• Etusivu
  • Rakentaminen

Luovutuksen viivytys, vanha

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajalla ei ole velvollisuutta suorittaa kauppahintaa ennen kuin hänellä on mahdollisuus saada hallintaansa suorituksen vastineeksi osake- tai osuuskirjan hallintaansa.

Jos myyjä ei luovuta ajoissa asunnon hallintaa tai hallinnanluovutukseen liittyviä asiakirjoja, ostajalla on oikeus

1. purkaa kauppa, jos viivästyksestä aiheutuu ostajalle olennaista haittaa, eikä purkaminen ole kohtuutonta
2. saada vahingonkorvausta, jollei myyjä osoita, että viivästys ei ole johtunut hänen huolimattomuudestaan

Ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa jo ennen sovittua luovutusajankohtaa, jos on ennalta painavia syitä olettaa, että hallinnan luovutus tulee viivästymään.

Ostaja ei saa purkaa kauppaa myyjän viivästyksen vuoksi, jos hän on saanut asunnon ja sen hallintaan tarkoitetut asiakirjat hallintaansa.

Jos myyjänä on elinkeinoharjoittaja on ostajalla oikeus purkaa kauppa myyjän viivästyksen vuoksi. Mikäli myyjä osoittaa, että viivästys on johtunut myyjän, urakoitsijan sekä heidän käyttämän tavarantoimittajien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta esteestä, ostaja saa purkaa kaupan vain, mikäli viivästys on kestänyt yli 60 päivää. Tämä kuitenkin edellyttää, ettei ostaja viivästyksen johdosta joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Lisäksi mikäli asunnon luovutus viivästyy, on ostajalla oikeus korvaukseen vahingosta, joka hänelle aiheutuu. Vapautuakseen vastuusta on myyjän osoitettava, että viivästys ei ole johtunut hänestä johtuvasta syystä eikä hän kohtuudella ole voinut viivästystä ennakoida tai välttää. Ostajalle aiheutunutta välillistä vahinkoa ei myyjä ole velvollinen korvaamaan, ellei hänen voida katsoa toimineen huolimattomasti. Välillisinä vahinkoina pidetään mm. tulonmenetystä sekä asunnon käyttöhyödyn, josta ei aiheudu suoranaista taloudellista vahinkoa, olennaista menetystä.

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20106_22490.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosäännöksistäUuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki (jäljempänä voimaanpanolaki). Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Uuden lain keskeisiä muutoksia on ollut täsmentää osakkeenomistajan ja taloyhtiön välistä kunnossapitovastuuta, josta vanhassa laissa on säännös 78 §:ssä ja uudessa laissa sen luvussa. Voimaanpanolain 3 §:ssä on erityissäännös siitä, että yhtiö vastaa sellaisista hanoista, joita koskeva kunnossapitovaatimus on tehty ennen uuden lain voimaantuloa 1.7.2010.Yhdenvertaisuus ja osakeYhtiökokouksetHallitusVahingonkorvausvastuuMuutostyöt ja vastuunjako, vko 26
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20227_79101.jpg
Miten lukea tilinpäätösasiakirjoja?
Taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään tuloslaskelman ja taseen vahvistamisesta, vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle sekä talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä. Ennen kokousta osakkeenomistajilla pitää olla tilaisuus perehtyä tilinpäätösasiakirjoihin. Mihin seikkoihin asiakirjoissa valveutunut osakkeenomistaja kiinnittää erityistä huomiota?
20226_78609.jpg
Mitä tarkoittaa huoneiston haltuunotto?
Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton