• Etusivu
  • Energia

Kotiteatterikoulu osa 5: Sähköistys ja valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38476.jpg

Kotiteatteritilan suunnittelussa ja totutuksessa tulee huomioida tilan sähköistystarpeet kuva- ja äänentoistolaitteiden suhteen. Myös valaistuksella on tärkeä tehtävä niin tilan tunnelman kuin laadukkaan kuvan muodostuksessa.

Toteuta sinulle sopivin elokuvatila Jätä yhteydenottopyyntö

Huomioi nämä tilan sähkösuunnittelussa

Kotiteatteri vaatii käytännössä seuraavat kaapelit: videotykille virtakaapelin sekä kuvakaapelin (HDMI). Mikäli on mahdollista, niin kannattaa järjestää virransyöttö oletetun tykin asennuspaikan viereen. Jos tarkka sijainti ei ole vielä tiedossa, voi virtakaapelin vetää valmiiksi ja asentaa pistokkeen vasta myöhemmin. Useimmiten oikea paikka pistokkeelle löytyy kuitenkin n. 4-6m päässä kankaasta. Toki tilan ollessa pienempi etäisyys määräytyy sen mukaan. Tykille pitää vetää myöskin kuvakaapeli eli HDMI oletetusta vahvistimen paikasta, joka useimmiten on valkokankaan alla tai suunnitellussa laitetelinepaikassa.

Mikäli valkokangas on sähkökäyttöinen, niin sille pitää järjestää syöttö tykiltä kankaalle katsottuna vasemmalle puolelle enintään 1.5m päähän kankaan rungosta. Muut laitteet kuten vahvistin, kuvalähde jne. vaativat syötön ja niiden väliset kytkennät eivät vaadi etukäteisvalmisteluja.

Kaiuttimet vaativat signaalikaapeleita ja niille voi tehdä valmiiksi putkivedot oletettuihin kohtiin vahvistimelta. Kaiutinkaapelit voi asentaa myös pintavetona ontossa lattialistassa tai sitten kaapelikourussa.

Koko sähköistys kerralla kuntoon

Vaatiko kotiteatteritila täydellisen pimennyksen?

Videotykkien valoteho vaihtelee suuresti ja siksi on lähtökohtaisesti tiedettävä kuinka hyvin tilaa tullaan pimentämään. Mikäli tila on pimennettävissä sälekaihtimin, niin tykiltä vaaditaan n. 2500 Ansilumenin valoteho. Jos tila on pimennettävissä tehokkaammin kuin pelkillä sälekaihtimilla, niin silloin riittää vähemmän valotehoa. Mutta mikäli tilaan suorastaan tulvii valoa, olipa se luonnonvaloa tai valaistuksesta johtuvaa, on tykin valotehon oltava yli 4000 Ansilumenia.

Mikä tahansa suora valo haalistaa kuvan värejä valotehosta riippumatta. Siksi onkin hyvä panostaa järkevään pimennykseen. Silloin saavutetaan laadukkaampi ja erottelevampi kuva ja voi nauttia elokuvista enemmän. Tosiasia on kuitenkin, että Suomessa iso osa vuodesta on melko hämärää, jolloin pimennettävyyteen ei tarvitse erikseen kiinnittää suurta huomiota.

Valitse valaisimet oikein

Kotiteatteritilaan kannattaa asentaa melko himmeät valaisimet. Spotit ovat käytetyimpiä pistemäisen valon sekä suuntauksen ja himmennyksen ansiosta. Himmennettävyys onkin asia, johon kannattaa valaistuksen suunnittelussa panostaa. Valokeilaa ei tule koskaan kohdistaa suoraan kankaalle, koska se haalistaa värejä, mutta tunnelmavalo on aina paikallaan. Yksi hyvä keino on valaista lattiatasoa tai seinäpintoja piiloasennetuilla led-nauhoilla. Se luo todella vaikuttavan ja elokuvateatterimaisen tunnelman ja toimii mukavuustekijänä. Tuleva hitti on elokuvasohvat, joissa on pohjassa taustavalaistus luomassa tunnelmavalaistusta.

Kalibroinnilla paras mahdollinen kuva

Info

Info

Muista että...

  • videotykille, vahvistimille sekä tarvittaessa motorisoidulle kankaalle on varattu omat pistokepaikat
  • äänentoiston kaapelionti vedetään kaikille kaiuttimille joko seinärakenteessa tai peitelistassa
  • tilan valaistuksen tulee olla hämärä, mieluiten led kohdevaloilla toteutettu
  • valaistuksessa on hyvä olla tehonsäätömahdollisuus
  • luonnonvaloa tulee pystyä rajoittamaan esim. pimennysverhoilla
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20152_42305.jpg
Julkisivujen trendinä tummaa
Muistatko, miten vielä muutama vuosikymmen sitten kaikki tiilijulkisivut hehkuivat punaisen eri sävyissä? Uusien savilaatujen sekä valmistustekniikoiden myötä on tiilien värikirjo laajentunut ja saanut lukuisia uusia sävyjä. Nykyrakentajien suosiossa ovat eläväpintaiset ja väriltään tummat tiilet.
tiiliseina-kosteusvaurio-myrkyllinen-home
Epäiletkö kosteusvauriota talossasi? Millaisia homeita kodista voi löytyä?
Epäiletkö kosteusvauriota talossasi? Kärsitkö kotona ollessasi väsymyksestä, päänsärystä, huimauksesta, iho-oireista, silmien ärsytyksestä, nuhasta tai hengenahdistuksesta? Haiseeko sisällä maakellari? Kodissasi saattaa olla kosteusvaurion rinnalla ilmeneviä homeita.
20154_43012.jpg
Puukiuas ja takka samassa paketissa
Aurinko alkaa vähitellen lämmittää ja valon määrä lisääntyy - kesä on täällä taas. Nyt on oikea aika sijoittaa lämpöön sekä tunnelmaan ja hankkia uusi kiuas kotiin tai mökille. Makeat löylyt uudesta kiukaasta, tai kodikas takkatulen loimu –mikä sen parempaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: OKT-tontti yksityiseltä?
Kysymys:Hei!Olen suunnitellut okt- tontin ostoa ja olen nyt löytänyt itselleni täydellisen tontin. Itse olen täysin tietämätön näistä kaikista tontti asioista. -tontti on yksityiseltä -tontille menee ajokelpoinen hiekkatie -sähkö- ja vesiliittymät lähellä tonttia -tontti on kaadetulla metsä alueella -omakotitalo tonttiSiinä oli asioita jotka käy ilmi myynti-ilmoituksesta. Mitä kaikkea minun tulisi ottaa huomioon? Mitä kaikkea vielä pitää kysyä myyjältä?
2957_89485595_20171020154628.jpg
Tähdenlennontie, Espoo
Arkkitehtonisesti vaikuttava kivitalokiinteistö sai savitiilenpunaisen Ormax-betonitiilikatteen pulpettikatolleenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKorkealla mäennyppylällä Espoossa kohoaa erityisen hieno vuonna 1987 valmistunut punatiilinen asuinkiinteistö, jonka nykyinen omistaja Marko Luhtala osti rakennuttajalta vuonna 2002. Talon on suunnitellut arkkitehti Raimo Saarenvirta. Talon välimerelliset piirteet viittaavat rakennuttajapariskunnan Italian harrastukseen. Talon nimi onkin La Casa Di Songo, Unelmien Talo.Kiinteistökaupan mukana tullut yksityiskohtainen dokumenttiarkisto todistaa, että rakennesuunnittelutoimiston omistaja on kotinsa aikanaan pieteetillä suunnitteluttanut ja rakennuttanut.
202210_79870.jpg
Uuteen hirsikotiin valittiin maalämpö - lue perheen kokemuksista
Mirka Aittolan ja Riku Saarelan perhe on asunut viime toukokuusta asti itse rakentamassaan hirsitalossa Naantalissa. Uuden kodin lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö, joka on osoittautunut nappivalinnaksi monestakin syystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton