Kuinka toteuttaa laatoitus terassille?

Oletko kyllästynyt puisiin terassilaattoihin, joista aina tuntuu olevan jokin kapula irti? Paljas betonipinta oli aluksi hieno ja pelkistetty, mutta nyt karkeasta pinnasta tuntuu olevan vaikea saada irti siitepöly sekä muut roskat sekä kura.
Käytännöllinen ratkaisu voisi siinä tapauksessa olla terassin laatoitus. Tässä artikkelissa kerromme esimerkin kautta, kuinka se tapahtuu.
Omakotitalon terassi Lahdessa sai uuden ilmeen
Ulkoterassi ei pääse niin käyttö- kuin laatuvaatimustenkaan osalta vähällä. Sen pitää olla huoltovapaa niin pitkälle kuin mahdollista ja kestää Suomen vaihtelevia säitä aina paahtavasta auringosta napakkaan pakkaseen. Ja vielä tämän kaiken lisäksi, sen tulee miellyttää silmää. Tämä tarkoittaa sitä, että käytettäviin tuotteisiin pitää kiinnittää huomiota.
Lahdessa sijaitsevassa omakotitalon terassi oli laatoituksen tarpeessa. Uudistuksessa käytettävät tuotteet löytyivät Weberin valikoimasta. Kyseiseen omakotitaloon tehtyjä ratkaisuja kehuu myös Saint-Gobainin aluemyyntipäällikkö Sami Tuominen.
– Kasvava ulkolaatoitustrendi edellyttää kestäviä ja helppohoitoisia ratkaisuja, jolloin Weberin tuotteet ovat nappivalinta. Optimaalisilla ratkaisuilla varmistetaan, että projekti onnistuu ja lopputulos kestää hyvänä pitkään.
Kuinka terassin laatoitusprojekti alkaa
Tärkeää on miettiä käytettävät tuotteet. Lisäksi työskentely ulkona vaatii käytettävien tuotteiden suhteen aina paitsi huolellista suunnittelua, mutta myös aikataulutusta.
Mitä erityistä huomioitavaa tässä kohteessa on? Kohteeseen valittu Superflex D2 -kaksikomponenttinen vedeneriste lunasti oman paikkansa vedeneristys- ja laatoitusvaiheessa huolimatta siitä, että kaksikomponenttisena vedeneristeenä sillä oli rajattu työstöaika sekä itse tekovaiheessa vallitsivat vaihtelevat sääolosuhteet.
Koska terassin tulee todella kestää paitsi sään eri ilmiöt, mutta myös käyttäjien käyskentelyt sekä tekemiset, valittiin terassin laatoituksen pariksi saumoihin weberepox easy Epoksisaumalaastia. Epoksisaumalaasti on tiivis sekä kulutusta kestävä ja kuten kaivattiin – lähes huoltovapaa. Sen valintaa oleskelualueelle puoltaa myös se, että kaatunut viini tai grillatessa roiskuva rasva ei imeydy saumaan, vaan lika voidaan pyyhkäistä pois.
– Ulkoterassi säilyttää uudistuksessa käytettyjen Weberin tuotteiden ja ratkaisuiden ansiosta värinsä vuosikausia. Laatoitus ja epoksisauma yhdessä muodostavat lähes huoltovapaan ja kestävän kokonaisuuden. Myös työskentely ulkona ja Suomen kesän sääolosuhteet asettavat työvaiheille omat haasteensa. Pilvipouta olisi optimaalisin sää vedeneristys- ja ulkolaatoitustöihin, Tuominen jatkaa.
Kuinka terassin laatoitustyö eteni?
Alustavat työt
Ensimmäiseksi omakotitalon terassi puhdistettiin huolellisesti irtoliasta ja pölystä. Tämän jälkeen pinta valmistellaan vedeneristeellä. Puhdistetulle pinnalle levitetään yhteensä vähintään kaksi kerrosta webertec Superflex D2 vedeneristettä.
Ensimmäinen kerros on niin sanottu pohjustavakerros, jossa D2:sta harjataan tai levitetään alustaan lastan reunalla voimakkaasti painaen niin sanotusti luilleen. Tarkoitus on tällä kerroksella sulkea alustassa olevat huokoset ja varmistaa kunnollinen tartunta.
Vedeneristystyö:
Varsinainen vedeneristystyö tapahtuu niin kutsuttuna ”märkää märälle” tekniikalla. Tässä apuna käytetään 4 mm:n hammaslastaa ja pinta tasataan lastan sileää reunaa käyttäen.
Ensimmäisen kerroksen ollessa kävelykuiva, mutta edelleen kostea (aikaisintaan 90 minuutin kuluttua), asennetaan tarvittavat tiivistyskappaleet sekä -nauhat paikoilleen. Tiivistyskappaleet sekä nauhat asennetaan märkään D2:een ja päällystetään käyttäen samaa tuotetta

Toinen varsinainen vedeneristyskerros levitetään ensimmäisen kerroksen (nauhoineen) jälkeen, kun kerros kestää kävelyä, mutta on silti kostea – aikaisintaan 90 minuutin kuluttua.
Huomioi, että ensimmäisen kerroksen tulee olla kuivunut niin paljon, että vedeneristekerroksen rikkoutumisesta ei ole vaaraa. Kerrosten välissä saa aikaa kulua korkeintaan 48 tuntia.
Jotta kuivuminen on oikeanlaista, varmista, että kerrospaksuus ei saa kertalevityksessä ylittää 2 mm paksuutta.
Itse terassin laatoittaminen vedeneristeen jälkeen:
Terassille laatoitettiin kahta erityyppistä laattaa: isoa luonnonkiveä muistuttavaa, sekä mosaiikkityylistä eri sävyisistä kivistä koostuvaa laattaa. Laatoitukseen käytettiin weber rock fix Kiinnityslaastia, vaihtoehtoisesti voitaisiin käyttää weber rex fix Saneerauslaastia.
Kiinnityslaastin sekoitus ja levitys:
Sekoita laastijauhe puhtaaseen, noin 30 °C veteen porakoneeseen kiinnitetyn vispilän avulla. Seisota laastia noin kymmenen minuutin ajan ja sekoita sen jälkeen kevyesti uudelleen.
Laastia levitetään hammaslastan sileällä reunalla painaen ja kammataan auki hammastettua reunaa käyttäen. Huomioi levityksessä laastin avoaika eli tarttuva aika. Laastia ei kannata levittää suuremmalle alueelle kuin ehdit kiinnittää laattoja, laastin on oltava tuore laatan kiinnityksen yhteydessä. Avoaikaan vaikuttavat myös veto, korkea lämpötila sekä imevä alusta.
Laatoitus:
Paina laatat laastipintaan samalla laattaa hieman liikauttaen, laatan asentoa on mahdollista korjata alustan imukyvystä riippuen noin 10 minuutin ajan. Tuon 10 minuutin aikana tulee tasata laatoituksen pinta sekä saumat ja napauttaa laatta kiinni paikalleen.
Toteuta saumaus avosaumatyönä – saumat käsitellään vielä erikseen saumauslaastilla, tässä esimerkkikohteessamme käytettiin epoksisaumalaastia.
Vinkki: Varmista laatan riittävä tartunta koelaatan avulla – eli irrota yksi laatta tuoreeltaan alustasta. Irrotetun laatan tulee olla tartuntapinnaltaan kokonaan laastin peitossa.


Riittävän suurihampaista laastikampaa käyttämällä on helppo saavuttaa kunnollinen tartunta. Kaksoiskiinnitys on keino saavuttaa täydellinen laastipeitto; siinä laastia levitetään paitsi alustaan, mutta myös tarvittaessa laatan tartuntapinnalle. Laasti ei saa kuitenkaan nousta yli saumojen puolivälin.
Vältä kulkemista laatoitetulla alueella vähintään 12 tunnin ajan, jotta laatat pysyvät liikkumattomana oikeilla paikoillaan ja oikeassa tasossa. Puhdista työvälineet heti käytön jälkeen.
Laatoitusvaiheen jälkeen saumataan laattasaumat
Kohteeseen valittu weberepox easy Epoksisaumalaasti on 2-komponenttinen epoksisaumalaasti, joten saumalaastin valmistelu vaatii huolellisuutta sekä suojavarusteita. Kaada komponentti B kokonaisuudessaan komponentti A:n joukkoon. Sekoitussuhdetta ei saa muuttaa!
Komponenttien sekoitus:
Sekoita komponentit keskenään sekaisin porakoneeseen asennetun vispilän avulla – käytä alhaisia kierrosnopeuksia (noin 100 rpm) ja sekoita vähintään 2 minuutin ajan. Varmista että kaikki materiaali sekoittuu eikä sekoittumatonta ainetta jää esimerkiksi astian reunalle tai pohjaan. Massaan ei tule lisätä mitään, vain ja ainoastaan komponentti A ja B. Käyttöaikaa valmiille massalle on noin 45 minuuttia.
Kun saumataan:
Tarkista saumojen puhtaus ja huolehdi, että kiinnityslaastia ei ole kuin sauman puoliväliin asti. Saumattaessa levitä epoksi sille tarkoitetuilla saumauskumilla vinosti saumojen yli tai vaihtoehtoisesti puristimella suoraan saumaan. Poista laattojen pintaan jäänyt saumalaasti välittömästi.

Kuinka poistaa saumalaasti laatan pinnalta?
Pirskottele laatoituksen päälle hieman vettä välittömästi saumauksen jälkeen. Vesi sekä laattojen pinnalle jäänyt saumalaasti niin sanotusti emulsoidaan hankaamalla laatoitusta käyttäen karhunkieltä tai karkeaa sieltä. Hankaa pyörivin liikkein.
Riippuen lämpötilasta sekä kosteudesta, anna saumojen kuivua korkeintaan 10 minuuttia, jonka jälkeen laatoitus puhdistetaan.

Käytä lämmintä pesuvettä, joka irrottaa laastin tehokkaammin. Etanolin lisäys viimeiseen pesuveteen tehostaa puhdistusta (sekoitussuhde: noin 1 litra/10 litraa vettä).
On tärkeää, että laatat puhdistetaan pian saumauksen jälkeen, samoin työvälineet tulee puhdistaa vedellä mahdollisimman pian käytön jälkeen. Kovettunut laasti voidaan poistaa ainoastaan mekaanisesti (4h).
Käyttäessäsi weberepox easy Epoksisaumalaastia, huomioi että tuote on emäksistä ja siten myös ärsyttävää. Suojaa siis iho hyvin ja käytä suojakäsineitä sekä suojalaseja.

Kerrataanpa tuotteet sekä työvaiheet ja katsotaan valmis lopputulos:
Info
webertec Superflex D2 vedeneriste
- 2-komponenttinen nopeasti sitoutuva vedeneriste
- Menekki 1,25 kg/m²/mm. Levityskertojen määrä vähintään 2
- Vaadittu kerrospaksuus vähintään 2 mm.
- Käyttöaika enintään 15 min.
- Kovettumisaika olosuhteista riippuen noin 90 minuuttia. Täysi lujuus 3 vrk kuluttua
weber rock fix kiinnityslaasti
- Soveltuu ulkolaatoituksille: parvekkeet, portaat, sokkelit, terassit
- Menekki 3 kg/m² käytettäessä 9 x 6 x 6 mm hammastettua teräslastaa; 5 kg/m² käytettäessä R15/20 makkarakampaa
- Hyvä kantokyky
- Saumaus 12 h kuluttua (+23 °C)
- Klinkkeri- ja tiililaattojen sekä soveltuvien luonnonkivilaattojen kiinnitys
- Käyttöaika 3 tuntia veden lisäyksestä, avoin aika noin 20 minuuttia
- Laastijauhe sekoitetaan puhtaaseen, juomakelpoiseen, korkeintaan + 30 °C veteen porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä, kunnes tuote on tasainen. Seisota laastia noin 10 minuuttia ja sekoita kevyesti sen jälkeen uudelleen.
- Enimmäiskerrospaksuus 10 mm
- Saumattavissa 12 tunnin kuluttua, tiiviillä alustoilla (esim. vedeneriste) 24 tunnin kuluttua (+23 °C)
weberepox easy Epoksisaumalaasti
- 2-komponenttinen epoksisaumalaasti vaativiin saumauksiin
- Ei sovellu marmorin eikä imevien laattojen saumaukseen
- Saumalaastina noin 0,2-1,0 kg/m²
- Suositeltava kerrospaksuus: sauman leveys 1-10 mm; kerrospaksuus 3-5 mm
- Käyttöaika noin 45 minuuttia (+23 °C)
- Kovettumisaika: kevyt käyttö noin 24 h (+23 °C); normaali käyttö saavutetaan noin 7 vrk kuluttua (+23 °C)
- Saatavilla useita sävyjä
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?

Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille

Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti

Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Laatoittaminen askel askeleelta
