• Etusivu
  • Talo

Keittiön valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2024
20164_45998.jpg

Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn.

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.

Yleisvalaistus

Perinteisiä loistelamppuvalaisimia käyttämällä saadaan aikaan kustannustehokas yleisvalaistus. Tehokas vaihtoehto loistelampuille on epäsuora valaistus, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan. Epäsuoran valaistuksen ansiosta valaisin ei häikäise eikä heijasta epätoivotuista kohdista. Epäsuoraan valaisuun on saatavilla ratkaisuja niin loisteputkivalaisimista kuin uusista led-vaihtoehdoista. Energiatehokas led-valaistus onkin hyvä ja moderni valinta tiloihin, joissa valoa tarvitaan paljon ja pitkiä aikoja. Tasaisen valon antava led-paneeli on hyvä vaihtoehto yleisvaloksi.

<p data-block-key="b4l07">Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.</p>
Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.

Värilämpötilalla on väliä

Valaistuksen suunnittelussa on syytä huomioida valon värilämpötilat. Mitä yhtenäisemmät valinnat, sen rauhallisempi kokonaisuus. Loistelampuissa värilämpötila vaihtelee 2800–4500 K välillä. Työskentelytiloissa paras värilämpötila on 3000–4000 K, mutta yleisvalona se saattaa jonkun mielestä olla liian kylmä. Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva. Kiinteissä led-valaisimissa värilämpötilan voi usein valita sarjan eri malleista. Huomioi värilämpötiloja suunnitellessasi myös keittiöstä avautuvien tilojen valaistus.

Alasvaloja käyttäen voidaan luoda hyvä yleisvalaistus kodin jokaiseen tilaan. Alasvaloilla luotua yleisvalaistusta voidaan täydentää sisustusvalaisimilla, muun muassa lattia- ja pöytävalaisimilla.

Ruokailutilassa hyvänä yleisvalona toimii pöydän yläpuolelle sijoitettu valaisin. Sopiva korkeus pöydän pinnasta valonlähteeseen on 600 mm. Mikäli haluat, että yleisvalo on himmennettävissä, varmista, että himmennys kuuluu valaisimen ominaisuuksiin.

<p data-block-key="08u27">Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.</p>
Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.

Työtilojen valaistus

Työskentelyyn varattujen tilojen valaisinvalinnat ovat tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä. Perinteiset välitilan loistelamppuvalaisimet on usein varustettu yhdellä tai useammalla pistorasialla. Tällaisen valaisimet ovat käteviä, sillä erillisiä pistorasioita ei työtilaan tarvitse enää asentaa. Valaisimia voi usein asentaa jonoksi, jolloin voidaan luoda tilan mittaan mahdollisimman hyvin soveltuva katkeamaton valaisinkokonaisuus.

Energiatehokkaan ja nykyaikaisen vaihtoehdon antavat led-valaisimet, jotka eivät halogeenien tapaan kuumenna kaapistoa tai työskentelytilaa. Heijastavien pintojen yläpuolelle – kuten tiskiallas – asennettavan valaisimen valon on syytä olla epäsuoraa tai peitelistalla suojattua. Heijastuksilta suojaavat esimerkiksi valmiiksi kulmaan asetettavat led-profiilit, joissa kaapistoon kiinnitettävään listaan asennetaan erillinen led-nauha, jonka päälle sijoitetaan vielä opaalikupu.

Valon määrän lisäksi on tärkeä huomioida valaisimen vedenkesto. Kuivauskaapin alapuolelle ja vesipisteiden lähelle sijoitettavien valaisinten on oltava kosteussuojattuja. Kotelointiluokan eli vesisuojauksen on oltava vähintään IP21, mutta luokitusta IP44 kannattaa käyttää. Pakkausmerkinnöistä kotelointiluokat löytyvät selkeästi tuotetietojen yhteydestä.

20146_40094.jpg
Talo
keittiö
sisätilat
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80791.jpg
Tunnelmaa kotiin erilaisilla valoilla
Valon värilämpötilan muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen on nyt kaikkien ulottuvilla. Värilämpötila, eli Kelvin on tyypillisesti valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
20141_37664.jpg
Oma koti kennoharkoista
Porotherm-kennoharkkotalo on rakenteeltaan yksinkertainen – vain kennoharkko ja molemmille puolin tuleva pinnoite tai vaihtoehtoisesti kennoharkko ja julkisivumuuraus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton