Lumen pudottaminen
Ei ole hätähousujen hommaa
Viime talvi oli lumisin miesmuistiin. Se laittoi kiinteistönhuollon ja kattoammattilaiset koville. Lumepudotuspalveluille oli kysyntää ruuhkaksi asti. Myös tänä talvena palvelulle on ollut tarvetta.
– Lumenpudotusta suunniteltaessa pätee sama kuin katolla työskentelyssä yleensä; ei kannata hätäillä eikä ainakaan panikoida, kertoo Icopalin "lumimiehiä" johtava Icopal Kattohuollon Jorma Laakkonen.
Lumenpudotus hoidetaan suunnitelmallisesti: ennen katolle menoa laaditaan kohdekohtainen suunnitelma työjärjestyksestä ja työturvallisuudesta. Kun ison kohteen lumenpudotus tehdään suunnitellusti, vältytään varmimmin henkilövahingoilta, katon vaurioitumiselta ja tämän lisäksi työ sujuu rivakasti.
Icopalissa on talvisin lumenpudotustöissä iso joukko kattoalan ammattilaisia, mutta ruuhkan sattuessa väkeä otetaan töihin myös talon ulkopuolelta. Lisäapua lumenpudotustyöhön haetaan tarvittaessa tutuilta yhteistyökumppaneilta. Ilman koulutusta ei Icopalissa kuitenkaan lumenpudotusurakoihin pääse.
Lumenpoisto on tekniikkalaji
Paksu ja raskas lumi painavat kattorakenteita. Kattoja on joskus sortunutkin lumen painosta. Omakotitaloissa sortuman riski on pieni, mutta suuremmissa kohteissa lunta ei kannata jättää pudottamatta.
Mistä sitten tietää milloin lumet pitää katolta pudottaa? Kattojen rakenteet kestävät kevyttä pakkaslunta parikin metriä. Märkä lumi puolestaan voi olla riskitekijä rakenteille, kun lumipatjan paksuus alkaa olla useita kymmeniä senttejä. Parhaan arvion lumenluonnin tarpeellisuudesta saa mittauttamalla lumikuorman painon. Mittauspalvelun voi liittää esimerkiksi Icopalin kattohuoltosopimukseen. Toki mittauspalvelun samoin kuin lumenpudotuspalvelun voi tilata myös ilman huoltosopimusta.
Lumen rakenteille aiheuttaman painorasituksen lisäksi lumi ja siitä muodostuva jää saattavat vaurioittaa esimerkiksi peltikattojen saumoja. Kun ammattilainen hoitaa lumenpudotuksen, huomataan samalla mahdollisesti jo tapahtuneet rikkoutumisvahingot. Korjaukset voidaan tehdä heti ennen kuin suurempaa ja kalliimpaa vahinkoa pääsee syntymään.
Aivan kokonaan lunta ei ole syytä poistaa. – Katolle kannattaa jättää 5-10 sentin lumikerros; se suojaa kattopintaa kolhuilta ja toimii hyvänä lämmöneristeenä, Jorma Laakkonen kertoo. Muutenkin lumen ja jään poisto kannattaa tehdä huolella ja suunnitellusti. Jäätä ei yleensä saa poistettua ilman järeitä työkaluja ja huolimaton rikkoo helposti kattopinnan lapiolla.
Icopal Kattohuolto tarjoaa:
- Kattohuoltosopimukset
- Kattokuntotutkimukset
- Raportit
- Kustannusarviot, huollot ja korjaukset
- Lumikuorman mittaukset
- Lumenpudotukset
- Kuivatuspalvelut
- Savunpoistoluukkujen tarkastukset ja koelaukaisut