• Etusivu
  • Talo

Lumen pudottaminen

Ei ole hätähousujen hommaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.05.2025
20112_24455.jpg

Viime talvi oli lumisin miesmuistiin. Se laittoi kiinteistönhuollon ja kattoammattilaiset koville. Lumepudotuspalveluille oli kysyntää ruuhkaksi asti. Myös tänä talvena palvelulle on ollut tarvetta.

– Lumenpudotusta suunniteltaessa pätee sama kuin katolla työskentelyssä yleensä; ei kannata hätäillä eikä ainakaan panikoida, kertoo Icopalin "lumimiehiä" johtava Icopal Kattohuollon Jorma Laakkonen.

Lumenpudotus hoidetaan suunnitelmallisesti: ennen katolle menoa laaditaan kohdekohtainen suunnitelma työjärjestyksestä ja työturvallisuudesta. Kun ison kohteen lumenpudotus tehdään suunnitellusti, vältytään varmimmin henkilövahingoilta, katon vaurioitumiselta ja tämän lisäksi työ sujuu rivakasti.

Icopalissa on talvisin lumenpudotustöissä iso joukko kattoalan ammattilaisia, mutta ruuhkan sattuessa väkeä otetaan töihin myös talon ulkopuolelta. Lisäapua lumenpudotustyöhön haetaan tarvittaessa tutuilta yhteistyökumppaneilta. Ilman koulutusta ei Icopalissa kuitenkaan lumenpudotusurakoihin pääse.

Lumenpoisto on tekniikkalaji

Paksu ja raskas lumi painavat kattorakenteita. Kattoja on joskus sortunutkin lumen painosta. Omakotitaloissa sortuman riski on pieni, mutta suuremmissa kohteissa lunta ei kannata jättää pudottamatta.

Mistä sitten tietää milloin lumet pitää katolta pudottaa? Kattojen rakenteet kestävät kevyttä pakkaslunta parikin metriä. Märkä lumi puolestaan voi olla riskitekijä rakenteille, kun lumipatjan paksuus alkaa olla useita kymmeniä senttejä. Parhaan arvion lumenluonnin tarpeellisuudesta saa mittauttamalla lumikuorman painon. Mittauspalvelun voi liittää esimerkiksi Icopalin kattohuoltosopimukseen. Toki mittauspalvelun samoin kuin lumenpudotuspalvelun voi tilata myös ilman huoltosopimusta.

20112_24456.jpg

Lumen rakenteille aiheuttaman painorasituksen lisäksi lumi ja siitä muodostuva jää saattavat vaurioittaa esimerkiksi peltikattojen saumoja. Kun ammattilainen hoitaa lumenpudotuksen, huomataan samalla mahdollisesti jo tapahtuneet rikkoutumisvahingot. Korjaukset voidaan tehdä heti ennen kuin suurempaa ja kalliimpaa vahinkoa pääsee syntymään.

Aivan kokonaan lunta ei ole syytä poistaa. – Katolle kannattaa jättää 5-10 sentin lumikerros; se suojaa kattopintaa kolhuilta ja toimii hyvänä lämmöneristeenä, Jorma Laakkonen kertoo. Muutenkin lumen ja jään poisto kannattaa tehdä huolella ja suunnitellusti. Jäätä ei yleensä saa poistettua ilman järeitä työkaluja ja huolimaton rikkoo helposti kattopinnan lapiolla.

Icopal Kattohuolto tarjoaa:

- Kattohuoltosopimukset
- Kattokuntotutkimukset
- Raportit
- Kustannusarviot, huollot ja korjaukset
- Lumikuorman mittaukset
- Lumenpudotukset
- Kuivatuspalvelut
- Savunpoistoluukkujen tarkastukset ja koelaukaisut

Talo
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
rakentaja pro
Tilaa Rakentaja.pro-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Rakenna & Remontoi -messut
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2026
Kaipaatko lisää asiakkaita? Tavoitteletko yrityksenne tunnettuuden kasvattamista? Haluatko verkostoitua muiden rakennusalan toimijoiden kanssa?Tuo yrityksesi mukaan Rakenna & Remontoi -messuille. Tammikuun lopulla järjestettävä koko perheen tapahtuma Vantaan Myyrmäki-hallissa – jo 23. kerran. Messuilla vierailee vuosittain n. 10 000 ihmistä.– Rakenna & Remontoi -messut ovat loistava paikka täyttää tilauskalenteri, sillä kävijät tulevat messuille tositarkoituksella, tavoitteena viedä omia projekteja eteenpäin, Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
20109_23164.jpg
Ilmanvaihdon modernisointi helpottuu
Vallox Oy ensiesittelee Finnbuild näyttelyssä uuden matalaenergiailmanvaihtokoneen, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen - MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE :n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite – max ilmamäärät 107/102 l/s, 100Pa. Se soveltuu erinomaisesti niin pien,-rivi- kuin kerrostaloasuntojen peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED- ohjausautomatiikalla.
sähkömies keskuksen edessä johtonippu kädessä
Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen lamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton