• Etusivu
  • Talo

Kipsilevyllä kaarevia pintoja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 30.09.2014
20149_41060.jpg

Gyproc kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä- kuin kattopinnoissakin.

Persoonallisuus ja yksilöllisyys ovat tämän päivän sanoja, ja se näkyy myös ihmisten kodeissa. Esimerkiksi oleskelutiloihin sijoittuvat kaarevat väliseinät eivät ole mikään harvinainen näky. Onnistuuko sellaisen toteutus muuten kuin kiveä käyttämällä? Kyllä, Gyprocin kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä kuin kattopinnoissakin. Taivuttaminen on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin miltä se kuulostaa – menetelmä on nopea oppia ja vaatii vain huolellisuutta.

Eikö kipsilevy murru taivutettaessa?

Kipsilevy saattaa murtua, mutta silloin on yleensä syynä virheellinen asennus tai väärä asennustapa. Oikein toteutettuna on Gyproc-kipsilevy mahdollista taivuttaa niin poikittais- kuin pitkittäissuuntaisesti. Ilman kosteus sekä lämpötila vaikuttavat siihen, miten levy käyttäytyy. Koska työmaaolosuhteissa kosteus ja lämpötila eivät koskaan pysy aivan tasaisena, kannattaa työ aloittaa kokeilemalla ja harjoittelemalla muutaman levyn kanssa. Näin saat määriteltyä helposti parhaan kostutusajan sekä levyn taivutustavan.

Katso kipsilevyn kostutusajat sekä taivutussäteet.

Kuiva-asennus

Kuivana kipsilevyä voidaan muotoilla vain loivissa kaarissa. Loivan kaaren taivutussäteen tulisi olla suurempi kuin 3000-4000 mm. Levyn taivutusta aloitettaessa levy nostetaan paikoilleen ja ruuvataan aloitusreuna kiinni. Varovasti taivuttaen levy tuodaan seuraavalle runkotolpalle, johon se ruuvataan kiinni. Eteneminen täytyy suorittaa hitaasti ja varovaisuutta noudattaen. Rankajaon suhteen on muistettava, että liian harva jako tekee kaaresta kulmikkaan.

Kipsilevy kostutettuna

Kipsilevyn muotoilu kostutettuna tapahtuu pitkälti samalla tekniikalla kuin kuivankin levyn asennus. Kipsilevyn kostutus tapahtuu vain levyn taivutuksen puristuspuolelta. Anna veden imeytyä kipsilevyyn rauhassa. Kostutusajan pituus vaihtelee eri levytyyppien välillä, ota tämä huomioon levyjä käsitellessäsi. Ja muista: Älä kastele levyä läpimäräksi!

Kun kosteana asennettu kipsilevy kuivuu paikallaan, niissä ei ole enää jännityksiä ja niiden lujuus on palautunut takaisin alkuperäiselle tasolle. Huomioi myös, että joissain tapauksissa saattaa olla paikallaan ns. esinorjistaa levy. Esinorjistus on helppo toteuttaa esimerkiksi muotti-aihiota, rakennustelinettä tai kaarevaa kulmaa vasten.

Millainen runko taivutukseen sopii?

Runkorakenteeksi soveltuu sekä puu- että teräsranka, taivutusperiaatteet eivät poikkea toisistaan. Aloita rungon teko tekemällä alusrakenteet huolella oikeaan muotoon. Mikäli alusrakenteet on tehty huonosti, näkyy se selkeästi lopputuloksessa.

Ala- ja yläjuoksut tehdään kahdesta Gyproc SKB 40/30 –profiilista, jotka asennetaan toisiaan vastaan runkosyvyyden mitan päähän toisistaan. Gyproc SKB 40/30 profiili voidaan taivuttaa haluttuun kaarevuuteen.

Kun ala- ja yläjuoksut on saatu asennettua paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen. Kaarevassa osassa runkotolppien jako on huomattavasti tiiviimpi kuin mitä seinän muissa osissa, näin taivutetusta levystä ei tule kulmikasta, vaan kaari on sileä ja huoliteltu. Kaarevalla osalla runkotolppien sidonta kannattaa vahvistaa

Kun ala- ja yläjuoksut on asennettu paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen.
Kun ala- ja yläjuoksut on asennettu paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen.
Jotta levytyksestä tulisi siisti, tulee runkotolpat asentaa riittävän tiheästi.
Jotta levytyksestä tulisi siisti, tulee runkotolpat asentaa riittävän tiheästi.

Miten kaariosan levytys tulisi aloittaa?

Kun lähestyt kaariosaa, sijoita levysauma ennen kaaren alkua suoralle osalle. Kaaren alkupisteeseen sijoitettuna levysauma hammastelee taivutuksessa ja vaikeuttaa siten työtä.

Kun levytys tapahtuu rungon molemmin puolin, tulee pyrkiä sijoittamaan levysaumat eri runkotolpille. Vahvat rakenteet saat asentamalla ulkokaaren sisemmän levykerroksen sauman ennen seinän kaareutuvaa osaa olevalle runkotolpalle ja ulomman levykerroksen sauman vastaavasti suoralle seinäosuudelle. Sisäkaaren puolella saumojen järjestys on päinvastainen kuin edellä. Sisemmän levykerroksen sauma sijoitetaan suoralle seinäosuudelle, ja ulomman levykerroksen sauman ennen kaarta olevalle runkotolpalle. Vahvan rakenteen lisäksi näin toimittaessa levyjen reunat eivät myöskään hammasta.

Erittäin jyrkät kaaret (taivutussäde pienempi kuin 700 mm) onnistuvat parhaiten käyttämällä Gyproc GSE 6 Remonttilevyä. Kostutettuina Remonttilevyt saadaan taivutettua jopa 200 mm kaariin. Levytys kannattaa tehdä kaksinkertaisena ja käyttää suorissa osissa vahvuudeltaan 13 mm olevia kipsilevyjä.

Vankka seinärakenne edellyttää huolellisuutta myös levyjaon suunnittelussa. Limittämällä seinarakenteesta tulee tukeva. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Vankka seinärakenne edellyttää huolellisuutta myös levyjaon suunnittelussa. Limittämällä seinarakenteesta tulee tukeva. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Info

Info

Yleisimmät virheet kipsilevyn taivuttamisessa:

    Levyt halkeavat taivutettaessa:
    • Taivutussäde on liian pieni levyn paksuuteen verrattuna
    • Levy on liian kuiva, se ei ole ehtinyt kostua riittävästi
    • Levy on kostunut liikaa

    Levy taipuu kulmikkaasti:
    • Kaariosan tolppajako on liian harva

    Levyjen reunat hammastelevat kaariosassa:
    • Levysaumat on sijoitettu kaariosan alkupisteeseen.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43272.jpg
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Ota laskurit ja rakennekirjasto avuksesiKipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
20223_77108.jpg
Mukana suomalaisessa rakentamisessa jo 50 vuotta
Gyproc kipsilevynä on jo käsite. Sen tuntee jokainen lähes vauvasta aina vaariin asti. Rautakaupasta haettavaa kipsilevyä ei kutsuta kipsilevyksi, vaan tuttavallisesti "Gyprociksi". Tämä kertoo osaltaan sen, miten suomalaiset ovat luottaneet näiden tuotteiden laatuun sekä turvallisuuteen jo puolen vuosisadan ajan – ja luottavat myös jatkossa.Tiesitkö sitä, että kipsilevy on myös ekologinen ratkaisu? – Ylijäänyt kipsilevy on nimittäin mahdollista kierrättää.
Gyproc rakennusprojektin työmaa
Kipsilevyn monenlaiset käyttömahdollisuudet
Kipsilevy on kaikille tuttu seinien levytysmateriaali. Helppo työstettävyys ja asennettavuus ovat aina olleet Gyprocin kipsilevyjen valtti. Tiesitkö, että Gyproc levyvalikoimasta löytyy erinomaiset vaihtoehdot myös kovan kulutuksen paikkoihin sekä ulkoseiniin, joissa vaaditaan erityistä kosteusvarmuutta?
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton