• Etusivu
  • LVI

Mietitkö lämmitysjärjestelmän vaihtoa? Ota huomioon ainakin nämä viisi seikkaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2025
20226_78488.jpg

Viime aikoina on paljon puhuttu lämmitysjärjestelmien muutostöistä, kun öljylämmityksestä on haluttu siirtyä johonkin muuhun. Uuden valinta ei kuitenkaan ole pelkästään mieltymysasia, vaan kohde pitää ottaa huomioon. Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun!

1. Mieti asuntosi sijainti

Missä päin maata kotisi sijaitsee? Onko rakennus millaisella maapohjalla? Onko peruskallioon pitkä matka? Onko asuntosi pohjoisessa vai etelässä?

Jos kotisi sijaitsee Pohjois-Suomessa, lämpöpumppuratkaisut kannattaa miettiä huolella, kun pakkaset paukkuvat ja kylmää on paljon. Pohjoisessa maalämpöpumppu tuottaa lämpöä tasaisella hyötysuhteella ympäri vuoden. Maalämmön vaatima energiakaivo joudutaan poraamaan hieman syvemmäksi, kuin etelämmässä, mutta kulut eivät nouse poraussyvyyden vuoksi merkittävästi. Käyttökustannusten myötä tuo sijoitus tulee kyllä takaisin. Jos taas tontilla on omaa metsää, saattaa puulämmitys olla mainio osa lämmityskokonaisuutta yhdessä jonkun muun ratkaisun kanssa. Etelä-Suomessa taas vesikiertoinen lattialämmitys yhdessä ilmavesilämpöpumpun kanssa on hyvä vaihtoehto maalämmölle.

Lämmitysjärjestelmän valinnan kohdalla kannattaa miettiä vaihtoehtoja: alkuinvestoinneissa ilma-vesilämpöpumppu on edullisempi maalämpöä, mutta koko elinkaarta tarkasteltuna voikin maalämpö olla edullisempi. Pelkkiä käyttökustannuksia tarkasteltaessa maalämpö on edullisin ratkaisu. Hyötysuhde on tärkeä mittari. Näissä valinnoissa apuna toimii esimerkiksi kaupunkien ja maakuntien energianeuvojat.

2. Mitä tarvitset vertaillaksesi vaihtoehtoja?

Etsi tiedot pitkän aikavälin energian kulutustasosta. Samoin on syytä kaivaa esiin rakennuspiirustukset kohteesta. Tässä vaiheessa voi pohtia myös sitä, minkälaisesta huonelämmöstä pitää. Uudessa järjestelmässä tulee olla mahdollisuus haluttuun lämpötilaan, on se sitten normaalia aavistuksen viileämpi tai lämpimämpi.

Kannattaa miettiä asiaa myös laajemmalla näkökulmalla. Lämmitysjärjestelmää voi pohtia myös hyvän energialuokan saavuttamiseksi. Siinä pystytään ottamaan huomioon myös tulevaisuuden riskienhallinta ja ympäristön näkökulmat.

3. Muista avustukset

Lämmitysjärjestelmän vaihdossa auttaa myös avustukset. Luovuttaessa öljylämmityksestä saatavilla on erillinen tuki ja kotitalousvähennyksen voi saada korotettuna vielä muutaman vuoden. Vuoden 2027 loppuun asti kotitalousvähennystä on lämmitysmuodon vaihtamiseen mahdollista saada enintään 3500 euroa ja 60 % työn osuudesta. Huom. työ on ostettava yritykseltä.

Vertailuun kannattaa käyttää aikaa ja ymmärrystä, sillä on merkitystä myös hiilijalanjäljen kanssa sen elinkaaren aikana.

4. Mistä löydän hyvät tekijät?

Uuden energiamuodon pohdinnassa ja valinnassa auttaa esimerkiksi kaupunkien energianeuvojat. Lisäksi asiantuntijuutta löytyy kunkin lämmitysmuodon laitemerkkien maahantuojilta tai alueellisilta urakoitsijoilta.

5. Esimerkkejä muutoksista

Kysele ja etsi verrokkikohteita, kysy kokemuksista. Vertaile asiantuntijoiden lausuntoja.

Öljylämmityksestä siirtyminen johonkin muuhun on laaja vaihtoehtojen kirjo ja sieltä pitäisi löytyä sopivat yhdistelmät. Sopivia voisivat olla vaikkapa puu- ja pellettikattila tai maalämpö päälämmitysmuotona. Hyväkuntoisen öljykattilan voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä halutessaan.

Puu on edullista, mutta vie tilaa. Pelletti puolestaan kalliimpaa, mutta helpompikäyttöistä. Maalämpö taas kalliimpi investointina, mutta edullisempi käytössä. Rinnalle voi sitten pohtia erilaisia pumppuratkaisuja, aurinkolämpöä sekä tulisijaa.

Info

Info

Muista nämä:

  • tiedosta talosi sijainti
  • ota yhteyttä energia-asiantuntijaan, joka auttaa pohtimaan valintoja ja vaihtoehtoja
  • selvitä avustukset, kuten kotitalousvähennys
  • tutustu tekijöihin ja potentiaalisiin laitevaihtoehtoihin
  • käy läpi vaihtoehtoja ammattilaisen kanssa
LVI
lämmitys

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20214_70372.jpg
Ilmanvaihtokoneen kesätoiminnot helpottavat helteellä
Lämpö voi tuntua tukalammalta jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään.
20212_68666.jpg
Tiedätkö, paljonko on asumisesi hiilijalanjälki?
Valtaosa meistä tietää, millaisilla melko helpoilla teoilla voimme itse kukin pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Ne ovat niitä tavallisia ja arkisia, mutta tärkeitä tekoja: kierrätä, pienennä lämpötilaa, älä turhaan juoksuta vettä, vaihda vihreään sähkösopimukseen. Sen sijaan suurelle joukolle on ihan uutta tietoa se, kuinka paljon oman asumisen hiilidioksidipäästöt mahtavatkaan olla ja mitä niille sitten on tehtävissä.
201112_28937.jpg
Yhdellä hakemuksella monta asuntolainatarjousta!
On ajanhukkaa täyttää samoja hakemustietoja monen lainantarjoajan lomakkeisiin ja lähettää niitä yksitellen eteenpäin. Etua.fi lainapalvelun idea on, että saat yhdellä hakemuksella mahdollisimman hyvät asuntolainatarjoukset. Vertaile tarjouksia keskenään ja valitse niistä itsellesi sopivin vaihtoehto. Säästät aikaa ja vaivaa - yksi hakemus, monta tarjousta! Palvelu on maksuton.
rintamamiestalo
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton