• Etusivu
  • Talo

Kymmenen parasta vinkkiä sisääntuloon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.09.2024
1920 ulko-ovesta sisaan AdobeStock_292309891

Mitä vieraat näkevät ensimmäisenä, kun tulevat vierailulle kotiisi? Eteisen, joka on pahimmassa tapauksessa jonkinasteisen kaaoksen valtaama. Kotiin saapuessa olisi mukavaa saapua siistin tilan läpi, eikä raivata tietään sotkun keskellä.

Eteinen toimii kodin käyntikorttina – miten siitä saisi sekä toimivan että kauniin? Katsele eteistilaasi uusin silmin; usein pienillä muutoksilla saa paljon aikaan.

Pipoja ja hanskoja lattialla. Kengät hujan hajan eteisessä. Kuulostaako tutulle? Eteiseen kertyy helposti kaikenlaista: kenkiä, takkeja, käsineitä, hattuja, huiveja, siivousvälineitä ja niin edelleen. Sotkun ja epäjärjestyksen sijasta se mitä tarvitset, on toimiva ja selkeä säilytystila.

Mieti siis seuraavat seikat kuntoon:

Vinkki 1: Mieti toimivat paikat kaikelle säilytettävälle.
Jokaiselle kenkäparille, takille ja laukulle pitää löytyä oma paikka. Muuten kengät ovat kasassa oven pielessä, eikä kotiintulo ole juhlaa.

Vinkki 2: Kuljeta pois tilasta kaikki ylimääräinen.
Jos säilytystilaa ei ole riittävästi, mieti mitä voisit säilyttää kausivarastossa vintillä tai kellarissa. Ovatko kaikki kengät edes tarpeellisia?

Vinkki 3: Käy tavaroiden paikat läpi kaikkien perheenjäsenten kanssa.
Opeta myös lapset laittamaan kengät ja reput niille tarkoitetuille paikoille. Aika usein moititaan lapsia eteistilan epäjärjestyksestä, vaikka lenkkareille ei ole edes järjestetty tilaa kaappiin tai kenkätelineelle.

Vinkki 4: Jos perheessä on pieniä lapsia, mieti tilan käyttöä heidän korkeudeltaan.
Muutama ylimääräinen koukku sopivalla korkeudella voi pelastaa arkipäiväsi.

Vinkki 5: Muista peili.
Peili laajentaa tilaa ja sen avulla on helppo hämätä tila todellisuutta suuremmaksi. Lisäksi on miellyttävää voida vilkaista asuaan ulos lähtiessä.

<p data-block-key="w7n5d">Jos kodissa on tilaa toteuttaa, voi lapsiarjen pelastus olla kyllin iso eteinen, jossa jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.</p>
Jos kodissa on tilaa toteuttaa, voi lapsiarjen pelastus olla kyllin iso eteinen, jossa jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.
<p data-block-key="0of3u">Säilytysratkaisut voivat olla myös huomaamattomia. Kenkäkaapissa on helppo säilyttää sesongin kengät käden ulottuvilla.</p>
Säilytysratkaisut voivat olla myös huomaamattomia. Kenkäkaapissa on helppo säilyttää sesongin kengät käden ulottuvilla.

Erityisesti huoneessa, jonka tila on kooltaan pieni, nousee jokaisen neliösentin merkitys aivan eri mittakaavaan. Pienen huoneen tilantuntua saadaan kasvatettua lisäämällä esimerkiksi peili kaapiston oveen.

Valaistusta ei kannata myöskään unohtaa, sillä valaistuksen avulla saadaan luotua paitsi tunnelmaa, myös tavaroiden löytyminen nopeutuu hyvän valaistuksen ansiosta.

Vinkki 6: Panosta vaatekaappien sisustusratkaisuihin.
Vaihda kiinteät hyllyt vetohyllyihin tai liukukiskoilla oleviin koreihin. Silloin saat vaivattomasti takimmaisetkin kengät näkyviin kaapista. Tiivistä enemmän hyllyjä kaappiin sen mukaan mitä siellä säilytetään, usein kaappi on puolillaan tyhjää tilaa.

Mieti tarkkaan minkälaiseen tilaan mikäkin säilytettävä mahtuu ja ideoi sopivia lokeroita tai koukkuja kaapin sisään. Irtokorit ovat usein toimiva ratkaisu ylähyllyille sijoitettaville aikuisten asusteille.

Vinkki 7: Vältä avonaulakoita.
Kapeaan naulakkoon on suositeltavaa valita pariovet, jolloin koko naulakon sisällön näkee kerralla ovet avatessaan. Leveämpään naulakkoon ja kapeaan tilaan liukuovet ovat paras ratkaisu. Lisäksi helppo tapa säästää tilaa pienessä eteisessä, on valita kaapistoon liukuovet, jolloin ei tarvitse jättää tilaa saranoitujen ovien aukeamiselle.

Vieraille tarkoitettu naulakko voi olla vaikka muutama koukku seinässä tai roikkuva pieni naulakko, tärkeintä on että käytäntö on mietitty valmiiksi.

<p data-block-key="w2mg4">Hattuhyllylle sijoitetut korit helpottavat oikeiden asusteiden löytymistä</p>
Hattuhyllylle sijoitetut korit helpottavat oikeiden asusteiden löytymistä

Vinkki 8: Onko sisääntulossa tilaa istuimelle?
Lapsiperheessä istuinpenkki on loistava ratkaisu, koska sen reilut vetolaatikot kätkevät helposti sisäänsä koulureppuja, pyöräilykypäriä ja vaikkapa rullaluistimet. Jos tilaa on reilusti, panosta persoonalliseen tuoliin, joka korostaa sisääntulon tunnelmaa

Vinkki 9: Hyvä matto kruunaa sisääntulon ilmeen ja tekee arkipäivästä helpompaa.
Eteistilan maton pitäisi napata kengistä irtoava lika itseensä. Helposti puhdistettava ja kulutusta kestävä matto palvelee vuodesta toiseen.

Vinkki 10: Siivoa ja järjestele usein.
Sisääntulo on kovalla käytöllä. Varaa siivousvälineet niin, että niihin on helppo tarttua. Raikasta tuoksua ei voita mikään. Tuoreet kukat maljakossa, mahtuvat pienellekin sivupöydälle ja tuovat juhlaa arkeen.

Bonusvinkki:

Vaikka eteinen olisi pieni tila, väriä ei pidä silti pelätä.

<p data-block-key="w7n5d">Erilaiset pinottavat laatikostot ovat hauska tapa säilyttää tavaroita.</p>
Erilaiset pinottavat laatikostot ovat hauska tapa säilyttää tavaroita.
<p data-block-key="0of3u">Pinottavista laatikoista on mahdollista luoda myös istuinpenkki.</p>
Pinottavista laatikoista on mahdollista luoda myös istuinpenkki.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI

Talo
asuminen
huoneisto
koti
säilytys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen. Elokuu tuo myös opiskelijat vuokra-asuntoihin. Harkitsetko vuokraamista? Oletko jo vuokranantaja? Oletko menossa vuokralle? Tästä artikkelista löydät kattavat ohjeet.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
Nainen ja lapsi metsässä, naisella kädessään purkki, jossa hehkuu valoa
Saga: kohti kestävää valmistusta ja kiertotaloutta
Luonto ja ympäristö – niistä on pidettävä huolta. Huolenpito onnistuu tekemällä vastuullisia ja järkeviä valintoja arkielämässä. Tiesitkö, valitsemalla SAGA™-asennuskalustesarjan, olet mukana kirjoittamassa tarinaa uudelleen?
20198_59437.jpg
Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana
1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton