Matalaenergia ilmanvaihto 1980-luvun taloon ilmanvaihtokoneen vaihdolla
Vuonna 1988 rakennettuun taloon vaihdettiin Ilmava-ilmanvaihtokone matalaenergia ilmvanvaihtokoneeseen Vallox 150 Effect SE.
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.
Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.
Matalaenergia ilmanvaihtoon Ilmavan vaihduttua Vallox 150 Effect SE:ksi
Perhe muutti taloon vuonna 2001. Talossa on jo rakennusvaiheessa asennettu Vallox Ilmava 100 -ilmanvaihtokone. Se on siis palvellut luotettavasti jo yli kaksikymmentä vuotta. Ilmanvaihtotekniikka on kuitenkin kehittynyt, joten uudella tekniikalla on paljonkin tarjottavaa.
Vanha Ilmava -ilmanvaihtokonemalli syntyi 1980-luvun puolivälissä aikana, jolloin lämmöntalteenotolla varustettu tulopoistoilmanvaihto yleistyi omakotirakentamisessa. Malli oli erittäin suosittu ja luotettava. Vanhoja Ilmava-koneita on toiminnassa kymmeniä tuhansia. Silti uusi tekniikka tarjoaa ominaisuuksia, joita parikymmentä vuotta sitten ei ollut saatavilla.
Perheen isä päätyi Valloxiin valmistajana, koska kokemukset vanhankin koneen laadusta olivat hyviä. Lisäksi Valloxilla oli tarjolla automaattinen kosteus-ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan tapahtuva ilmanvaihdon digitaalinen ohjaus, jota hän edellytti kotiinsa.
Älykkyys ja automaattinen ohjaus ovat nykyaikaa ja välttämättömiä hyvän sisäilman ja koneen energiatehokkaan käytön kannalta. Kosteusanturit tulivat talon kosteisiin tiloihin. Ne ohjaavat ilmanvaihtoa niin, että se toimii aina optimaalisella tasolla. Ilmanvaihto ei pääse unohtumaan liian suurille tehoille, mutta toisaalta se reagoi aina sisäilman kosteuspitoisuuden kasvuun.
Perheen isä vertaili vaihtoehtoja ja keskusteli saneerauksen tehneen AK-Ilmanvaihdon Ari Kantolan kanssa. Lisäksi hän sai Valloxilta hyviä neuvoja asiassa. Perheessä päädyttiin uuteen Vallox 150 -ilmanvaihtokoneeseen, joka riittää hyvin noin 200 neliömetrin talon ilmanvaihtoratkaisuksi. Ilmanvaihtokone asennettiin yläkerran vaatehuoneeseen.
Asennus vaati pientä voimistelua. Vaatehuone oli kuitenkin tässä tapauksessa vaivattomin ratkaisu, sillä myös vanha kone sijaitsi siellä. Talossa on myös tekninen tila, mutta jos ilmanvaihtokone olisi saneerattaessa sijoitettu sinne, olisi vaadittu aika tavalla teknisen tilan betonirakenteiden purkamista ja uudelleen rakentamista.
Energiatehokkuudessa huima hyppäys ylöspäin
Koneen uusiminen parantaa merkittävästi perheen talon energiatehokkuutta – talo siirtyy käytännössä uuteen energiatehokkuusluokkaan. Vallox 150 Effect SE -ilmanvaihtokone on matalaenergiailmanvaihtokone, jonka lämmön talteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Vanhassa Ilmavassa päästiin 50–60 prosentin lukemiin.
Ilmanvaihdon sähkön kulutus vähenee merkittävästi. Vanhassa koneessa oli sähköpatterit, uudessa koneessa on nestekiertoinen jälkilämmityspatteri ja se voi hyödyntää talon tehokasta öljylämmitystä. Koneeseen on integroitu energiaa säästävä tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin perinteiset vaihtovirtapuhaltimet.
Lisää tehoa kosteudenpoistoon
Perheessä kaivattiin myös ratkaisua, joka parantaisi talon ilmanvaihdon tehokkuutta. Vanha ratkaisu oli jo alun perinkin talolle alakanttiin mitoitettu. Uusi kone riittää hyvin parinsadan neliön talolle ja poistaa kylpemisestä ja saunomisesta aiheutuvan kosteuden riittävän tehokkaasti. Juuri kosteudenpoisto on usein vanhojen talojen ilmanvaihdon kipupiste.
Sisäilman laatu paranee myös tehostuneen suodatuksen ansiosta, sillä uudessa ratkaisussa on G3-tason karkeasuodatuksen lisäksi tehokas F7-tason hienosuodatus.
Takkakytkin helpottaa takan sytyttämistä
Perhe on huomannut myös koneensa takkakytkimen merkityksen.
Takkakytkin oli perheelle täysin uusi toiminto. Sitä käytetään paljon, sillä sekä saunassa että oleskelutiloissa poltetaan puuta tulisijoissa ahkerasti. Takkakytkimen käyttö on selvästi parantanut takan vetävyyttä tulta sytytettäessä.
Käytännössä takkakytkin pysäyttää poistopuhaltimen 15 minuutiksi ja tekee ilmanvaihtovyöhykkeestä ylipaineisen, jolloin esimerkiksi takka syttyy helpommin.
Hiljaisuudesta nauttii
Eräs asia, josta Vallox 150 -koneen teknisen kehitystason vanhaan ratkaisuun verrattuna huomaa, on perheen mielestä selvästi alhaisempi äänitaso. Perheen isä vertasi tyytyväisenä uuden koneen ääntä mersuun - sen verran alhainen äänitaso on.