• Etusivu
  • Talo

Keittiö on kodin paloriskialuetta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Käykö kotiliesi kuumana?


Keittiö on kodin paloturvallisuuden haaste. Keittiössä on kuumenevia ja pölyä kerääviä laitteita, jotka vaativat jatkuvaa silmälläpitoa ja säännöllistä huoltoa. On hyvä opetella uusia, turvallisuutta edistäviä tapoja, joilla ehkäistä keittiöpalot, koska keittiössä on tänäkin vuonna syttynyt satoja tulipaloja ja osa niistä on ollut kohtalokkaita. Kaikkiaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 74 ihmistä.

Kodinkoneista eniten tulipaloja aiheuttaa liesi – täsmällisemmin sanoen lieden väärä käyttö. Liesi itsessään syttyy äärimmäisen harvoin. Sen sijaan liedelle kuumenemaan unohdetut keitokset saattavat sytyttää tulipalon. Edes lieden lähistöllä ei saa säilyttää mitään syttyvää. Keittiötöiden tuoksinassa muoviset tai pahviset esineet ja pakkaukset voivat päätyä kuumalle liedelle ja syttyä. Liekit yltävät helposti ilmanvaihtohormeihin, ja näin laajempikin tulipalo saa nopeasti alkunsa.

Lieden turvallisuutta edistävät esimerkiksi ylikuumenemissuojat ja aikakatkaisulaitteet. On olemassa myös elektronisia liesivahteja, jotka katkaisevat liedestä virran, jos palovaroitin havaitsee savua ilmassa. Lisäksi on tärkeää estää lapsia tai kotieläimiä aiheuttamasta liesipaloa.

Jääkaappi palaa kuin soihtu


Kylmälaitteiden taustat on syytä imuroida säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Niihin kertynyt pöly estää ilmankierron, aiheuttaa laitteessa kuumenemista ja ehkä vikaantumista sekä jopa tulipalon. Kylmälaitteiden palot ovat nopeita, rajuja ja turmiollisia. Jääkaapit ja pakastimet, joiden taustat imuroidaan säännöllisesti, kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin imuroimattomat.

Pienlaitteet, kuten kahvinkeittimet ja leivänpaahtimet kannattaa varustaa automaattisella virrankatkaisulla. Myös uusilla käytännöillä, kuten pistotulppien irrottamisella pistorasioista aina käytön jälkeen, edistetään keittiön ja koko kodin paloturvallisuutta.

Keittiö on kodin tila, jossa on tämän ja viime vuoden tulipalotilastojen perusteella syttynyt eniten tulipaloja. Seuraaviksi paloalttiimmat tilat ovat sauna ja olohuone. Kuolemaan johtavat palot syttyvät useimmiten makuuhuoneesta.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46048.jpg
Likaiset suodattimet eivät toimi kunnolla
Laadukkaat ilmansuodattimet helpottavat hengittämistäIlma ympärillämme on täynnä erilaisia hiukkasia. Puiden kukinta on alkanut ja katupöly ärsyttää hengitysteitä. Ilmavirtojen mukana ajautuu myös pienhiukkaspäästöjä Suomen rajojen ulkopuolelta.Siitepöly, katupöly ja esimerkiksi liikenteen päästöjen pienhiukkaset heikentävät hengittämämme ilman laatua. Asunnon sisäilman laatu paranee, kun korvausilmaventtiilien kautta tuleva ilma suodatetaan.Suodattimien säännöllinen vaihto on tärkeää, jotta ne eivät tukkeudu ja heikennä ilmanvaihdon toimivuutta. Laadukkaiden ilmansuodattimen ansiosta nukut paremmin ja pysyt virkeämpänä päivälläkin. Myös allergia- ja astmaoireet helpottavat huolehtimalla sisäilman puhtaudesta.
20115_26183.jpg
Erilaisia asumismuotoja
Kokkolan Asuntomessujen teemana on "kaikenkokoisia koteja kaikenikäisille". Tunnuslause ei ole tuulesta temmattu, vaan Kokkolan Asuntomessut todellakin esittelevät erilaisia asumisenmuotoja eri elämänvaiheessa oleville. Esillä on koteja niin sinkuille, nuorille pareille, lapsiperheille kuin varttuneillekin.Asuntomessuilla on esillä yhteensä 41 kohdetta; 30 omakotitaloa, 7 kerrostaloasuntoa, 2 rivitaloasuntoa, 1 paritaloasunto sekä esittelyhallin Tuotetalo, jossa esitellään erilaisia rakennusmateriaaleja. Messukohteiden huoneistoalat ovat 35-225 m².Esillä on runsaasti erilaisia asumisenmuotoja sekä rakennusmateriaaleja: kerros-, rivi-, pari- ja omakotitaloja puusta, tiilestä, hirrestä, betoniharkoista ja -elementeistä.Kokkolan asuntomessut ovat avoinna päivittäin 15.7.-14.8. kello 10-18. Näiltä messuilta löytyy jokaiselle jotakin!Asuntomessut Kokkolassa 15.7.-14.8.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
A- tai B-energialuokka
Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta."Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.
201010_23585.jpg
Isänpäivälahjaksi Bosch-ruuvinväännin upeassa lahjapakkauksessa
Tilaa isänpäivälahjaksi markkinoiden eniten myyty, tehokas Boschin akkuruuvinväännin upeassa lahjapakkauksessa.Lahjapakkaukseen sisältyy:IXO IV -akkuruuvinväännin lataustelakka 10 ruuvauskärkeä (sis. IKEA kärki) viinipullonavaajakärki puulaatikkoIXO Vino on kevyt, kompakti ja voimakas akkuruuvin-väännin yleisiin ruuvaustöihin. Pehmustetulla kahvalla (Softgrip) varustetun ergonomisen muotoilun ansiosta kone istuu hyvin käteen. Uusin akkutekniikka huolehtii erittäin pitkästä käyntiajasta.Erikoispakkaus nyt hintaan 59 € + toimituskulut.Viimeistään 5.11.2010 tehdyt tilaukset ehditään toimittaa ennen isänpäivää. Tulosta tämän jälkeisiin tilauksiin lahjakortti tästä.Lahjapakkauksia rajoitettu erä, toimi heti!
20231_80576.jpg
Joulukuun pakkaset laukaisivat älykoti­toimintoja 51 % enemmän
Vaikka kuinka yrittäisit, et muista joka paikasta säätää sähkönkulutusta tai sammutella sähkölaitteita. Pitäisi melkeinpä olla taulukko ja hälytysjärjestelmä, jonka mukaan juosta ympäri taloa tiettyihin kellonaikoihin. Entäpä, kun et ole kotona? Kukas näitä sitten ottaa pois päältä tai säätää?Älykoti kiinnostaa nyt tavallista kodinomistajaa. Kodinohjauksen tuomat mahdollisuudet muun muassa energiansäästöön osataan käyttää jo hyvin hyödyksi.
todella vanha ja tumma sauna. Saunassa on hirsiseinät, lauteilla puinen kiulu ja alumiininen kauha sekä vihta
Suunnittele ja mitoita sauna oikein
Ennen saunan pääasiana oli istumapaikka ja että saunaan pääsi konstilla millä hyvänsä. Onneksi nyt kiinnitetään huomiota myös saunan mitoitukseen, viihtyvyyteen sekä käytännöllisyyteen.Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä keidas ja kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin ja materiaalien lisäksi saunan suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.Saunan suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Rakentajan neuvoilla pääset saunan suunnittelussa jo pitkälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton