Kotiautomaatiojärjestelmä sopii saneerauskohteisiinkin
Apulanta Oy:n saneeraamalle vanhalle huvilalle asennettiin kotiautomaatio
Soitan kerrostalon ovikelloa. Sen sijaan että kuulisin summerin äänen, ovi aukeaakin automaattisesti. Sisällä liikuntarajoitteisen ystäväni kodin ovi on jo kutsuvasti auki. Hän on hoitanut homman istuen mukavasti tuolissaan.
Hetki ei ole mistään tulevaisuuden utopiasta kertovasta elokuvasta, vaan arkipäivää monessa suomalaisessa kodissa. Aukeava ovi on yksi esimerkki modernin kotiautomaation toiminnasta. Sellainen on mahdollista asentaa millaiseen taloon vain, myös saneerauskohteeseen.
Saneeratulle huvilalle asennettiin kotiautomaatio
Vanha huvila Helsingin Munkkivuoressa on todiste siitä, että kotiautomaatio sopii myös vanhaan puutaloon. Andersbergin huvilassa on kolme perusteellisesti saneerattua vuokra-asuntoa, joiden sähköjärjestelmä toteutettiin saneerauksen yhteydessä ABB-free@homella. Asunnot ovat siis älykoteja.
Munkkivuoren huvilan omistaa ja saneerasi Apulanta Oy. Juuri se sama Apulanta, joka tunnetaan paremmin festarilavoilta. Apulanta sijoittaa musiikin lisäksi nykyään myös kiinteistöihin.
Apulanta Oy:n toimitusjohtajana toimii yhtyeen rumpali Sipe Santapukki, joka toteuttaa omia arkkitehtuuriunelmiaan rantatontilla Heinolassa. Sinne nousee amerikkalaisen arkkitehdin suunnittelema, useasta eri rakennuksesta koostuva kokonaisuus. Lisäksi hän on remontoinut yhdessä puolisonsa Minna Kaupin kanssa perheelle kodin vanhasta pienkerrostalosta. Kokemusta siis löytyy sekä saneerauksesta että uudisrakentamisesta.
Poissa-tila kerää kiitosta
Sipe Santapukki kertoo ABB:n artikkelissa Andersbergin huvilan vuokralaisten kiitelleen ABB-free@homen poissa-ominaisuutta. Järjestelmän avulla on mahdollista ohjata asuntojen valaistusta, lämmitystä, tilanneohjauksia, kaihtimia ja markiiseja, sekä ovipuhelinta. Ohjaukset hoituvat helposti seinäpainikkeilla, kosketusnäytöllä ja mobiililaitteilla.
Kotiautomaatio ei ole pelkkää hupia, se on myös taloudellisesti järkevä valinta. Kun valot eivät pala turhaan, säästyy sekä sähköä että rahaa. Järjestelmän "poissa-tila" sammuttaa turhat valot, mutta myös laskee huoneiston lämpötilaa siksi aikaa, kun ketään ei ole kotona. Säästöä syntyy, kun lämmitystä muokataan asukkaiden tarpeiden ja päivärytmin mukaan.
Kosteusvahti valvoo vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita sekä rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköisin. Kotiautomaation turvatoimintojen ansiosta saatat olla oikeutettu alennuksiin kotivakuutuksen maksuista.
– Järjestelmän parhaita puolia on juuri joustavuus ja monikäyttöisyys. Hienoa on, että asukas pystyy itse ohjelmoimaan haluamiaan valotilanteita ilman, että sähköasentajaa tarvitsee soittaa paikalle. Myös järjestelmän asennus menee loogisesti ja helponoloisesti, joka sekin on positiivista, vaikka sähköasentaja asennuksen hoitaakin, kehuu Sipe Santapukki kokemuksiaan kodinohjausjärjestelmästä.
Sopii hyvin saneerauskohteeseen
Saneerauskohteissa haasteita asettavat vanhat rakennustavasta. Andersbergin huvilankin entisöinnissä piti ottaa huomioon vanhan huvilan ominaispiirteet. Rakennuksen omistaja Apulanta Oy halusi ehdottomasti säilyttää rakennuksen vanhan hengen ja arvokkuuden. Entisöintityöhön tarvittiin kokeneet tekijät. Yhtiö käytti tuttua lahtelaista asentajaa, jonka kanssa oli tehty töitä ennenkin.
Santapukilla on myös selkeä mielipide siitä, miksi arvokkaaseen saneerauskohteeseen valittiin juuri ABB:n kotiautomaatiojärjestelmä.
– Koska se on yksinkertaisesti paras. Tämä on hieno kohde ja se haluttiin tehdä viimeisen päälle. Omassa kodissani Lahdessa on jo käytössä ABB-free@home-kotiautomaatio, joten tiesin omasta kokemuksestani, että järjestelmä on joustava ja helppokäyttöinen. Ei tarvitse olla insinööri voidakseen käyttää sitä.
Sipe Santapukki
Info
ABB-free@home-kotiautomaatiojärjestelmän hyvät puolet
- Yhdistää kodin toiminnot yhteen järjestelmään.
- Helppo käyttää, ei tarvitse olla insinööri sen käyttämiseen.
- Joustava, asukas voi itse ohjelmoida järjestelmään itselleen sopivia toimintoja.
- Sopii niin uuteen kuin vanhaan asuntoon.
- Helpottaa arkea.
- Lisää kodin turvallisuutta, esimerkiksi mahdollisten kosteusvaurioiden ehkäiseminen.
- Säästää rahaa. Säästöä syntyy niin lämmityskuluissa kuin sähkönkulutuksessa, mutta turvajärjestelmien kautta mahdollisesti myös vakuutuksissa.