• Etusivu
  • Energia

Lampun osto edessä ‒ Mikä näistä nyt sitten valitaan? Asiantuntijan vinkeillä löydät etsimäsi

Miksi lampun valitseminen tuntuu niin kovin vaikealta?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Airam Electric Oy Ab
Julkaistu 21.10.2023Päivitetty 07.11.2023
43_Smart Led Strip 12V__2500

Kaikissa Airam-lampuissa on huomioitu eurooppalaiset määräykset.

Kuvittele tilanne, että kodissasi sammuu lamppu ihan väärällä hetkellä. Lempikirjasi on kesken, mutta valo sammuu. Huomaat, että kyseinen lamppu on tullut tiensä päähän ja pitäisi lähteä ostamaan uusi. Mutta eihän enää osteta wattien mukaan lamppuja. Hikikarpalot nousevat otsalle, kun näet lamppupakettien rivistön myymälässä. "Mikä näistä pitää valita? Mitä tuotepaketista pitää tarkistaa, jotta valinta olisi oikea?" Kysyimme Airamin asiantuntijalta parhaat vinkit Airam-lampun valintaan.

Airamin lamppuvalikoimasta löytyy lamppu jokaiseen tarpeeseen.

Airamin lamppuvalikoimasta löytyy lamppu jokaiseen tarpeeseen.

Käsitteet haltuun ennen lamppuostoksia

Loisteputkivalot sekä pinnikantaiset halogeenilamput G4, GY6.35, G9 poistuivat myynnistä EU-direktiivien määräysten mukaisesti syyskuun alussa eli 1.9.2023 alkaen. Kaikki myymälöiden varastoissa olevat tuotteet saa myydä loppuun, mutta uusia ei enää tule.

Moni muistaa, että aiemmin hehkulamppuaikaan lamppu ostettiin pääasiassa vain wattimäärän mukaan, mutta nyt pitää huomioida myös lumen, kelvin ja CRI-arvo. Jos tässä kohtaa jo mietit, että mistä puhumme, selvennämme käsitteitä seuraavaksi.

‒ Lampun värilämpötila mitataan kelvineissä, jotka ilmaisevat, kuinka lämmintä tai kylmää valoa kyseinen valonlähde tuottaa. Voit siis päättää, haluatko kyseiseen huoneeseen viileämmän valkoista valoa, vai lempeän lämpöistä kellertävää valoa, kertoo Airamin liiketoiminta- ja markkinointijohtaja Elina Tolonen. Värillisiäkin valoja on saatavilla vaikka millä mitoin, lisää Tolonen.

Lampun CRI-arvo kertoo, kuinka hyvin valonlähde toistaa värit. CRI-arvoa käytetäänkin LED-lampuissa värintoiston mittarina. Mitä korkeampi arvo sen parempi värintoisto.

Lumeneilla mitataan valotehoa. Yleisin lumen-arvo on 800. Mitä alemmaksi lumen-asteikossa liikutaan, sitä paremmin valo on teholtaan pienempi ja sisustuksellisempi tai sopiva tunnelman luomiseen.

‒ Valon tarve ja väri vaihtelevat kuitenkin paljolti käytön mukaan. Siksi kannattaakin miettiä etukäteen, millaista valoa haluaa esimerkiksi keittiöön, makuuhuoneeseen, työtilaan tai kylpyhuoneeseen, muistuttaa Tolonen.

Airam uudisti tuotepakkaukset selkeämmiksi

Oletko huomannut kauppojen hyllyillä uudet Airamin tuotepakkaukset? Tuotepakkauksiin on kerätty kaikkein oleellisin informaatio, jonka pohjalta lampun valinta on entistä helpompaa ja jouhevampaa, eikä myyjääkään välttämättä tarvita enää paikalle. Lisäksi kotiin voi jättää sen mallikappaleen, joka aiemmin kulki aina mukana kauppareissulla, josko löytäisi samanlaisen tilalle. Airam tarjoaa sinulle tarpeidesi mukaan, useita erilaisia vaihtoehtoja. Tässä alla niistä muutamia.

Airam decor

Kauttaaltaan lasikupuiset Decor-lamput ovat itsessään kuin kauniita valaisimia, koska ne loistavat valoa myös kannan suuntaan. Niissä on 360° valonjako. Ne soveltuvat erinomaisesti sellaisiin pöytävalaisimiin tai jalkalamppuihin, joihin lamppu kiinnitetään kanta alaspäin. Erityisen upeilta ne näyttävät valaisimissa, joissa on lasikupu tai joissa valonlähdettä ei yritetäkään peittää. Tyylikkään valaistuksen voi luoda myös pelkällä lampulla ja valaisinjohdolla.

Airam perus

Opaali kynttiläkupuinen led-lamppu 3W 2700K E14 250lm 15000h 35x102mm, on hinta-laatu -suhteeltaan oiva vaihtoehto mihin tahansa tarpeeseen kodin yleisvalaistuksessa. Varsinkin, jos ei valaistukselle aseteta mitään rajoitteita tai odotuksia käytön suhteen.

Airam step

3 Step-sarjan lamppujen himmentäminen ei voisi olla helpompaa! Lamppujen valotasoa voi kontrolloida tavallisella kytkimellä, eikä erillistä sähköasennusta tai himmennintä tarvita. Lamput syttyvät aina ensin täydellä valoteholla. Kun valokatkaisija käytetään OFF-tilassa ja painetaan kolmen sekunnin kuluessa uudelleen ON-tilaan, voi lampun valotehoa säätää portaittain. Ympäristöystävällisiin pahvipakkauksiin on merkitty hehkulamppuvastaavuus, joka helpottaa lampun valintaa.

Airam peruspakkaus

Säädä Airam SmartHome CCT led-lamppujen valon värilämpötilaa lämpimästä viileän valkoiseen (2700–6500 K). Kirkaskupuisissa lampuissa on himmennysominaisuus. Lamput voi kytkeä päälle ja pois myös tavallisesta valokytkimestä, jolloin lampun muistiin jää siinä viimeksi ollut valaistusasetus. Airam SmartHome -sarjan älytuotteita ohjataan Airamin SmartHome -sovelluksella.

Airam kasvilamppu

Airam on kehittänyt omat lamput myös kasveja ajatellen. Kasvit hyödyntävät valoa yhteyttämiseen. Tämän vuoksi kasvilamppuihin on suunniteltu kasvien tarvitsemat valon ominaisuudet, voidakseen hyvin ja tuottaakseen mahdollisimman optimaalista satoa tai kukintoa. Valontarpeessa tärkeintä ovat punaisen ja sinisen valon alueet. Näitä korostamalla kasvit sekä voimistuvat että saavuttavat hyvin pituutta.

Lue lisää tuotteesta Airamin sivuilla

Airam energialuokka

Tämä lamppu on hyvä esimerkki uudesta Airamin superenergiatehokkaasta A-energialuokan lamppusarjasta. Valikoimasta löytyy runsaasti erilaisia kirkaskupuisia ja energiatehokkaita vaihtoehtoja. Airamin A-energialuokan lamput loistavat tasaisesti valkoista (3000 K) tai kirkkaan valkoista valoa (4000 K). Nämä lamput eivät ole himmennettäviä. Niiden energiankulutus on jopa 60 % vähemmän kuin tavallisella led-lampulla. Lue lisää uudesta A-energialuokan sarjasta

Info

Info

Lampun ostamisen muistilista: löydät nämä tiedot uusista pakkauksista

  1. Valitse valon väri (Kelvin)
  2. Valitse valon kirkkaus (Lumen)
  3. Varmista, että lampun kanta on valaisimeen sopiva
  4. Varmista, että lampun kuvun muoto on valaisimeen ja/tai makuusi sopiva
  5. Takuu

Energiansäästöä Airamin lampuilla nyt ja tulevaisuudessa

Arkikielessä puhutaan edelleen vain lampuista, mutta lamppuja on toiminnoiltaan ja tarkoituksiltaan hyvin erilaisia. Lamput ovat nykyaikaisten säädösten, ja hehkulamppujen myynnin lopetuksen myötä, kehittyneet entistä energiatehokkaimmiksi ja LED-valonlähteiden ansiosta sähkönkulutus on vähentynyt huomattavasti.

Airamilla on pitkät perinteet valon asiantuntijana vuodesta 1921. Yhtiö on perinteisesti tunnettu kattavasta ja laajasta lamppuvalikoimastaan. Myös Airamin Valaisinmallisto on jatkuvasti kehittynyt ja se näyttelee merkittävää roolia suomalaisilla valaisinmarkkinoilla.

Lampuissa pääpaino on siirtynyt vuosien saatossa pitkäikäisiin ledeihin. Airam on tunnettu toimija, joka on saavuttanut vankan jalansijan niin kuluttajakaupan, kuin sähkötukkujen valikoimissa.

Info

Info

Tolonen muistuttaa, että lamppukaupoilla kannattaa kiinnittää huomionsa Airamin uusissa pakkauksissa muun muassa

  • värisävyyn (Kelvin), joka on viestitty selkeästi väriliukurilla ja kannen värillä
  • valon kirkkauteen (Lumen), joka on esitetty isolla fontilla pakkauksen etupuolen keskellä
  • yleisesti pakkaukseen, johon on tehty ikkunat molemmille puolille sekä materiaalin määrän minimoimiseksi että sen mahdollistamiseksi, että lampun kannan ja kuvun muodon näkee selvästi ennen ostopäätöstä.

Airamin pakkausuudistus on onnistunut loistavasti ja Airamilla toivotaankin, että asiakkaat antavat palautetta uusista pakkauksista, jotka on suunniteltu asiakkaiden tarpeita ajatellen.

Airam tuntee Suomen olosuhteet

Airamin erityinen vahvuus perustuu siihen, että valikoiman suunnittelu tapahtuu lähellä suomalaisia asiakkaita.

‒ Valo-olosuhteet ovat täällä pohjolassa ainutlaatuiset, joten parhaiden mahdollisten ratkaisuiden tarjoamiseksi tarvitaan hyvää paikallista tuntemusta ja osaamista, jota Airamilla on runsaasti, kertoo Tolonen.

Tarvitaan hyvää paikallista tuntemusta, jota Airamilla on runsaasti, iloitsee Tolonen.

Kaikissa Airam-valaisimissa ja -lampuissa on huomioitu suomalaiset asennustavat ja EU:n vaatimukset. Tuotepakkauksia suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota niiden selkeään ja informatiiviseen ulkoasuun. Lisäksi kaikista valaisimista löytyvät mitat ja asennustilavaatimukset.

Tutustu Airamin valaisinmallistoon

Airam Electric Oy Ab
Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino tähän onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Airamin näppärillä valoratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.
Valaistu terassi
Pihapiirivalaistusvinkit Rakentajan valo-oppaasta
Vaikka kesä vasta tekeekin tuloaan ja ilmat alkavat lämmetä vähitellen, kannattaa pihavalaistuksen suunnittelu aloittaa jo hyvissä ajoin.Airam pihavalaisinmallisto koostuu kokonaisuuksista, jotka sopivat erilaisiin pihapiireihin. Valaisimet soveltuvat hyvin suomalaiseen miljööseen sekä vaativiin valaistusolosuhteisiin.Oli sinulla sitten perinnetalo tai modernimpaa arkkitehtuuria oleva koti, pihavalaisin- ja lamppumallistosta löytyy vaihtoehtoja myös sinun pihapiiriisi.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
M-Light
M-Light valaisi LOASin Teatterin – kaikki valaisimet isoonkin kohteeseen yhdeltä toimittajalta
Lappeenrantaan valmistui marraskuun lopulla 2022 Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön, LOASin rakennuttama uusi opiskelijoiden vuokra-asumiseen tarkoitettu asuinrakennus , jossa on kaikkiaan 133 asuntoa. Seitsemän kerroksisen talon asunnot ovat pääosin yksiöitä, mutta 10 – 20 niistä on rakennusteknisesti kaksioita, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi opiskelijapariskunnan käyttöön.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton