Matalaenergiatalo viilennetään maaviilennyksellä
Nakkilassa kivenheiton päässä Kokemäenjoesta seisoo arkkitehti Kai Nordmanin suunnittelema raikas, vaalea omakotitalo. Talon ihanat isot ikkunat avaavat näkymän ympäristöön. Ikkunoiden vieressä seisoessa tulee mieleen, mahtaako kylmä ja viima päästä taloon sisälle tulipalopakkasella tai kovalla tuulella? Entäpä kesällä? Paistuuko talon sisällä?
Sisällä ei palella
Matalaenergiataloksi rakennettu harkkotalo on tehty 500 mm Lammi-harkosta. Heti alusta asti oli selvää, että taloon asennetaan maalämpö – edellisen asunnon suorasähkölämmitys toimi pontimena vaihtaa toisenlaiseen lämmitysjärjestelmään. Vieressä kulkeva joki olisi ollut mielenkiintoinen vaihtoehto lämmitystä ajatellen. Ajatus hylättiin, sillä jokeen on kuitenkin matkaa parisenkymmentä metriä ja joessa on veden korkeuden vaihtelu suurta.
Lämpökaivo porattiin takapihalle. Syvyyttä kaivoon tuli 220 m. Kaivo katsottiin paremmaksi vaihtoehdoksi kuin lämmönkeruupiiri keruupiirin pituuden vuoksi (160 m) ja putket olisivat jääneet lian pintaan – syvemmältä kun tulee enemmän lämpöä.
Matalaenergiatalon tavoitteet ovat onnistuneet heti ensimmäisten asumisvuosien aikana. Maalämmön apuna toimii ilmakiertoinen takka. Lisäksi katolla on muutama neliö aurinkokeräimiä. Tällä kombinaatiolla saadaan talon sisälämpötila pidettyä kylmillä halutussa 23 asteessa. Kesällä taasen viilennys on paikallaan. Maalämpöpumpun parina toimii silloin ilmanvaihtokone Vallox 150 Effect SE MLV/sähkö. Ilmanvaihtokone liitetään maalämmön keruupiiriin ja näin saadaan maavilennys käyttöön.
Paitsi lämpöä, myös euroja
Maalämpöjärjestelmä maksoi noin 10 000 e. Sähköä on kokonaisuudessaan mennyt 12600 kWh/v. Entiseen kotiin verrattuna sähkönkulutus on pudonnut noin kolmannekseen. Tietenkin talossa olevat rakenteet vaikuttavat energiankulutuksen putoamiseen – toisaalta lämmitettävä pinta-ala on kasvanut kaksinkertaiseksi. Talon isäntä on sitä mieltä, että 10 000 kWh/v sähkönkulutus on täysin realistista saavuttaa. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa näillä kulutusluvuilla.
NIBE™ F1145 ja NIBE™ VPA/VPAS
Matalaenergiataloon tuli suunnitelmien mukaan NIBE™ F1145 maalämpöpumppu. Maalämpöpumppu on suunniteltu lämmittämään talo edullisesti ja ympäristöystävällisesti. Integroidun lämmitysvastuksen, kiertovesipumppujen ja älykkään ohjausjärjestelmän ansiosta lämmöntuotanto on sekä turvallista että taloudellista. NIBE™F1145 on varustettu älykkäällä ohjausyksiköllä, joka pitää sisälämpötilan miellyttävänä kustannustehokkaasti ja turvallisesti. Lämpöpumpun tila, käyntiajat ja lämpötilat näytetään suuressa, selkeässä näytössä. Tämän ansiosta ulkoisia lämpö mittareita ei tarvita.
Maalämpöpumpussa on tietenkin helppokäyttöinen NIBE Uplink –järjestelmä, jolla avulla kodin lämmitystä voidaan seurata ja hallita tarvittaessa vaikka maapallon toiselta puolelta internet yhteyden avulla. Kattavan kolmen vuoden tehdastakuun lisäksi NIBE tarjoaa lämpöpumpuilleen nyt huolettoman kuuden vuoden NIBETURVAn.
NIBE™VPA/VPAS-varaaja lämmittää sekä käyttöveden että lämmitykseen tarvittavan vedenkin. Talon isäntä totesi, että vielä ei ole 700 litraisesta varaajasta lämmin vesi loppunut kesken. Itse maalämpöpumppu on vaivaton, äänetön sekä helppokäyttöinen.