• Etusivu
  • Rakentaminen

Laadukasta pientalorakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.12.2009
20204_64129.jpg

Vastaavan työnjohtajan ja valvojan vastuusta


Pientalorakentamisen lopputulos on usean eri tekijän summa. Tavoitteena on aina, että rakentamisen tulee olla laadukasta sekä rakennusluvan ja piirustusten mukaista. Materiaalien tulee täyttää erilaisia vaatimuksia. Em. seikkojen toteutumiseen liittyy valvonta, jota suorittavat vastaava työnjohtaja ja valvoja, joiden vastuuta käsitellään jäljempänä. Oma osansa on viranomaisvalvonnalla, jota suorittaa lähinnä kunnan rakennustarkastus.

Vastaavan työnjohtajan tehtävät ja velvollisuudet perustuvat lainsäädäntöön, kun taas valvojan asema on sopimusoikeudellinen perustuen rakennuttajan ja valvojan väliseen toimeksiantoon.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee yleensä hakea rakentamista varten rakennuslupa. Rakentamista koskeva lainsäädäntö sisältyy lähinnä maankäyttö- ja rakennuslakiin ja -asetukseen. Lain 122 §:ssä todetaan, että lupaa tai muuta viranomaisomaishyväksyntää edellyttävässä rakennustyössä tulee olla kunnan rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä vastaava työnjohtaja.

Vastaavan työnjohtajan nimeäminen liittyy siten rakennuslupaa koskevaan lupaprosessiin, jossa vastaava työnjohtaja hyväksytään.

Vastaavan työnjohtajan tehtävät on kirjattu em. lainkohtaan hyvin kokonaisvaltaisesti ja kattavasti siten, että hän käytännössä vastaa koko rakennustyön suorittamisesta lupaehtojen ja piirustusten mukaisesti.

Tehtävät käsittävät myös itse työsuorituksen ja sen laadun valvomisen. Vastaava työnjohtaja on usein urakoitsijan palveluksessa, jolloin hän toimii urakoitsijan luottohenkilönä. Tehtävästä on saatettu tehdä myös toimeksiantosopimus yrityksen kanssa.

Pientalorakentamisessa käytännössä vastaavaksi työnjohtajaksi nimetään henkilö, jolla on riittävä rakennusalan koulutus sekä kokemus rakentamisesta ja sen valvonnasta.

Vastaava työnjohtaja edustaa rakennushankkeessa siis työn suorittajaa eli urakoitsijaa. Tästä seuraa, että vastaava työnjohtaja on pientalorakentamisessa rakennuttajan yhteistyökumppani, jonka kanssa rakennuttaja käy läpi käytännön yksityiskohdat ja neuvottelee erilaisista rakentamiseen liittyvistä ratkaisuista ja yksityiskohdista.

Maankäyttö- ja rakennuslain 123 §:n perusteella voidaan vastaavan työnjohtajan tehtäviä jakaa koskemaan yleisvalvonnan ohella määrättyjä erityistehtäviä, esimerkiksi vesi- ja viemärilaitteiden asentamista tai ilmanvaihtolaitteiden asentamista. Huolimatta siitä, että vastaava työnjohtaja on asetettu tiettyihin erityistöihin, on työmaalla kuitenkin oltava kokonaisuudesta vastuullinen vastaava työnjohtaja.

Mahdollisista rakentamisvirheistä on ensi sijaisessa vastuussa rakennuttajan kanssa rakentamisesta sopimuksen tehnyt urakoitsija. Tämän kanssa yhteisvastuullinen vahingosta voi olla vastaava työnjohtaja, jos tämä on valvonut huolimattomasti tehtävänsä tai muutoin laiminlyönyt niitä.

Valvojan asema puolestaan ei perustu lainsäädäntöön. Kysymys on rakennuttajan ja valvojan välisestä toimeksiantosuhteesta, jolloin valvoja on itse asiassa rakennuttajan palkkaama luottohenkilö.

Valvojan vastuuperusteena on siten rakennuttajan ja valvojan välinen toimeksiantosopimus, jossa valvojan tehtävät on sovittu. Valvoja vastaa rakennuttajalle siitä, että tehtävät hoidetaan asianmukaisesti rakennuttajan etua valvoen. Tässä ominaisuudessa valvoja on yhteistyössä vastaavan työnjohtajan kanssa.

Valvoja saattaa joutua vastuuseen rakentamisvirheistä urakoitsijan, suunnittelijan tai vastaavan työnjohtajan kanssa yhteisvastuullisesti.

Valvojan tehtävänä on rakennuttajan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella valvoa siis rakennuttajan etua työmaalla. Rakennuttajan tuleekin harkita valvojan palkkaamista heti, kun rakennushankkeen toteuttamisesta on päätetty. Rakennuttaja voi käyttää valvojaa apunaan rakennushankkeen valmistelutöissä, suunnittelun ohjauksessa, tarjouksissa ja niiden käsittelyssä sekä jopa sopimusten tekemisessä. Valvojan päätehtävä liittyy kuitenkin itse rakennustyön toteuttamiseen.

Rakennuttajan on syytä tehdä valvojan kanssa kirjallisesti sopimus, jossa riittävällä tasolla kuvataan valvojan tehtävät sekä sovitaan hänelle tulevasta korvauksesta. Rakennuttajan tulisi myös varmistautua siitä, että valvojalla on tehtävän käsittävä vastuuvakuutus.

Markku Asmala
asianajaja, Pori
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70285.jpg
Biopuhdistaja talviasuttavaan vapaa-ajan asuntoon
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten tekivät myös Tuire Nikkanen ja Elmeri Siltaloppi rakentaessaan talviasuttavan vapaa-ajan asuntonsa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkaohjelmat ja tarjouspyynnöt
Toimenpiteet:Urakkamuodon valinnan jälkeen rakennuttajatehtävistä vastaava laatii hankkeen urakkaohjelman. Urakkaohjelman mallina käytetään esim. RT 16-10287 sovellettuna käytettävään urakkamuotoon. Sopimusehtoina käytetään "Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998", RT 16-10660. Tarjouspyynnöt laaditaan urakkakohtaisesti ottaen huomioon kunkin urakan erityisvaatimukset. Tarjousten tekemiselle varataan aikaa 2 - 4 viikkoa urakan koosta riippuen. Tarjoukset jätetään suljetussa kirjekuoressa tilaajalle tarjouspyyntökirjeessä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Urakkaohjelma, tarjouspyyntökirjeetHyväksyntä:Urakkaohjelma: Projektipäällikkö Tarjouspyyntökirjeet: Projektipäällikkö
20207_65907.jpg
Asuntomessujen trendikatto - tutustu kohteisiin
Tuusulan asuntomessujen yhdeksi suosikki katoksi on valikoitunut BMI Suomen Ormax EVO -tiilikatto. Kotimaisen Ormax EVO -tiilikatteen on valinnut joka 4. asuntomessurakentaja. Tiilikaton edut tulevat hyvin esille, kun haetaan hiljaista ja luonnonmukaista kattoa. Tiivisti rakennetut asuinalueet voivat olla meluisia, tiilikatto kuitenkin pitää nämä melut kodin ulkopuolella. Myöskään sateen ropina ei häiritse tiilikaton alla asuvia.
201810_54902.jpg
Julkisivun kuivana pitävä rappaus
Uusi rappausjärjestelmä pitää kivirakenteisen rakennuksen kuivana. Weber VarmaRappaus on totetutettu kuituvahvistetulla sementtilaastilla ja uuden sukupolven AquaBalance-tekniikalla valmistetulla VarmaPinnoitteella. Pinnoite pitää julkisivun pinnan kuivana, mikä vähentää merkittävästi levä- ja homekasvustoa.
Henkilö käsittelee isoa terassia
Viikon kysymys: Terassin käsittely?
Kysymys:Rakensin toissa kesänä uritetusta, ruskeaksi kyllästetystä kestopuusta, terassin ja käsittelin sen viime kesänä sävytetyllä terassiöljyllä. Miten ja kuinka usein terassilaudoitusta kannattaa käsitellä ja mikä on siihen paras käsittelyaine? Eli pitäisikö se käsitellä taas tänä kesänä?
20226_78613.jpg
Hyödynnä keittiösaarekkeen koko potentiaali
Keittiösaareke on monipuolinen ja toiminnallinen lisä keittiöön. Keittiösaarekkeen hyödyt riippuvat kuitenkin tilan koosta ja toiminnallisista tarpeista. On tärkeää suunnitella keittiösaarekkeen sijoittelu ja koko huolellisesti, jotta se sopii saumattomasti keittiön kokonaisuuteen ja vastaa käyttäjän tarpeisiin.Saareke toimii luontevana tilanjakajana esimerkiksi keittiön ja ruokailuhuoneen tai keittiön ja olohuoneen välissä. Saarekkeesta saa toiminnoiltaan monipuolisen sijoittamalla siihen esimerkiksi kodinkoneita, vesipisteen tai ruokailupaikan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton