• Etusivu
  • Talo

Miksi lumiesteitä tarvitaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2024
1920 Lumieste 5 Sadex Oy

Lumieste on tarpeen, jotta kulkureitit alapuolella ovat turvalliset. © Sadex Oy

Oletko varmistanut ettei katoilla oleva lumi ja jää pääse putoamaan hallitsemattomasti? Katse kannattaa kiinnittää erityisesti lumiesteiden kuntoon ja niiden riittävään mitoitukseen. Kompromisseille ei ole sijaa, kun kysymyksessä on ihmisten turvallisuus.

Onko lumiesteet pakko löytyä katolta?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: kyllä – niiden tarkoitus on turvata kiinteistöjen läheisyydessä olevat kulkuväylät sekä niitä käyttävät ihmiset katolta putoavalta lumelta.

Käytännössä lähes kaikille kalteville katoille tulee asentaa lumiesteet. Jos katto on jyrkempi kuin 1:8 (kaltevuus 7 astetta), tulee rakennus varustaa aina lumiestein. Lumiesterivit sijoitetaan lähelle räystäslinjaa siten, että kertyvät lumikuormat ovat pääosin rakennuksen kantavien rakenteiden kohdalla.

On kiinteistön haltijan vastuulla turvata vaarattomat olosuhteet sekä rakennuksen katolla, että sen välittömässä läheisyydessä.

Kulkureitit vesikaton huollettaville kohteille tulee myös olla rakennettu turvallisiksi. Muista: lumi sekä jää aiheuttavat pahoja vahinkoja sekä vaaratilanteita pudotessaan, joten etenkin, jos alapuolella kulkee jalankulku- tai ajoväylä, tulee lumiesteet olla paikoillaan asianmukaisesti.

Paras turva oikein mitoitetuilla lumiesteillä

Lumiesteet tulee aina mitoittaa oikein. Lyhyitä pätkälumiesteitä tulee välttää, koska ne ovat turvallisuusriski. Lumiestettä, joka on asennettu, vaikka vain kulkuaukon kohdalle, ei ole suunniteltu kestämään koko katolta tulevaa lumikuormaa, ja näin ollen se voi irrota paikaltaan ja vahingoittaa kattoa. Lumieste tuleekin aina asentaa koko räystään mitalle. Näin saavutetaan paras turvallisuuden taso ja vältytään turhilta vaaratilanteilta.

Asentaminen kannattaa antaa aina kattoturvatuotteita asentavien ammattilaisten tehtäväksi. Näin varmistutaan siitä, että lumiesteet tulevat asennettua oikein.

Huomioi, että lumiesteet eivät poista lumenpudotuksen tarvetta runsaslumisina talvina, vaan toimivat lisäturvana. Lumenpudotuksessa tulee huolehtia omasta turvallisuudestaan käyttämällä asianmukaisia turvavarusteita.

Lumikuormasta ja lumenpudotuksesta lisää.

<p data-block-key="ulv8o">Lumieste tulee asentaa aina koko räystään mitalle.</p>
Lumieste tulee asentaa aina koko räystään mitalle.
© Sadex Oy
Info

Info

Hyödylliset vinkit lumiesteisiin liittyen:

  • Tarkista lumiesteet säännöllisesti vähintään keväällä, sillä lumi voi aiheuttaa talven aikana vaurioita, esimerkiksi kiinnikkeet voivat löystyä. Haitaksi ei ole tarkistaa niiden kuntoa myös syksyllä ennen lumien saapumista.
  • Väärin asennetut lumiesteet eivät ole turvalliset, ne voivat vaurioittaa kattoa sekä pettää lumen tieltä. Käytä ammattilaista asennuksessa.
  • Lumiesteitä on saatavilla monenlaisia ja eri katoille ja kattotyypeille löytyy oma ratkaisunsa. Konsultoi ammattilaista ja tutustu määräyksiin ennen hankintaa, jotta lumiesteet ovat oikeanlaiset.
  • Muista huolehtia, että lumiesteet ovat oikean kokoiset ja ajanmukaiset. Liian pienet sekä huonokuntoiset lumiesteet ovat riski.
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mökin valaistus kuntoon 1
Tunnelmaa ja toimivuutta mökille – tärkeimmät valaistuspaikat vapaa-ajanviettoon
Vapaa-ajanasunnolla valon tarve korostuu ulkotiloissa, varsinkin silloin kun hajavaloa ei tule ympäristöstä. Turvallinen kulku tuvalta saunalle, ja terassilta laiturille ja pihan perälle ovat tärkeitä reittejä, joille riittää pienikin valaistus.
202011_67498.jpg
Pienennä hiilijalanjälkeäsi - vaihda lämpöpumppuun
Lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista meillä Suomessa. Sen vuoksi kannattaakin valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä. Lämmityksen voi hoitaa ekologisesti luontoa säästäen ja tähän kannustetaan nyt pientalojen asukkaita. Saatavilla on erilaisia tukia ekologisemman lämmitysjärjestelmän vaihtoon, joista uusimpana tarjolla öljylämmityksestä luopujalle jopa 4000 euroa tuki, jos siirrytään ilma-vesi- tai maalämpöpumppuun.
20237_64606.jpg
Vinkit ulkokalusteiden kunnostamiseen
Ulkokalusteet joutuvat monesti sateiden ja auringonpaisteen armoille kesällä ja joskus jopa ympäri vuoden. Sen vuoksi ne kannattaakin huoltaa säännöllisesti, jolloin niistä pääsee nauttimaan pidempään. Keräsimme muutamia hyviä vinkkejä ulkokalusteiden kunnostamiseen.
20202_62765.jpg
Luonnon lumoa kylpyhuoneeseen - katso kuvat!
Suomalaisissa vapaa-ajan kodeissa luonto on usein vahvasti läsnä. Vaikka yhä useampi haluaa vapaa-ajan asuntoonsakin täydet nykyajan mukavuudet, kuten sähkön, juoksevan veden ja sisä-WC:n, ympäröivä luonto on tärkeä paikka rentoutumiselle hektisen arjen vastapainona.Samaa rauhoittavaa harmoniaa voi omilla valinnoillaan tuoda myös sisätiloihin, kun esimerkiksi kylpyhuoneen remontointi tulee ajankohtaiseksi. Luonnon inspiraatio heijastuu kylpyhuoneeseen esimerkiksi vaaleaan värimaailman sekä luonnonläheisten ja ekologisten materiaalien kautta.
20143_38379.jpg
Kestävät pihatiilet pihasi kaunistukseksi
Pihatiilien käyttö pihateiden ja –polkujen pinnoituksessa antaa vanhallekin puutarhalle uutta ilmettä. Pihatiilien avulla voit lisätä rakenteellista korostusta ja elävöittää pihan tunnelmaa.Ennen varsinaista tiilien ladontaa tulee kuitenkin viettää hetki pihasuunnitelman parissa. Pihasuunnitelman ei tarvitse olla lopullinen, mutta alustavakin suunnitelma auttaa hahmottamaan kivetystä kaipaavien oleskelualueiden sekä polkujen ja teiden paikat sekä laajuus. Näin saadaan suunniteltua myös tarvittavien materiaalien määrä ja laskettua kustannusarviot - sekä suunniteltua kivetyksen muodot, värit ja ladontatyylit!Lisätietoa pihatiilistä
Kynttilä ikkunan edessä
Hormi-imurilla parempi sisäilma
Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton