Maalämpö, ilma-vesilämpö, hybridilämmitys vai jokin muu? Selvitä, mikä lämmitys sopisi parhaiten sinun kotiisi
Matti Nurmen kotiin Espoossa valittiin öljylämmityksen rinnalle Jäspi Basic Split -ilma-vesilämpöpumppuratkaisu. Pumpun asentaminen öljylämmityksen yhteyteen vähentää energialaskusta vuosittain keskimäärin 40–60 %.
Kodin lämmitysmuoto vaikuttaa merkittävästi niin asumismukavuuteen, -kustannuksiin kuin asunnon arvoonkin. Siksi lämmitysratkaisun valinta kannattaa tehdä huolellisesti ja laskea tarkkaan uuden järjestelmän kokonaishinta suhteessa arvioituihin vuosisäästöihin. Jos kyseessä on vanha talo, on hyvä tarkistaa nykyisen lämmitysjärjestelmän kunto ja selvittää, voiko olemassa olevan lämmityksen jättää uuden järjestelmän rinnalle vai onko lämmitysjärjestelmä järkevintä uusia kokonaan.
Lämmityksen valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä omakotitalon rakentamisen tai remontoinnin aikana. Raisiossa toimiva Kaukora Oy on tarjonnut erilaisia lämmitysvaihtoehtoja suomalaiskoteihin jo useiden vuosikymmenien ajan. Vuosittain Kaukora toimittaa yli 50 000 lämmityslaitetta, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Jäspi-merkkiset ilma-vesilämpöpumput sekä Jämä-tuotemerkillä kulkevat maalämpöpumput.
Erilaisia lämpöpumppumalleja, lämmitysjärjestelmiä ja niiden yhdistelmiä on tarjolla lukuisia. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös vanhan toimivan öljykattilan yhteyteen, mikä pienentää energialaskua keskimäärin 40–60 % vuodessa. Hyväkuntoinen lämmitysjärjestelmä jää siis yhä käyttöön, mutta ilma-vesilämpöpumpun ansiosta lämmityskustannukset tippuvat roimasti.
Ilma-vesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto myös maalämmölle, erityisesti jos tontille ei ole mahdollista porata lämpökaivoa tai upottaa keruuputkistoa. Maalämmössä alkuinvestointi on suurempi kuin ilma-vesilämmössä, mutta käyttökustannukset ovat pienemmät.
Lue myös:70-luvun omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöön
Lue myös:Energiatehokas ja ekologinen maalämpö voitti lämmitysjärjestelmien puntarissa
Löytääksesi parhaiten sopivan vaihtoehdon juuri sinun kotisi ja perheesi tarpeisiin, huolellisesta suunnittelusta ei kannata tinkiä. Kaukoran valintaopas auttaa sinut alkuun järjestelmän valinnassa.
Muistilista – tarvitset oikean lämmitystavan valintaan seuraavat lähtötiedot:
Uudisrakentaja
- Kuinka paljon talossa on lämmitettäviä kuutioita ja miten energiatehokas se on (normaali/matala/passiivienergiatalo)?
- Kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään? Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä isompi alkupanostus on, sitä pienemmät ovat käytönaikaiset kustannukset.
- Minkä verran lämmitysjärjestelmälle on varattu tilaa? Onko talossa tekninen tila vai onko sijoituspaikkana esimerkiksi kodinhoitohuone?
- Kuinka huolettoman lämmityksen haluat, eli minkä verran olet valmis käyttämään aikaa lämmityksen ylläpitoon?
- Mitä lämmitysmuotoja on tarjolla (esimerkiksi kaukolämpö)?
Remontoija
- Tiedot talon lämmitettävien kuutioiden määrästä, energiatehokkuudesta, rakennusvuodesta, eristeratkaisuista ja vanhan lämmitysmuodon energiankulutuksesta.
- Kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään?
- Mikä on talon nykyinen lämmitysjärjestelmä ja missä kunnossa se on, eli voidaanko tulevassa järjestelmässä hyödyntää olemassa olevia lämmityslaitteita?
- Minkä verran lämmitysjärjestelmälle on tilaa, eli onko kaikille vaihtoehdoille sopiva tila olemassa tai onko sellainen mahdollista tehdä?
- Kuinka huolettoman lämmityksen haluat, eli minkä verran olet valmis käyttämään aikaa lämmityksen ylläpitoon?
- Tarjolla olevat lämmitysmuodot (esimerkiksi kaukolämpö)?
Haluatko lisätietoa? Jätä yhteydenottopyyntö!
Lämmitysjärjestelmä pitää aina mitoittaa talon ja käyttäjien mukaan. Kaukoran asiantuntijat auttavat sinua optimaalisen ratkaisun löytymisessä – jätä yhteydenottopyyntö!