• Etusivu
 • Talo

Valmistaudu kesän pihatalkoisiin ja ulkomaalaukseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Uula Color Oy
Päivitetty 16.11.2023
20223_77206.jpg

Miten voisi käsitellä sekä keinun, kaiteen että itse terassin?

Pitkän talven jälkeen ajatukset siirtyvät vähitellen kohti kevättä ja ennen kaikkea kesää. Viherpeukaloiden kämmenet ovat syyhynneet jo pitkään kukkaluetteloja silmäiltäessä. Kesään kuuluu auttamattomasti viihtyisä oleskelu pihalla auringosta ja lempeästä kesäsäästä nauttien. Muistathan, että kevät ja kesä ovat myös huoltotöiden aikaa.

Suojaa puupinnat ajoissa

Kevätauringon lämmittäessä ja säiden lämmetessä hyvää vauhtia on oiva hetki suunnitella ulkomaalausta sekä puunsuojausta. On sitten tarvetta laiturin uudelleenkäsittelyyn, terassin huoltokäsittelylle, kesäkalusteiden uudelleenmaalaukseen tai vaikka kokonaisen hirsitalon maalaukseen, niin maalien valintaan kannattaa perehtyä hetkeksi.

Miksi puupintoja pitää suojataan käsittelemällä ne? Tähän yksinkertaisin vastaus on, että puu on luonnollinen sekä elävä materiaali, joka reagoi ympäristöönsä, joten sen kestävyydestä tulee huolehtia säännöllisesti. Tehty käsittely suojaa puuta muiden muassa kosteusrasituksilta sekä auringon UV-säteilyltä. Hyvin ja säännöllisesti huolehdittu puupinta kestää laadukkaana vuosia. Käsittelemätön tai huonosti käsitelty puu halkeilee ja lisäksi se saattaa joutua alttiiksi home-, sinistäjä- sekä lahottajasienille. Home- ja sinistäjäkasvit aiheuttavat kosmeettista haittaa eivätkä heikennä puun kovuutta toisin kuin lahottajasieni, joka ajan myötä tekee puun käyttökelvottomaksi.

Kotimaiset, muovittomat sekä hengittävät maalit

Minkälaista käsittelyä olet aikeissa tehdä? Haluatko peittomaalata, vai käsitellä kuultomaalilla? Onko kyseessä käsittelemätön puhdas puu, vai uutta pintaa kaipaava vanha?
Esittelyssä kolme erilaista tuotetta, joiden avulla saat pihasi sekä kotisi uuden näköiseksi.

Kuultavaa puunkäsittelyä ulkoseinään

Kesäisin voi usein haistaa jostain etäämpää leijailevan tervan tuoksun. Se on lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu tuoksu – useimmille mökkirannasta. Tervaus on ollut perinteinen tapa suojata puuta veden sekä auringon aiheuttamilta rasitteilta.

Nyt voit suojata sillä myös talosi. Uulan Roslagin Mahonki on kauniin kuultava pellavaöljypohjainen puunkäsittelyaine, joka sisältää tervaa. Roslagin Mahonki voidaan sävyttää haluamaasi kuultovärikartan sävyyn. Roslagin Mahonki suositellaan sävytettäväksi, sillä sävytyspigmentit antavat puulle UV-suojan. Hengittävä sekä helposti levitettävä puunkäsittelyaine imeytyy hyvin puupintaan ja antaa erinomaisen suojan. Erityisesti tuotetta voidaan suositella ulkoseinien kuultokäsittelyihin, on sitten kyseessä hirsi- tai muu puupinta. Muita mahdollisia käyttökohteita ovat esimerkiksi puuveneet sekä laiturit. Roslagin Mahongilla maalattaessa on muistettava ottaa huomioon kuivumisaika. Maalauksen jälkeen seuraava huoltomaalaus on noin 5 vuoden kuluttua.

Lue tarkemmat käsittelyohjeet täältä!

Tuotteita saatavilla

Uulan verkkokaupasta

sekä useiden jälleenmyyjien kautta.

Löydä lähin jälleenmyyjäsi täältä!

Roslagin Mahonki on kuultava ja pellavaöljypohjainen tervaa sisältävä puunkäsittelyaine, jota on mahdollista sävyttää useisiin sävyihin.
Roslagin Mahonki on kuultava ja pellavaöljypohjainen tervaa sisältävä puunkäsittelyaine, jota on mahdollista sävyttää useisiin sävyihin.

Aika öljytä terassi

Terassin öljyäminen kuuluu kesään. Koska terassille olisi myös mukava päästä viettämään aikaa eivät pitkät kuivumisajat kuulosta kovin mukavilta. Uulan Terassiöljy on vesiohenteinen ja nopeasti kuivuva öljy, joka on kosketuskuiva jopa 1 tunnin kuluttua ja uudelleen käsiteltävissä noin 4 tunnin jälkeen. Voit huoletta käsitellä ulkotiloissa olevat puupinnat tietäen että käyttöä ei tarvitse odottaa pitkään. Miellyttävää käyttöä lisää tuotteen hajuttomuus sekä luonnonmukaisuus; kyseinen terassiöljy ei nimittäin pidä sisällä muovisideaineita vaan se on valmistettu käyttäen pellavaöljyä sekä kalaöljyä.

Minne Uula Terassiöljy soveltuu?

Terassiöljyllä on useita soveltuvia käyttökohteita aina uusille ja vanhoille käsittelemättömille puupinnoille. Voit käyttää öljyä laitureihin, puuportaisiin sekä puisiin kaiteisiin ja kalusteisiin – unohtamatta tietenkään niitä terasseja. Terassiöljyä on mahdollista sävyttää mieleiseen Uula kuultovärikartan värisävyyn. Myös hirsi- ja lautaseinät soveltuvat käsittelylle.

Puupinta ei saa olla käsitelty entuudestaan pintaa muodostavalla kyllästysaineella, tällöin Terassiöljy ei pääse imeytymään puuhun. Öljykäsittely suositellaan uusittavaksi 1-2 vuoden välein riippuen öljyttävän kohteen sijoituksesta.

Huomioithan:

 • Kestopuuta suositellaan käsiteltäväksi vasta asentamista seuraavana keväänä tai kesänä, jolloin puupinta on valmiimpi ottamaan vastaan käsittelyn.
 • Puhdista vanha terassipinta liasta, mikäli havaittavissa kasvustoa voit käyttää Uulan Homepesua. Harmaantuneet sekä nukkaantuneet pinnat on hyvä hioa "tuoreelle" ja kovalle puupinnalle.
 • Lisäksi turvallisuuden kannalta huomioitavaa on, että hävitä öljyiset trasselit, rievut ynnä muut joko polttamalla tai kastelemalla reilulla vedellä ennen roskiin heittämistä. Pellavaöljy nimittäin pitää sisällään itsesyttymisvaaran.

Lue tarkemmat käsittelyohjeet täältä!

Ennen terassin öljyämistä muista puhdistaa pinta roskista sekä epäpuhtauksista. Käytä mahdollisen kasvuston hävittämiseen apuna Uulan Homepesua. Hio harmaantunut ja nukkainen puu ennen käsittelyä. Uusi öljykäsittely vähintään parin vuoden välein.
Ennen terassin öljyämistä muista puhdistaa pinta roskista sekä epäpuhtauksista. Käytä mahdollisen kasvuston hävittämiseen apuna Uulan Homepesua. Hio harmaantunut ja nukkainen puu ennen käsittelyä. Uusi öljykäsittely vähintään parin vuoden välein.

Uutta peittävää pintaa muovittomalla öljymaalilla

Pellavaöljymaali ei itsessään ole mikään uusi keksintö – siitä löytyy mainintoja jo 1700-luvulta. Uusille sekä vanhoille maalatuille ulkopuupinnoille soveltuu muoviton Uula Pellavaöljymaali. Liuotinohenteisena maalina kuivumisaika on pidempi kuin vesiohenteisen. Maalin sideaineena eivät toki toimi vahvat kemialliset liuotteet vaan uusiutuvat luonnonöljyt. Pellavaöljyn etuna on, että hapettuvan sideaineen ansiosta maalikalvo muuttuu vesihöyryä läpäiseväksi. Näin rakenne päästää ylimääräisen kosteuden poistumaan säästäen ja pidentäen näin puupintojen kestävyyttä.

Monipuolinen Pellavaöljymaali soveltuu niin kodin ulkoseiniin kuin myös ikkunapuitteiden sekä ovien käsittelyyn. Pellavaöljymaalilla tulee useimmiten pari käsittelykertaa johtuen siitä, että maalikerrokset yritetään pitää ohuina. Käsittelymääriin vaikuttaa maalauskohde sekä sen kunto. Käsittelykertojen välissä maalin tulee antaa kuivua asianmukaisesti.

Luonnonmukaisuutensa ansiosta Uulan Pellavaöljymaalia voidaan käyttää myös perinnekohteissa. Värisävyjä on valittavissa mm. Uulan Perinnevärikartan sekä useimpiin muiden yleisimpien värikarttojen sävyihin.

Huomioithan:

 • Pellavaöljy kuivuu ja kovettuu hitaasti. Tämä on maalin imeytyvyyden, tarttuvuuden sekä kestävyyden kannalta tärkeää. Anna siis pinnalle aikaa kuivua rauhassa.

Tarkemmat käsittelyohjeet löydät täältä!

Tuotteita saatavilla Uulan verkkokaupasta sekä useiden jälleenmyyjien kautta.
Löydä lähin jälleenmyyjäsi täältä!

Info

Info

Vinkit ulkomaalaukseen:

Etukäteen:

 • Selvitä aiemmin käytetty maali, jos olet huoltomaalaamassa
 • Hanki tarvittavat työvälineet kerralla valmiiksi, pensselit, suojaustarvikkeet, sekoitustikun, maalia riittävästi ja niin edelleen. Vinkki: hyvälaatuiseen ja riittävän jämäkkään siveltimeen kannattaa sijoittaa, koska se vaikuttaa myös lopputulokseen.
 • Tarkista: maalin oikea sävy koemaalauksella sekä menekki. Menekki riippuu käsiteltävästä pinnasta sekä mahdollisesta useammasta maalauskerrasta.

Vinkki aikaisemman maalin selvittämiseksi:

Öljymaalilla

maalattu vanha pinta on liituuntunut eli siitä saattaa hangattaessa irrota väriä sormiin. Ruutumaisesti halkeileva öljymaali myös napsahtaa poikki taivutettaessaVanha

vesiohenteinen maali

on taipuisaa, maalipinnan halkeamat ilmestyvät yleensä syiden suuntaisesti

Keittomaali

voi olla pinnastaan jauhomaista, lisäksi pinta on huokoinen sekä himmeä. Koskettaessa väriä saattaa irrota sormiin tai vedellä nihkeäksi kostutettuun kankaaseen.

Pohjatyö:

 • Puhdista likainen pinta Uula Maalipesulla, homehtuneelle pinnalle Uula Homepesu ohjeiden mukaan.
 • Poista irtonainen sekä huonosti kiinni oleva maali mekaanisesti puun syiden suuntaisesti. Paksut maalikerrokset voi poistaa Uula Maalinpoistoaineella.
 • Hio pinta jos se on: harmaantunut / nukkaantunut / uusi höyläpinta (karhenna pintaa tartunnan parantamiseksi)
 • Tee pohjamaalaus tarpeen mukaisesti: uusi pinta kokonaisuudessaan, vanhalla pinnalla käsittele vain puhdas puupinta.
 • HUOMIOI! Jos olet aikeissa maalata keittomaalilla tai kuultavalla ulkomaalilla, alla EI käytetä pohjamaalia.

Maalaus:

 • Tarkista, että sinulla on riittävästi maalia sekoitettuna yhtenäiseen pintaan, näin vältyt värivaihdoksilta kesken julkisivun tai muun yhtenäisen maalauspinnan.
 • Varmista tuotteen selosteesta oikea maalaustapa
 • Huomioi ja ennakoi maalin kuivumisaika. Eri maalien välillä on kuivumiseroja.
 • Puhdista työvälineet heti maalaustyön päätyttyä. Vesiohenteista maalia käytettäessä riittää vesi ja saippua, liuotinohenteisten maalien yhteydessä Uula Yleisohenne tai lakkabensiini sekä lopuksi saippua ja vesi.

Huomioi sää:

 • Tarkista sää ja huomioi luonnonolosuhteet. Paras ajankohta on toukokuusta aina elokuun loppuun. Älä maalaa vesisateessa tai ilmankosteuden ollessa 80% tai yli. Lämpötilan tulisi pysyä vähintään +5 asteessa. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva ja puun kosteuden alle 15 %. Älä maalaa myöskään suorassa auringonpaisteessa – paras sää onkin kauniina pilvipoutaisena päivänä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Uula Color Oy
Talo
lasitukset
maalaus
terassi
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
20222_76824.jpg
Pue koti uusiin sävyihin - tunnetko muovittomat maalit?
Vuoden alku on aina uudistumisen aikaa, karistetaan edellisen vuoden pölyt nurkista ja katsellaan kotia uusin silmin – miten kodin yleisilmettä voisi raikastaa? Yksi nopeasti tuloksia antava tapa on maalata kodin seiniä tai halutessaan vaikka huonekaluja uusin sävyin.
20222_76965.jpg
Uudista kotisi sävyt vesiohenteisilla ja hajuttomilla maaleilla
Kotiemme sisustus muuttuu, jos ei vuosittain, niin ainakin aika ajoin. Joka vuodelle valitaan perinteisesti ne suosikkisävyt, joita sinä vuonna pulpahtelee esille niin sisustuslehtien sivuilla kuin sisustusohjelmienkin yhteydessä. Vuonna 2022 sisustamisen sävyt haetaan luonnosta. Maanläheiset värit kuten harmaat sekä beiget säilyttävät suosiotaan vihreän sekä poltetun oranssin pilkahtaessa lisämausteena.
20213_68111.jpg
Routasuojaus tulee muistaa myös terassin ja pihakiveyksen teossa
Elääkö terassisi talvella omaa elämäänsä? Tai nouseeko kiveys joissain kohdissa niin, että lähes kaadut aina siitä mennessäsi? Terassin ja pihakiveyksen suunnittelussa sekä toteutuksessa kannattaakin aina muistaa, että talvi ja sen myötä routa tuovatkin omat haasteensa.
20236_62805.jpg
Päästä terassi-inspiraatio valloilleen
Olipa vuodenaika mikä tahansa, on auringonsäteet ilo ottaa vastaan omalla lasiterassilla. Vaikka maassa olisi vielä lunta, saattaa lämpötila lasitetulla terassilla nousta aurinkoisina päivinä jopa 20 asteeseen. Lasitus mahdollistaa terassin hyödyntämisen myös läpi viileämpien vuodenaikojen. Se suojaa terassikalusteita ja tekstiilejä tehokkaasti kosteudelta, tuulelta, lumelta ja pölyltä. Lasiterassia pystyy hyödyntämään erilaisiin tarkoituksiin ympäri vuoden.
20186_53376.jpg
Lasiterassi jokinäkymällä
Dekotalo Villa Vaski (kohde 33) sijaitsee rannassa ja lasiterassilta aukeavatkin upeat näkymät joelle. Lasitetun osuuden lisäksi avointa terassipinta-alaa on runsaasti. Lasiterassi on noin 22 neliötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton