• Etusivu
  • LVI

Lämmönvaraaja lämmittää käyttö- ja lämmitysvettä lämmönvaraaja ahtaaseen paikkaan

Lämmönvaraaja ahtaaseen paikkaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 20.12.2023
20172_48178.jpg

AKVA GEO SOLAR -varaaja ja sen sisällä olevan veden käyttö eri lämpötilojen mukaan eri tarkoituksiin. Kuvassa myös Bivalent-nelitieventtiili.

Lämmönvaraaja ahtaisiin tiloihin

Rakennuksen kulkuaukot tai tekniset tilat ovat usein ahtaita varaajalle. Kuitenkin varauskapasiteettia on oltava, jotta varaaja täyttäisi tehtävänsä. Näihin pulmiin on useita ratkaisuja.

Ahtaiden kulkuaukkojen ongelma voidaan ratkaista kapealla varaajamallilla tai irtolohkoilla. Kapea lämmönvaraajamalli voi olla esimerkiksi pyöreä saneerausvaraaja Akvasan (tarvittaessa useampi rinnakkain) tai pitkänmuotoinen Akvantti. Irtolohkomallissa varaaja viedään ilman eristeiden sivulohkoja sisään rakennukseen ja eristelohkot asennetaan paikalleen vasta sisällä. Tarvittaessa varaajien räätälöinti voidaan viedä vielä pitemmälle. Varaajaa voidaan mm. madaltaa tai korottaa.

Lämmönvaraus on varaajan tärkeä tehtävä

Lämminvesivaraaja on yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.

Lämmitysjärjestelmäänsä valitsevan kuluttajan tehtävä ei ole helppo. Valintojen vaakakupissa vaikuttavat niin hinta kuin laatu sekä mahdolliset tulevat muutokset. Kuitenkin on aina hyvä muistaa, että oikeisiin asioihin sijoittaminen maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin. Laadukkaisiin ja monipuolisiin tuotteisiin panostaminen tarkoittaa myös sitä, että mahdolliset tulevaisuuden lisäinvestoinnit voidaan minimoida, kun riittävän monta asiaa on huomioitu jo rakennusvaiheessa.

Lämminvesivaraajan tärkeimmät ominaisuudet ovat eristys ja veden kerrostuminen. Akvatermin varaajissa näihin kahteen perusominaisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.

Lue lisää Akvatermin lämmönvaraajista

Lämmönvaraajassa kuuma vesi on ylhäällä, kylmä alhaalla

Suurimmassa osassa Akvaterm-varaajia on käytetty saumatonta 100 mm paksuista polyuretaanieristystä varmistaen lämpöhäviöiden minimoimisen. Eristys on tiiviisti kiinni varaajan vaipan pinnassa, joten myöskään eristeen ja varaajan metallipinnan väliin ei jää ylimääräisiä ilmataskuja heikentämään eristystä. Putkitusten huolellinen eristäminen täydentää kokonaisuuden ja näin myös lämmönsiirto voidaan toteuttaa pienin lämpöhäviöin. Lämpöhäviöt lisäävät energiankulutusta ja heikentävät järjestelmän toimivuutta. Hukattu energia ei ole enää käytettävissä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen tai lämmitysverkostoon johdettavaksi.

Kerrostuminen on eristyksen ohella yksi lämminvesivaraajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Veden luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu sen kerrostuminen niin, että lämpimin vesi on astiassa korkeimmalla ja kylmin matalimmalla. Tätä ominaisuutta hyödynnetään myös varaajissa. Kun varaaja on valmistettu niin, että vesi sen sisällä sekoittuu mahdollisimman vähän sinne tulevan tai sieltä lähtevän veden vaikutuksesta, on vesimassan lämpötiloja mahdollista käyttää eri tarkoituksiin. Hyvä eristys edistää kerrostumista. Mitä vähemmän varaajan ulkopuolelta pääsee sisään kylmää, sitä vähemmän tästä johtuvaa veden sekoittumista tapahtuu. Veden sekoittumista varaajan sisällä estävät myös sen sisään rakennetut ohjausputket sekä lämmön tasauslevyt.

Erityisellä Bivalent-nelitieventtiilillä voidaan varmistaa kuumimman veden käyttö ainoastaan käyttöveden loppulämmitykseen silloin, kun lämmitysverkoston tarpeisiin riittävää keskilämmintä vettä on tarjolla varaajan keskiosassakin. Bivalent-toteutuksessa lämmityspiiri käyttää aina ensisijaisesti energiaa varaajan alaosasta. Yläosan energian, kuuman veden, kulutus on tällöin vähäisempää. Tämä lisää varaajan energiatehokkuutta verrattuna normaaliin kytkentätapaan, jossa energiaa otetaan ainoastaan varaajan yläosasta. Varsinaista venttiiliä voidaan ohjata esimerkiksi EC-home lämmönsäätimen avulla.

EC-home lämmönsäädin
EC-home lämmönsäädin

Lämmönvaraaja tasoittaa kulutushuippuja

Lämminvesivaraaja on ennen kaikkea säiliö, jonka tarkoitus on varata lämmitettyä vettä. Näin ollen varaajan isosta tilavuudesta on usein hyötyä. Myös pienemmällä varaajalla saadaan energiaetua ilman varaajaa toimivaan lämmitysjärjestelmään verrattuna. Energiatehokas lämminvesivaraaja kykenee tasoittamaan kulutushuippuja niin, että esimerkiksi aurinkopaneeleilta tai vesitakasta hetkellisesti tuleva lämpöenergia voidaan säilöä talteen odottamaan sen käyttöä. Oikein mitoitettu varaaja kykenee tarjoamaan energiaa lämmitysjärjestelmään ja käyttöveden lämmitykseen myös silloin, kun sitä ei muuten ole saatavissa esimerkiksi sähkökatkon aikana tai tulisijan ollessa kylmä.

Akvaterm on alansa markkinajohtaja Suomessa. Pitkä kokemus ja asiantunteva tuotekehittely näkyvät tuotteiden toimivuutena ja valikoiman soveltuvuutena erilaisiin varaustarpeisiin. Asiakkaan toiveisiin voidaan vastata myös tuotteiden tapauskohtaisella räätälöinnillä. Käyttövesi- ja aurinkokierukoiden koot, varaajan korkeus ja halkaisija, sekä esimerkiksi yhteiden koot ovat helposti muunneltavissa. Kaikki varaajamme valmistetaan Suomessa, joten palvelumme niin varaajaa valittaessa kuin käytönkin aikana ovat tarvittaessa lähellä.

Akvatermin lämmönvaraajat: Akva Ego, Akva Nero, Geo Solar ja Akva Solar.
Akvatermin lämmönvaraajat: Akva Ego, Akva Nero, Geo Solar ja Akva Solar.
Kaukora Oy
LVI
lämminvesivaraaja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
20091_14733.jpg
Ilmanvaihto ja lattialämmitys
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton