• Etusivu
  • Talo

Keittiön valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2024
20164_45998.jpg

Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn.

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.

Yleisvalaistus

Perinteisiä loistelamppuvalaisimia käyttämällä saadaan aikaan kustannustehokas yleisvalaistus. Tehokas vaihtoehto loistelampuille on epäsuora valaistus, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan. Epäsuoran valaistuksen ansiosta valaisin ei häikäise eikä heijasta epätoivotuista kohdista. Epäsuoraan valaisuun on saatavilla ratkaisuja niin loisteputkivalaisimista kuin uusista led-vaihtoehdoista. Energiatehokas led-valaistus onkin hyvä ja moderni valinta tiloihin, joissa valoa tarvitaan paljon ja pitkiä aikoja. Tasaisen valon antava led-paneeli on hyvä vaihtoehto yleisvaloksi.

<p data-block-key="b4l07">Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.</p>
Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.

Värilämpötilalla on väliä

Valaistuksen suunnittelussa on syytä huomioida valon värilämpötilat. Mitä yhtenäisemmät valinnat, sen rauhallisempi kokonaisuus. Loistelampuissa värilämpötila vaihtelee 2800–4500 K välillä. Työskentelytiloissa paras värilämpötila on 3000–4000 K, mutta yleisvalona se saattaa jonkun mielestä olla liian kylmä. Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva. Kiinteissä led-valaisimissa värilämpötilan voi usein valita sarjan eri malleista. Huomioi värilämpötiloja suunnitellessasi myös keittiöstä avautuvien tilojen valaistus.

Alasvaloja käyttäen voidaan luoda hyvä yleisvalaistus kodin jokaiseen tilaan. Alasvaloilla luotua yleisvalaistusta voidaan täydentää sisustusvalaisimilla, muun muassa lattia- ja pöytävalaisimilla.

Ruokailutilassa hyvänä yleisvalona toimii pöydän yläpuolelle sijoitettu valaisin. Sopiva korkeus pöydän pinnasta valonlähteeseen on 600 mm. Mikäli haluat, että yleisvalo on himmennettävissä, varmista, että himmennys kuuluu valaisimen ominaisuuksiin.

<p data-block-key="08u27">Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.</p>
Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.

Työtilojen valaistus

Työskentelyyn varattujen tilojen valaisinvalinnat ovat tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä. Perinteiset välitilan loistelamppuvalaisimet on usein varustettu yhdellä tai useammalla pistorasialla. Tällaisen valaisimet ovat käteviä, sillä erillisiä pistorasioita ei työtilaan tarvitse enää asentaa. Valaisimia voi usein asentaa jonoksi, jolloin voidaan luoda tilan mittaan mahdollisimman hyvin soveltuva katkeamaton valaisinkokonaisuus.

Energiatehokkaan ja nykyaikaisen vaihtoehdon antavat led-valaisimet, jotka eivät halogeenien tapaan kuumenna kaapistoa tai työskentelytilaa. Heijastavien pintojen yläpuolelle – kuten tiskiallas – asennettavan valaisimen valon on syytä olla epäsuoraa tai peitelistalla suojattua. Heijastuksilta suojaavat esimerkiksi valmiiksi kulmaan asetettavat led-profiilit, joissa kaapistoon kiinnitettävään listaan asennetaan erillinen led-nauha, jonka päälle sijoitetaan vielä opaalikupu.

Valon määrän lisäksi on tärkeä huomioida valaisimen vedenkesto. Kuivauskaapin alapuolelle ja vesipisteiden lähelle sijoitettavien valaisinten on oltava kosteussuojattuja. Kotelointiluokan eli vesisuojauksen on oltava vähintään IP21, mutta luokitusta IP44 kannattaa käyttää. Pakkausmerkinnöistä kotelointiluokat löytyvät selkeästi tuotetietojen yhteydestä.

20146_40094.jpg
Talo
keittiö
sisätilat
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
20232_80786.jpg
Tyylikkäät ledit
LedStoren valikoima on kasvanut tumman sävyisiin koteihin ja muihin tiloihin istuvilla valaisimilla. Valikoimaan kuuluu mustia kattovalaisimia, kiskovalaisin, seinävalaisimia, sekä upotettavia spotti- eli alasvaloja ulkokäyttöön ja sisälle. Muutamien mustarunkoisten valaisimien yksityiskohtina tai kehyksen värinä on messinkiä tai mattakultaa. Mustat valaisimet tuovat yksilöllisyyttä ja ryhtiä sisustukseen.
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
20192_56113.jpg
Keittiön led-nauhaprojekti itse tai mittatilaustyönä
Keittiön led-nauharatkaisut ovat jokaisessa kodissa yksilöllisiä. Tämä johtuu siitä, että keittiöiden muodot ja mitat vaihtelevat. Myös keittiökalusteiden paikat ja esimerkiksi liesituulettimen tyyli ja koko aiheuttaa suunnittelutarvetta toimivalle led-nauhatoteutukselle. Suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa hankkia apua ammattilaiselta.
20225_78324.jpg
Valaistus uusiksi rintamamiestalon keittiöremontissa
Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Tässä artikkelissa esitellään led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiiniprofiilin valinnan kannalta. Alumiiniprofiili on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa, mutta vaikuttaa olennaisesti valon avautumiskulmaan ja led-nauhan kestävyyteen. Eri malliset profiilit sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Profiilin muovikansi pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton