• Etusivu
  • Talo

Maalarin ohjeet puujulkisivun maalaukseen

Toteuta julkisivumaalaus jo tänä kesänä

Mariana Ravonius
Päivitetty 19.03.2025
ulkomaalaus-huoltomaalaus-1920x1080

Maalaa ja huoltomaalaa puujukisivut ajoissa!

Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita.

Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Huoltomaalaus on tärkeä osa kodin ylläpitoa, sillä ajan myötä julkisivun maalipinta alkaa hilseillä ja kulua. Sääolosuhteet, käytetyn maalin laatu ja talon sijainti vaikuttavat siihen, kuinka usein ulkomaalaus on tarpeen.

Mutta mistä tietää, milloin on oikea hetki aloittaa? Lue lisää, miten valita paras ulkomaali ja milloin on ihanteellinen aika käynnistää maalausprojekti!

Käsittele puujulkisivu hyvän sään aikana – miten sääolosuhteet vaikuttavat?

Uudisrakennus

Puujulkisivu kannattaa maalata mahdollisimman pian asennuksen jälkeen tai ainakin pohjustuskäsittely tulee tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin voidaan heti ehkäistä auringonvalon ja sadeveden haittavaikutuksia, jotka myös heikentävät useimpien maalien tartuntaa puun pintaan. Usein syytetään turhaan maalia huonosta tartunnasta tai lyhyestä huoltomaalausvälistä, vaikka syynä saattaa olla ulkoverhouksen asennuksen ja maalauksen välillä saatu auringon UV-säteily.

Remonttikohde

Julkisivua säännöllisesti tarkkailemalla voi hyvin ennakoida huoltomaalaustarve. Ole ennemmin vuoden pari etuajassa, sillä julkisivumaalauksen alkaessa hilseillä tai maalipinnan irtoilla, olisi jo ollut syytä maalata talo viime kesänä. Vaurioitunut pinta ei vielä välttämättä näytä pahalta, mutta taustalla voi olla jo yllätyksiä – vaurioitunut maalipinta nimittäin päästää taakseen vettä ja kosteutta, joten vedellä on valmis reitti päästä lahottamaan puupintaa.

Milloin maalata?

Paras aika maalata ulkoseinät on yleensä toukokuun lopusta aina elokuun alkuun. Tällä aikavälillä Suomessa on yleensä kuivaa, tyyntä ja lämmintä. Toki nykyisin säiden muuttuessa epävakaiksi, voi hyvät maalaussäät koittaa jo aiemmin tai jatkua pidempään syksyllä. Periaatteessa maalata voi niin kauan, kun ilman lämpötila pysyttelee +5 °C yläpuolella ja ilman suhteellinen kosteus on maksimissaan 80 %.

Ihanteellinen maalauslämpötila on +10°C ja + 20°C välillä. Sää ei saa olla liian kuuma, sillä liian kuumalla ilmalla maali kuivuu liian nopeasti eikä tartu kunnolla alustaansa. Kylmällä ja kostealla säällä taas vastaavasti maalin kuivuminen hidastuu ja maalipintaan voi tulla virheitä. Sääennusteita kannattaa tarkkailla sateiden, kovan tuulen sekä hellelämpötilojen varalta.

Ennen maalausurakan aloittamista on tärkeää tehdä huolellinen suunnitelma – Mieti ainakin seuraavia asioita:

  • Maalityyppi: Valitse maali, joka sopii maalattavalle pinnalle ja talon rakenteille. Enenevässä määrin käytetään vesiohenteisia maaleja. Joissain tapauksissa vesiohenteiset maalit voivat olla jopa kestävämpi vaihtoehto. Tärkeää on kuitenkin valita laadukas maali, joka soveltuu maalattavaan pintaan. Kysy neuvoa rautakaupasta / maalikaupasta, jos olet epävarma mikä maalilaatu kannattaa valita.
  • Tarvikkeet: Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut sekä materiaalit ennen kuin aloitat maalausurakan. Pensselit, telat, maalarinteipit, suojapressut, tikkaat tai mieluummin telineet tai henkilönostin, sekoitussauva, astiat maalille sekä omat suojavarusteet. Ennakoimalla tarvikkeet paikalle takaa yhtäjaksoisen työrauhan ilman ylimääräistä reissua rautakauppaan.
  • Valitse laadukkaat pensselit, jotka sopivat paitsi valitulle maalityypille, mutta myös maalattavalle pinnalle. Leveä pensseli (100-120 mm) sopii suurille pinnoille kun taas kapeampi pensseli (50-70mm) ennemmin yksityiskohtien maalaukseen. Jos käytät telaa, valitse sellainen, jonka nukka sopii valitulle maalityypille.
  • Muista myös tarvittavat suojavarusteet sekä työturvallisuus. Työskentele ennemmin telineiltä tai henkilönostimesta kuin tikkailta.
  • Ota selville, minne voit vielä maalausprojektistasi syntyvät jätteet, sillä jätteiden käsittelyssä on noudatettava ympäristölainsäädäntöä.

Maalaustekniikasta yleisesti

Maalaa ylhäältä alas tai oikealta vasemmalle / vasemmalta oikealle tasaisin vedoin. Käsittele myös maalattavan puutavaran leikkauspinnat / lautojen päät, näin suojaat puun kosteuden imeytymiseltä. Jos ulkovuoripaneelia ei ole vielä lyöty seinään, vaan maalaat sitä irtolautoina, maalaa hyvin myös uros- ja naaraspontit. Näin puutavaran kuivuessa ei ilmesty ikäviä maalaamattomia raitoja julkisivuun.

Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa, aamulla varhain, jolloin ilmassa on yön jäljiltä kosteutta tai sateella. Muista antaa maalin kuivua riittävästi maalauskertojen välillä. Maalauskertojen määrä riippuu valitsemastasi maalityypistä sekä maalattavan pinnan kunnosta. Älä maalaa liian paksuja kerroksia kerralla!

Vältä:

  • Liian paksuja maalikerroksia
  • Kosteaa säätä, kuumaa auringonpaistetta, kovaa tuulta
  • Muista aina tarkistaa maalin soveltuvuus – etenkin jos teet huoltomaalausta vanhan, jo olemassa olevan maalipinnan päälle. Esimerkiksi öljymaali ei tartu vesiohenteisen maalin päälle.

Uudismaalaus puhtaalle puupinnalle

Pintakäsittelytyön aluksi käsiteltävä alusta harjataan puhtaaksi liasta ja epäpuhtauksista. Uusikin puupinta voi kaivata pesua, jos pintaan on ehtinyt muodostua homeitiöitä tai vastaavia värivirheitä. Jos jätät homepilkut lautaan, ne tulevat maalin läpi hyvin pian. Ei siis kannata huijata tässä vaiheessa.

Pesuun käytetään tavallisesti homepesuainetta. Pesun jälkeen pinta huuhdotaan huolellisesti runsaalla vedellä ja sen annetaan kuivua riittävästi. Huolelliseen esikäsittelyyn kuuluu myös naulankantojen käsittely ruosteenestomaalilla, sekä pohjamaalattoman puun oksakohtien käsittely oksalakalla.

<p data-block-key="qgerw">Unohtuiko oksalakka? (Kuva: Sari Nieminen)</p>
Unohtuiko oksalakka? (Kuva: Sari Nieminen)
Ohje

Ohje

Akrylaatin ja akryylimaalin käsittelykerrat

Käsittelemätön ulkovuorilauta:

  • pohjustus
  • oksalakka
  • pohjamaalaus
  • 1. kerros pintamaalia
  • 2. kerros pintamaalia

Valmiiksi pohjamaalattu ulkovuori:

  • oksalakka
  • 1. kerros pintamaalia
  • 2. kerros pintamaalia

Pinta käsitellään kertaalleen pohjusteaineella. Pohjuste antaa lisäaikaa maalauksen aloittamiselle, mutta ei suojaa puupintaa talven yli. Pohjusteesta puuttuvat esimerkiki UV-suojaa antavat pigmentit. Pohjusteaineen jälkeen maalataan puupinta pohjamaalilla, joka antaa lisäsuojaa ja hyvän tartunnan pintamaalille.

Ulkoverhouksen kiinnitykseen kannattaa käyttää kuumasinkittyjä nauloja. Maalausvaiheessa on tärkeää muistaa verhouslautojen katkaisupintojen suojaus huolellisella maalauksella. Osan esikäsittelyvaiheista voi tehdä jo ennen verhouslautojen kiinnitystä. Laudan alapäihin täytyy myös muistaa leikata niin sanottu tippanokka eli pystylaidoituksessa laudan alapää sahataan päällipuolelta pidemmäksi.

Huomioi:

Ota myös huomioon ennen maalausurakkaa kunnan kaavamääräykset. Erityisesti monilla asemakaava-alueilla maalityypin ja värisävyn tulee olla viranomaisen hyväksymä. Tarkista asia oman kuntasi rakennusvalvonnasta, sillä paikkakuntakohtaisia poikkeuksia voi olla.

Ohje

Ohje

Keittomaalin käsittelykerrat

Maalaamaton sahapinta:
Esikäsittely keittomaalia ja homesuojaa (Uula), sekoitussuhde 1:1
Pintamaalaus 1 kertaan

Uusi höylätty pinta:
Karhenna hiekkapaperilla pinta karheaksi.
Käsittele homesuojalla
Pintamaalaus 1 kertaan

Huoltomaalaus puujulkisivulle

Puujulkisivun huoltomaalaus tehdään, kun edellinen pintakäsittely on kulunut tai vaurioitunut niin ettei se enää suojaa puuta. Syynä voi olla myös julkisivun huono yleisilme. Huoltomaalauksen tarve vaihtelee yleensä eri julkisivuilla ilmansuuntien mukaan. Auringon UV-säteilyn takia etelän puoleisen julkisivun huoltomaalaus tulee ajankohtaiseksi tavallisesti ensimmäisenä ja pohjoissivulla vastaavasti viimeisenä.

Mikäli väriä ei vaihdeta, pohjoispuolen julkisivulle saattaa riittää pelkkä huoltopesu. Huoltomaalaus voidaankin tarvittaessa tehdä vain niille seinäpinnoille, jotka ovat välittömästi kunnostuksen tarpeessa. On kuitenkin huomionarvoista, että samaakin väriä käytettäessä uuden ja aiemmin maalatun pinnan sävyerot poikkeavat toisistaan.

<p data-block-key="w82l7">Talon väri on helppo vaihtaa maalamalla.</p>
Talon väri on helppo vaihtaa maalamalla.

Huomioi:

Remonttikohteissa on syytä ottaa selvää, mitä maalia aikaisemmalla maalauskerralla on käytetty. Ota myös huomioon ennen maalausurakkaa mahdolliset rakennussuojelusäännöt. Erityisesti suojelluissa rakennuksissa maalityypin ja värisävyn tulee olla viranomaisen hyväksymä. Tarkista asia oman kuntasi rakennusvalvonnasta, sillä paikkakuntakohtaisia poikkeuksia voi olla.

Pellavaöljymaalit liituuntuvat aikaa myöten ja haalistuvat. Se ei ole vika, vaan pellavaa sisältävän öljymaalin ominaisuus. Liituuntunutta pintaa ei pysty pesemään tai harjaamaan pois. Vesiohenteiset maalit pitävät kirkkaammat ja tummemmat värinsä hieman paremmin alkuperäisen värisenä.

Eri värit kuluvat myös eri tavalla. Tummemmat värit haalistuvat huomattavasti nopeammin kuin vaaleat. Jos väriä ei ole valittu ulkomaalivärikartasta, saattaa väri haalistua erittäin nopeasti, koska ulkomaalien värisekoituksissa on otettu huomioon muun muassa UV-säteily. Niissä ei ole käytetty väripastoja, jotka eivät kestä ulkoilmassa. Kysy lisää väreistä ja värikartoista ammattitaitoiselta rautakaupanmyyjältä.

Julkisivun kunto kannatta tarkistaa vuosittain ja huoltoa kaipaavat kohdat kannattaa käsitellä välittömästi. Tällöin on mahdollista siirtää varsinaista huoltomaalausta jopa vuosia eteenpäin.

Pellavaöljymaalit ovat öljymaalien lisäksi perinteisiin sekä historiallisesti arvokkaisiin rakennuksiin soveltuva maali. Maali on syytä levittää kahtena ohuena kerroksena ja antaa kuivua hyvin maalauskertojen välissä.

Ennen huoltomaalausta

Ennen huoltomaalausta vanha ja irtonainen maalipinta pitää poistaa käsiskrapalla. Pinnat voi myös käydä läpi teräsharjalla, joka samalla karhistaa vanhan maalipinnan, jotta uusi pysyy paremmin. Pintaa ei kuitenkaan pidä harjata rikki tai tikkuiseksi.

Painepesuria ei maalinpoistoon tai puhdistukseen kannata käyttää. Kovalla paineella tuleva vesi tunkeutuu syvälle puuhun ja jopa rakenteisiin. Painepesurin sumu on myös liian voimakas ja saattaa rikkoa puun pintaa, eikä sitä voida enää korjata. Joskus näkee käytettävän jopa hiekkapuhallusta. Hiekkapuhallus tuhoaa puun pinnan niin, ettei maali edes pysy urittuneessa pinnassa enää.

Kaikki irtonainen maali siis pitää irrottaa, koska uusi ei liimaa sitä takaisin kiinni puuhun. Jos pinta tulee paikoin puhdistettua puulle asti, täytyy tähän kohtaan suorittaa myös pohjakäsittely uudelleen pohjamaalilla.

Muista:

  • Maalattavan pinnan on oltava puhdas, kuiva sekä kiinteä. Aivan suurimpaan siitepölyaikaan ei siis kannata maalaustalkoita miettiä.
  • Puhdista maalattava pinta irtonaisesta maalista, liasta sekä pölystä. Puhdistukseen voi käyttää maalatun pinnan puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita, harjaa sekä kaavinta.
  • Muista antaa pestyn maalipinnan kuivua hyvin ennen kuin lähdet maalaamaan uutta maalipintaa.
  • Korjaa vioittuneet kohdat ja pohjamaalaa tarvittaessa.

Muista maalauksen eteneminen vaihe vaiheelta: maalattavan pinnan pesu ja homeenpoisto, pohjamaalaus, ensimmäinen maalikerros, toinen maalikerros ja viimeistely. Muista antaa pintojen kuivahtaa jokaisen työvaiheen välillä kunnolla, jotta seuraava maalikerros tarttuu.

<p data-block-key="lpqos">Oikein valitut työvälineet helpottavat maalaustyön tekemistä.</p>
Oikein valitut työvälineet helpottavat maalaustyön tekemistä.

Millä maalilla julkisivu olikaan maalattu?

Joskus on vaikea tunnistaa, millä maalilla talo on ennen maalattu. Tässä muutama vinkki, miten erotat maalilaadut toisistaan:

Alkydimaali tai öljymaali muodostaa käärmeennahalta näyttävän, halkeilevan pinnan vanhetessaan. Jos irrotat palan, se luultavimmin murenee, kun puristelet sitä. Maali ei irtoa helposti puupinnasta.

Vanhojen pellavaöljymaalien pinta on liituuntuva eli hangattaessa siitä irtoaa jauhomaista maalia. Huomattavaa on että öljymaali ja alkydiöljymaali eroavat toisistaan siten, että alkydiöljymaalissa on lisäaineena alkydiä (polyesteri), kun taas aidossa öljymaalissa ei ole mitään muovisidosaineita. Tämän voi testata happamalla liuoksella (pH noin 13–14); se kellastuttaa öljymaalin ja pehmentää sitä.

Öljymaali on perinteinen vaihtoehto, joka on hyvä puutaloihin – erityisesti vanhoihin rakennuksiin. Hengittävä ja pitkäikäinen, mutta kuivuu vesiohenteisia maaleja hitaammin.

<p data-block-key="tdwlh">Tältä näyttää vuosikymmeniä vanha öljymaali. Sideaineena on perinteisesti käytetty vernissaa. (kuva arkkitehti Henri Raitio)</p>
Tältä näyttää vuosikymmeniä vanha öljymaali. Sideaineena on perinteisesti käytetty vernissaa. (kuva arkkitehti Henri Raitio)
<p data-block-key="5ageq">Alkydipohjainen öljymaali irtoaa suurina paloina. Se ei sovellu perinemaalaukseen (kuva arkkitehti Henri Raitio)</p>
Alkydipohjainen öljymaali irtoaa suurina paloina. Se ei sovellu perinemaalaukseen (kuva arkkitehti Henri Raitio)

Akrylaattimaali eli vesiohenteinen maali, jota myös lateksiksi saatetaan kutsua, irtoaa pohjastaan liuskoina ja taivutettaessa joustaa. Se irtoaa puunsyiden mukaisesti. Vesiohenteiselle maalille voi tehdä kaksi koetta. Polttamalla se haisee muoviselle ja palaa huonosti. Hangattaessa maalia esimerkiksi talousspriillä tai etanolilla, pinta pehmenee.

Akrylaatti- ja lateksimaalit ovat nopeasti kuivuvia sekä säänkestäviä. Välineet on helppo puhdistaa, sillä maali on vesiohenteinen.

<p data-block-key="rww6r">Akryylimaali eli vesiohenteinen alias lateksimaali halkeilee vanhetessaan puunsyytä mukaillen. (Kuva: Sari Nieminen)</p>
Akryylimaali eli vesiohenteinen alias lateksimaali halkeilee vanhetessaan puunsyytä mukaillen. (Kuva: Sari Nieminen)

Keitto- eli punamaali ei irtoa puusta liuskoina tai paloina, vaan se pölyää. Jos pyyhkäiset pintaa sormella, pinnasta jää väriä sormeesi. Kuvassa vanhan ajan maalaustyyli: keittomaalia seinille ja öljymaali ikkunan- ja ovenpieliin, nurkkalautoihin ja koristeisiin.

Useat perinnerakentajat vannovat keittomaalien nimeen ja keittävät sitä jopa itse omiin tarpeisiinsa. Keittomaalit ovat hengittäviä ja ekologisia ja näin ollen erinomainen vaihtoehto erityisesti vanhemmille rakennuksille, jotka ovat jo aiemmin käsitelty keittomaalilla.

Keittomaalin valmistuksessa käytetään pellavaöljyä, maapigmenttejä, vehnä- tai ruisjauhoja sekä rautavihtrilliä. Reseptit vaihtelevat keittäjien mukaan. Keittomaali ei vaadi alleen pohjamaalia, mutta alustan on oltava puhdas ja sahapinnalla (tikkuinen) eikä sileäksi höylätty.

<p data-block-key="xd6rk">Punamultaa ja öljymaalia. (kuva Toni Tammi)</p>
Punamultaa ja öljymaalia. (kuva Toni Tammi)

Keittomaali ei tartu öljymaalin tai vesiohenteisen maalin päälle, vaan puupinnan on oltava puhdas ja käsittelemätön tai aiemmin keittomaalilla maalattu. Valmis maalipinta syntyy yhdellä maalauskerralla. Maalatessa on kuitenkin oltava tarkkana siitä, että kertasively ei ole liian paksu eikä jää läpikuultavaksi. Lopputuloksena on kaunis ja mattapintainen julkisivu, jossa maali ei hilseile, vaan kuluu vuosien myötä lempeästi.

Kuullotteita on kahdenlaista laatua: kalvoa muodostavat ja kalvottomat. Molemmissa tapauksissa puunsyyt näkyvät läpi. Kalvoa muodostamattomat kuullotteet kuluvat vanhetessaan, mutta aikaa myöten niin tekevät myös kalvolliset kuullotteet kuten Pinotex tai jo markkinoilta poistunut Valtti Color Satin. Tuoreemman, kalvoa muodostavan kuullotteen erottaa lakkamaisesta pinnasta.

Kuultavaksi käsittelyaineeksi luetaan myös Roslagin Mahonki, joka on valmistettu tervasta sekä keitetystä pellavaöljystä sekoittamalla. Varsinaista suojaavaa kalvopintaa ei Roslagin Mahongista synny, mutta sen avulla on mahdollista saada aikaan puupinta suojaan säärasituksilta sekä auringonvalon vaikutuksilta.

<p data-block-key="2myg7">Vanhentunut kalvopintainen kuultoväri. (Kuva: Sari Nieminen)</p>
Vanhentunut kalvopintainen kuultoväri. (Kuva: Sari Nieminen)

Terassit on yleensä käsitelty puuöljyllä, joka imeytyy puuhun eikä jätä kalvoa. Jos puuöljyä on laitettu esimerkiksi terassin pintaa liikaa, se muodostaa kalvon ja irtoaa hyvin nopeasti pois. Puuöljyjä on nykyisin sekä liuotin- että vesiohenteisia. Tuotteita ei pysty erottamaan toisistaan käsittelyn jälkeen.

<p data-block-key="iw1fk">Jos puuöljy kastuu ennen kuivumista, se jättää ikävät jäljet. (Kuva: Sari Nieminen)</p>
Jos puuöljy kastuu ennen kuivumista, se jättää ikävät jäljet. (Kuva: Sari Nieminen)
<p data-block-key="it0g5">Liian paksu kerros puuöljyä hilseilee pois. Puuöljyn pitää imeytyä puuhun. (Kuva: Sari Nieminen)</p>
Liian paksu kerros puuöljyä hilseilee pois. Puuöljyn pitää imeytyä puuhun. (Kuva: Sari Nieminen)

Mitä ulkomaalia minkä pinnan päälle?

Uudelleenmaalaus olisi aina hyvä tehdä samalla maalityypillä millä vanhakin on tehty. Aina ei kuitenkaan saada selville vanhan maalin tyyppiä ja näille kohteille voidaan käyttää akryylimaalia eli sitä vesiohenteista.

Keittomaalin päälle ei kuitenkaan voi laittaa vesi- tai öljymaalia eikä kuultomaalia, vaan ainoastaan ja pelkästään lisää keittomaalia. Muistathan, että keittomaaleja ei ole vain punaisena, vaan sitä löytyy myös keltaisena, mustana, valkoisena, harmaana ja vihreänä. Keittomaalilla et voi vaihtaa vanhaa sävyä vaaleampaan.

Vaikka vesiohenteista maalia voi periaatteessa käyttää öljymaalin päällä, erityisesti hyvin vanhoja taloja maalatessa tulisi ottaa kuitenkin talon vanha arvokkuus sekä tyyli ja maalata talo uudelleen perinteisillä pellavaöljymaaleilla.

Vanhojen rakennusten maalaamisessa tulisi suosia perinteisiä maalityyppejä, kuten keittomaaleja ja pellavaöljymaaleja, jotta rakenteiden hengittävyys säilyy. Jos olet epävarma mitä maalityyppiä tulisi käyttää, kysy neuvoa asiantuntevasta maalikaupasta. Perinnekohteen maalaamisessa voit kysyä apua rakennusperinteen asiantuntijalta.

<p data-block-key="i4m7o">Arvokkaat talot tulisi käsitellä arvonsa mukaisesti. Kuva Vanhasta Raumasta (kuvaaja arkkitehti Henri Raitio)</p>
Arvokkaat talot tulisi käsitellä arvonsa mukaisesti. Kuva Vanhasta Raumasta (kuvaaja arkkitehti Henri Raitio)
Info

Info

Muistisäännöt maalin valintaan:

  • Öljymaalilla voit maalata vain öljymaalin päälle.
  • Akryylimaalilla eli vesiohenteisella voit maalata sekä vesiohenteisten- että öljymaalien päälle.
  • Öljy- ja vesiohenteisten maalien päälle ei saa laittaa keittomaaila.
  • Keittomaalin eli punamullan päälle ainoastaan keittomaalia.
  • Keittomaalia ainoastaan karkealle pinnalle ilman pohjustusta.
  • Kalvoa muodostavan kuullotteen päälle vain samaa tuotetta.
  • Vesiohenteista puuöljyä voi laittaa vesi- tai tärpättiohenteisten puuöljyjen päälle.
  • Öljytylle pinnalle ei voi laittaa muuta kuin puuöljyä.

Maalausprojektin kustannukset

Yleisesti puujulkisivun omaavan omakotitalon ulkomaalauksen hinta vaihtelee riippuen paikkakunnasta sekä omakotitalon koosta ja seinäpintojen kunnosta. Yleisesti voisi sanoa kustannusten olevan noin 4000 euron sekä 10 000 euron välillä kohteesta sekä työn tekijästä riippuen.

Kustannuksessa huomioitavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Pohjatyöt: Vanhan maalipinnan poistaminen, tehtävä pohjamaalaus sekä mahdollisten home- tai lahovaurioiden korjaaminen. Tehtävät korjaustyöt aina lisäävät kustannuksia.
  • Talon korkeus sekä muoto: On selvää, että maalausprojekti muuttaa muotoaan, jos kyseessä on yksi- tai kaksi kerroksinen omakotitalo. Kaksikerroksisen omakotitalon maalaus on yleensä kalliimpaa johtuen tarvittavista telineistä tai nostureista ja työn määrän voi ajatella olevan yksikerroksiseen verrattuna tuplasti. Myös rakennuksen muoto vaikuttaa, mitä enemmän erkkereitä sekä ulkonemia talossa on.
  • Mitä materiaaleja on valittu: Laadukkaiden maalien käyttö voi nostaa materiaalikustannuksia, mutta toisaalta se myös parantaa maalipinnan kestävyyttä ja pidentää huoltoväliä.
  • Sijainti: Työkustannukset voivat vaihdella myös alueittain. Esimerkiksi suuremmissa kaupungeissa hinnat ovat mahdollisesti kalliimpia kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Jos et ole aikeissa tehdä maalausta itse, kannattaa pyytää useampia tarjouksia eri urakoitsijoilta ja verrata niitä ennen lopullisen päätöksen tekoa. Muista antaa tarjousvaiheessa kaikille samanlaiset tarjouspyynnöt, jotta tarjoukset ovat keskenään vertailtavissa. Huomioi myös, että toisinaan joihinkin tarjouksen hintoihin sisältyy osioita, jotka toisessa ovat erikseen hinnoiteltuja.

Milloin kannattaa palkata ammattilainen? Ehdottomasti silloin, jos maalausurakka tuntuu liian suurelta tai olet epävarma mitä tehdä. Myös työturvallisuuden näkökulmasta silloin, kun maalattava kohde sijaitsee esimerkiksi rinteessä. Ammattilaisilla on useimmiten tarvittava kalusto sekä osaaminen vaikeampienkin kohteiden toteuttamiseksi.

Info

Info

FAQ – Usein kysytyt kysymykset ulkomaalausprojektista

  1. Milloin on paras aika tehdä ulkomaalaus?
    Paras ajankohta maalaukselle on toukokuusta elokuuhun, kun ilman lämpötila on +10 – +20°C ja ilman suhteellinen kosteus on alle 80 %.
  2. Mitä maalityyppiä kannattaa käyttää puutalon ulkomaalaukseen?
    Riippuu talon aiemmasta maalipinnasta ja rakenteista. Öljymaalit ja keittomaalit sopivat perinnerakennuksiin, akrylaatti- ja lateksimaalit ovat helppokäyttöisiä ja säänkestäviä.
  3. Mitä pohjatöitä ulkomaalaus vaatii?
    Pinta tulee puhdistaa liasta ja irtoavasta maalista, tarvittaessa tehdä homepesu, poistaa hilseilevä maali ja käyttää pohjamaalia ennen varsinaista maalausta.
  4. Paljonko ulkomaalaus maksaa?
    Ulkomaalauksen hinta vaihtelee 4 000–10 000 euron välillä talon koosta, pohjatöiden laajuudesta ja käytetyistä materiaaleista riippuen.
  5. Voinko tehdä ulkomaalauksen itse vai kannattaako palkata ammattilainen?
    Jos talo on korkea, mäkisessä maastossa tai maalattava pinta vaatii erityisiä pohjatöitä, ammattilaisen palkkaaminen voi olla järkevää. Itse maalatessa säästää kustannuksissa, mutta työ vaatii huolellista suunnittelua ja oikeita välineitä.
Talo
maalaus
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69070.jpg
Rapatun julkisivun tarkastus ja korjaus
Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
Sokkelin pinnoitus kivirouhetta käyttäen
Miten sokkelin voi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
20192_56410.jpg
Terassista lisätilaa kotijuhlien järjestämiseen ‒ paras aika lasitukselle on nyt
Kevät ja kesä ovat kotona järjestettävien juhlien aikaa. Kesäjuhlien sesonki alkaa vapusta, seuraavaksi juhlitaan koulunsa päättäviä sekä ylioppilaita. Tulossa on myös juhannusjuhlia, häitä, grillibileitä, syntymäpäiviä, sukujuhlia sekä illanistujaisia ystävien kanssa. Aina on aihetta juhlaan. Vielä, kun puitteet ovat kohdallaan, mikään ei voi vesittää juhlamieltä. Ei edes sade, siitä pitää huolen lasitettu terassi, jonka suojassa juhlat onnistuvat kelissä kuin kelissä. Jos sisätiloissa tuntuu ahtaalta, terassista saa erinomaisesti lisätilaa kotijuhlien järjestämiseen.
Pariskunta remontoi asuntoa ja tutkivat suunnitelmia
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Kipsilevy on monipuolinen materiaali, sen avulla voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen ratkaisu tuulensuojaksi, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
20072_3457.jpg
Fastlock-tuotteet suojaavat
Fastlock Uni -valokateValitsemalla katokseen valokatteen, kesäillasta voi nauttia ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.Fastlock Uni valmistetaan kestävästä, kirkkaasta polykarbonaatista. Erikseen tilaamalla valokatetta on saatavana myös valkoisena. Fastlock Uni on materiaaliltaan taipuisaa ja antaa siten mahdollisuuden myös kaareviin katosratkaisuihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton