• Etusivu
  • Talo

Kysymyksiä ja vastauksia ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Uula Color Oy
Julkaistu 04.05.2022
20225_78045.jpg

Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.

#1 Milloin maalaus kannattaa tehdä?

Paras maalaussää löytyy yleensä toukokuusta elokuuhun. Kirkkaalla auringonpaisteella ei kuitenkaan kannata maalipurkin kantta availla, vaan paras maalaussää on kaunis pilvipoutainen päivä. Maalia ei kannata lähteä sivelemään kirkkaan auringonpaisteen lisäksi myöskään vesisateella. Kostea tai auringon kuumentama puupinta eivät ole otollisia alustoja maalille.

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että ilmankosteuden tulisi olla alle 80 % ja lämpötilan mielellään vähintään + 5 astetta. Itse maalattavan pinnan tulee olla kuiva ja puussa ei saa olla kosteutta liiaksi, alle 15 % on hyvä.

Jos sade on kuitenkin päässyt yllättämään, malta mielesi ja anna maalattavan pinnan kuivua rauhassa ja kunnolla ennen työhön ryhtymistä – näin et tule tehneeksi turhaa työtä. Muista myös maalaustyötä suunnitellessasi tarkistaa itse maalin kuivumisajat. Esimerkiksi öljymaaleille on hyvin tyypillistä, että ne kuivuvat hitaasti.

Muista siis huomioida aina luonnon olosuhteet, olet sitten maalaamassa ja käsittelemässä kotiasi, terassia tai vaikka laitureita.

#2 Mistä tunnistan vanhan maalilaadun?

Ennen huoltomaalausta tai pintakäsittelyn uusintaa kannattaa käyttää hetki aikaa ja selvittää, mitä kyseisellä pinnalla on aiemmin käytetty. Huolellisen tutustumisen ansiosta uusi käsittely tulee pysymään paremmin.
Tässä muutama vinkki maalien tyypilliseen käyttäytymiseen pinnan ikääntyessä:

  • Öljymaalilla käsitelty vanha maalipinta liituuntuu. Testaa varovasti esimerkiksi sormin hankaamalla, jääkö väriä sormiin. Öljymaalipinta myös halkeilee selvästi ruutumaisesti ja irronnut maalilastu napsahtaa poikki taivutettaessa.
  • Vesiohenteinen akrylaattimaali irrotessaan on taipuisaa ja katkeamatonta. Maalipintaan syntyvät halkeamat muodostuvat yleensä puun syyn suuntaisesti.
  • Perinteinen punamultamaali eli keittomaali on pinnastaan jauhoinen. Maalipinta on huokoinen ja himmeä – mattamainen. Kun kosketat maalipintaa sormin tai veteen kastetulla kankaalla, siitä irtoaa väriä.

PSSSST...

Lukuvinkki:Millä maalilla talo kannattaa maalata - asiaa eri maaleista

Selvitä aina mitä maalia pinnassa on ennen käytetty, näin varmistat uuden maalipinnan pysyvyyden.
Selvitä aina mitä maalia pinnassa on ennen käytetty, näin varmistat uuden maalipinnan pysyvyyden.

#3 Riittääkö yksi maalauskerta, vai vaaditaanko useampi?

Maalauskertojen määrään vaikuttaa se, mitä olet maalaamassa, maalin ominaisuuksista sekä siitä, käytätkö peittävää vai läpikuultavaa maalia. Oletko mahdollisesti aikeissa vaihtaa värisävyä vaaleasta tummaan tai tummasta vaaleaan. Myös se, oletko käsittelemässä uutta puupintaa vai onko kyseessä huoltomaalaus vaikuttaa sivelykertojen määrään.

Jos oletetaan, että vanha maalipinta on hyväkuntoinen, hilseilemätön ja tuleva käsittely tehdään samaa sävyä käyttäen, voi yksi maalauskerta riittää kauniin pinnan aikaansaamiseksi. Jos kyseessä on ensimaalaus tai sävyä ollaan vaihtamassa toiseen, on suositeltavaa varautua kahteen maalauskertaan. Ota ehdottomasti huomioon käytettävän maalityypin oma suositus sekä kyseiseen maaliin annetut maalausohjeet.

#4 Mistä tiedän, paljonko maalia tarvitsen?

Maalin menekkiin ei ole olemassa mitään yhtä yksiselitteistä vastausta, sillä menekkiin vaikuttaa maalattava pinta sekä sen kunto. Huokoinen alusta imee itseensä enemmän maalia kuin jo käsitelty pinta. Eri maaleissa on mainittuna maalin keskimääräinen riittoisuus, joka on normaalioloissa laskettu riittäväksi määräksi erilaisten pintojen sekä maalilaatujen suhteen.

Muista huomioida maalin määrää laskiessasi puun huokoisuus ja kuivumisaste sekä puupinnan karheus ja mahdolliset aiemmat käsittelyt.

Halutessasi voit testata Uulan maalilaskuria, joka auttaa sinua arvioimaan tarvitsemasi maalimäärän. Syötä laskuriin maalattava materiaali sekä maalausta odottava pinta-ala, niin saat riittävän maalimäärän litroina ilmoitettuna.

Maalilaskuri löytyy jokaisen Uulan tuotteen kohdalta kyseisen tuotteen tuotesivulta.

Maalin menekkiin vaikuttaa maalattava pinta sekä sen kunto.
Maalin menekkiin vaikuttaa maalattava pinta sekä sen kunto.

#5 Pohjamaalaus sekä pohjatyöt – mitä ne pitävät sisällään, milloin niitä tarvitaan?

Miksi pohjatöiden tekeminen on erityisen tärkeää?

Jotta uusi maali tarttuu pintaan mahdollisimman hyvin, tulee vanhasta pinnasta puhdistaa pois kaikki epäpuhtaudet. Likaiseen pintaan ei maali tartu. Vaikka silmämääräisesti tarkastellen pinnassa ei näkyisi mitään, löytyy siitä siitä huolimatta monenlaista likaa, kuten hometta, pölyä ja muita epäpuhtauksia. Ulkopintoja voi varoen puhdistaa pölyharjauksella sekä vesihuuhtelulla, mutta parhaiten pinttyneen lian saa pois erimerkiksi Uulan Maalinpeusaineella tai Homepesuaineella.

Irtoava sekä hilseilevä maali tulee poistaa mekaanisesti kaapimalla tai hiomalla. Mikäli maalikerros on paksu, voidaan hyödyntää myös Uula Maalinpoistoainetta – tutustu tässä tapauksessa tuotteen käyttöohjeisiin tarkasti.

Liasta riippuen, voi pelkkä pesu riittää maalipinnan uudistamiseen maalipinnan ollessa muuten hyvässä kunnossa sekä ehjä. Anna pintojen kuivua rauhassa pesun jälkeen.

Pintaan Uula Homesuoja ennen pohjamaalausta Uula Ulkopohjamaalilla?Kummalla pinta kannattaa pohjustaa?

Pintaa ei tarvitse käsitellä Homesuojalla ennen Ulkopohjamaalin käyttöä, erillinen homesuojakäsittely on tällaisessa tapauksessa tarpeeton. Mikäli olet käsittelemässä uutta, ennen maalaamatonta puupintaa Uula Petrooliöljymaalilla tai vaihtoehtoisesti Uula Pellavaöljymaalilla, on suositeltavaa pohjamaalata pinta etukäteen Uula Ulkopohjamaalilla. Ulkopohjamaalilla käsittelyllä on etuna pintamaalin tartunnan paraneminen sekä erinomainen suoja homeitiöitä vastaan. Muissa tapauksissa voit käyttää pohjustuksena Uula Homesuojaa.

Lukuvinkki:Valmistaudu kesän pihatalkoisiin – näin suojaat puupinnat

Tuotteita saatavilla Uulan verkkokaupasta sekä useiden jälleenmyyjien kautta.
Löydä lähin jälleenmyyjäsi täältä!

20225_78043.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Uula Color Oy
Talo
maalaus
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77206.jpg
Valmistaudu kesän maalausprojekteihin: vinkit ulkomaalaukseen sekä terassin käsittelyyn
Pitkän talven jälkeen ajatukset siirtyvät vähitellen kohti kevättä ja ennen kaikkea kesää. Viherpeukaloiden kämmenet ovat syyhynneet jo pitkään kukkaluetteloja silmäiltäessä. Kesään kuuluu auttamattomasti viihtyisä oleskelu pihalla auringosta ja lempeästä kesäsäästä nauttien. Muistathan, että kevät ja kesä ovat myös huoltotöiden aikaa.
20224_77791.jpg
Miten valita julkisivumaali? Tässä tietoa maalien ominaisuuksista ja soveltuvuuksista
Monen mielessä se jo siintää, kesän maalausprojekti. Miten ulkomaali oikeastaan valitaan ja mitkä seikat tulee valinnassa ottaa huomioon?Totuus on, että ulkomaalausta ei voi aloittaa ennen kuin säät sen sallivat ja maalattava puupinta on päässyt kunnolla kuivahtamaan. Lämpötilan tulisi pysytellä ympäri vuorokauden plussan puolella sekä ilmankosteuden alle 95 %. Silloinkin maalausvuorossa ovat vasta Keittomaalit. Muille maaleille, kuten pellavaöljypohjaisille maaleille, soveltuu paremmin toukokuiset lämpimämmät ja kuivemmat ilmat.Keräsimme yhteen eri maalien ominaisuudet helpottaaksemme ulkomaalin valintaa.
20222_76824.jpg
Pue koti uusiin sävyihin - tunnetko muovittomat maalit?
Vuoden alku on aina uudistumisen aikaa, karistetaan edellisen vuoden pölyt nurkista ja katsellaan kotia uusin silmin – miten kodin yleisilmettä voisi raikastaa? Yksi nopeasti tuloksia antava tapa on maalata kodin seiniä tai halutessaan vaikka huonekaluja uusin sävyin.
20207_65828.jpg
Maalauskoulussa puujulkisivu
Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.
20213_69070.jpg
Rapatun julkisivun tarkastus ja korjaus
Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?
Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton