• Etusivu
  • LVI

Miksi ilmaa vaihdetaan hallitusti?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 04.02.2025
Vallox 99 MV -ilmanvaihtokone

Ilmanvaihto on asia, joka ei ole kaikille itsestään selvä asia. Monta kysymystä nousee mieleen itse kullekin. Miksi ilmaa pitää vaihtaa ja etenkin, miksi juuri koneellisesti? Ovatko erilaiset anturit välttämättömiä ja mihin niitä tarvitaan? Myös muutama käsite menee joskus sekaisin. Ilmanvaihto, ilmastointi ja tuuletus.

Käsitteitä:

Ilmanvaihto:

Ilmanvaihdolla tarkoitetaan huoneilman laadun ylläpitämistä ja parantamista, vaihtamalla ilmaa tarpeen mukaan.

Ilmastointi:
Ilmastoinnilla tarkoitetaan lähinnä huoneilman lämpötilan, mutta myös sen kosteuden ja puhtauden, hallintaa.

Tuuletus:
Tuuletus on tilapäinen toimenpide, jolla nopeasti poistetaan huoneilmasta ylimääräistä kosteutta, käryä, ummehtuneisuutta, liika lämpöä yms. asioita, joiden alkuperä on tavallisesti tilapäinen. Ilmanvaihdon toimiessa hyvin, tuuletuksen tarvetta esiintyy harvemmin.

Lämpö- ja kosteusfysikaalinen merkitys

Koneellinen ilmanvaihto on yleistynyt pientalorakentamisessa vasta muutaman viime vuosikymmenen aikana. Miten ennen on pärjätty ilman? Ensinnäkin kosteat tilat, kuten sauna on tuotu asuintilojen yhteyteen vasta joskus 1960-luvulla. Samalla veden käyttö on lisääntynyt muutenkin. Kosteusrasitus on siis lisääntynyt. Samaan aikaan talojen rakenteet ovat muuttuneet tiiviimmiksi. Painovoimainen ilmanvaihto on toiminut hyvin, etenkin kun lämmitys on tapahtunut puuta polttamalla; tulisija on ottanut huoneilmaa palamiseen ja korvausilma on tullut taloon sieltä, mistä se helpoimmin on sisälle päässyt.

1970-luvulta alkaen on rakenteissa alettu käyttää myös höyrynsulkuja. Höyrynsulku estää rakenteelle haitallisen kosteuden pääsyn rakenteisiin, jolloin ylimääräinen kosteus on toimitettava pois muuta kautta, mieluiten hallitusti. Rakennuksen lämpötalouden kannalta on tärkeää, että rakennus on ilmatiivis eikä kosteutta pääse eristeisiin, heikentämään niiden lämmöneristävyyttä. Ilmaa pitää siis vaihtaa hallitusti. Hallittu ilmanvaihto saadaan aikaan koneellisella ilmanvaihdolla, jota kaikenlisäksi ohjataan vielä erilaisin anturein. Kun järjestelmään lisätään vielä lämmöntalteenotto, vähenee myös ilmanvaihdon mukana hukkaan menevän lämpöenergian määrä. Hallitusti toteutetussa ilmanvaihdossa korvausilma otetaan myös tehokkaiden ilmansuodattimien läpi, jolloin esim. siitepölyt ym. epätoivotut hiukkaset eivät pääse sisäilmaan.

Anturit ovat lisävarusteita helpottamaan koneen käyttöä

Nykyaikaiseen ilmanvaihtojärjestelmään kuuluvat myös erilaiset anturit, jotka tarkkailevat huoneilman laatua ja ohjaavat ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa.

20075_5229.jpg

Kosteusanturi
Kosteusanturi sijoitetaan pesuhuone / kylpyhuonetiloihin valvomaan tilan kosteutta. Kun käydään esim. suihkussa ja tilan kosteus nousee anturi ohjaa konetta nostamaan koneen kierroksia jolloin kosteus saadaan nopeammin poistumaan ja kosteuden poistuttua palauttaa automaattisesti kierrokset perusasetuksille.
Koneessa on "itseoppiva" kosteussuojaus, joka toimii kosteusanturin kautta, kun vuoden eri aikoina kosteusprosentti vaihtelee suuresti. Kone tarkkailee ilman kosteutta ja kun kosteus pysyy vakiona 3 tuntia se hyväksyy tämän uudeksi kosteusprosentiksi.

Hiilidioksidianturi
Hiilidioksidianturin sijoituskohteet ovat pääsääntöisesti vanhempien makuuhuone sekä olohuone. Anturi valvoo ettei tilan hiilidioksidipitoisuus ylitä säädettyä arvoa. Anturi ohjaa konetta samoin kuin kosteusanturi.

Lämmöntalteenotto
Lämmöntalteenotto säästää lämpöenergiaa. Huonetiloista poistettava ilma viedään lämmönvaihtimen läpi, jossa poistoilmaan sitoutunut lämpö otetaan talteen ja käytetään tuloilman lämmittämiseen.

Lisätietoa ilmanvaihtojärjestelmistä:

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
202211_80292.jpg
Kun rakennat tai remontoit omaa taloa, mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta
Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
20192_56171.jpg
Hyvä ilmanvaihto on hiljainen ja pienessä paketissa
Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
NIBE S1256. Isä ja poika valmistavat ruokaa kodin keittiössä.
Maalämpöpumppu omakotitaloon – Energiatehokas valinta
Etsitkö kotiisi tehokasta lämmitysratkaisua? Ympäristöystävällisyyskään ei ole missään nimessä haitaksi. Maalämpöpumppu on silloin yksi varteenotettavista vaihtoehdoista omakotitalon lämmitykseen. Miksi? Koska se hyödyntää maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa, mikä tekee siitä sekä taloudellisen että ekologisen ratkaisun.Uusi teknologia tuo aina mukanaan älykkäitä ominaisuuksia, joilla voi optimoida omaa energiankulutustaan sekä säästää pitkällä aikavälillä ihan tuntuvasti. Näin on myös NIBE S1256 -maalämpöpumpun kohdalla.Tutustutaan uutuuteen tarkemmin ja miksi sitä kannattaa harkita omaan kotiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton