• Etusivu
  • Rakentaminen

Millainen talo teille tulee?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.05.2009
20093_15527.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Lähtötilanteessa kohti uutta taloa meillä oli suunnittelun osalta vain mielikuva, jossa arkkitehdin palkkaaminen on ylimääräinen menoerä ja kallista puuhaa. Talokirjathan olivat pullollaan jo valmiiksi suunniteltuja taloja. Vaan miksipä niistä ei kuitenkaan löytynyt meidän tontille ja perheelle sopivaa ratkaisua?

Osallistuimme rakentajakouluun

Osallistuimme talvella 2007 rakentajakouluun ja niin meitä vietiin. Tämän jälkeen ei ollut epäilystäkään suunnittelun tärkeydestä ja siitä, että siihen kannattaa panostaa niin rahaa kuin aikaakin. Samalla kypsymässä ollut haave kivitalosta alkoi muuttua todeksi ja materiaalin ylivoimaisuudesta olimme jo vakuuttuneita. Valtaosa kivitaloista on yksilöllisesti suunniteltuja, joten kivitalotoimittajien talomallit toimivat ensisijaisesti markkinoinnin ja myynnin työkaluna.

Tontin pienuus ja muoto, kaavamääräykset, rajallinen rakennusoikeus tilatarpeisiin suhteutettuna sekä omat toiveet asettivat sen verran haastavat puitteet ratkaisulle, että oli aivan mahdotonta löytää talokirjoista yksi yhteen sopivaa. Olimme päätyneet kiveen ja yksilöllisesti suunniteltuun ratkaisuun.

Arkkitehtiä etsimässä

Jotta tämä tärkeäksi todettu suunnitteluvaihe toisi meille myös todellisia hyötyjä, niin nyt pitäisi löytää jostakin se hyvä, ammattitaitoinen ja rakentamisen kustannuksista tietoinen arkkitehti. Ja jos vielä henkilökemiat osuisivat kohdalleen, niin asiat sujuisivat kuin tanssi. Hieno ajatus.

Olimme täysin vieraalla maalla. Meillä ei ollut yhden yhtä kontaktia, tuttua tai suositusta kenestäkään suunnittelun ammattilaisesta. Hieman epäröimme, että ketä arkkitehtiä kiinnostaa lähteä projektiin, missä kaikki puitteet on vedetty mahdollisimman tiukalle? Lisäksi elimme vielä aikoja, milloin suunnittelun ammattilaisista oli ennemminkin pulaa.

Lähdimme kokeilemaan onneamme aika umpimähkään ja pyysimme ensi alkuun muutamalta arkkitehdiltä tarjousta. Vain yksi heistä vastasi. Halusimme kuitenkin lisää vaihtoehtoja mihin verrata.

Puskaradio apuun

Mieheni sai tietää meitä lähellä asuvasta rakennusarkkitehdistä, joka oli suunnitellut erään tuttavan talon laajennusosan. Saimme yhteystiedot ja päätimme tiedustella, kiinnostaisiko kohteemme. Pyysimme tarjouksen ja yllätykseksemme hinta oli todella edullinen. Tämä selittynee sillä, että arkkitehdillä ei ollut vielä montaa pientaloreferenssikohdetta.

Kaksi kertaa piti miettiä, että tässä voi olla riskinsä. Toisaalta meillä olisi vuosi aikaa suunnitella ja olemmehan hyvin tietoisia siitä, mitä haluamme. Olin jo hahmotellut talon pohjat, jotka löytyivät myös sähköisessä muodossa suunnitteluohjelmalla puhtaaksi piirrettynä.

Päätimme aloittaa yhteistyön kyseisen arkkitehdin kanssa ja hyväksyimme tarjouksen.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79385.jpg
Miten kylpyhuoneen puupintoja kannattaa käsitellä
Luonto halutaan nyt sisustuksessa tuoda sisätiloihin. Puu sisustusmateriaalina on mitä parhain ja luonnonläheisin raaka-aine. Puuta on käytetty paljon sisäkatoissa, mutta nyt puu on löytänyt taas tiensä muun muassa seinille, tasoille, hyllyihin ja ovipinnoille. Miten puhdas puupinta tulisi käsitellä, jotta se säilyttää kauniin värinsä pitkään?Puupintojen ongelmana ei niinkään ole sen kosteuden- ja lämmönkestävyys, vaan se, etteivät pintakäsittelyaineet jousta samalla tavalla kuin puu. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn halkeilua. Halkeillut pinta taas päästää kosteutta ja ongelma on valmis.
20157_43860.jpg
Lattialevy, joka soveltuu useimpien pinnoitteiden alustaksi
Kaipaako lattiasi korjausta tai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Lattiapinnoitteet edellyttävät yleensä hyvinkin tarkkoja ominaisuuksia alustalleen. Alustan tulee olla elämätön sekä sileä. Tässä kohtaa hyvänä materiaalina on Gyproc GL 15 Lapikas –lattialevy, joka on ainoa lattiarakenteisiin lujuudeltaan ja jäykkyydeltään soveltuva kipsilevy.Lattiassa kipsilevyltä kaivataan erityistä lujuus- ja jäykkyys-ominaisuuksia, joiden avulla saavutetaan lattiarakenteelle edellytetty laatutaso. Pintarakenteiden kuormituskestävyyden laatutasoa edellytetään asunto- ja siihen verrattavissa olevassa muussa rakentamisessa.
20161_45243.jpg
Ilmanvaihtokone tärkeä matalaenergiatalossa
Suomalainen pientalorakentaminen on matalaenergiarakentamista. Matalaenergiataloissa ilmanvaihdon toimivuus ja tarpeenmukainen käyttö on keskeistä, koska rakennustapa on tiivis ja lämmön hukka on minimoitu. Hallittu ilmanvaihto on toteutettu poistoilman lämmöntalteenotolla, jolloin lämmintä sisäilmaa ei johdeta suoraan ulos, vaan sisältä poistuvan ilman lämpö hyödynnetään ulkoa tulevan ilman lämmitykseen.Matalaenergiataloissa korostuu ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus: ns. turha ilmanvaihto jää pois, kun ilmastointikone ei ole koko ajan käy täysillä, vaan se mukautuu sisäilman kosteuspitoisuuden ja ihmismäärän mukaan. Esimerkiksi saunottaessa koneen kosteusanturi automaattisesti lisää koneen tehoa ja palauttaa ilmanvaihdon normaaliteholle, kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut. Samoin toimii hiilidioksidianturi ihmismäärän lisääntyessä. Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla varmistetaan energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma.Ilmanvaihdosta tulee energiatehokasta paitsi lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen käytön ansiosta, myös ilmanvaihtokoneen vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta. Samalla asumisviihtyvyys on taattu: kosteudet, hajut sekä rakennusmateriaalien päästöt poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan riittävästi ja vedottomasti raikasta ilmaa.Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
På Vasa bostadsmässa satsar man på grönbyggande
Målet är att åstadkomma vackra gårdar och trivsamma parker till sommarenTrädgårdsstadsdelen Sunnanvik erbjuder ypperliga ramar för grönbyggande. På det havsnära mässområdet har man medvetet satsat på grönområden och gårdsplaner. Där finns sammanlagt åtta olika parker, som man började bygga redan sommaren 2007. Målet är att hela området ska blomstra, så att det bjuder på trivsel för både mässbesökarna och sunnanviksborna samt alla vasabor.- Sunnanviks havsnära läge och grönskande natur är områdets mest älskade element. Bostadsmässområdet anknyter på ett naturligt sätt till hela stadens grönområdesnätverk. Naturvärdena har påverkat såväl planläggning och planering på mässområdet som byggandet av husen. Naturvänligheten främjas också av alternativa möjligheter till icke-förorenande el- och värmeproduktion, berättar projektchef Keijo Ullakko från Vasa bostadsmässbyrå.På Sunnanviks mässområde byggs 20 egnahemshus, 28 småhus i bolagsform och tre flervåningshus, och det kommer att finnas många olika slags gårdar att beundra. På Vasa bostadsmässa prövar man också för första gången på ett byalikt bostadsaktiebolag med sex egnahemshus i samma gårdsgemenskap. Huvudsamarbetsparten i pilotprojektet är objektutställaren Starkki. Målet för det nya konceptet är att synliggöra aktörer och planerare inom gårdsbyggandet på ett effektivare sätt.
20077_5739.jpg
Kauniita Kastelli koteja...
Markkinajohtajana Kastelli on voimakkaasti laajentanut talomallistoaan. Uusien mallistojen ohella uusia yksittäisiä talomalleja syntyy jatkuvasti. Jukka Vaaramon mukaan Kotimessut on mukava tapa esitellä Kastelli-koteja. - Messutalojen sisustukseen tai materiaaleihin ei ole puututtu, vaan rakentajat ovat ne itse valinneet omien mieltymystensä ja lompakkonsa mukaan. - Useissa kohteissa omistajat ovat myös itse toimineet rakentajine, jolloin syntyy todellisempi kuva rakentamisesta ja hyvä läpileikkaus Kastelli-talon mahdollisuuksista ja laadukkuudesta, Vaaramo kertoo.
201810_54942.jpg
Savitiilen alla 1800-luvun rakennus voi hyvin seuraavankin vuosisadan ajan
Savitiilen alla 1800-luvun rakennus ja sen asukkaat voivat hyvin seuraavankin vuosisadan ajanKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu Oy1800-luvulla rakennettu puutalo sijaitsee yhdessä Suomen vanhimmista puukaupunginosista, Kokkolan vanhassakaupungissa. Katolle oli aikaisemmin vaihdettu tekohengityksenä osa lapetiilistä sekä harjatiiliä, mutta nyt katon ikä oli tullut lopullisesti tiensä päähän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton