän energiankulutus. Tässä otetaan huomioon myös mahdolliset lämmöntalteenottolaitteet.
- Jäähdytys: Rakennuksen jäähdytysjärjestelmän energiankulutus
- Lämmin käyttövesi: Lämpimän veden tuottamiseen kuluva energia.
Energiamuotojen kertoimet E-luvun laskemisessa
- Sähkö 1,2
- Kaukolämpö 0,5
- Kaukojäähdytys 0,28
- Fossiiliset polttoaineet 1,0
- Rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet (tällaisia ovat esimerkiksi aurinkoenergia ja puupelletti) 0,5
Energiamuotojen kertoimet on määritelty valtioneuvoston asetuksessa 788/2017. Yllä olevat kertoimet kuvaavat eri energialähteiden ympäristövaikutuksia sekä primäärienergian*) tarvetta. Kertoimet kannustavatkin energiatehokkaiden sekä vähähiilisten energiamuotojen käyttöön.
*) Primäärienergia = Luonnonvaroista suoraan saatava energia ennen sen muuntamista, kuljetusta tai muuta prosessointia. Tällaisia ovat esimerkiksi fossiiliset polttoaineet, aurinkoenergia, tuulivoima tai vesivoima.
Ohje
Kuvitteellinen ja yksinkertaistettu esimerkki E-luvun laskemisesta:
Otetaan laskuesimerkkiin sähkölämmitteinen, 1950-luvulla rakennettu omakotitalo, jossa on myös ilmalämpöpumppu sekä varaava tulisija, jotka vähentävät ostoenergian tarvetta. Rakennuksessa on tehty peruskorjauksia vuosien varrella. Neliöitä talossa on kaikkiaan 150. Talo sijaitsee Keski-Suomessa:
Rakennuksen energiankulutuksen arviointi:
Koska tarkkoja tietoja rakennuksen rakenteista ja järjestelmistä ei ole saatavilla, käytämme arvioituja kulutuslukuja. 1950-luvulla rakennetun, peruskorjatun omakotitalon lämmitysenergian kulutus voi vaihdella, mutta oletetaan tässä esimerkissä seuraavat arvot:
- Lämmitysenergia: 20 000 kWh/vuosi
- Sähkölaitteet ja valaistus: 5 000 kWh/vuosi
Yhteensä rakennuksen vuotuinen energiankulutus on siis 25 000 kWh.
Energiamuotojen osuudet:
Talo käyttää sähköä lämmitykseen, mutta siinä on myös ilmalämpöpumppu ja varaava tulisija. Oletetaan, että ilmalämpöpumppu kattaa 30 % lämmitysenergiasta ja varaava tulisija 20 %. Tällöin sähkölämmityksen osuus on 50 %.
- Sähkölämmitys: 20 000 kWh × 50 % = 10 000 kWh/vuosi
- Ilmalämpöpumppu: 20 000 kWh × 30 % = 6 000 kWh/vuosi
- Varaava tulisija: 20 000 kWh × 20 % = 4 000 kWh/vuosi
Sähkölaitteiden ja valaistuksen kulutus on kokonaan sähköä:
- Sähkölaitteet ja valaistus: 5 000 kWh/vuosi
Energiamuotojen kertoimet:
E-luvun laskennassa käytetään energiamuotojen kertoimia seuraavasti:
- Sähkö: 1,20
- Uusiutuvat polttoaineet (esim. puu): 0,50
E-luvun laskenta:
Lasketaan ensin energiamuodoittain painotetut kulutukset:
- Sähkö (sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu + sähkölaitteet):
- Sähkölämmitys: 10 000 kWh × 1,20 = 12 000 kWhE
- Ilmalämpöpumppu: 6 000 kWh × 1,20 = 7 200 kWhE
- Sähkölaitteet ja valaistus: 5 000 kWh × 1,20 = 6 000 kWhE
- Yhteensä: 12 000 + 7 200 + 6 000 = 25 200 kWhE
- Varaava tulisija (puu):
- 4 000 kWh × 0,50 = 2 000 kWhE
Lasketaan E-luku jakamalla painotettujen kulutusten summa rakennuksen pinta-alalla:
E-luku = (25 200 kWhE + 2 000 kWhE) / 150 m² = 27 200 kWhE / 150 m² ≈ 181 kWhE/m²/vuosi
Esimerkkikohteemme lopputulos?
Energiatehokkuusluokka:
Pienten asuinrakennusten energiatehokkuusluokat määräytyvät E-luvun perusteella. Esimerkiksi 150 m²:n omakotitalolle energiatehokkuusluokat voivat olla seuraavat:
- A: E-luku ≤ 100 kWhE/m²/vuosi
- B: 101–130 kWhE/m²/vuosi
- C: 131–160 kWhE/m²/vuosi
- D: 161–190 kWhE/m²/vuosi
- E: 191–240 kWhE/m²/vuosi
- F: 241–300 kWhE/m²/vuosi
- G: E-luku > 300 kWhE/m²/vuosi
Tässä esimerkissä laskettu E-luku 181 kWhE/m²/vuosi sijoittuu energiatehokkuusluokkaan D.
Huomioitavaa:
Tämä laskelma on suuntaa-antava, ja tarkemman E-luvun määrittämiseksi tarvitaan yksityiskohtaisempia tietoja rakennuksen rakenteista, eristyksestä, ilmanvaihdosta ja lämmitysjärjestelmistä.
Tarkka luokitus on siis varmistettava energiatodistusta laativalta pätevöityneeltä asiantuntijalta, joka ottaa huomioon juuri kyseisen tarkastelukohteen yksityiskohdat ja tiedot kokonaisuudessaan.
(Laskelman tekemisessä apuna käytetty Chat GPT:tä, jolle on annettu kuvitteellisen talon lähtötiedot ilman lukuarvoja.)
Energiatehokkuusluokka ja sen merkitys
Moni on huomannut rakennusten myyntiesittelyiden kohdalla kirjaimia asteikolla A-G. Esimerkkivaihteluvälin näet tuosta kuvitteellisesta laskuesimerkistämme yllä. Nämä kirjaimet A-G ovat energiatehokkuusluokkia, jotka esitetään energiatodistuksessa. Energiatodistuksen laatimisessakin rakennuksen E-luku näyttelee omaa osaansa.
Mitä nämä energiatehokkuusluokat tarkoittavat?
- A: Erittäin energiatehokas
- B: Energiatehokas (tyypillinen luokka uusille pientaloille)
- C-G: Vaihtelevasti vähemmän energiatehokkaat rakennukset
Miksi energiatodistus on olemassa? Sen avulla paitsi ostajat myös vuokralaiset voivat vertailla rakennusten energiatehokkuutta. Kyseessä ei ole aivan pieni asia siinäkään mielessä, että energiatodistus on pakollinen uusille rakennuksille jo rakennuslupavaiheessa sekä olemassa oleville rakennuksille silloin kun niitä ollaan myymässä tai vuokraamassa.
Mitä E-luku kertoo?
Tosiasiassa E-luku ei suoraan kerro rakennuksen energiakustannuksista. Miksi? Koska se perustuu standardoituun laskentamalliin eikä todelliseen energiakulutukseen.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että:
- Matala E-luku viittaa energiatehokkaaseen rakennukseen, jonka energiankulutus on pienempi ja mikä näin voi johtaa myös alhaisempiin energiakustannuksiin.
- Käytetyt energiamuodot vaikuttavat kustannuksiin. Tästä esimerkkinä uusiutuvat energialähteet, jotka voivat pienentää energiakuluja pitkällä aikavälillä, vaikka alkuinvestointi olisi suurempi.
Miksi E-luku on tärkeä?
Kuten aiemmin todettiin, energiatodistus on tärkeä siksi, että se helpottaa eri rakennusten energiatehokkuuden vertailua esimerkiksi ostotilanteessa. E-luku sen sijaan on tärkeä ja varsin keskeinen työkalu Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, se nimittäin ohjaa rakentamista sekä energian käyttöä kohti vähähiilisempiä ratkaisuja. Esimerkiksi uusiutuvilla energiamuodoilla (esim. aurinkoenergia ja lämpöpumput) on alhaisemmat kertoimet, mikä kannustaa niiden laajempaan käyttöön.
E-lukuvaatimukset lisäävät talotekniikkaa
Talotekniikka korostuu E-lukuvaatimuksen täyttämisessä. Vaatimukset ohjaavat taloteknisten järjestelmien valintaa ja suunnittelua energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämä voidaan nähdä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Lämmitysjärjestelmät: Jotta alhaisen E-luvun voi saavuttaa, edellyttää se usein sellaisen lämmitysjärjestelmän valintaa, joka perustuu uusiutuvaan energiaan, kuten maalämpöön tai lämpöpumppuihin.
- Ilmanvaihto: Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustetut energiatehokkaat ilmanvaihtojärjestelmät auttavat pienentämään E-lukua.
- Eristeet sekä tiiviys: Hyvä lämmöneristys sekä rakennuksen ilmatiiviys vähentävät energiankulutusta - tämä heijastuu myös E-lukuun.
- Automaatio: Talotekniikan automaatio- ja ohjausjärjestelmät voivat osaltaan parantaa energiatehokkuutta ja pienentää näin myös energiankulutusta.
Info
Kuka saa laatia E-luvun laskelmat?
E-luku ja sen laskenta on osa energiatodistusta. Energiatodistuksen taas saa laatia vain energiatodistusten laatimiseen pätevöitynyt henkilö. Laatijan on oltava rekisteröity Suomen energiatodistusrekisteriin, ja hänellä tulee olla riittävä tekninen koulutus sekä lisäkoulutusta energiatodistusten laatimiseen.
Rakennuksen omistaja vastaa energiatodistuksen tilaamisesta pätevältä laatijalta.
Energiatodistus on voimassa enintään 10 vuotta kerrallaan.
Artikkelissa käytetyt lähteet:
- Motiva (www.motiva.fi)
- Ympäristöministeriö: Rakentamiseen liittyvät määräykset ja asetukset, erityisesti energiamuotokertoimista ja E-lukuvaatimuksista (Valtioneuvoston asetus rakennusten energiatehokkuudesta 1010/2017).
- Rakentamismääräyskokoelma (RT-kortistot): Rakennusten energiatehokkuusvaatimusten tarkemmat ohjeistukset.
- Suomen ilmastotavoitteet ja energiapolitiikka: Yleiset tiedot Suomen tavoitteista energiatehokkuuden ja vähähiilisen rakentamisen edistämiseksi.