Maalari maalasi taloa, mutta millä maalilla?
Pellavaöljymaali sävy 8509 Jäkälä.
Monen mielessä se jo siintää, kesän maalausprojekti. Miten ulkomaali oikeastaan valitaan ja mitkä seikat tulee valinnassa ottaa huomioon?
Totuus on, että ulkomaalausta ei voi aloittaa ennen kuin säät sen sallivat ja maalattava puupinta on päässyt kunnolla kuivahtamaan. Lämpötilan tulisi pysytellä ympäri vuorokauden plussan puolella sekä ilmankosteuden alle 95 %. Silloinkin maalausvuorossa ovat vasta Keittomaalit. Muille maaleille, kuten pellavaöljypohjaisille maaleille, soveltuu paremmin toukokuiset lämpimämmät ja kuivemmat ilmat.
Keräsimme yhteen eri maalien ominaisuudet helpottaaksemme ulkomaalin valintaa.
Ekologistakin ekologisempi Keittomaali
Keittomaali, tuttavallisemmin punamulta sekä keltamulta ilmestyivät suomalaisiin kaupunkikoteihin 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi maalauskohteiksi tulivat vain arvokkaimmiksi koetut kaupungeissa olevat puurakennukset. Tapa kotien punamullalla maalaamiseen levisi vasta myöhemmin, 1800-luvulla, myös maaseudun pirtteihin. Tuolloin kaupungeissa oli jo siirrytty öljymaalien käyttöön.
Keittomaali on maaleista se turvallinen ratkaisu: se hengittää ja on ekologinen. Keittomaalin valmistuksessa käytetään pellavaöljyä, maapigmenttejä sekä vehnäjauhoja, joita yhdessä keittämällä saadaan aikaan kaunis mattapintainen ja lempeästi kulumalla vanheneva maali.
Mihin Keittomaali sitten soveltuu? Paras maalausalusta on uusi ja ennestään maalaamaton sekä aiemmin keittomaalilla käsitelty sahalautapinta. Keittomaali soveltuu myös höylähirsi- sekä höylälautapintoihin, joskin hieman erilaisin käsittelyohjein. Tarkistathan ohjeet höyläpintojen käsittelyyn Keittomaalin valmistajalta ennen työhön ryhtymistä. Aikaisemmin kyllästysaineilla tai öljy-, alkydi tai muilla maaleilla käsitellyllä pinnalla Keittomaali ei pysy eikä sovellu.
Pitkät perinteet omaava Öljymaali
Öljymaalilla on pitkä historia. Jo antiikin aikoina puuesineitä käsiteltiin öljymaalilla. Julkisivumaalaukseen sitä alettiin hyödyntää vasta myöhemmin. 1700-luvun Pohjoismaissa maalipinnan sai ylleen kirkot sekä kartanot. Yhä tänäkin päivänä öljymaalia käytetään vanhojen arvokohteiden ulkomaalauksessa.
Tiesitkö, että Uulan Pellavaöljymaalia on käytetty muun muassa Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon ovien sekä ikkunapuitteiden restauroinnissa?
Uulan Pellavaöljymaalit sävytetään edelleen käsin sävytyspastoja käyttäen. Sävytyspastat eivät ole keinotekoisesti ja kemiallisesti valmistettuja, vaan aitoja maaväripigmenttejä.
Missä Pellavaöljymaalia voi käyttää? Pellavaöljyä voi sivellä sekä käsittelemättömille että ennestään maalatuille pinnoille, joissa se muodostaa vesihöyryä läpäisevän ja hengittävän pinnan. Maali tulee levittää kahtena ohuena kerroksena. Maalin annetaan kuivua rauhassa ennen toista käsittelykertaa, jolloin maali imeytyy perusteellisesti alustaansa sekä saavuttaa poikkeuksellisen hyvät kestävyysominaisuutensa.
Petrooliöljymaali peittää kerralla
Perinteinen ja hengittävä petrooliöljymaali valmistetaan käyttäen vernissaa sekä pigmenttejä. Pellavaöljymaalista poiketen, Petrooliöljymaali on tarkoitettu siveltäväksi yhdellä kerroksella, toisin sanoen Petrooliöljymaalilla maalataan kerralla ja runsaalla maalilla.
Petrooliöljymaali soveltuu käsittelemättömille, teollisesti pohjamaalatuille sekä aiemmin öljy-, alkydi tai muovisideaineisilla maaleilla käsitellyille pinnoille.
Vinkki: Kun valitset julkisivuun Petrooliöljymaalin, valitse oviin, ikkunapuitteisiin kaiteisiin sekä vuori- ja räystäslautoihin Pellavaöljymaali.
Hirsipinnalle kaunis Roslagin Mahonki
Myös Roslagin Mahongilla on pitkät perinteet. Perinteisesti tämä kuultava puupintojen käsittelyaine on valmistettu tervasta sekä keitetystä pellavaöljystä sekoittamalla. Käsittelyaine ei muodosta puun pintaan kalvoa, mutta se suojaa puupintaa säärasituksilta sekä auringonvalolta. Roslagin Mahonkia on mahdollista sävyttää useampaankin sävyyn Uulan omien sävytyspastojen avulla. – Myös nämä sävytyspastat on valmistettu aidoista maaväripigmenteistä.
Roslagin Mahonki soveltuu erinomaisesti hirsipinnoille. Se kunnioittaa hirren luonnetta jättäen puun syyt ja kuviot kauniisti näkyville.
Hirsipinnat kaipaavat huomiota hieman eri tavalla
Yhä useampi suomalainen rakentaa kotinsa tänä päivänä hirrestä. Eikä syyttä. Se on meille tuttu materiaali jo vuosisatojen takaa. Hirsitalo on asukkailleen terveellinen ratkaisu, mutta samalla se on ekologinen valinta, sillä hirsi sitoo itseensä hiiltä pitkäkestoisesti. Jotta hirsi ja sen ominaisuudet toimivat kaikille osapuolille parhaalla mahdollisella tavalla, tulee kiinnittää huomiota tapaan, jolla sitä käsitellään. Hengittäviä luonnonöljyjä sekä maan omia pigmenttejä hyödyntäen saadaan puu suojattua ja kestämään vahvana kymmeniä, jopa satoja vuosia.
Uusi hirsipinta, erityisesti höylätty hirsi on erittäin tiivis sekä sileä, ja se vapauttaa puun syistä hartseja vielä pitkään. Tästä syystä uusille höyläpinnoille Uula tarjoaa omat käsittelyohjeensa.
Uudet höyläpinnat suositellaan käsiteltäväksi ensimmäisenä vuonna ainoastaan kertaalleen ja silloinkin reilusti ohennetulla maalilla tai käsittelyaineella. Viimeistely tapahtuu kahden vuoden kuluttua puun pinnan tultua huokoisemmaksi ja vastaanottavaisemmaksi maalille.
Tutustu tarkempiin käsittelyohjeisiin Uulan sivuilta. Käsittelyohjeet ovat tarjolla tuotekohtaisesti.
Lukuvinkki:
Info
Uula Color OY
- Kotimainen yritys; alkuperäinen Uulatuote Oy perustettu vuonna 1978
- Ekologiset sekä muovittomat maalit niin nyky- kuin perinnerakentajalle
- Laaja valikoima sekä ulko- että sisäkäyttöön soveltuvia maaleja
- Tuotteita saatavilla Uulan verkkokaupasta sekä useiden jälleenmyyjien kautta.
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Lisäinformaatiota maalien historiasta haettu: Panu Kaila, Talotohtori