• Etusivu
  • LVI

Millon vedenlämmitin vaihdetaan uuteen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 29.11.2018
20182_51825.jpg

Akvatermin lämmönvaraajat: vas. AKVA NERO, AKVA NERO SOLAR, AKVA SOLAR, AKVA GEO, AKVA GEO SOLAR ja AKVA EK.

Omakotiasujaa askarruttaa talotekniikassa vedenlämmittimen käyttöikä. Aivan yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole, mutta suuntaviivoja voidaan luoda.
Vedenlämmittimen käyttöikä on normaaliolosuhteissa varsin pitkä johtuen erityisesti Suomen happamalle vedenlaadulle kehitetystä säiliömateriaalista. Moni vaihtaakin varaajan vasta sen rikkoutuessa noin 10-20 vuoden kuluttua asennuksesta. Valmistajan kokemuksen mukaan elinikä voi olla tätä lyhyempi, jos vesiolosuhteet ovat haastavat.

Miksi vedenlämmitin pitäisi vaihtaa?

Lämminvesivaraaja

on kovassa käytössä koko ajan, käytännössä ilman taukoja. Jossain vaiheessa vedenlämmitin rikkoutuu laadukkaista materiaaleista, hyvistä komponenteista ja hyvästä huolenpidosta huolimatta. Vedenlämmittimen korjaaminen ei taloudellisessa mielessä ole aina järkevää: nyrkkisääntönä voidaan pitää, että uusi, vain muutaman vuoden ikäinen varaaja kannattaa korjauttaa, mutta vanhemman varaajan tilalle ostaa uusi.


Varaaja voi rikkoontua muutamalla eri tavalla. Useimmiten vika huomataan vasta, kun lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa. Vikaa voi olla käyttöveden esisekoittajassa tai varoventtiilissä – mutta näitä vikoja ei useinkaan huomata suoraan, koska vedenlämmitin voi silti toimia.


Mikäli vettä lämmittävä vastus tai

varaajassa

aikanaan käytetty muovinen sisäputki rikkoutuu, varaaja pitää tyhjentää ja hankalissa kohteissa irrottaa paikaltaan. Tämä kuluttaa aikaa ja vettä, ja voi olla työnä yhtä kallista kuin varaajan vaihto uuteen.


Joissakin olosuhteissa varaajan säiliö on kestänyt yli 20 vuotta rikkoontumatta. Pitkä käyttöikä kuitenkin lisää vikaantumisen riskejä, mikä voi pahimmillaan johtaa kalliiseen vesivahinkoon. Vuotoriskejä esiintyy myös vanhempien varaajien asennuspaikoilla, koska niillä on usein puutteita vedeneristeissä tai lattiakaivo puuttuu.

Miksi vedenlämmitin kannattaa vaihtaa ajoissa?

Uusi vedenlämmitin on toimintavarma. Tällöin lämmintä vettä on aina tarvittaessa saatavilla, eikä se lopu ikävästi kesken suihkun. Vesivahingon riski on myös olennaisesti pienempi, mikä voi käyttövesisaneerauksen yhteydessä alentaa myös kotivakuutusmaksua. Uusi vedenlämmitin on aina vanhaa energiatehokkaampi, koska sen lämpöhäviöt ovat paremman eristyksen myötä pienemmät. Käyttöveden kulutuksen laskiessa ja yösähkön merkityksen pienentyessä varaajien keskikoko myös laskee, ja pienemmän varaajan lämmitys on aina isoa varaajaa edullisempaa.
Jos vedenlämmittimesi on vanha, kannattaa vaihtaa se uuteen jo ennen kuin se rikkoontuu, välttääksesi mahdolliset vesivahingot. Jos vedenlämmittimesi on vain muutaman vuoden vanha, korjauta se ammattilaisella.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton