• Etusivu
  • Talo

Keittiö on kodin paloriskialuetta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Käykö kotiliesi kuumana?


Keittiö on kodin paloturvallisuuden haaste. Keittiössä on kuumenevia ja pölyä kerääviä laitteita, jotka vaativat jatkuvaa silmälläpitoa ja säännöllistä huoltoa. On hyvä opetella uusia, turvallisuutta edistäviä tapoja, joilla ehkäistä keittiöpalot, koska keittiössä on tänäkin vuonna syttynyt satoja tulipaloja ja osa niistä on ollut kohtalokkaita. Kaikkiaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 74 ihmistä.

Kodinkoneista eniten tulipaloja aiheuttaa liesi – täsmällisemmin sanoen lieden väärä käyttö. Liesi itsessään syttyy äärimmäisen harvoin. Sen sijaan liedelle kuumenemaan unohdetut keitokset saattavat sytyttää tulipalon. Edes lieden lähistöllä ei saa säilyttää mitään syttyvää. Keittiötöiden tuoksinassa muoviset tai pahviset esineet ja pakkaukset voivat päätyä kuumalle liedelle ja syttyä. Liekit yltävät helposti ilmanvaihtohormeihin, ja näin laajempikin tulipalo saa nopeasti alkunsa.

Lieden turvallisuutta edistävät esimerkiksi ylikuumenemissuojat ja aikakatkaisulaitteet. On olemassa myös elektronisia liesivahteja, jotka katkaisevat liedestä virran, jos palovaroitin havaitsee savua ilmassa. Lisäksi on tärkeää estää lapsia tai kotieläimiä aiheuttamasta liesipaloa.

Jääkaappi palaa kuin soihtu


Kylmälaitteiden taustat on syytä imuroida säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Niihin kertynyt pöly estää ilmankierron, aiheuttaa laitteessa kuumenemista ja ehkä vikaantumista sekä jopa tulipalon. Kylmälaitteiden palot ovat nopeita, rajuja ja turmiollisia. Jääkaapit ja pakastimet, joiden taustat imuroidaan säännöllisesti, kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin imuroimattomat.

Pienlaitteet, kuten kahvinkeittimet ja leivänpaahtimet kannattaa varustaa automaattisella virrankatkaisulla. Myös uusilla käytännöillä, kuten pistotulppien irrottamisella pistorasioista aina käytön jälkeen, edistetään keittiön ja koko kodin paloturvallisuutta.

Keittiö on kodin tila, jossa on tämän ja viime vuoden tulipalotilastojen perusteella syttynyt eniten tulipaloja. Seuraaviksi paloalttiimmat tilat ovat sauna ja olohuone. Kuolemaan johtavat palot syttyvät useimmiten makuuhuoneesta.

Talo
keittiö
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
20232_80791.jpg
Tunnelmaa kotiin erilaisilla valoilla
Valon värilämpötilan muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen on nyt kaikkien ulottuvilla. Värilämpötila, eli Kelvin on tyypillisesti valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.
20154_43200.jpg
Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous
Tarvittavat materiaalit- rullamitta- vasara- pitkä vesivaaka- mattoveitsi ja/tai villaveitsi- akkukone- katkaisu- ja jiirisaha- maalisuti pohjamaalaukseenTyöohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.Vanhan verhouksen purku1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.Lisälämmöneristys2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.
200611_2029.jpg
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.
20225_78081.jpg
Ilmainen virtuaalitapahtuma älykotiasioista: Mukana Jamie Hyneman
Viime vuonna maailman kestävimmäksi valittu yritys, Schneider Electric, tarjoaa ilmaisen virtuaalitapahtuman, jossa käsitellään muun muassa älykotijärjestelmiä. Tapahtuman avaa Myytinmurtajista tuttu Jamie Hyneman, joka tulee kertomaan uusista innovaatioista ja kestävästä kehityksestä. Webinaarin älykotiosio on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita älykotijärjestelmän mahdollisuuksista helpottaa arjen rutiineja ja säästää samalla energiaa. Virtuaalitapahtuman juontaa Mikko Kuustonen.
Kuvakaappaus Rakentaja.fi-sivustosta
Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje uudestaan milloin vain!
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirje tarjoaa lukijoilleen viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.Poistuitko vahingossa? Ei hätää, voit tilata uudelleen tästä >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton