• Etusivu
  • Talo

Maalarin neuvot saunan sävytykseen ja käsittelyihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2024
1920 sauna-only-3435549_1920

Mustaksi sävytetyssä saunassa on savusaunamaista tunnelmaa.

Kotien saunoja halutaan sisustaa luomalla niihin erilaisia tunnelmia. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Perinteisen vaalean puun rinnalle on tullut paljon erilaisia puulajeja ja värejä uskalletaan kokeilla. Kokosimme perusohjeet, joilla selviät saunan käsittelyurakasta. Joukosta löytyy myös pitkällä uralla vastaan tulleita erikoisuuksia ja kokemuksia.

Voiko puupinnan jättää käsittelemättä?

Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta, mutta pintakäsittely ei kuitenkaan ole mikään pakollinen juttu. Nykyään saatavat lämpökäsitellyt puulajit kestävät käsittelemätöntä puuta paremmin kosteutta. Lämpökäsittely pienentää veden imeytyvyyttä puuhun. Myös lämpökäsittelemättömät puut voi jättää ilman suojakäsittelyä, mutta se vaikuttaa pintojen puhtaanapitoon.

<p data-block-key="bvlmo">Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.</p>
Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.

Perinnerakentamiseen ja käsittelyihin erikoistuneiden Panu Kailan ja Risto Vuolle-Apialan mukaan saunaa ei tarvitse pintakäsitellä laisinkaan. Käsittelyt lähinnä suojaavat pintaa likaantumiselta ja helpottavat siivoamista sekä ovat esteettisiä. Kailan ja Vuolle-Apialan ohjeiden mukaan voit siis jättää saunan myös käsittelemättä.

Suurin osa saunoista kuitenkin käsitellään, ihan jo siitä syystä, että siivoaminen olisi helpompaa. Löylyhuoneessa, varsinkin lauteissa, on tärkeää käyttää tuotteita, jotka imeytyvät hyvin puuhun. Saunan puupinnat pintakäsitellään, jotta ne säilyvät puhtaina ja hyvännäköisinä mahdollisimman pitkään ja ne olisi helpompi puhdistaa.

<p data-block-key="2pa8g">Leppäpaneeli seinissä ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteissa. Yhdistele vapaasti!</p>
Leppäpaneeli seinissä ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteissa. Yhdistele vapaasti!

Puupintaisten seinien käsittely

Nykyään käsittelyyn löytyy paljonkin tuotteita, muun muassa erilaisia öljyjä (esimerkiksi myrkytön ja luontoystävällinen parafiiniöljy), vahoja ja saunasuojia. Oikean tuotteen valinta riippuu siitä, minkälaisen lopputuloksen haluat, nykyään kun käsittelyjä löytyy vaikka helmiäispinnalla.

Mattapintaa haluaville seinäpaneelit kannattaa käsitellä vahalla tai parafiiniöljyllä. Vahatut seinät menevät vuosia ilman uudelleen käsittelyä, mutta parafiiniöljykäsittely on hyvä uusia muutaman kertaa vuodessa.

Saunasuojaa taas ei saa levittää seinille montaa kerrosta, koska se muodostaa kalvoa paneelin pintaan. Tiivis saunasuojakerros tukkii kaiken hengittävyyden paneelista, eikä sauna enää toimi kuten sen pitäisi.

Info

Info

Muovittomia vaihtoehtoja pintojen käsittelyyn:

Muovittomia vaihtoehtoja ovat muun muassa

  • Amello Saunan petsi
  • Uula Ilona kuultomaali
  • Coloria öljyvaha
  • Sateenkaari Perinnetaito Puunkuullotusöljy
  • Parafiiniöljy
  • Erilaiset spriipohjaiset petsit

Vanhan suojan päälle uutta?

Saunasuojaa ei tule laittaa seiniin paksuja kerroksia. Jos paneeli on ennen käsitelty saunasuojalla, ei päälle voi lisätä montaa uutta kerrosta. Jokainen uusi kerros tekee pintaa entistä kiiltävämmäksi ja epämiellyttävän kuumaksi.

Vanhan paneelin käsittely uudelleen sävyttämällä on hieman riskialtista, varsinkin jos aikomuksena on saada tummuneesta pinnasta valkoinen tai vaalea. Vaikka tuotteita suositellaankin laitettavaksi vanhan käsittelyn päälle, on tuotetta ja sävyä hyvä kokeilla ensin vaikka lauteiden alle, josta se ei näy.

20207_65933.jpg

Aina ei välttämättä auta edes vanhan käsittelyn poistaminen kokonaan, eikä syytä miksi näin kävi, saada koskaan selville. Harmaan sävyn kanssa olen törmännyt tapauksiin, joissa lopputulos on ollut erittäin kirjava. Valkoinen taas saattaa kääntyä lilan sävyiseksi. Mustaksi sävyttäminen sen sijaan onnistuu aina.

Sävytys on aina paras tehdä uudelle puhtaalle puulle. Jopa vanha ja käsittelemätön paneeli tai lauteet muuttaa saunavahan tai -suojan väriä hieman.

Puulaji vaikuttaa lopputulokseen

Jos haluat ehdottomasti sen tietyn sävyn seiniin ja lauteisiin, jonka olet valinnut värikartasta, paras puulajivaihtoehto on vaalea haapa tai kuusi. Niiden oma luonnollinen väri ei muuta kuultavan saunavahan tai -suojan sävyä. Muiden puulajien oma väri taittaa kuultavia sävyjä hieman.

Jos et halua muuttaa puulajin ominaisväriä yhtään, on paras vaihtoehto saunavaha. Se ei tummenna tai syvennä puulajin väriä kuten öljyt, esimerkiksi parafiini.

<p data-block-key="bvlmo">Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.</p>
Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.

Sävyä myös lauteisiin

Lauteita voi siis myös sävyttää. Lauteissa voi käyttää vesiliukoista vahaa tai spriipohjaisia petsejä, joita on löytynyt markkinoilta jo kauemmin kuin vahoja. Yllättävää kyllä, spriipohjainen petsi tarttuu myös aiemmin vahattuun tai öljyttyyn pintaan. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että lopputulos ei aina välttämättä ole tasaisesti levittynyt väri, toisin kuin suoraan puhtaalle puulle siveltynä. Kovalle kulutukselle ja vedelle alttiiksi joutuvat pinnat tulee viimeistellä öljyllä (esim. Liberon Finishing Oil).

Puhtaalle puulle lauteisiin ja lauteiden sävytykseen sopivat saunavahat, parafiiniöljy ja laudesuojat. Parafiiniöljyllä käsitellyt lauteet voidaan uudelleen käsitellä jopa 4 kertaa vuodessa. Huomioi myös, että kerran vuodessa käsittely ei riitä pitämään lauteita kunnossa, jos saunaa käytetään esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa. Parafiiniöljyn etuna on kuitenkin se, ettei siinä mineraalipohjaisena voi kasvaa hometta tai sieniä ja öljy pitää laudepuut kunnossa.

Saunasuojaa ei lauteisiin kannata laittaa, koska pintaan ei saa muodostua paksua "lakkakalvoa", joka lämmetessään voisi tuntua kuumalta tai jopa tahmealta.

Suojaa saunan puiset lattiat ja ritilät

Saunan puiset lattiat ja lattiaritilät ovat olleet kauan ilman käsittelysuositusta. Yksi kasviöljypohjainen lattiaöljy (Supi) löytyy Tikkurilalta ja sisältää pintaa suojaavia homeenestoaineita. Se suojaa lattiat ja lattiaritilät lialta ja kosteudelta ja vähentää puupinnan halkeilua. Koska öljykäsitelty pinta hylkii vettä ja likaa, se myös pysyy puhtaampana ja puhdistuu helpommin kuin käsittelemätön pinta.

Mäntysuovalla voi myös suojata uudet lattiaritilät. Pese ritilät runsaalla mäntysuopavedellä, äläkä huuhtele ritilöitä vaan annan niiden kuivua. Käsittely ei ole niin pitkäikäinen, kuin esimerkiksi öljyäminen. Lattiaritilöitä ei kannata maalata tai lakata, koska ne tekevät ritilöistä arvaamattoman liukkaita.

20207_65932.jpg

Puhdista pinnat ennen pintakäsittelyä!

Ennen pintakäsittelyä on aina tärkeää puhdistaa pinnat tarkoituksenmukaisella tavalla. Jos pinnat on käsitelty parafiiniöljyllä, kunnon pesu riittää ennen uutta käsittelykertaa. Jos taas pinnat on käsitelty saunasuojalla ja tarkoituksena on vaihtaa pinnan väriä, on parempi hioa vanha käsittely kokonaan pois. Ylimalkainen nyrkkisääntö voisi olla: jos pinta on kiiltävä, poista vanha käsittely.

Muista esilämmitys

Saunan pintakäsittelyn jälkeen on tärkeää ensin esilämmittää ja tuulettaa sauna hyvin ennen käyttöönottoa.

20207_65934.jpg
Talo
koti
sauna
tuotetietous
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
202110_73280.jpg
Näin asennat saunan lauteet
Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.
200611_691.jpg
Tee Se Itse - Saunajakkara
Saunan alin askelma tai pesuhuoneen istuin valmistuu kätevästi saunan lauteiden ylijäämäpalasista. Aikaakaan moisen tekemiseen ei kauaa mene, kunhan lähistöllä on mitta, käsisaha, vasara, nauloja tai ruuveja sekä hiekkapaperia.Lisäksi tarvitaan tietenkin ne laudankappaleet (höylätyt), 6 kpl 45x45 pituus (l) 300 mm, 2 kpl 45x95 l = 500 mm, 2 kpl 45x95 l = 400 mm sekä 4x33x95 l = 500 mm (kehikon rakentamiseen voi käyttää laudepuuta eli 28 x 95 mm). Jakkaran voi tehdä myös sahatavarasta, jolloin käsivoimat vahvistuvat hiekkapaperin käytössä.
202011_60888.jpg
Tee Se Itse-koriste appelsiineista
Usein jouluisissa asetelmissa näkee kuivattuja appelsiinikiekkoja. Appelsiinikiekkojen kaunis ja syvän oranssi väri sekä herkkä, lähes lasimainen keskusta ovat pirteä väriläiskä joulun kattauksissa, asetelmissa ja vaikka ovikransseissa.Tiesitkö, että voit tehdä näitä myös itse?Puutarha.netin toimitus päätti testata, mitenkä nuo appelsiinikoristeet oikein syntyvät. Mitään suoranaista kohta kohdalta seurattavaa ohjetta ei ollut, ainoastaan päälinjat: ohuet siivut sekä noin 50 – 70 asteen lämpötila.
20132_33756.jpg
Valokate suojaa taimet paahteelta ja hallalta
Terassin katteeksi valittiin Icopalin valokateAntti ja Eveliina Kallio päättivät hankkia tontin ja talopaketin, jonka voisi viimeistellä juuri oman maun mukaan. Sopiva tontti löytyi Tuusulasta, päiväkodin ja koulun läheisyydestä. Talopaketin perusmallia muokattiin muun muassa nostamalla sisäkattoja ja vaihtamalla terassin päälle tulevan katteen materiaali tiilestä valokatteeksi.Tontti löytyi keväällä 2010, ja rakennusprojekti aloitettiin maaliskuussa 2011. Tällöin käynnistyi pohjan tekeminen. Toukokuussa päästiin asentamaan terassin valokatetta.- Alkuperäisessä suunnitelmassa terassin katteena oli suoraan katosta jatkuva tiilikatteinen lippa. Se olisi aikalailla pimentänyt terassin puoleisia huoneita ja koko oleskelutilaa, kertoo Antti Kallio.Antti Kallio asentaa 30 neliön valokatetta terassilleen timpurinsa kanssa.
20199_59838.jpg
Muista isää, puolisoa tai pappaa isänpäivänä
Pieni, kätevä ja ergonominen IXO-akkuruuvinväännin helpottaa lukuisia kodin askareita. Työkaluun liitettävillä lisäosilla voit ruuvata hankalissa ja ahtaissa paikoissa, porata, leikata tai vaikka avata viinipullon sekä sytyttää grillin. Yhdellä työkalulla selviät niin huonekalujen kasaamisesta kuin kasvien trimmaamisesta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton