• Etusivu
  • Talo

Mitä älylukko maksaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 10.03.2020Päivitetty 30.01.2024
20234_81384.jpg

Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.

Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.

Mitä älylukko kustantaa verrattuna mekaaniseen lukkoon?

– Suurin osa suomalaisista ei ole eläessään ostanut minkäänlaista lukitusta. Niinpä lukituksen hinta voi tulla yllätyksenä. Mekaanisella lukituksella yhden oven hinta on monta sataa euroa, kertoo Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö Janika Niskanen Abloy Oy:lta.

Moni vertaa älylukon kustannusta mekaanisen avainpesän hintaan. Uudisrakennusta tehtäessä tai koko lukitusjärjestelmää saneerattaessa, vertailussa pitäisi ottaa kuitenkin huomioon kaikki lukitukseen tarvittavat osat. Avainpesä on vain yksi osa lukitusta. Sen lisäksi tarvitaan oven sisään upotettava lukkorunko, oven painikkeet sekä tietenkin avaimet.

Yale Doorman -älylukkojen myyntipakkaukset pitävät sisällään kaikki nämä lukituksen osat. Pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kulkutunniste. Uusimman koodi- ja mobiilikäyttöisen Yale Doorman L3 -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä hieman yli 500 euron. Pidempään mallistossa olleen koodilla toimivan Yale Doorman V2N -älylukon saa puolestaan alle 400 euron hintaan.

– Moni vertailee älylukon hintaa pelkkään mekaaniseen avainpesään, muttei tule verranneeksi kokonaiskustannusta painikkeineen ja avaimineen.
Markku Ryynänen, Yalen tuotepäällikkö, Abloy Oy

Vaihtoehtoisesti oveen voidaan asentaa myös niin kutsuttu älykäs nupinväännin, kuten Yale Linus -älylukko. Siinä tapauksessa oven sisäpuolella oleva mekaaninen nupinväännin korvataan älyvääntimellä. Muut mekaanisen lukituksen osat jäävät paikoilleen. Tällaisen älylukitustuotteen voi saada jopa alle 200 eurolla.

– Tämä on tietysti hieman pienempi hankinta, ja hintakin on alhaisempi, silloin kun lukitusta vain päivitetään, sanoo Ryynänen.

Silloin kun ostetaan kokonaan uutta lukitusta, hinta tulee Yale Linus -älylukon ja mekaanisen lukon yhdistelmällä samoihin hintoihin kuin uusimman Yale Doorman L3 -älylukon.

– Uudiskohteessa hankintaa ohjaakin hinnan sijaan enemmän käyttötarve. Halutaanko mekaaninen avain, älylukitus, vai molemmat, summaa Niskanen.

Jos lukittavia ovia on useita ja kaikkiin oviin älylukituksen hankkiminen tuntuu liian suurelta investoinnilta, voi älylukitusta kokeilla ensin esimerkiksi pääoveen. Eri ovissa voikin olla eri lukitusratkaisut.

– Moni aloittaa yhdellä, ja päätyy lopulta hankkimaan älylukituksen useampaan oveen. Kun avaimettomuuden helppoutta on päässyt maistamaan, ei siitä halua enää luopua. Älylukitus seuraakin perheitä yleensä mukana uuteen kotiin, tietää Niskanen.

<p data-block-key="yawcw">Yale Linus® -älylukko korvaa mekaanisen nupinvääntimen.</p>
Yale Linus® -älylukko korvaa mekaanisen nupinvääntimen.
<p data-block-key="sul8j">Yale Doorman -pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kulkutunniste.</p>
Yale Doorman -pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kulkutunniste.

Mikä on älylukon kokonaiskustannus?

Hintakäsityksen muodostamiseksi kustannusta voi verrata vaikkapa muihin älylaitteisin. Älylukko maksaa suunnilleen saman verran kuin keskiverto älypuhelin.

– Asiakkailla voi olla ajatus, että älylukko on kallis investointi, eivätkä he näin edes lähde tutkimaan todellisia kustannuksia, Ryynänen kertoo.

– Älylaitteista useimmilla suomalaisilla on kokemusta älypuhelimista. Siksi hintaa on helpompi hahmottaa puhelimen kautta, Ryynänen jatkaa.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi asentaa itse, mikäli osaamista löytyy tai asennuspalvelua voi pyytää ABLOY valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä. Ammattilaisen tekemä asennus maksaa keskimäärin alle 200 euroa. Mikäli asennuskohde sijaitsee kaukana tai ovea joutuu työstämään, hinta voi nousta. Sekä Yale Doorman että Yale Linus -älylukot sopivat sellaisenaan kuitenkin suurimpaan osaan suomalaisista ovista.

<p data-block-key="q9vtu">Älylukko maksaa keskiverto älypuhelimen verran</p>
Älylukko maksaa keskiverto älypuhelimen verran

Mitkä ovat älylukon hyödyt verrattuna kustannuksiin?

Avaimeton älylukko tuo käyttäjälleen monia hyötyjä. Suurin hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen:

  • Avaimia ei tarvitse itse kantaa mukana, eikä kotona tarvitse päivystää avaamassa ovea, milloin kenellekin.
  • Avaimet eivät voi unohtua tai hävitä, eikä avainpalveluista aiheudu lisäkustannuksia.
  • Asukkaiden lomaillessa kukkien kastelija ja lemmikkien hoitaja pääsevät kätevästi sisään omalla älypuhelimella tai vieraskoodilla, joka voidaan poistaa, kun apua ei enää tarvita.
  • Pakettitoimitukselle oven voi avata etänä, eikä paketteja tarvitse lähteä noutamaan lähimmästä noutopisteestä.
<p data-block-key="6uqbz">Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.</p>
Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.

Yksi konkreettinen hyöty avaimettomasta kulkemisesta on, ettei avainten häviämisestä tarvitse huolehtia. Kun mekaanisen lukon avain häviää, tarvitaan usein lukon uudelleen sarjoitus, jottei vääriin käsiin joutuneilla avaimilla päästä sisään. Hintaa uudelleen sarjoitukselle voi tulla noin 120–300 euroa. Hintaan vaikuttaa sarjoitettava avainpesä, avainpesien määrä sekä tarvittavien avainten määrä.

Kun käytetään älykkäitä avausmenetelmiä, ei kadonneista avaimista tarvitse huolehtia, eikä lukkojen sarjoittamisen lisäkustannuksia synny. Älylukon kulkukoodeja voi hallinnoida itse ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa itse käytöstä. Näin avaimettomuus lisää myös turvallisuutta.

Miten älylukkoa käytetään?

Yale Doorman L3 -älylukkoa voi käyttää joko kulkukoodilla, kulkutunnisteella tai puhelimella.

Yale Linus® -älylukko voidaan avata käyttämällä puhelinta tai edelleen mekaanista avainta. Lisäksi lukon voi avata ja lukita lisävarusteena myytävällä Yale Smart Keypad -näppäimistöllä. Paristolla toimivan näppäimistön voi asentaa oven ulkopuolelle. Se on hyödyksi, kun haluaa päästää ihmisiä sisään ilman sovellusta tai avainta.

Molemmat lukot voidaan asettaa avautumaan automaattisesti, puhelimeen koskematta, kun ovea lähestytään. Lukot voi asettaa myös lukittumaan automaattisesti.

Älylukkojen etäkäyttö puhelimella mahdollistuu erikseen hankittavan Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisäosan avulla. Näiden lisälaitteiden hinta pyörii 80 euron paikkeilla.

Mitä tarkoittaa sähköinen lukkorunko? Lue termit

Lukkorunko:
Ovilehteen upotettu lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä.

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä–yökäyttötilaa voidaan ohjata mekaanisesti.

Sähköinen lukkorunko:
Ovilehteen upotettu sähköinen lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä. Sähköistä lukkorunkoa ohjataan kulunhallinnasta ja sen avaamiseen tarvitaan kulkuoikeus (esimerkiksi sähköinen kulkutunniste).

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä-yökäyttötilaa voidaan ohjata sähköisesti.

20219_72442.jpg

Avainpesä:
Ovisylinteri eli lukko, jolla mahdollistetaan oven lukitus ja avaus

Oven painikkeet:
Oven painike, joka käyttää lukkorungon toimintaa oven avaamiseksi

Avaimet:
Avaimet, joilla mahdollistetaan ovisylinterin toiminta

20219_72512.jpg
Info

Info

Tutustu lisää älylukkoihin

* Huom. tuotteiden ja palveluiden hinnat vaihtelevat jälleenmyyjittäin. Jälleenmyyjät määrittävät tuotteiden ja palveluiden jälleenmyyntihinnat itsenäisesti. Jutussa esitetyt hinnat ovat noin hintoja huhtikuussa 2023.

Abloy Oy
Talo
asuminen
koti
lukitus
ovet
älykoti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81240.jpg
Uusi älylukko vapauttaa avaimista - Lue testaajien kommentit
Miksi valita perinteinen mekaaninen lukitus, kun tarjolla on huolettomuutta ja turvallisuutta? Älylukon helppokäyttöisyys ja muunneltavuus poistaa tarpeen vara-avaimista ja helpottaa arkea takuuvarmasti. Lue myös pilottitestaajien kommentit.
20155_43515.jpg
Uuden ajan älylukko helpottaa arkea
Meniköhän ulko-ovi lukkoon? Tuliko avaimet mukaan? Enää ei tarvitse murehtia avainten ja lukituksen kanssa. Yale Doorman on tehty helpottamaan arkipäivääsi. Se on uusi elektroninen lukko kotien ulko-ovien lukintaan. Vahva rakenne ja materiaali kestävät hyvin vaativiakin sääolosuhteita. Valaistusta näppäimistöstä on apua hämärässä tai pimeässä.
20156_43548.jpg
Etäohjattava älylukko kotiisi
Luotettava lukitus kuuluu turvallisen kodin perusominaisuuksiin. Kun tähän lisätään etäohjausmahdollisuus, helpottaa se useita arjen tilanteita. Voit tarkistaa tuliko lähtiessäsi ovi lukkoon sekä lukita sen tarvittaessa. Mobiilisovelluksen avulla saat myös tiedon kun lapset saapuvat kotiin.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20208_66199.jpg
Näkökulma taloyhtiön terveysturvallisuuteen
Digitaaliset lukitusjärjestelmät kasvattavat suosiotaan taloyhtiöissä ja niiden tuomat hyödyt ovat ilmeisiä myös tämän hetkisessä muuttuneessa maailmantilassa, jossa ylimääräisiä ihmiskontakteja pyritään välttämään.Erilaiset älykkäät lukitusratkaisut ovat tätä päivää ja lisäävät turvallisuutta monella tapaa. Haluamme tässä artikkelissa nostaa esiin terveysturvallisuusnäkökulman, joka mietityttää monia tällä hetkellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton